Κυριακή 19 Ιουνίου 2022

Ξεμένει το «Μεσολόγγι» από νοσηλευτές και εργαζόμενους | Κραυγή απόγνωσης απ’ τον Πρόεδρο εργαζομένων Κ. Καραγκούνη

  «Αντιδράστε για να μην γίνετε … περιπλανώμενοι ασθενείς» τονίζει ο Πρόεδρος των Εργαζομένων του Νοσοκομείου Μεσολογγίου, Κ. Καραγκούνης, σε μια εκ βαθέων εξομολόγηση για τις ελλείψεις σε προσωπικό!
      Ο Κωνσταντίνος Καραγκούνης αναδείχθηκε πρόσφατα στη θέση του Προέδρου στο Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου Μεσολογγίου. Ενός ακόμα πολύπαθου ιδρύματος του Εθνικού Συστήματος Υγείας που έδωσε τις δυσκολότερες εξετάσεις στην χρονική διάρκεια της πανδημικής κρίσης, ποντάροντας στο φιλότιμο και τον ζήλο γιατρών και νοσηλευτών.
    Η «Πολιτεία» δίνει «βήμα» θεωρώντας ελάχιστο χρέος να συνομιλεί με τους «πρωταγωνιστές» εκείνους που χειροκροτήσαμε μεσούσης της πανδημίας αλλά τώρα πρέπει να τους ακούσουμε με προσοχή, δίνοντας έμφαση στα προβλήματα και τις ανάγκες τους.
     Ειδικά μάλιστα όταν η φωνή τους εκφράζεται μέσα από έναν σεμνό συνδικαλιστή που έχει θητεύσει στα πιο νευραλγικά πόστα, ως Νοσηλευτής Χειρουργείων και έχει ακόμα θητεύσει και Πρόεδρος των Εργαζομένων στο Ασκληπιείο Βούλας, στην Αθήνα, άρα έχει γνώση και περισσή εμπειρία.
      Η κατάσταση που περιγράφει ο ίδιος, πάντως, για το νοσοκομείο Μεσολογγίου, είναι ζοφερή. Νοσηλευτές επικουρικοί των οποίων λήγουν οι συμβάσεις τέλος του χρόνου. Λοιποί εργαζόμενοι που κι αυτών οι συμβάσεις λήγουν… τέλη του τρέχοντος μηνός Ιουνίου! Ελλείψεις, τραγικές, σε άτομα, ακόμα και Ακτινολόγους, λόγω συνταξιοδοτήσεων που είτε έγιναν, είτε θα γίνουν σύντομα.
Ο ίδιος καλεί σε αντίδραση, εκφράζοντας τον φόβο μη γίνουμε όλοι… «περιπλανώμενοι ασθενείς…».
ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ
Ερ: Πώς θα περιγράφατε με λίγα λόγια την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το δημόσιο σύστημα υγείας στην περιοχή του Μεσολογγίου, ειδικά μετά την δύσκολη “ανηφόρα” της πανδημίας;
Απ:   Όπως σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, έτσι και στο δικό μας, στο νοσοκομείο Μεσολογγίου, αντιμετωπίζουμε πολλά και σοβαρά προβλήματα. Οι ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, είναι μεγάλες αλλά και ουσιαστικές.
Οι πολιτικές των τελευταίων ετών, που οδήγησαν σε μη διορισμούς μόνιμων ιατρών και νοσηλευτών αλλά κι άλλων ειδικοτήτων εργαζομένων που επίσης είναι απαραίτητοι για την εύρυθμη λειτουργία ενός νοσηλευτικού ιδρύματος, έχουν φέρει όλα τα νοσοκομεία της χώρας, μαζί και το δικό μας εδώ στο Μεσολόγγι, σε μια κατάσταση που δύσκολα περιγράφεται σε λίγες γραμμές.
Η ουσία είναι το αποτέλεσμα. Κι αυτό δεν είναι άλλο από το ότι το νοσοκομείο δεν μπορεί να λειτουργήσει εύρυθμα και καταβάλλουμε αγώνα δρόμου, άπαντες, για να πετύχουμε την έγκαιρη και άμεση αντιμετώπιση περιστατικών.
Ερ:   Γιατί θεωρείτε πως φτάσαμε εδώ;
Απ:   Είναι γνωστό και ξεκάθαρο. Οι συνταξιοδοτήσεις γιατρών και νοσηλευτών και η μη αναπλήρωση τους, για καιρό, μας έφεραν σε αυτή την κατάσταση . Να σας αναφέρω χαρακτηριστικά ότι στο δικό μας νοσοκομείο, του Μεσολογγίου, είχαμε πριν και κατά την διάρκεια της πανδημίας συνολικά έξι συνταξιοδοτήσεις γιατρών και περίπου άλλες δεκαπέντε νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού.  Πάνω από είκοσι συνάδελφοι μας, δηλαδή, αποχώρησαν λόγω σύνταξης και το προσωπικό που προσλήφθηκε για την πανδημία απασχολήθηκε αποκλειστικά για τις ανάγκες που αυτή δημιούργησε (δηλαδή: κλινικές covid, εμβόλια, διαλογή κ.λπ.).
Ερ:   Μήπως όμως λόγω πανδημίας ήταν όντως δύσκολο να δρομολογηθούν διαδικασίες για προσλήψεις και αναπλήρωση θέσεων μετά από συνταξιοδοτήσεις; Ή μήπως εκτιμάτε πως η πανδημία λειτούργησε ως άλλοθι για τις όποιες ελλείψεις παρουσιάστηκαν;
Απ:  Θα μπορούσε να το δεχτώ κι αυτό αν όμως οι ελλείψεις σε προσωπικό δεν υπήρχαν πριν την πανδημία. Αλλά δυστυχώς υπήρχαν και τότε! Απλώς η επιδημία ανέδειξε με πιο έντονο τρόπο το πρόβλημα που ήδη υπήρχε. Και σίγουρα έγιναν λάθη που επιδείνωσαν την κατάσταση.
ΟΙ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ
Ερ:  Σήμερα, τι προσωπικό – πόσοι ιατροί – έχουν απομείνει μετά τις μετακινήσεις που έγιναν ή και γίνονται ακόμα (…;;) ;
Απ:   Από τις αρχές του περασμένου Ιουλίου (2021) και έπειτα μένουν:
  • τρεις ειδικευμένοι Χειρουργοί,
  • πέντε ειδικευμένοι Παθολόγοι,
  • Δύο ειδικευμένοι Αναισθησιολόγοι (ο ένας συνταξιούχος σε παράταση),
  • Δύο ειδικευμένοι Γυναικολόγοι, 2 ειδικευμένους Ορθοπαιδικούς,
  • Τρεις ειδικευμένοι Μικροβιολόγοι,
  • Μία ειδικευμένη Αιματολόγος,
  • Τέσσερις ειδικευμένοι Καρδιολόγοι,
  • Τρεις ειδικευμένοι Ακτινολόγοι, όπου μάλιστα εμφανίζονται απείρου κάλλους προβλήματα…
 Ερ:   Δηλαδή;
Απ:   Εκ των συγκεκριμένων οι δύο δεν γνωρίζουν από αξονικό τομογράφο, ενώ ο ένας ετοιμάζεται να βγει στη σύνταξη στο ερχόμενο έτος! Και η τρίτη, που διενεργεί αξονικό τομογράφο, δίνει της εφημερίες της στο Γ.Ν. Μεσολογγίου και βρίσκεται εδώ μόνο τρία πρωινά την εβδομάδα, μετακινούμενη από το Αγρίνιο. Και όλα αυτά όταν η ίδια έχει αιτηθεί την μετακίνηση της, μόνιμα, στο  Γ.Ν. Μεσολογγίου για κάλυψη όλων των πρωινών ωραρίων, αλλά παραδόξως η αίτηση της ΔΕΝ εγκρίθηκε!
ΛΗΓΟΥΝ ΟΙ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ!
FB IMG 1654187876139
Ερ:   Υπάρχουν ζητήματα που βρίσκονται σε πρώτη προτεραιότητα και πρέπει να λυθούν κατεπειγόντως, στο νοσοκομείο Μεσολογγίου, και ποια είναι αυτά;
Απ:   Πρωτίστως η αυτονόμηση του νοσοκομείου Μεσολογγίου, το οποίο αυτή τη στιγμή είναι διασυνδεόμενο με το Γ.Ν. Αγρινίου. Και όπως ήδη εκτιμώ ότι αντιληφθήκατε, είναι άμεσης προτεραιότητας η ανάγκη πρόσληψης μόνιμων. Ή έστω, σε πρώτη φάση, επικουρικού προσωπικού, με ορίζοντα την μονιμοποίηση τους σε δεύτερο χρόνο. Χρειαζόμαστε άμεσα ιατρούς, νοσηλευτές και λοιπούς εργαζόμενους.
Και επιμένω στο σκέλος των «νοσηλευτών» και των «λοιπών εργαζομένων», διότι… λήγουν συμβάσεις! Για παράδειγμα, στο προσωπικό που απασχολείται στη φύλαξη, τη σίτιση και την καθαριότητα, εκτός του ότι είναι ήδη λιγοστά τα άτομα, οι συμβάσεις εργασίας αρκετά μεγάλου μέρους αυτών, λήγουν στα τέλη Ιουνίου.
Και προβλέπεται να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο το κενό, από τον επόμενο χρόνο. Παράλληλα, αρκετά μεγάλο μέρος και του νοσηλευτικού προσωπικού που έχουμε, εργάζεται με επικουρικές συμβάσεις οι οποίες θα λήξουν στο τέλος Δεκεμβρίου του 2022. Ζητούμενο, επίσης, αποτελούν και οι αρμοδιότητες των Βοηθών Θαλάμου αλλά και Τραυματιοφορέων, αφού και εκεί είχαμε πέρυσι συνταξιοδοτήσεις και επίκεινται κι άλλες στο επόμενο έτος.
Ερ:   Ποιο είναι το μήνυμα που θα θέλατε να στείλετε σε κάθε πολίτη και εν δυνάμει νοσηλευόμενο ή συνοδό νοσηλευόμενου;
Απ:  Λόγω της κατάστασης που επικρατεί και την οποία ήδη περιέγραψα, όσο πιο περιληπτικά μπορούσα, ένα είναι το μήνυμα που θα ήθελα να τους στείλω: «Αντιδράστε γιατί θα φτάσει η στιγμή που θα είστε… περιπλανώμενοι ασθενείς»!
Του Αχιλλέα Ροδίτη  politeianews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΚΑΛΑ ΚΡΑΤΕΙ και μάλιστα σε όλα τα επίπεδα.........

  Ακόμη ένα επικοινωνιακό τρυκ από τους δεξιούς παραγοντίσκους.      Μιλάμε για το δελτίο τύπου της Διοίκησης του Νοσοκομείου,  όπου με σχετ...