Παρασκευή 30 Αυγούστου 2024

ΜΟΜΦΗ από την παράταξή μας ΕΝΑΝΤΙΑ στην Αν. Γραμματέα του Σωματείου μας από την παράταξη της Δ(ΑΚΕ), που προωθούσε την απόλυση 4 Εργαζόμενων - μελών του Σωματείου μας.

       Χωρίς καμιάν αμφιβολία, άν δεν μεσολαβούσε η αναμονή της απόφασης του διορισμού του Διοικητή της 6γς Υ.Πε, θέση που διεκδικούσε και ο τότε Διοικητής του Νοσοκομείου μας Θεοδωρόπουλος, ο οποίος προφανώς δεν ήθελε εντάσεις στόν χώρο του Νοσοκομείου οι 4 Συνάδελφοι του Γρ. Επιστασίας θα είχαν απολυθεί, παρά την σχετική κυβερνητική απόφαση - κατεύθυνση.
   Επίσης χωρίς καμιάν αμφιβολία ο άνθρωπος που διακαώς επεδίωκε την απομάκρυνση αυτών των Εργαζόμενων ήταν η προϊσταμένη τους η οποία δυστυχώς φέρει και τον τίτλο του Αν. Γραμματέα του Σωματείου μας.
     Η παράταξή μας, στην προηγούμενη συνεδρίαση του Δ.Σ του Σωματείου μας είχε αναδείξει το πρόβλημα και είχε ζητήσει από την παράταξή της την Δ(ΑΚΕ) να την αποπέμψει από την συνδικαλιστική της θέση, η οποία δυστυχώς δεν έπραξε τίποτε.
    Έτσι λοιπόν όπως το είχαμε προαναγγείλει, στην προχθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου μας καταθέσαμε ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΜΦΗΣ ενάντια στην αναπληρώτρια γραμματέα του Σωματείου μας, το μέλος του Δ.Σ που έχει να εμφανιστεί στίς συνεδριάσεις του Δ.Σ αρκετό χρονικό διάστημα, απουσίες βέβαια βάσει των οποίων θα έπρεπε ήδη, βάσει του καταστατικού μας, να την είχε αποπέμψει ο πρόεδρος του Σωματείου μας, μιά πρόταση που θα πρέπει να συζητηθεί στήν αμέσως επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ,
  Εν πάση περιπτώσει εμείς, πιστοί στα λεγόμενά μας, καταθέσαμε την πρόταση μορφής για την αντικατάστατική της συμπεριφορά και πρακτική, η οποία παρότι δεν άσκησε όπως θα έπρεπε τα καθήκοντά της ως προϊσταμένη του γραφείου επιστασίας, όπου για εκεί θα μπορούσαμε να πούμε και θα πούμε πολλά πιο πολλά πράγματα με βάση τις μαρτυρίες των εκεί Συναδέλφων για την συμπεριφορά της και την πρακτική της, εστράφη κατά παράδοξο τρόπο κατά των 4 εργαζόμενων, δημιουργώντας συνθήκες απομάκρυνσης, κάτι που ευτυχώς ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ, για τούς λόγους που προαναφέρουμε.

Η ΠΟΕΔΗΝ για τις ΔΡΑΣΕΙΣ της στα πλαίσια της ΔΕΘ, που δυστυχώς ΔΕΝ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ οι τοπικοί ΓΕΝΙΚΟΙ της ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ.

Η Παράταξή μας, η ΔΗ.ΣΥ.Π για το ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ της ΑΔΕΔΥ στην ΔΕΘ.

   Συλλαλητήριο της ΑΔΕΔΥ, με αφορμή τα εγκαίνια της 88ης ΔΕΘ, στη Θεσσαλονίκη 7 του Σεπτέμβρη.
   Το Σάββατο 7 του Σεπτέμβρη, ώρα 18.00, στο Άγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη, θα γίνει η συγκέντρωση των εργαζομένων του Δημόσιου και του Ιδιωτικού Τομέα, με αφορμή τα εγκαίνια της 88ης ΔΕΘ από τον πρωθυπουργό.
    Κυρίαρχο αίτημα οι αυξήσεις στους μισθούς, οι οποίοι έχουν συρρικνωθεί τα τελευταία 14 χρόνια από τις περικοπές των μνημονίων και ταυτόχρονα εξανεμίζονται μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο λόγω του πρωτοφανούς κύματος ακρίβειας.
   Επιπλέον στο Δημόσιο διεκδικούμε την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού (οι οποίοι υπάρχουν στον ιδιωτικό τομέα, αφού δεν περικόπηκαν ποτέ και σωστά), καθώς και το ξεπάγωμα της διετίας 2016-17 και την κατάργηση 2% υπέρ της ανεργίας, την οποία πληρώνουν μόνο οι Δημόσιοι Υπάλληλοι.
    Επιπλέον διεκδικούμε μόνιμες προσλήψεις προσωπικού σε όλες τις Δημόσιες Υπηρεσίες κι ιδιαίτερα στην Υγεία, στην Παιδεία, στην Κοινωνική Ασφάλιση, στο πολιτικό προσωπικό του Υπουργείου Άμυνας και σε όλα τα υπουργεία.
    Σε όλο το Δημόσιο υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις προσωπικού που φτάνουν μέχρι και το 50% των οργανικών θέσεων με αποτέλεσμα κρίσιμοι τομείς όπως η Υγεία να κινδυνεύουν με ολοσχερή κατάρρευση.
    Η συγκέντρωση στη ΔΕΘ είναι η πρώτη κινητοποίηση των εργαζομένων και θα είναι η αρχή των αγώνων για τη νέα συνδικαλιστική χρονιά για την ανατροπή των πολιτικών της κυβέρνησης της ΝΔ που οδηγούν στη φτώχεια και στην εξαθλίωση τους και στην κατάρρευση του κοινωνικού κράτους.
    Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει υποστεί τεράστια φθορά (Δημοτικές εκλογές-Ευρωεκλογές), το επιτελικό της κράτος κατέρρευσε και οι πολιτικές που ασκεί δεν είναι ανίκητες.
   Η ανατροπή τους εξαρτάται από τη δική μας μαζική και δυναμική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις.
                          Γι αυτό να είμαστε όλοι εκεί.
   ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ

«Οι μισές αλήθειες της κυβέρνησης για το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων συγκρούονται με την πραγματικότητα»

   Όσο και αν προσπαθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη να πείσει ότι οι μισθοί στην Ελλάδα ανεβαίνουν και το βιοτικό επίπεδο βελτιώνεται, η πραγματική αλήθεια είναι ότι:
Α). Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε μονάδες αγοραστικής δύναμης των Ελλήνων είναι η δεύτερη χαμηλότερη στην Ευρώπη των 27.
Β). Τα οφέλη της ανάπτυξης δεν φτάνουν στην κοινωνία. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, για το πρώτο τρίμηνο του 2024, τα στοιχεία δείχνουν ότι ενώ το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα αυξήθηκε σχεδόν 0,9% σε σύγκριση με το 4ο τρίμηνο του 2023, το πραγματικό εισόδημα των νοικοκυριών μειώθηκε κατά 1,9%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη μείωση. Η Ελλάδα μάλιστα αποτελεί θλιβερή εξαίρεση μεταξύ των μελών του ΟΟΣΑ, όπου η μέση αύξηση του πραγματικού εισοδήματος των νοικοκυριών (0,9%) είναι πολλαπλάσια της αύξησης του κατά κεφαλήν ΑΕΠ (0,3%). Ακόμα και σε χώρες όπως η Ολλανδία, όπου το πραγματικό ΑΕΠ μειώθηκε το πρώτο τρίμηνο του έτους, το πραγματικό εισόδημα των νοικοκυριών αυξήθηκε.
Γ). Στην τετραετία 2020-2023, οι ακαθάριστες αποδοχές αυξήθηκαν 11%, αλλά ο φόρος εισοδήματος 41%. Αιτία; Η μη τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας. Εξανεμίζεται έτσι η ελάφρυνση από τη μείωση ασφαλιστικών εισφορών και την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.
*Επισυνάπτονται παραπλεύρως οι σχετικοί πίνακες

Επικουρική σύνταξη: Ποιοι τη δικαιούνται και πότε Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την Επικουρική Σύνταξη και πως υπολογίζεται - Ποιοι παίρνουν μερίσματα

   Η επικουρική σύνταξη έχει χαρακτήρα συμπληρωματικό της κύριας σύνταξης και είναι υποχρεωτική για το σύνολο των μισθωτών, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Υποχρεωτική παραμένει και για τους αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες (μηχανικούς, δικηγόρους, δημοσιογράφους, βενζινοπώλες κ.ά.).
    Αντίθετα παραμένει προαιρετική για τους υπόλοιπους αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες (π.χ. γιατρούς, καταστηματάρχες, κ.λ.π.) και αγρότες και μέχρι στιγμής δεν φαίνεται ν’ αλλάζει κάτι στον τρόπο απόδοσής της.
    Η επικουρική σύνταξη είναι σημαντική σε περίπτωση γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου και χορηγείται σ’ αυτήν την περίπτωση στους χήρους ή τις χήρες και στα παιδιά.
    Κατά περίπτωση χορηγείται από τον e-ΕΦΚΑ, (efka.gov.gr), το Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ) (teka.gov.gr) και τους άλλους επικουρικούς φορείς ασφάλισης, οι οποίοι έχουν μία σχετική αυτονομία (π. χ. ΕΔΟΕΑΠ, ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ, ΣΟΕΛ, κ.λ.π.). Βεβαίως υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις που χορηγούνται μερίσματα όπως συμβαίνει με το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ) (www.mtpy.gr).
Όροι και προϋποθέσεις για την επικουρική σύνταξη
   Οι ασφαλισμένοι του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ δικαιούνται επικουρική σύνταξη λόγω γήρατος, εφόσον θεμελιώνουν αντίστοιχο δικαίωμα συνταξιοδότησης στον φορέα κύριας ασφάλισής τους και έχουν συμπληρώσει 15 έτη ασφάλισης ή 4.500 ημέρες ασφάλισης.
    Οι ασφαλισμένοι του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) δικαιούνται μηνιαία επικουρική σύνταξη λόγω αναπηρίας, εφόσον έχουν πραγματοποιήσει και στον Κλάδο Επικουρικής Ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης για τη συνταξιοδότησή τους λόγω αναπηρίας.
Τι συμβαίνει με τις χήρες και τους χήρους με την επικουρική σύνταξη
    Οι δικαιούχοι κύριας σύνταξης λόγω θανάτου ασφαλισμένου ή συνταξιούχου δικαιούνται μηνιαία επικουρική σύνταξη, λόγω θανάτου, από τον κλάδο επικουρικής ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ, εφόσον ο συνταξιούχος ή ο ασφαλισμένος, που απεβίωσε, έχει πραγματοποιήσει και στον κλάδο επικουρικής ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης.
    Όσοι είναι ασφαλισμένοι στο ΤΕΚΑ κι έχουν συμπληρώσει χρόνο ασφάλισης σε αυτό τουλάχιστον δεκαπέντε χρόνια δικαιούνται κάθε μήνα και ισόβια επικουρική σύνταξη γήρατος, εφόσον συνταξιοδοτηθούν.
    Οι ασφαλισμένοι του Ταμείου δικαιούνται μηνιαία επικουρική σύνταξη αναπηρίας, εφόσον λαμβάνουν σύνταξη για το συγκεκριμένο θέμα από τον φορέα κύριας ασφάλισής τους.
     Για το θέμα των μετόχων του ΜΤΠΥ υποχρεωτική είναι η 20ετής συμμετοχή του μετόχου στο Ταμείο (www.mtpy.gr). Απαραίτητη προϋπόθεση για την καταβολή μερίσματος είναι, η προηγούμενη συνταξιοδότηση του μετόχου από το Δημόσιο ή από τον πρώην φορέα Κύριας ασφάλισης.
Ο υπολογισμός της επικουρικής σύνταξης
    Για τους ασφαλισμένους του e-ΕΦΚΑ μέχρι την 31/12/2013, οι οποίοι έχουν καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης, από 01-01-2015 και εφεξής, εφαρμόζεται ένα μικτό σύστημα υπολογισμού:
– Το πρώτο αφορά τον χρόνο ασφάλισης έως τις 31/12/2014 και προκύπτει από τον ακόλουθο μαθηματικό τύπο: έτη ασφάλισης Χ 0,45 % Χ συντάξιμες αποδοχές.
– Το δεύτερο αφορά στον χρόνο ασφάλισης από 01/01/2015 και εφεξής, και σε αυτό εφαρμόζεται το σύστημα νοητής κεφαλαιοποίησης (NDC), όπως και στους ασφαλισμένους μετά την 01/01/2014.
     Για τους ασφαλισμένους του e-ΕΦΚΑ για πρώτη φορά από την 01/01/2014 εφαρμόζεται το σύστημα νοητής κεφαλαιοποίησης (NDC) και η σύνταξη υπολογίζεται με την εφαρμογή μαθηματικού τύπου επί του συνόλου των εισφορών των ασφαλισμένων. Όμως εξαρτάται από το είδος της σύνταξης (γήρατος, αναπηρίας, θανάτου) αλλά και την ηλικία του δικαιούχου.
    Για τους ασφαλισμένους στο Τ.ΕΚ.Α., το ύψος της μηνιαίας επικουρικής σύνταξης γήρατος των ασφαλισμένων που πληρούν τις προϋποθέσεις, υπολογίζεται με βάση το υπόλοιπο του ατομικού λογαριασμού κάθε ασφαλισμένου κατά την κατάργησή του ενώ διαφορετικός είναι ο υπολογισμός για τις συντάξεις αναπηρίας.
    Για τους μετόχους του Μ.Τ.Π.Υ. δίνεται το μηνιαίο μέρισμα, το οποίο σχετίζεται με τον βασικό μισθό και τον ετήσιο συντελεστή αναπλήρωσης αλλά και από τις αποδοχές του ασφαλισμένου, όσο εργαζόταν. Από το έτος 2016 ο ετήσιος συντελεστής αναπλήρωσης έχει καθοριστεί σε 0,215 % (άρθρο 49 του π. δ. 422/1981), (www.mtpy.gr).
Αναδημοσίευση από https://www.newsbomb.gr/

Διάφορα Ενδιαφέροντα Δημοσιεύματα

    Στους συνδέσμους που σας κοινοποιούμε, μπορείτε να διαβάσετε διάφορα δημοσιεύματα σχετικά με τον χώρο μας και όχι μόνον:
  1. https://pelop.gr/aftoi-einai-oi-neoi-ypodioikites-stis-epta-ygeionomikes-perifereies-poioi-topothetountai-stin-6i/
  2. https://www.enikos.gr/economy/sta-skaria-neo-systima-exagoras-plasmatikon-eton-asfalisis-pote-tha-tethei-se-efarmogi/2207515/.
  3. https://www.in.gr/2024/08/21/inview/ekraksan-ton-adoni-georgiadi-kai-sti-lero-ypo-dialysi-esy-exei-eksagriosei-tous-nisiotes/.
  4. https://www.sofokleousin.gr/epesan-kato-kai-apo-ti-voulgaria-oi-misthoi-stin-ellada#goog_rewarded.

Πέμπτη 29 Αυγούστου 2024

Η πρότασή μας για τα ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ στην ΔΕΘ και οι προσυμφωνημένες αποφάσεις και όχι μόνον.

     Κατά την χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ του Σωματείου μας και συγκεκριμένα στο θέμα που είχε να κάνει με την συμμετοχή μας στα ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ της ΠΟΕΔΗΝ και της ΑΔΕΔΥ στην ΔΕΘ, βάσει της πρόσκλησης που παραπλεύρως σας κοινοποιούμε,  η παράταξή μας λαμβάνοντας υπόψιν της, την απόφαση-πρόταση της ΠΟΕΔΗΝ, που για εκείνη την ημέρα, την Παρασκευή 6.9.24, προκηρύσσει  24ωρη  ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ  καλώντας μας σε συμμετοχή στό συλλαλητήριο της ΔΕΘ με πούλμαν
          ΠΡΟΤΕΙΝΑΜΕ
Με δεδομένη  και την σχετική συνεδρίαση του Σωματείου του ΠΠΝΡΙΟΥ, που γίνεται σήμερα, όπως φαίνεται παραπλεύρως, να επιδιωχθεί  η σχετική συνεννόησή μας, για την από κοινού συμμετοχή μας  στο προαναφερόμενο ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ της ΠΟΕΔΗΝ, την Παρασκευή 6/9/24, με ΠΟΥΛΜΑΝ που μισθώνει η ΠΟΕΔΗΝ,
        μια πρόταση 
που παρ΄ ότι είναι εναρμονισμένη με τις κατευθύνσεις της ΠΟΕΔΗΝ, την οποία σαφώς θα έπρεπε να την είχαν δρομολογήσει ήδη οι εδώ 2 Γενικοί της Σύμβουλοι, δυστυχώς, αν λάβουμε υπ΄ όψιν μας την σχετική παραπληροφόρηση και τα ψέματα του Σουγλέρη που με περίσσεια θράσους κατατέθηκαν στην προαναφερόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ, δεν βλέπουμε να υλοποιείται από τα δύο μεγάλα σωματεία τα οποία ήδη φαίνεται να είχαν προαποφασίσει την συμμετοχή τους διά  αντιπροσωπείας, που θα την αποτελούν ο πρόεδρος και ο γραμματέας των Σωματείων τους.
      Δοθείσης της ευκαιρίας, επειδή πρόσφατα προκληθήκαμε από την γραμματέα του Σωματείου του ΠΠΝΡΙΟΥ, να επισημάνουμε, ότι στην σημερινή ημερήσια διάταξη, όπως αυτή φαίνεται στην σχετική πρόσκληση τους, που σας αναρτούμε παραπλεύρως, ΔΕΝ ΒΛΕΠΟΥΜΕ  τα πρόσφατα φλέγοντα ζητήματα των ημερών για τον χώρο τους, όπως είναι η εμφάνιση του φιδιού στα αποδυτήρια του νοσηλευτικού προσωπικού, ούτε βεβαίως η επίθεση που δέχτηκε η Συναδέλφισσα - Νοσηλεύτρια, όπου έχουμε και σχετικές αρνητικές παρεμβάσεις της Διοίκησης.    Δεν φαίνεται αυτά τα ζητήματα να είναι στις προτεραιότητες του εκεί σωματείου, όπως είναι το κυλικείο και η συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης, απ΄ αυτούς που δεν τους βλέπουμε να συμμετάσχουν στις  κινητοποιήσεις που γίνονται στην πόλη μας. 

Εντός Σεπτεµβρίου οι προσωπικές συνεντεύξεις για τους Διοικητές νοσοκομείων

   Μετά τον διορισµό των νέων ∆ιοικητών των Υγειονοµικών Περιφερειών (ΥΠΕ) αλλά και των Υποδιοικητών, έρχεται η σειρά των ∆ιοικητών Νοσοκοµείων.
    Εντός του Σεπτεµβρίου θα ξεκινήσουν οι πρώτες συνεντεύξεις για τους υποψήφιους ∆ιοικητές Νοσοκοµείων που πήραν µέρος στον διαγωνισµό του ΑΣΕΠ.
    Σε πρώτη φάση θα ανακοινωθούν από το ΑΣΕΠ οι «15άδες» µε τους επικρατέστερους πριν γίνει νέα αξιολόγηση και µοριοδότηση ώστε να καταλήξει ο φορέας στις «επτάδες». Τα επτά πρόσωπα που θα είναι τα επικρατέστερα ανά νοσοκοµείο, είναι και αυτά που θα υποβληθούν σε προσωπικές συνεντεύξεις από την αρµόδια επιτροπή που έχει οριστεί.
     Μια επιτροπή που θα αποτελείται από τη Γενική Γραµµατέα του Υπουργείου Υγείας Λίλιαν Βιλδιρίδη, τον ∆ιοικητή της οικείας Υγειονοµικής Περιφέρειας που διορίστηκε προσφάτως, αλλά και έναν εκπρόσωπο του ΑΣΕΠ.
   Με βάση τα όσα προβλέπονται στον νόµο Κεραµέως, τα στάδια που θα ακολουθηθούν είναι εξαιρετικά χρονοβόρα καθώς θα επιλεγούν στελέχη για πάνω από 120 νοσοκοµεία όλης της χώρας. Εκτιµάται ότι οι διοικητές των νοσοκοµείων θα διοριστούν προς το τέλος του χρόνου οπότε και θα έχει ολοκληρωθεί όλη η διαδικασία.
Αναδημοσίευση από  https://dete.gr/

ΕΣΥ: Ατελείωτες ουρές και ταλαιπωρία για μια εξέταση στα νοσοκομεία Δραματική είναι η κατάσταση στο ΕΣΥ με τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη να βρίσκεται... χαμένος στη μετάφραση

    Απελπιστική είναι η κατάσταση στο ΕΣΥ καθώς οι γιατροί δεν επαρκούν, το νοσηλευτικό προσωπικό εξαντλείται με αποτέλεσμα οι ασθενείς να περιμένουν για ώρες για μια εξέταση.
   Έρευνα του MEGA αποκαλύπτει την τραγική κατάσταση στα νοσοκομεία, με τον υπουργό Υγείας ωστόσο να επιμένει ότι όσα ακούγονται περί κατάρρευσης απέχουν κατά πολύ από την αλήθεια.
    Ο Άδωνις Γεωργιάδης με ανάρτησή του προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις επιχειρώντας να συγκρίνει τις ώρες αναμονής με τις αντίστοιχες του βρετανικού συστήματος υγείας.
Από το 2020 λόγω υποστελέχωσης και σε εξειδικευμένο προσωπικό και σε χειριστές δεν έχει πραγματοποιηθεί ούτε μία διαγνωστική μαστογραφία στο νοσοκομείο Κιλκίς
   Ωστόσο σε έγγραφο που ο ίδιος ανήρτησε είναι σαφές ότι το τετράωρο στο οποίο αναφέρεται δεν αφορά στην αναμονή αλλά «το πρότυπο των τεσσάρων ωρών μετρά τον συνολικό χρόνο που αφιερώνουν οι ασθενείς από τη στιγμή που φθάνουν μέχρι τη στιγμή που φεύγουν από το τμήμα για εισαγωγή, μεταφορά ή εξιτήριο».
    Έντονη ανησυχία προκαλεί το γεγονός, αναφέρει το ρεπορτάζ του MEGA, ότι προσωπικό των νοσοκομείων παραιτείται και φεύγει για ιατρικές μονάδες του εξωτερικού, επιλέγοντας καλύτερες αμοιβές και καλύτερες συνθήκες εργασίας.
Εικόνες εγκατάλειψης
Αυξήσεις έως 448% στα φάρμακα
    Σοκάρουν οι εικόνες που καταγράφει η κάμερα του MEGA από τη μία άκρη της χώρας στην άλλη. Κουβάδες σφουγγαρίσματος, λεκάνες και μάλιστα με αυτοσχέδια χαλιά στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων. Καταστάσεις όπως αυτές αποτελούν άμεσο κίνδυνο για την υγεία των ασθενών ειδικά μέσα στους αποστειρωμένους χώρους των χειρουργείων, ενώ σίγουρα δεν τιμούν ούτε το ΕΣΥ.
    «Είναι θα έλεγα μόνιμο το φαινόμενο, δεν θα πω συχνό, σε πολλά σημεία του νοσοκομείου να υπάρχουν κουβάδες γιατί στάζουν οι σωλήνες. Το κυριότερο πρόβλημα του νοσοκομείου Χανίων είναι το ανθρώπινο δυναμικό, δουλεύει το ένα τρίτο του προσωπικού. Οι μονάδες λοιπόν αυτή τη στιγμή που έχουνε κλείσει είναι η Πνευμονολογική κλινική και η Παιδοχειρουργική. Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα σχεδόν σε όλα τα τμήματα από το νοσηλευτικό προσωπικό και μία καθαρίστρια για όλο το νοσοκομείο. Υπάρχει επίσης τεράστιο πρόβλημα στην φύλαξη του νοσοκομείου», είπε στο MEGA ο Βαρδής Γεωριακάκης, Πρόεδρος συλλόγου εργαζομένων Γεν. Νοσοκομείου Χανίων. 
Και στο νοσοκομείο Κιλκίς η κατάσταση δεν είναι καλύτερη.
    «Πλέον είναι οριστική η κατάρρευση, κυρίως στην παθολογική κλινική, όπου είναι το σοβαρότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε. Αυτή τη στιγμή έχουμε έναν σύγχρονο ψηφιακό μαστογράφο, ο οποίος αποκτήθηκε και τοποθετήθηκε στο νοσοκομείο το 2020. Μέχρι σήμερα λόγω υποστελέχωσης και σε εξειδικευμένο προσωπικό και σε χειριστές δεν έχει πραγματοποιηθεί ούτε μία διαγνωστική μαστογραφία και στο δικό μας νοσοκομείο», είπε ο Πασχάλης Μασούρας, Πρόεδρος συλλόγου εργαζομένων Γεν. Νοσοκομείου Κιλκίς.
    Από τις 26 Αυγούστου περισσότερα από 800 φαρμακευτικά σκευάσματα πωλούνται ακριβότερα. Μάλιστα σε περίπου 100 από αυτά η αύξηση αγγίζει το 100%.
    Η εξήγηση που δίνει το υπουργείο, όσο αδιανόητη και αν ακούγεται, είναι πως η αύξηση των τιμών θα κρατήσει τα φάρμακα στην εγχώρια αγορά και δεν θα υπάρχουν ελλείψεις, καθώς συνηθίζεται οι φαρμακαποθήκες να εξάγουν τα φάρμακα σε αγορές που πωλούνται ακριβότερα.
Αναδημοσίευση από in.gr

Συντάξεις: Αναγνώριση πλασματικών ετών και για επικουρική με 15ετία

 Η προωθούμενη ρύθμιση για τη λήψη επικουρικής με εξαγορά πλασματικών ετών θα είναι αντίστοιχη με εκείνες που ισχύουν για τη λήψη κύριας
    Την ώρα που καταγράφεται σημαντική  καθυστέρηση στην έκδοση επικουρικών συντάξεων, το υπουργείο  Εργασίας  προωθεί διάταξη στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το φθινόπωρο η οποία προβλέπει ότι εάν κάποιος ασφαλισμένος δεν είχε τις ελάχιστες προϋποθέσεις για τη λήψη επικουρικής σύνταξης, πλέον θα έχει την ευκαιρία να εξαγοράσει πλασματικά έτη για τη συμπλήρωση του ελάχιστου ορίου των 15 ετών με βάση της διατάξεις του νόμου 5078/2023.
     Η προωθούμενη ρύθμιση για τη λήψη επικουρικής σύνταξης με εξαγορά πλασματικών ετών θα είναι αντίστοιχη με εκείνες που ισχύουν για τη λήψη κύριας σύνταξης.
    Εκτιμάται ότι αφορά έως και 25.000 αυτοαπασχολουμένους και ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να αναγνωρίσουν πλασματικά έτη για να εξασφαλίσουν επικουρική σύνταξη.
    Η επικουρική ασφάλιση αφορά μισθωτούς εργαζομένους, με συνέπεια χιλιάδες συνταξιούχοι ελεύθεροι επαγγελματίες που στο παρελθόν είχαν και μισθωτή εργασία να μην μπορούν να λάβουν την επικουρική τους σύνταξη εάν δεν έχουν συμπληρώσει σε μισθωτή εργασία τις ελάχιστες 4.500 ημέρες επικουρικής ασφάλισης ή δεν έχουν καταβληθεί ορθά στον επικουρικό φορέα οι προβλεπόμενες εισφορές.
    Συνέπεια αυτού είναι ο ασφαλισμένος να μην μπορεί να λάβει την επικουρική σύνταξη λόγω μη συμπλήρωσης των κατώτατων προϋποθέσεων.
Οι προϋποθέσεις
Οι προϋποθέσεις για τη λήψη επικουρικής σύνταξης είναι:
  • Η συμπλήρωση 3.600 ημερών πραγματικής ασφάλισης στον επικουρικό φορέα.
  • Η εξαγορά με κόστος 6% επί των τελευταίων αποδοχών του ασφαλισμένου και ελάχιστες αποδοχές στο ύψος του κατώτατου μισθού. Η εξαγορά πλασματικών ετών στην επικουρική ασφάλιση συμφέρει τους ασφαλισμένους που έχουν καλές συντάξιμες αποδοχές με βάση τις εισφορές που είχαν πληρώσει στον επικουρικό φορέα. Και αυτό γιατί εάν οι συντάξιμες αποδοχές είναι πολύ χαμηλές τότε δεν συμφέρει η εξαγορά, αφού η απόσβεση γίνεται σε βάθος χρόνου και η επικουρική σύνταξη είναι πολύ χαμηλή. Η εξαγορά πλασματικών ετών ή όχι είναι απόλυτα συνυφασμένη με το ποσό της επικουρικής σύνταξης που πρόκειται να λάβει ο συνταξιούχος, καθώς χαμηλό ποσό σύνταξης κάνει και την εξαγορά ασύμφορη.
    Οι σχετικές αιτήσεις εξαγορών ή αναγνώρισης πλασματικών χρόνων με σκοπό τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος μπορούν να υποβληθούν σε οποιοδήποτε σημείο χρονικά είτε άμεσα είτε με την αίτηση συνταξιοδότησης, ανεξάρτητα από το έτος με τις διατάξεις του οποίου επιθυμεί ο ασφαλισμένος να θεμελιώσει δικαίωμα.
Με το σταγονόμετρο
   Στο μεταξύ σημαντικές καθυστερήσεις παρουσιάζονται στην έκδοση επικουρικών συντάξεων. Τα στοιχεία του πρώτου τετραμήνου του 2024 δείχνουν ότι η μείωση των εκκρεμών επικουρικών συντάξεων δεν επιτυγχάνεται και τελικά μάλλον είναι δυσκολότερη παρά ευκολότερη μετά τη ρύθμιση για έκδοσή τους με τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 43.000 επικουρικές που καθυστερούν να εκδοθούν πέραν του εξαμήνου που ορίζει ο νόμος και έχουν μείνει μόνο 19.000 εκκρεμείς κύριες συντάξεις.
    Σε αναμονή για έκδοση βρίσκονται 42.958 επικουρικές συντάξεις από όλα τα Ταμεία. Από αυτές οι 7.665 επικουρικές χαρακτηρίστηκαν «ανελαστικές», καθώς οι συνταξιούχοι είτε δεν είχαν πάρει ακόμη την κύρια σύνταξη, που αποτελεί προϋπόθεση για να εκδοθεί στη συνέχεια η επικουρική, είτε έχουν χρόνους από διαδοχική και παράλληλη ασφάλιση που δεν έχουν βρεθεί ή δεν έχουν συνυπολογιστεί στο σύνολο της ασφάλισης. Για τις υπόλοιπες 35.293 εκκρεμείς επικουρικές έχουν βγει οι αποφάσεις κύριας σύνταξης, αλλά παρά ταύτα οι συνταξιούχοι δεν έχουν καταφέρει να πληρωθούν ακόμη την επικουρική τους σύνταξη.
Αναδημοσίευση από https://www.tanea.gr/

Διάφορα Ενδιαφέροντα Δημοσιεύματα

    Στους συνδέσμους που σας κοινοποιούμε, μπορείτε να διαβάσετε διάφορα δημοσιεύματα σχετικά με τον χώρο μας και όχι μόνον:
  1. https://www.capital.gr/oikonomia/3843835/me-ti-posa-tha-daneiodotithoun-dimosioi-upalliloi-apo-to-metoxiko-tameio-politikon-upallilon/.
  2. https://www.in.gr/2024/08/26/health/ethniko-systima-ygeias-eikones-katarreysis-se-oli-tin-ellada/.
  3. https://www.protothema.gr/ugeia/article/1532621/nosokomeia-arruthmies-prokalei-i-apofasi-gia-tin-apasholisi-ton-eidikeuomenon-kai-ston-idiotiko-tomea/
  4. https://www.ieidiseis.gr/oikonomia/259458/maziki-fygi-apo-ton-efka-syntaksi-fetos-i-to-2025-me-to-neo-tropo-anaprosarmogis-paradeigmata.  

Τετάρτη 28 Αυγούστου 2024

Από γιούχα σε γιούχα, όπου κι αν πάει ο Υπ. Υγείας παντού τον βρίζουν. Τι λέει η ΠΟΕΔΗΝ; Επιβάλλεται και πρέπει η διεκδίκηση της ΑΜΕΣΗΣ αντικατάσταση του και βεβαίως η αλλαγή της ασκούμενης επιζήμιας πολιτικής.

 


ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ, στίς 13:30, το Δ.Σ του Νοσοκομείου.

   Σας κάνουμε γνωστό ότι  ΣΗΜΕΡΑ  ΤΕΤΑΡΤΗ  28.8.24  και ώρα 13:30,  θα πραγματοποιηθεί, στο Γ. Ν. Πατρών «Ο ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ», η 66η/2024 Τακτική Συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου μας,  όπου θα συζητηθούν 50  Συνολικά  θέματα,  θέματα που μπορείτε να διαβάσετε στον σύνδεσμο που ακολουθείhttps://acrobat.adobe.com/id/urn:aaid:sc:EU:8099a460-0fcc-4ab2-a44d-c566c0d20c47

Εθνικό Σύστημα Υγείας: Εικόνες κατάρρευσης σε όλη την Ελλάδα

    Ενώ ο υπουργός υγείας Άδωνις Γεωργιάδης επιμένει ότι δεν καταρρέει το ΕΣΥ, αλλά «υπερπροβάλλονται οι στραβές», οι καθημερινές καταγγελίες πολιτών και εργαζόμενων σε δημόσια νοσκομεία, μεταφέρουν μια εντελώς διαφορετική εικόνα.  Tη ζοφερή κατάσταση που επικρατεί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, καταγράφει αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Μega, με συγκλονιστικές μαρτυρίες υγειονομικών από διαφορετικά σημεία της Ελλάδας.
Μεγαλώνει η «μαύρη τρύπα» στο Εθνικό Σύστημα Υγείας
    Τα στοιχεία μιλάνε από μόνα τους: Ο αριθμός των μόνιμων εργαζομένων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας το 2013 ήταν 93.580. Το Μάιο του 2024, που είναι η τελευταία καταγραφή μόνιμων εργαζομένων στην υγεία, είναι 70.096. Δηλαδή μέσα σε 11 χρόνια έχει μειωθεί ο αριθμός των μόνιμων εργαζομένων στην υγεία κατά 23.000.
   Η «μαύρη τρύπα» του συστήματος υγείας δεν μπαλώνεται με εφήμερες λύσεις. Αντίθετα, ολοένα μεγαλώνει, «καταπίνοντας» τους εργαζόμενους, και τους εξωθεί ακόμα και να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό, προς αναζήτηση καλύτερων συνθηκών.
Ιατρικό brain drain
    Αν και δεν υπάρχουν  επίσημα στοιχεία για τον αριθμό των Ελλήνων γιατρών που έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό, εκτιμήσεις από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών ανεβάζουν τον αριθμό τους μεταξύ 18.000-20.000 κατά τη διάρκεια της κρίσης. Ενδεικτικό για το μέγεθος του ιατρικού brain drain, είναι το γεγονός ότι το 65%-70%  των αποφοίτων της Ιατρικής Σχολής ζητούν μεταφρασμένα τα πτυχία τους για το εξωτερικό. Για παράδειγμα επί 1.675 πτυχιούχων, την πενταετία 2018-2023, περίπου 1.100 σχεδιάζουν να συνεχίσουν την σταδιοδρομία τους εκτός Ελλάδος.
    Αντίστοιχα, σύμφωνα με έρευνα του ΟΟΣΑ για την υγεινομική μετανάστευση, ο αριθμός των εκπαιδευμένων στην Ελλάδα ιατρών με δικαίωμα άσκησης του επαγγέλματος σε χώρες του εξωτερικού (foreign stock of doctors trained in Greece) αυξήθηκε κατά 85,6% κατά τη διάρκεια της  οικονομικής κρίσης.
Από τα μικρότερα ποσοστά γιατρών στην ΕΕ
    Σύμφωνα με έρευνα της Eurostat, η Ελλάδα είναι στην 20 θέση, από τις 27 της ΕΕ στην παραγωγή αποφοίτων ιατρικών σχολών.  Συγκεκριμένα αποφοιτούν 13,27 γιατροί ανά 100.000 κατοίκους, ενώ για παράδειγμα από τη Βουλγαρία αποφοιτούν 29,5 γιατροί ανά 100.000 κατοίκους.
    Χαμηλότερα από τη χώρα μας είναι η Σλοβενία (11,4  ανά 100.000 κατοίκους), η Εσθονία (12,2) και η Γερμανία (12,4).
   Ειδικά στη Γερμανία, ακριβώς επειδή τα κενά στο σύστημα υγείας καλύπτονται με προσωπικό από τρίτες χώρες, εργάζονται σχεδόν 3.000 Έλληνες γιατροί. Με βάστη τα στοιχεία του Γερμανικού Ιατρικού Συλλόγου οι Έλληνες είναι η τρίτη πολυπληθέστερη ομάδα γιατρών από το εξωτερικό, μετά τους Σύριους, τους Ρουμάνους και τους Αυστριακούς.
Εξουθενωμένοι γιατροί
  Υγειονομικοί από νοσοκομεία της περιφέρειας περιγράφουν ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας αφημένο στην τύχη του: γιατροί εξουθενωμένοι, αμοιβές εξευτελιστικές, πολίτες που τρέχουν από νοσοκομείο σε νοσοκομείο για να βρουν τον κατάλληλο γιατρό, χωρίς πάντα να τα καταφέρνουν.
   Σημάδια διάλυσης και σταδιακής κατάρρευσης καταγγέλλουν γιατροί και νοσηλευτές εξαιτίας των σημαντικών ελλείψεων σε ιατρικό προσωπικό. Την ίδια στιγμή οι νέοι επιστήμονες δεν πλησιάζουν την… πόρτα των δημόσιων νοσοκομείων λόγω απάνθρωπων συνθηκών εργασίας και χαμηλών μισθών.
    Στην έρευνα του MEGA φαίνεται πως από την μια άκρη της χώρας έως την άλλη οι γιατροί είναι αναγκασμένοι να δουλεύουν εξαντλητικά για να καλύπτουν κενά του συστήματος.
Δραματικές ελλείψεις
  «Τον Αύγουστο έχουμε 15 μέρες χωρίς να εφημερεύει ακτινολόγος. Οχτώ μέρες χωρίς να εφημερεύει καρδιολόγος, εφτά μέρες χωρίς να εφημερεύει αναισθησιολόγος και 10 μέρες χωρίς να εφημερεύει γενικός χειρουργός», είπε ο Γιώργος Μανουσάκης, Πρόεδρος ιατρών νοσοκομείου Άγιος Νικόλαος Κρήτης.
   «Δυστυχώς στο νοσηλευτικό και παραϊατρικό οι ελλείψεις ξεπερνούν το 50%. Για να καταλάβετε αυτό το καλοκαίρι οι εργαζόμενοι στην νοσηλευτική και στο παραϊατρικό προσωπικό κάνουν χρήση αδειών του 2022. Λειτουργούν από τις δώδεκα κλίνες της ΜΕΘ οι εννέα κι αυτές με υπερβάλλοντα εαυτό. Για την απόλυτη ξεφτίλα οι αμοιβές ένας νεοδιοριζόμενός δεν θα πάρει παραπάνω από 800€, ο μισθός του πρέπει να είναι και κάτω από το μισθό του ανειδίκευτου εργάτη», είπε η Κατερίνα Πετράκη, Πρόεδρος εργαζομένων νοσοκομείου Καβάλας.
    «Η περιφερειακή ενότητα Δράμας, όλος ο νομός δεν έχει σε καμία δημόσια δομή, δερματολόγο, ενδοκρινολόγο και γαστρεντερολόγο. Τώρα με την παραίτηση της συγκεκριμένης γιατρού θα μείνουμε με μία παθολόγο. Τα τελευταία 3-4 χρόνια όμως είναι πιο έντονο.  Δεν έχουμε πλέον ούτε ειδικευόμενους γιατρούς. Δεν επιθυμούν να εργαστούν στο δικό μας νοσοκομείο και αυτό προκύπτει γιατί δεν υπάρχουν και γιατροί», είπε ο Ιωάννης Παπαδόπουλος, Πρόεδρος εργαζομένων νοσοκομείου Δράμας.

Αναδημοσίευση από https://www.in.gr/

Σύνταξη φέτος ή το 2025 με τον νέο τρόπο αναπροσαρμογής (Παραδείγματα) Τι πρέπει να συνυπολογίσει κανείς εάν πρέπει να καταθέσει αίτηση για σύνταξη εντός του έτους ή στις αρχές του 2025.

    Σε μαζική φυγή προς τη σύνταξη οδηγούνται χιλιάδες ασφαλισμένοι καθώς το 2024 αναμένεται να ξεπεραστεί κάθε ρεκόρ «εξόδου» για τον ΕΦΚΑ.
    Η απασχόληση των συνταξιούχων χωρίς πέναλτι (περικοπή αποδοχών) και η ωρίμανση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων όσων μαζικά εισήλθαν στην αγορά εργασίας τη δεκαετία του 1980, αποτελούν τα βασικές αιτίες για τις (υπολογιζόμενες) 220.000 νέες συνταξιοδοτήσεις εντός του έτους. (Ο τελικός αριθμός θα διαμορφωθεί μέχρι τέλους της εβδομάδας, με την κατάθεση των αιτήσεων των εκπαιδευτικών που παραιτήθηκαν τον περασμένο Φεβρουάριο, ενώ μαζικές αιτήσεις για συνταξιοδότηση κατατίθενται συνήθως στο τέλος του έτους).
   Ωστόσο, και προκειμένου κανείς να επιλέξει σωστά εάν πρέπει να καταθέσει αίτηση εντός του έτους ή στις αρχές του 2025, θα πρέπει να συνυπολογίσει:
1. Από το νέο χρόνο ο συντάξιμος μισθός θα αυξηθεί κατά τι περισσότερος απ ότι συνέβαινε μέχρι σήμερα. Και αυτό θα είναι επ ωφελεία όσων καταθέσουν αίτηση από το νέο χρόνο.
   Ως γνωστόν οι συντάξιμες αποδοχές διαμορφώνονται από δύο τμήματα. Την εθνική σύνταξη, η οποία θα αυξηθεί έτσι κι αλλιώς από 1/1/2025 κατά το ύψος του πληθωρισμού για νυν συνταξιούχους κι όσους καταθέσουν αίτηση τον επόμενο χρόνο. (Η αύξηση υπολογίζεται γύρω στο 2,6%).
    Ωστόσο, οι μέσες αμοιβές από το 2002 μέχρι και το 2024, θα αναπροσαρμοστούν κατά περίπου 4%, όσο υπολογίζεται ότι έχουν αυξηθεί κατά το τρέχον έτος οι αμοιβές των εν ενεργεία.
    Πρόκειται για το νέο τρόπο αναπροσαρμογής των συντάξιμων αποδοχών, ο οποίος είναι πιο κοντά στα αιτήματα των εργαζομένων (επικαιροποίηση και υπολογισμός των αποδοχών στα πραγματικά δεδομένα της αγοράς εργασίας, δηλαδή τις πραγματικές αμοιβές των εν ενεργεία οι οποίες, κανονικά, θα πρέπει να διαμορφώνονται με ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις και με συνυπολογισμό στις αποδοχές και της παραγωγικότητας της εργασίας). Αν και στατιστικά δεν έχουμε εμπειρία για το πώς θα εφαρμοστεί το νέο σύστημα του μέσου όρου αναπροσαρμογής των αμοιβών από την νεοσύστατη κοινή τεχνική επίτροπη της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΛΣΤΑΤ) και τεχνοκρατών του υπουργείου Εργασίας…
   Έτσι, όσοι επιλέξουν να αποχωρήσουν φέτος θα λάβουν αναδρομικά από τον ΕΦΚΑ τις αποδοχές του επόμενου, της αίτησης συνταξιοδότησης, μήνα και αυξήσεις πέριξ του 2,6% από τις αρχές του νέου χρόνου.
    Αντιθέτως, εάν παραμείνουν και εργαστούν μέχρι τον Ιανουάριο, η σύνταξη θα είναι κάπως καλύτερη στο ανταποδοτικό τμήμα (αναπροσαρμογή πάνω από τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή).
2. Περισσότερα χρόνια, ακόμη και μήνες, στην ασφάλιση (απασχόληση), στην περίπτωση αίτησης το 2025, συνεπάγεται και καλύτερο ποσοστό (ανταποδοτικής) σύνταξης. Αν και το εν λόγω ποσοστό αυξάνεται κατά 2,55% από το 36ο έως το 40ό έτος, αλλά μόλις 0,5% για περισσότερα από 40 έτη ασφάλισης.
    Από την άλλη, εάν μέσα στην (οικονομική, υγειονομική, ενεργειακή κ.α.) κρίση οι αμοιβές περιορίστηκαν, εν σχέσει με το 2004 ή 2008, τότε τυχόν παραμονή στην εργασία συνεπάγεται μεν καλύτερο (μεγαλύτερο) ποσοστό σύνταξης, αλλά αυτό εφαρμόζεται επί μικρότερων (ονομαστικών) υποδοχών (μειωμένος μισθός τα τελευταία χρόνια).
   Ιδιαίτερα για τους ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι μέχρι το 2016 ασφαλίζονταν με βάση τις ασφαλιστικές κλάσεις του πρώην ΟΑΕΕ και κάθε 2-3 χρόνοι καλούνταν να καταβάλλον και υψηλότερες εισφορές. Και επιπλέον, από το 2017 και γα δύο έτη πλήρωναν με βάση τα κέρδη της επιχείρησης τους (νόμος Κατρούγκαλου).
    Πλέον οι ελεύθεροι επαγγελματίες σε ποσοστό 93% επιλέγουν τη χαμηλότερη ασφαλιστική κλάση του ΕΦΚΑ η οποία οδηγεί σε συντάξεις κάτω των 850 ευρώ το μήνα γα 40 έτη ασφάλισης.
Αναδημοσίευση από https://www.ieidiseis.gr/  Γράφει ο 

Διάφορα Ενδιαφέροντα Δημοσιεύματα

   Στους συνδέσμους που σας κοινοποιούμε, μπορείτε να διαβάσετε διάφορα δημοσιεύματα σχετικά με τον χώρο μας και όχι μόνον:
  1. https://www.lifo.gr/stiles/optiki-gonia/nosileytria-stin-ellada-kalytera-ohi. 
  2. https://www.dimokratiki.gr/01-07-2024/ti-symveni-me-to-ekav-tis-rodou-k-georgiadi-giati-paretounte-ta-pliromata-asthenoforon/.
  3. https://www.protothema.gr/greece/article/1532847/upourgeio-ugeias-oi-neoi-dioikites-kai-upodioikites-stis-epta-ugeionomikes-perifereies/.
  4. https://www.tanea.gr/2024/08/25/economy/syntaksi-to-2024-crgia-goneis-anilikon-prin-apo-ta-62-online/ 

Τρίτη 27 Αυγούστου 2024

Το ΚΑΛΕΣΜΑ και οι ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ της ΑΔΕΔΥ στήν ΔΕΘ

Συνέβη και αυτό........

    Βάσει σχετικών καταγγελιών από Συναδέλφους - Εργαζόμενους στό ΠΠΝΡΙΟΥ, μάθαμε ότι στα αποδυτήρια του Νοσηλευτικού Προσωπικού στα ΤΕΠ, εθεάθη ένας απρόσκληρος επισκέπτης, ένα φίδι.
         Ναι καλά διαβάζετε ......ένα ολοζώντανο ΦΙΔΙ.......
Περιμένουμε να ακούσουμε για τις αντιδράσεις.....τις ενέργειες και τα μέτρα, ελπίζοντας να μην πέσει και αυτό στο κενό, όπως έπεσε και η πρόσφατη καταγγελία, αυτή της επίθεσης ασθενούς σε Εργαζόμενη Νοσηλεύτρια.....

Στις επόμενες ημέρες στο πόστο τους οι νέοι υποδιοικητές της 6ης ΥΠΕ

    Θέμα χρόνου είναι να αναλάβουν καθήκοντα και οι δύο νέοι υποδιοικητές της 6ης ΥΠΕ, που θα συνδράμουν στο έργο του νέου διοικητή, Ηλία Θεοδωρόπουλου.
   Όπως είναι ήδη γνωστό υποδιοικητές τοποθετήθηκαν οι Γεώργιος Δέντσικας, πτυχιούχος του Τμήματος Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στην Εκπαιδευτική Τεχνολογία και Ανάπτυξη Ανθρώπινων Πόρων του ΕΚΠΑ, και Βασίλης Στασινόπουλος, πρώην Διοικητής του Νοσοκομείου Καρπάθου, πτυχιούχος του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πατρών, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στην Διοίκηση και Διαχείριση Υπηρεσιών Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας του ΠΑ.Δ.Α. και στην Διοίκηση Επιχειρήσεων Ολικής Ποιότητας του Πανεπιστημίου Πειραιώς.
    Οι επτά διοικητές και οι 14 υποδιοικητές είχαν πρόσφατα συνάντηση γνωριμίας με την ηγεσία του υπουργεία Υγείας.
Αναδημοσίευση από https://dete.gr/

Σύνταξη το 2024 για γονείς ανηλίκων πριν από τα 62 – Πλήρης οδηγός Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για συνταξιοδότηση σε ΙΚΑ, Δημόσιο, ΔΕΚΟ και τράπεζες n Τι πρέπει να γνωρίζετε και τι να προσέξετε.

    Φυγή-ρεκόρ στη σύνταξη για φέτος καταγράφει ο ΕΦΚΑ, ενώ ένας στους τρεις ασφαλισμένους αποχωρεί με πρόωρη και μειωμένη σύνταξη, υπομένοντας μείωση έως 30%. Η εκτίμηση είναι ότι το 2024 θα σημειωθεί ρεκόρ, με πάνω από 230.000 συνταξιοδοτήσεις.
    Ας δούμε όμως ποιοι γονείς ανήλικων τέκνων στο Δημόσιο, στα Ταμεία των ΔΕΚΟ – τραπεζών και στο ΙΚΑ έχουν φέτος το δικαίωμα συνταξιοδότησης πριν από τα 62:
Δημόσιο και Ταμεία ΔΕΚΟ – τραπεζών με 25ετία και ανήλικο τέκνο:
 Οι γονείς ανηλίκων (άνδρες και γυναίκες), οι τρίτεκνοι και άνω ασφαλισμένοι του Δημοσίου, και οι μητέρες και οι χήροι πατέρες ασφαλισμένοι στα Ταμεία των ΔΕΚΟ – τραπεζών που είχαν κατοχυρωμένο δικαίωμα συνταξιοδότησης και επιθυμούσαν να συνταξιοδοτηθούν ανάλογα με το έτος θεμελίωσης στα 50 ή στα 52 ή στα 55, μπορούν να συνταξιοδοτηθούν και μετά την 1/1/2024, εφόσον συμπληρώνουν το όριο ηλικίας όπως αυτό ρυθμίστηκε με βάση τον Ν. 4336/2015.
Στις κατηγορίες αυτές ανήκουν:
1. Μητέρες δημόσιοι υπάλληλοι (ακόμα και με εξαγορά πλασματικών ετών από τα τέκνα) και υπάλληλοι ΔΕΚΟ – τραπεζών που είχαν συμπληρώσει το 2010 την απαραίτητη 25ετία και υπήρχε παράλληλα ανηλικότητα τέκνου και συμπλήρωσαν το 50ό έτος της ηλικίας τους έως το 2016 (γεννηθείσες το 1966).
2 Γονείς (άνδρες και γυναίκες) δημόσιοι υπάλληλοι και μητέρες (μόνο γυναίκες) υπάλληλοι ΔΕΚΟ – τραπεζών που είχαν συμπληρώσει το 2011 την απαραίτητη 25ετία, ακόμα και με εξαγορά πλασματικών ετών, και υπήρχε παράλληλα ανηλικότητα τέκνου και συμπλήρωσαν το 52ο έτος της ηλικίας τους έως το 2016 (γεννηθέντες και γεννηθείσες το 1964).
3. Γονείς (άνδρες και γυναίκες) δημόσιοι υπάλληλοι και μητέρες υπάλληλοι ΔΕΚΟ – τραπεζών που είχαν συμπληρώσει το 2012 την απαραίτητη 25ετία, ακόμα και με εξαγορά πλασματικών ετών, και υπήρχε παράλληλα ανηλικότητα τέκνου και συμπλήρωσαν το 55ο έτος της ηλικίας τους έως το 2018 (γεννηθέντες και γεννηθείσες το 1963).
Δημόσιο και Ταμεία ΔΕΚΟ – τραπεζών με 20ετία και τρία και άνω τέκνα:
1. Τρίτεκνες και άνω μητέρες δημόσιοι υπάλληλοι (ακόμα και με εξαγορά πλασματικών ετών από τα τέκνα) και τρίτεκνες μητέρες υπάλληλοι ΔΕΚΟ – τραπεζών που είχαν συμπληρώσει το 2010 την απαραίτητη 20ετία μπορούν να αποχωρήσουν εντός του 2024, καθώς το δικαίωμα ασκείται χωρίς όριο ηλικίας.
2 Τρίτεκνοι και άνω (άνδρες και γυναίκες) δημόσιοι υπάλληλοι (ακόμα και με εξαγορά πλασματικών ετών από τα τέκνα) και τρίτεκνες μητέρες υπάλληλοι ΔΕΚΟ – τραπεζών που είχαν συμπληρώσει το 2011 την απαραίτητη 20ετία και συμπλήρωσαν το 52ο έτος της ηλικίας τους έως το 2016 (γεννηθέντες και γεννηθείσες το 1964).
3. Τρίτεκνοι και άνω (άνδρες και γυναίκες) δημόσιοι υπάλληλοι και τρίτεκνες μητέρες υπάλληλοι ΔΕΚΟ – τραπεζών που είχαν συμπληρώσει το 2012 την απαραίτητη 20ετία, ακόμα και με εξαγορά πλασματικών ετών, και συμπλήρωσαν το 55ο έτος της ηλικίας τους έως το 2018 (γεννηθέντες και γεννηθείσες το 1963).
ΙΚΑ και Ταμεία ΔΕΚΟ – τραπεζών για κατοχύρωση με 5.500 ημέρες ασφάλισης και ανήλικο τέκνο:
1. Οι μητέρες και οι χήροι πατέρες ανήλικων τέκνων του ΙΚΑ και των Ταμείων των ΔΕΚΟ – τραπεζών, που είχαν κατοχυρωμένο δικαίωμα συνταξιοδότησης έχοντας συμπληρώσει 5.500 ημέρες ασφάλισης και ταυτόχρονα ανηλικότητα τέκνου, μπορούν να συνταξιοδοτηθούν και μετά την 1/1/2024, ανάλογα με το όριο ηλικίας, όπως αυτό ρυθμίστηκε με βάση τον Ν. 4336/2015. Στις κατηγορίες αυτές ανήκουν:
Μητέρες που είχαν συμπληρώσει το 2010 συνολικά 5.500 ημέρες ασφάλισης και είχαν ανήλικο τέκνο, κατοχυρώνοντας έτσι το 50ό έτος τους για μειωμένη σύνταξη, και συμπλήρωσαν το 50ό έτος της ηλικίας τους έως το 2016 (γεννηθείσες το 1966).
Μητέρες που είχαν συμπληρώσει το 2010 συνολικά 5.500 ημέρες ασφάλισης και είχαν ανήλικο τέκνο, κατοχυρώνοντας έτσι το 55ο έτος τους για πλήρη σύνταξη, και συμπλήρωσαν το 55ο έτος της ηλικίας τους έως το 2018 (γεννηθείσες το 1963).
4 Μητέρες που είχαν συμπληρώσει το 2011 συνολικά 5.500 ημέρες ασφάλισης (ακόμα και με εξαγορά πλασματικών ετών) και είχαν ανήλικο τέκνο, κατοχυρώνοντας έτσι το 52ο έτος τους για μειωμένη σύνταξη, και συμπλήρωσαν το 52ο έτος της ηλικίας τους έως το 2017 (γεννηθείσες το 1965).
Αναδημοσίευση από https://www.tanea.gr/

Διάφορα Ενδιαφέροντα Δημοσιεύματα

    Στους συνδέσμους που σας κοινοποιούμε, μπορείτε να διαβάσετε διάφορα δημοσιεύματα σχετικά με τον χώρο μας και όχι μόνον:
  1. https://callnews.gr/6%ce%b7-%cf%85%cf%80%ce%b5-%ce%b1%cf%85%cf%84%ce%bf%ce%af-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%ce%bf%ce%b9-%ce%bd%ce%ad%ce%bf%ce%b9-%cf%85%cf%80%ce%bf%ce%b4%ce%b9%ce%bf%ce%b9%ce%ba%ce%b7%cf%84%ce%ad%cf%82/ 
  2. https://callnews.gr/%ce%bd%ce%af%ce%ba%ce%bf%cf%82-%ce%b1%ce%bd%ce%b4%cf%81%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%ac%ce%ba%ce%b7%cf%82-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%cf%83%cf%8d%cf%81%ce%bf-%ce%b7-%cf%85%cf%80%ce%bf%cf%83%cf%84%ce%b5%ce%bb/      
  3. https://www.ieidiseis.gr/oikonomia/259085/asfalistiko-oi-anatropes-sta-oria-ilikias-kai-ton-foro-efapaks-6-senaria
  4. https://www.aftodioikisi.gr/ergasiaka-asfalistika/ergasiaka-ypallilwn-ota/xekina-i-6imeri-ergasia-se-dimosio-deko-trapezes-kai-idiotiko-tomea/

Ανεπίτρεπτη και σαφώς επιλήψιμη η διπλοείσπραγμένη αποζημίωση - ΄εξαγορά΄, που σαφώς συνιστά ΚΊΝΗΣΗ ΜΟΜΦΗΣ.

   Ο  αυτοπροσδιοριζόμενος ως " Άγγελος της κάθαρσης", Στελλάτος, στην πρόσφατη  κινητοποίηση στην ΔΕΘ, όπου συμμετείχε, εισέπραξε...