Τετάρτη 28 Αυγούστου 2024

Σύνταξη φέτος ή το 2025 με τον νέο τρόπο αναπροσαρμογής (Παραδείγματα) Τι πρέπει να συνυπολογίσει κανείς εάν πρέπει να καταθέσει αίτηση για σύνταξη εντός του έτους ή στις αρχές του 2025.

    Σε μαζική φυγή προς τη σύνταξη οδηγούνται χιλιάδες ασφαλισμένοι καθώς το 2024 αναμένεται να ξεπεραστεί κάθε ρεκόρ «εξόδου» για τον ΕΦΚΑ.
    Η απασχόληση των συνταξιούχων χωρίς πέναλτι (περικοπή αποδοχών) και η ωρίμανση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων όσων μαζικά εισήλθαν στην αγορά εργασίας τη δεκαετία του 1980, αποτελούν τα βασικές αιτίες για τις (υπολογιζόμενες) 220.000 νέες συνταξιοδοτήσεις εντός του έτους. (Ο τελικός αριθμός θα διαμορφωθεί μέχρι τέλους της εβδομάδας, με την κατάθεση των αιτήσεων των εκπαιδευτικών που παραιτήθηκαν τον περασμένο Φεβρουάριο, ενώ μαζικές αιτήσεις για συνταξιοδότηση κατατίθενται συνήθως στο τέλος του έτους).
   Ωστόσο, και προκειμένου κανείς να επιλέξει σωστά εάν πρέπει να καταθέσει αίτηση εντός του έτους ή στις αρχές του 2025, θα πρέπει να συνυπολογίσει:
1. Από το νέο χρόνο ο συντάξιμος μισθός θα αυξηθεί κατά τι περισσότερος απ ότι συνέβαινε μέχρι σήμερα. Και αυτό θα είναι επ ωφελεία όσων καταθέσουν αίτηση από το νέο χρόνο.
   Ως γνωστόν οι συντάξιμες αποδοχές διαμορφώνονται από δύο τμήματα. Την εθνική σύνταξη, η οποία θα αυξηθεί έτσι κι αλλιώς από 1/1/2025 κατά το ύψος του πληθωρισμού για νυν συνταξιούχους κι όσους καταθέσουν αίτηση τον επόμενο χρόνο. (Η αύξηση υπολογίζεται γύρω στο 2,6%).
    Ωστόσο, οι μέσες αμοιβές από το 2002 μέχρι και το 2024, θα αναπροσαρμοστούν κατά περίπου 4%, όσο υπολογίζεται ότι έχουν αυξηθεί κατά το τρέχον έτος οι αμοιβές των εν ενεργεία.
    Πρόκειται για το νέο τρόπο αναπροσαρμογής των συντάξιμων αποδοχών, ο οποίος είναι πιο κοντά στα αιτήματα των εργαζομένων (επικαιροποίηση και υπολογισμός των αποδοχών στα πραγματικά δεδομένα της αγοράς εργασίας, δηλαδή τις πραγματικές αμοιβές των εν ενεργεία οι οποίες, κανονικά, θα πρέπει να διαμορφώνονται με ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις και με συνυπολογισμό στις αποδοχές και της παραγωγικότητας της εργασίας). Αν και στατιστικά δεν έχουμε εμπειρία για το πώς θα εφαρμοστεί το νέο σύστημα του μέσου όρου αναπροσαρμογής των αμοιβών από την νεοσύστατη κοινή τεχνική επίτροπη της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΛΣΤΑΤ) και τεχνοκρατών του υπουργείου Εργασίας…
   Έτσι, όσοι επιλέξουν να αποχωρήσουν φέτος θα λάβουν αναδρομικά από τον ΕΦΚΑ τις αποδοχές του επόμενου, της αίτησης συνταξιοδότησης, μήνα και αυξήσεις πέριξ του 2,6% από τις αρχές του νέου χρόνου.
    Αντιθέτως, εάν παραμείνουν και εργαστούν μέχρι τον Ιανουάριο, η σύνταξη θα είναι κάπως καλύτερη στο ανταποδοτικό τμήμα (αναπροσαρμογή πάνω από τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή).
2. Περισσότερα χρόνια, ακόμη και μήνες, στην ασφάλιση (απασχόληση), στην περίπτωση αίτησης το 2025, συνεπάγεται και καλύτερο ποσοστό (ανταποδοτικής) σύνταξης. Αν και το εν λόγω ποσοστό αυξάνεται κατά 2,55% από το 36ο έως το 40ό έτος, αλλά μόλις 0,5% για περισσότερα από 40 έτη ασφάλισης.
    Από την άλλη, εάν μέσα στην (οικονομική, υγειονομική, ενεργειακή κ.α.) κρίση οι αμοιβές περιορίστηκαν, εν σχέσει με το 2004 ή 2008, τότε τυχόν παραμονή στην εργασία συνεπάγεται μεν καλύτερο (μεγαλύτερο) ποσοστό σύνταξης, αλλά αυτό εφαρμόζεται επί μικρότερων (ονομαστικών) υποδοχών (μειωμένος μισθός τα τελευταία χρόνια).
   Ιδιαίτερα για τους ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι μέχρι το 2016 ασφαλίζονταν με βάση τις ασφαλιστικές κλάσεις του πρώην ΟΑΕΕ και κάθε 2-3 χρόνοι καλούνταν να καταβάλλον και υψηλότερες εισφορές. Και επιπλέον, από το 2017 και γα δύο έτη πλήρωναν με βάση τα κέρδη της επιχείρησης τους (νόμος Κατρούγκαλου).
    Πλέον οι ελεύθεροι επαγγελματίες σε ποσοστό 93% επιλέγουν τη χαμηλότερη ασφαλιστική κλάση του ΕΦΚΑ η οποία οδηγεί σε συντάξεις κάτω των 850 ευρώ το μήνα γα 40 έτη ασφάλισης.
Αναδημοσίευση από https://www.ieidiseis.gr/  Γράφει ο 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Με τι ασχολείται το Δ.Σ του Σωματείου μας ;

      Παρακολουθώντας την λειτουργία του Δ.Σ του Σωματείου μας και ιδιαιτέρως την λειτουργία του ετερόκλητου Προεδρείου που συγκρότησαν ΝΥΣΤ...