Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2022

Λίγα λόγια με αφορμή την ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ του ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟΥ ΚΛΑΔΟΥ, όπου ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ να ΠΑΡΑΒΡΕΘΟΥΝ.

          
Όπως όλοι  γνωρίζετε το υπουργείο υγείας εξέδωσε υπουργική απόφαση με τίτλο: “Καθηκοντολόγιο Βοηθών Νοσηλευτών-τριών Νοσοκομείων και των λοιπών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων του ΕΣΥ, καθώς και των δημόσιων δομών παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.”, χωρίς να έχει προηγηθεί ο στοιχειώδης και απαραίτητος σχετικός διάλογος με τους εκπροσώπους των Εργαζόμενων.
     Η συγκεκριμένη υπουργική απόφαση, αυτό το ΚΑΘΗΚΟΝΤΟΛΟΓΙΟ υποβαθμίζει τον ΔΕ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ ΚΛΑΔΟ δεδομένου ότι δεν περιλαμβάνει μια σειρά από νοσηλευτικές πράξεις που οι νοσηλευτές ΔΕ διδάσκονται στη Δευτεροβάθμια και Μεταδευτεροβάθμια Εκπαίδευση και καθημερινά υποχρεώνονται να κάνουν (χορήγηση φαρμάκων, φλεβοκέντηση, λήψη αίματος, διενέργεια εργαλειοδοσία και κίνηση στο χειρουργείο κ.α.).
    Η συγκεκριμένη αυτή υπουργική απόφαση, αυτό το ΚΑΘΗΚΟΝΤΟΛΟΓΙΟ, αλλά και αυτό για το υπόλοιπο ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ της ΤΕ και ΠΕ κατηγορίας  που εκδώθηκε 2 ημέρες μετά, έχει ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΣΤΙΚΑ και στο Νοσηλευτικό προσωπικό της ΠΕ και ΤΕ κατηγορίας, που τούς φορτώνει με τεράστιες λειτουργικές ευθύνες και όχι μόνον.
Η προαναφερόμενη  Υπουργική Απόφαση, υπό τις παρούσες συνθήκες και δυνατότητες, είναι αδύνατον να εφαρμοστεί, τόσο στο Νοσοκομείο μας όσο και στα υπόλοιπα ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ της χώρας μας, δεδομένου ότι μια σειρά από νοσηλευτικές πράξεις που οι νοσηλευτές ΔΕ διδάσκονται στη Δευτεροβάθμια και Μεταδευτεροβάθμια Εκπαίδευση και καθημερινά κάνουν χωρίς τις πιο πολλές φορές την παρουσία νοσηλευτή ΤΕ ή ΠΕ στη βάρδια, αφού στα περισσότερα τμήματα των Νοσοκομείων δεν θα υπάρχουν νοσηλευτές ΤΕ και ΠΕ για να καλύψουν όλες τις βάρδιες, έτσι ώστε να παρέχουν την ¨κάλυψη¨ στους Νοσηλευτές ΔΕ, που το ξανα-τονίζουμε  ότι  οι περισσότερες απ΄ αυτές τις βάρδιες καλύπτονται μόνο από Νοσηλευτές ΔΕ.
για όλους αυτούς τους λόγους που δεν είναι και οι μόνοι
Ζητάμε από τον υπουργό υγείας  να αποσύρει την συγκεκριμένη απόφαση και να εκδώσει ΝΕΑ, όπου να περιλαμβάνονται οι νοσηλευτικές πράξεις που διδάσκονται στη δευτεροβάθμια και μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση με τα εγκεκριμένα προγράμματα σπουδών στους νοσηλευτές ΔΕ.
Συνεχίζουμε να ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
ü Τροποποίηση της υπουργικής απόφασης Γ6/Γ.Π.οικ. 46042/2022  ώστε να περιλαμβάνονται οι νοσηλευτικές πράξεις που διδάσκονται στη δευτεροβάθμια και μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση με τα εγκεκριμένα προγράμματα σπουδών  στους νοσηλευτές ΔΕ και οι οποίες μέχρι τώρα εκτελούνταν  καθημερινά από χιλιάδες νοσηλευτές ΔΕ στο σύστημα υγείας
ü Καθιέρωση Ενιαίου Κλάδου Νοσηλευτικού Προσωπικού με εσωτερικό διαχωρισμό ανά εκπαιδευτική βαθμίδα (τριτοβάθμιας - δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης).
ü Τροποποίηση και εκσυγχρονισμό του ΠΔ σχετικά με τα επαγγελματικά δικαιώματα των ΔΕ Νοσηλευτών ώστε να ανταποκρίνεται στα εκπαιδευτικά προγράμματα και στις εκτελούμενες νοσηλευτικές πράξεις.
ü Θεσμοθέτηση του επαγγελματικού τίτλου του ΔΕ Νοσηλευτή αντί του αδόκιμου τίτλου "Βοηθός Νοσηλευτής" που δεν ανταποκρίνεται ούτε στην εκπαίδευση, ούτε στην εργασία των νοσηλευτών ΔΕ.
ü Μισθολογική αναβάθμιση των ΔΕ νοσηλευτών.
ü
Εκπαιδευτική αναβάθμιση των ΔΕ νοσηλευτών-τριων με πολυετή προϋπηρεσία, με δυνατότητα διεξόδου στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου