Ο ΙΣΑ με επιστολή του στον υπουργό Υγείας, αναφορικά με το εργασιακό καθεστώς των γιατρών, ζητά συγκεκριμένα την ισονομία και την ισοτιμία μεταξύ ιατρών ΕΣΥ και ελευθεροεπαγγελματιών ιατρών.
Το νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας κάνει πράξη η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αλλοιώνοντας το δημόσιο χαρακτήρα του και ανοίγοντας τις δομές του (και) προς τον ιδιωτικό τομέα.
Τα έμμεσα ανοίγματα προς τους ιδιώτες στο σχεδίου νόμου του υπουργείου Υγείας με τίτλο «Δράσεις δημόσιας υγείας – Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας» χτύπησαν καμπανάκι στον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών που ζητά με κάθε επισημότητα να εργάζονται ιδιώτες γιατροί στα νοσοκομεία του ΕΣΥ.
Ο ΙΣΑ με επιστολή του στον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, αναφορικά με το εργασιακό καθεστώς των γιατρών, όπως προβλέπεται στο νέο σχέδιο νόμου, ζητά συγκεκριμένα την ισονομία και την ισοτιμία μεταξύ ιατρών ΕΣΥ και ελευθεροεπαγγελματιών ιατρών.
Oι ιδιώτες γιατροί μπορούν να «μπαίνουν» και να εργάζονται σε δομές του ΕΣΥ
Ο Αδ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε πρόσφατα στα κίνητρα σε γιατρούς του Εθνικού Συστήματος Υγείας να εργαστούν και ιδιωτικά αλλά και σε ιδιώτες γιατρούς να συνεργάζονται με το ΕΣΥ. Ως προς το δεύτερο είπε πως οι ιδιώτες γιατροί μπορούν να «μπαίνουν» και να εργάζονται σε δομές του ΕΣΥ: «Για παράδειγμα εάν ένας χειρουργός θέλει με την ομάδα του, να κάνει χρήση της χειρουργικής αίθουσας ενός δημόσιου νοσοκομείου θα πληρώνει για αυτή τη χρήση. Όμως θα υπάρχει ασφαλιστική δικλείδα για αυτή τη συνεργασία. Για να μπορεί ένας γιατρός να έχει αυτή τη συνεργασία θα πρέπει να συμμετέχει και στην εφημερία, να αναλαμβάνει δηλαδή και μερίδιο των ευθυνών του νοσοκομείου, γιατί διαφορετικά είναι αδικία για του γιατρούς που εργάζονται στο νοσοκομείο».
Τα πρώτα βήματα και τι μπορεί να ακολουθήσει
Το πρώτο βήμα έγινε με τα απογευματινά χειρουργεία, παρά τις σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό. Ακολούθησαν τα επιπλέον κίνητρα στους γιατρούς του ΕΣΥ με τη δυνατότητα απασχόλησης με «μπλοκάκι» υπό την προϋπόθεση ότι εκπληρώνουν το ωράριο τους.
Οι σχετικές ρυθμίσεις είναι έτοιμες και προβλέπουν ότι θα μπορούν να διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο ή να εργάζονται σε ιδιωτικές κλινικές μετά το ωράριο τους. Το μοντέλο βεβαίως αναμένεται να λειτουργεί και αντίστροφα με τις αξιώσεις τον ιδιωτών γιατρών να έρχονται μάλλον δικαιολογημένα.
«Είναι ισότιμοι»
Χαρακτηριστική είναι η επιστολή του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών που επιθυμεί να εκθέσει τις απόψεις του επί του άρθρου 7 του νέου σχεδίου νόμου του υπουργείου Υγείας με τίτλο «Δράσεις δημόσιας υγείας – Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας».
«Η ανωτέρω πρόβλεψη της δυνατότητας άσκησης ιδιωτικού έργου των ιατρών κλάδου Εθνικού Συστήματος Υγείας, για την οποία έχουμε εκθέσει τις απόψεις μας, θα πρέπει να ισχύσει και προς την αντίθετη κατεύθυνση, λαμβάνοντας την αντίστοιχη μέριμνα και για τους ιδιώτες ελευθεροεπαγγελματίες ιατρούς, οι οποίοι επιθυμούν να προσφέρουν τις ιατρικές τους υπηρεσίες στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ», αναφέρει ο ΙΣΑ.
Και ξεδιπλώνει την πάγια θέση του που είναι «όλοι οι γιατροί τόσο αυτοί που υπηρετούν στον Δημόσιο Τομέα, όσο και οι ιδιώτες ελευθεροεπαγγελματίες είναι ισότιμοι στην επιστημονικότητα τους» και την επισήμανση πως «τούτο έχουμε τονίσει πολλές φορές και στο ζήτημα της ισοτιμίας των ιατρικών πιστοποιητικών».
Κατά συνέπεια, καταλήγει ότι «για λόγους ισότητας και ισονομίας, θα πρέπει να υπάρξει σχετική πρόβλεψη και να δοθεί η δυνατότητα και στους ιδιώτες ιατρούς να παρέχουν τις ιατρικές τους υπηρεσίες στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ, ως ελευθεροεπαγγελματίες, ενισχύοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών».
Αναδημοσίευση από https://www.in.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου