Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2022

Μιχ. Γιαννάκος: ΑΝ ΕΙΧΑΜΕ 200 ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ στις ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΠΡΟΝΟΙΑΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ της ΑΤΤΙΚΗΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΧΑΜΕ ΠΑΡΚΑΡΙΣΜΕΝΑ ΠΑΙΔΙΑ με ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗ ΕΝΤΟΛΗ στα ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ. ΕΑΝ ΕΙΧΕ ΑΝΑΠΤΥΧΘΕΙ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΘΕΙ Ο ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΦΘΑΝΑΜΕ ΕΔΩ ΠΟΥ ΦΘΑΣΑΜΕ.

     Το όλα στο φως  με την κακοποίηση των παιδιών και μάλιστα από τα μέσα ενημέρωσης και όχι από το αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας δεν είναι λύση. Το ζήτημα είναι  να λαμβάνονται μέτρα  για να μην συμβαίνουν τέτοιες καταστάσεις. Να λειτουργούν οι εποπτικοί και  ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους. Να ενισχύονται και όχι να κλείνουν ή να συρικνώνονται οι δημόσιες προνοιακές μονάδες που ανήκουν στο Υπουργείο Εργασίας. Να λειτουργούν ανεξέλεγκτες η Μ.Κ.Ο. με πακτωλό χρημάτων και αμφισβητούμενες   συνθήκες φιλοξενίας όπως αποδεικνύεται.  
 Οι Δημόσιες προνοιακές Μονάδες  αντιμετωπίζουν σημαντικές ελλείψεις προσωπικού με αποτέλεσμα να μην  μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες  που υπάρχουν για φιλοξενία εγκαταταλελειμμένων παιδιών με εισαγγελική εντολή και γενικότερα τις ανάγκες.
   Φιλοξενία που θα δίνει προοπτική καλύτερης ζωής στα κακοποιημένα παιδιά από κάθε είδους κακοποίηση. Εξασφάλιση     σχολείου,  συμμετοχή  σε προγράμματα κοινωνικής επανένταξης.  Προώθηση  των  διαδικασιών  για υιοθεσία ή  ανάδοχή. 
   Τα παιδιατρικά νοσοκομεία δεν έχουν τέτοια δυνατότητα. Γι αυτό και η εισαγγελική εντολή των  κακοποιημένων  παιδιών στα Παιδιατρικά Νοσοκομεία  περιλαμβάνει αποκλειστικά και μόνο  τις εξετάσεις  για να διαπιστωθεί η κατάσταση της υγείας τους. Συνήθως είναι υγιή.
   Ελλείψει προνοιακών μονάδων παραμένουν στα παιδιατρικά Νοσοκομεία επί μήνες.
   Τα Παιδιατρικά Νοσοκομεία δεν  οργανώνουν αναδοχές και υιοθεσίες. Συμφωνούμε με την οικογενειακή αναδοχή. Διαφωνούμε κάθετα με την επαγγελματική αναδοχή.
  Δεν θα είχαμε παρκαρισμένο κανένα κακοποιημένο παιδί στα Παιδιατρικά Νοσοκομεία εαν είχαμε 200 υπαλλήλους ακόμη  στις δημόσιες προνοιακές μονάδες
της ΑΤΤΙΚΗΣ.
ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ. ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΠΡΟΝΟΙΑΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΚΑΛΥΨΟΥΝ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ.
  Στη προνοιακή μονάδα του ΑΝΑΡΩΤΗΡΙΟΥ ΠΕΝΤΕΛΗΣ υπάρχουν από δωρεά 12 κλίνες φιλοξενίας παιδιών ηληκίας εως 5 ετών που είναι κλειστές.  Έτοιμες εαν είχαν προσωπικό να υποδεχθούν 12 κακοποιημένα παιδιά.
    Στο ΚΕΝΤΡΟ ΒΡΕΦΩΝ ΜΗΤΕΡΑ θα μπορούσαν να φιλοξενούνται τουλάχιστον 30  ακόμη παιδιά ηλικίας εως 5 ετών.
    Υπαρχουν τέσσερα  περίπτερα (κτίρια) κλειστά. Τα δύο μάλιστα έκλεισαν τα τέσσερα τελευταία χρόνια, λόγω έλλειψης προσωπικού. Κάθε περίπτερο έχει δυνατότητα να φιλοξενεί 13 παιδιά. Τώρα λειτουργούν 4 περίπτερα (τμήματα) για  εισαγωγές   φιλοξενίας  και ένα  για φιλοξενία παιδιών που βρίσκονται παρκαρισμένα στα νοσοκομεία. Γιατί να λειτουργεί μόνο ένα για τα παρκαρισμένα κακοποιημένα παιδιά των  Νοσοκομείων   και όχι και τα τέσσερα  που είναι κλειστά με  13 παιδιά το καθένα;
    Σήμερα  εαν υπήρχε επαρκές προσωπικό θα μπορούσαν να λειτουργήσουν  τουλάχιστον τα δύο  κλειστά κτίρια και να  φιλοξενηθούν  ακόμη 30 παιδιά από τα νοσοκομεία. Θα μπορούσαν και λίγο  μεγαλύτερης ηλικίας των 5 ετών που και σήμερα συναντάς.
     Στο ΜΗΤΕΡΑ υπάρχει  ενα τεράστιο κτίριο που στεγάζονταν τα ΤΕΙ  ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ που έφυγε. Το κτίριο ανήκει στο ΜΗΤΕΡΑ. Εκεί  επίσης εαν γίνουν οι απαραίτητες κτιριακές  παρεμβάσεις θα μπορούν να φιλοξενηθούν δεκάδες παιδιά.
    Στο ΙΩΣΗΦΟΓΛΕΙΟ που βρίσκεται στη Νέα Σμύρνη Αττικής φιλοξενούνται κορίτσια άνω των 12 ετών. Θα μπορούσε και εκεί με τη κατάλληλη στελέχωση να φιλοξενηθούν  άλλα 30  κακοποιημένα κορίτσια που τώρα βρίσκονται στα νοσοκομεία ή στο δρόμο.
    Δυστυχώς δεν λειτουργεί προνοιακή μονάδα φιλοξενίας αγοριών άνω των 12 ετών.  Ο 14χρονος του ΑΓΛΑΙΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ  που κατηγορήθηκε για κακοποίηση μεταφέρθηκε  στο  παιδιατρικό νοσοκομείο ΠΑΙΔΩΝ ΠΕΝΤΕΛΗΣ, μεταβιβάζοντας το πρόβλημα από το ένα στο άλλο παιδιατρικό Νοσοκομείο. Για το  παιδί ίδια κατάσταση.
     Ισχυρός δημόσιος τομέας στη πρόνοια, αυστηροί και   συστηματικοί  έλεγχοι από το κράτος στις  ιδιωτικές προνοιακές  δομές  και στις Μ.Κ.Ο  για τις συνθήκες φιλοξενίας. Εξ άλλου η τεράστια διασπορά του κορωνοϊού στις ιδιωτικές προνοιακές μονάδες θα έπρεπε να κτυπήσει καμπανάκι και να αυξηθούν οι έλεγχοι για τις συνθήκες φιλοξενίας. Εν αντιθέσει με τις δημόσιες δομές  που υπήρξε επιτυχής διαχείρηση της πανδημίας
     Μην πέφτουνε σπό τα σύννεφα  όταν  υπάρχουν  καταγγελίες για  κακοποιήσεις παιδιών. Το κράτος τι πρωτοβουλίες παίρνει  για  να τις αποτρέψει;
              Μιχ. Γιαννάκος - ΠΟΕΔΗΝ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι γίνεται με την θέρμανση στα Μαγειρεία......και όχι μόνον.

     Ο χειμώνας έχει αρχίσει να μπαίνει και δυστυχώς δεν ξεκίνησε με τις καλύτερες προϋποθέσεις για κάποιους χώρους του Νοσοκομείου μας, όπ...