Παρασκευή 28 Ιουνίου 2024

ΚΥΠΡΟΣ: Ψάχνουν νοσηλευτές με το κερί, αλλά θέλουν να ξέρουν ελληνικά

    Εμμέσως, πλην σαφώς, λένε «όχι» στην πρόθεση του υπουργείου Υγείας να προωθήσει διαδικασίες για εισαγωγή νοσηλευτών από τρίτες χώρες ή για αξιοποίηση αλλοδαπών νοσηλευτών, οι οποίοι φοιτούν στις νοσηλευτικές σχολές της Κύπρου, Παγκύπριος Σύνδεσμος Νοσηλευτών και Μαιών, ΣΕΚ και ΠΕΟ.
     Επικαλούνται λόγους ασφάλειας των ασθενών και προτάσσουν πρόνοια του νόμου που απαιτεί γνώση της ελληνικής γλώσσας πριν την εγγραφή στο μητρώο νοσηλευτών, θέτοντας, παράλληλα, ως προϋπόθεση την ύπαρξη εν ισχύ συλλογικών συμβάσεων στα νοσηλευτήρια που θα αποφασίσουν να εργοδοτήσουν νοσηλευτές από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.
ΠΑΣΥΝΜ, ΠΕΟ και ΣΕΚ εξέδωσαν χθες κοινή ανακοίνωση στην οποία καταγράφουν τις ενστάσεις αλλά και τις απαιτήσεις τους, οι οποίες, μάλλον, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι σχεδιασμοί του υπουργείου Υγείας για αντιμετώπιση του προβλήματος της έλλειψης νοσηλευτών στην Κύπρο, δεν θα γίνουν εύκολα αποδεκτοί.
Υπενθυμίζεται ότι σε δηλώσεις του την περασμένη εβδομάδα με αφορμή και τις προειδοποιήσεις των νοσηλευτών του δημοσίου με απεργιακές κινητοποιήσεις εξαιτίας της υποστελέχωσης, όπως υποστηρίζουν, στα κρατικά νοσηλευτήρια, ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Δαμιανός, ανέφερε ότι «η εισαγωγή νοσηλευτών από τρίτες χώρες, όπως για παράδειγμα η Ινδία και οι Φιλιππίνες, θα μπορούσε να βελτιώσει την κατάσταση», αποκαλύπτοντας, ταυτόχρονα, ότι «κάποια ιδιωτικά νοσηλευτήρια, έχουν ήδη αιτηθεί τις τελευταίες ημέρες προς το υπουργείο Υγείας, ούτως ώστε να μπορέσουν να φέρουν προσωπικό από τρίτες χώρες, για να καλύψουν τα κενά που υπάρχουν».
Όπως εξήγησε ο κ. Δαμιανός, εάν το δημόσιο απορροφήσει Κύπριους και Ελλαδίτες νοσηλευτές, ο ιδιωτικός τομέας θα χρειαστεί ενίσχυση με προσωπικό από τρίτες χώρες. 
Αναφέρεται ότι στα πλάνα του υπουργείου Υγείας περιλαμβάνεται η ψήφιση νομοθεσίας, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο, που θα προβλέπει ότι οι νοσηλευτές που θα έρθουν από τρίτες χώρες θα είναι υποχρεωμένοι σε διάστημα έξι μηνών από την ημέρα εργοδότηση τους να εξασφαλίσουν πιστοποιητικό γνώσης της ελληνικής γλώσσας από τα σχετικά προγράμματα του υπουργείου Παιδείας.
Στην ανακοίνωση τους, οι τρεις φορείς, σχολιάζοντας την πρόθεση αυτή του υπουργείου Υγείας, αν και δεν απορρίπτουν ξεκάθαρα το ενδεχόμενο εργοδότησης νοσηλευτών από τρίτες χώρες, θέτουν μια σειρά από αυστηρές προϋποθέσεις για να γίνει αυτό αποδεκτό.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν στην ανακοίνωση τους, κατά τη διάρκεια μεταξύ τους συνάντησης αποφάσισαν:
>> Να μην γίνει αποδεκτή, καμία παρέκκλιση για τους εργαζόμενους από τρίτες χώρες, στα κριτήρια που προνοεί η νομοθεσία και η εγγραφή στο Συμβούλιο Νοσηλευτικής και Μαιευτικής Κύπρου.
>> Να μην γίνει αποδεκτή, καμία παρέκκλιση από τη σχετική ευρωπαϊκή οδηγία που αφορά την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων των νοσηλευτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
>> Οποιαδήποτε συζήτηση νοσηλευτικών ή μαιευτικών θεμάτων ή/και της αναγκαιότητας για πιθανή εισδοχή νοσηλευτικού και μαιευτικού προσωπικού από τρίτες χώρες ή και άλλων θεμάτων στα κέντρα λήψεων αποφάσεων, πρέπει να περιλαμβάνει τον ΠΑΣΥΝΜ, άλλους νοσηλευτικούς φορείς καθώς και όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις (δημόσιου και ιδιωτικού τομέα).
>> Η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να διασφαλίζει με κάθε τρόπο ότι το βασικό επίπεδο εκπαίδευσης συνάδει με αυτό που υπάρχει σήμερα στη χώρα μας και που προνοείται από τις ευρωπαϊκές οδηγίες αλλά και τις διεθνείς συμβάσεις, τις οποίες η χώρα μας έχει αποδεχτεί και έχει συνυπογράψει. Αυτό είναι πρωτίστως σημαντικό για την ασφάλεια των πολιτών και καμία παρέκκλιση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, αφού τα επίπεδα ασφάλειας αλλά και η ποιότητα των νοσηλευτικών υπηρεσιών που παρέχεται προς τους ασθενείς, πρέπει να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα.
>> Για την ασφάλεια των ασθενών, πρέπει να διασφαλιστεί η γνώση της ελληνικής γλώσσας, ως η κύρια γλώσσα ομιλίας του Κύπριου πολίτη και κύριου χρήστη των υπηρεσιών υγείας στην Κυπριακή Δημοκρατία, πριν την εγγραφή και εργοδότηση.
>> Απαραίτητη προϋπόθεση για παραχώρηση αδειών εργοδότησης πρέπει να είναι το νοσηλευτήριο να έχει υπογεγραμμένη και ανανεωμένη συλλογική σύμβαση εργασίας μετά από το 2023, υπογεγραμμένη από θεσμικές συντεχνίες (ΣΕΚ και ΠΕΟ), που οι όροι της σύμβασης θα ισχύουν στην ολότητα τους για το σύνολο των εργαζομένων συμπεριλαμβανομένων και των εργαζομένων από τρίτες χώρες
Οι τρεις φορείς εισηγούνται τη σύσταση επιτροπής αξιολόγησης των αιτήσεων για εργοδότηση νοσηλευτών από τρίτες χώρες στην οποία να συμμετέχουν εκπρόσωποι των υπουργείων Υγείας και Εργασίας, καθώς και του νεοσύστατου υφυπουργείου Μετανάστευσης. Επίσης, να συμμετέχουν εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων και των Συντεχνιών ΣΕΚ και ΠΕΟ. Στην επιτροπή να συμμετέχει και εκπρόσωπός του ΠΑΣΥΝΜ. Η επιτροπή πρέπει να θέτει χρονικό πλαίσιο εργοδότησης των νοσηλευτών από τρίτες χώρες με απώτερο στόχο σταδιακά να αντικατασταθούν από αποφοίτους των τμημάτων νοσηλευτικής από την Κύπρο.
ΠΑΣΥΝΜ, ΠΕΟ και ΣΕΚ τονίζουν, μεταξύ άλλων, την ανάγκη για προώθηση και εφαρμογή προγραμμάτων προσέλκυσης κυπρίων νέων από τις νοσηλευτικές σχολές του τόπου, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού στο νησί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ανεπίτρεπτη και σαφώς επιλήψιμη η διπλοείσπραγμένη αποζημίωση - ΄εξαγορά΄, που σαφώς συνιστά ΚΊΝΗΣΗ ΜΟΜΦΗΣ.

   Ο  αυτοπροσδιοριζόμενος ως " Άγγελος της κάθαρσης", Στελλάτος, στην πρόσφατη  κινητοποίηση στην ΔΕΘ, όπου συμμετείχε, εισέπραξε...