Είχαμε που είχαμε τα προβλήματα με τα κλιματιστικά μηχανήματα λόγω παλαιότητας, κακής συντήρησης, έχουμε τώρα να αντιμετωπίσουμε και την Απόφαση των συναρμόδιων υπουργών για εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας 10% από τα νοσοκομεία με έτος σύγκρισης το 2019.
Το έτος 2019 οι ανάγκες στα νοσοκομεία σαφώς ήταν μειωμένες σε ηλεκτρική ενέργεια σε σύγκριση με τα έτη 2020 ή 2021 περίοδος κορωνοϊού.
Καλούμε τον Υπουργό Υγείας να παρέμβει για την εξαίρεση των Νοσοκομείων , Κεντραν Υγείας.
Διαφορετικά θα ξεπαγιάσουν οι ασθενείς.
Στην Υπουργική Απόφαση ορίζεται ότι η μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας δεν μπορεί να είναι μικρότερη του 10% με τις καταναλώσεις της ίδιας ή αντίστοιχης περιόδου του έτους 2019.
Η σύγκριση για την εξοικονόμηση με την αντίστοιχη περίοδο του έτους 2019 για τους άλλους φορείς του δημοσίου είναι λογική καθ ότι τη περίοδο του κορονωιου μπορεί να υπολειτουργούσαν, να ήταν κλειστοί και να δούλευαν οι υπάλληλοι με τηλεργασία κ.α.λ. Τα νοσοκομεία όμως μεγιστοποίησαν τη λειτουργία τους τη περίοδο του κορονωιου. Γιατί λαμβάνουν ως έτος σύγκρισης το 2019 που οι ανάγκες σε ηλεκτρική ενέργεια ήταν σαφώς μικρότερες; Επειδή φθινόπωρο και χειμώνα αναμένεται μεγάλη κίνηση στα Νοσοκομεία η επιμονή στην εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας θα είναι επικίνδυνη για τους ασθενείς.
Με τη σύγκριση να γίνεται το έτος 2019 η Απόφαση των Υπουργών θα οδηγήσει σε πραγματική μείωση της κατανάλωσης στα νοσοκομεία πολλαπλάσια του 10%.
Στα νοσοκομεία επικρατεί προβληματοσμός για την εφαρμογή της απόφασης και ήδη ορίζονται οι ενεργειακά υπεύθυνοι για τον συντονισμό και την εφαρμογή της απόφασης.
Δεν μπορούμε να σκεφθούμε τίποτα άλλο πέραν της εξαίρεσης των φορέων του ΕΣΥ από την εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας. Εαν δεν καταφέρουν τα νοσοκομεία να εξοικονομήσουν την ηλεκτρική ενέργεια προβλέπονται κυρώσεις στο προϋπολογισμό τους και τις προσλήψεις.
Μιχ. Γιαννάκος - ΠΟΕΔΗΝ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου