Καθεστώς η 24ωρη εργασία των νοσηλευτικών και τα χρωστούμενα ρεπό και άδειες στο «Αττικόν», καθώς η εντατικοποίηση της εργασίας «χτυπά» κόκκινο, οι μετακινήσεις εργαζομένων είναι συνεχείς με αποτέλεσμα να μην βγαίνουν οι απαραίτητες βάρδιες σε αρκετές κλινικές.
Τα παραπάνω καταγγέλλει το νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου σε χθεσινή του απόφαση στην οποία καταγγέλλεται έλλειμα τουλάχιστον 150 νοσηλευτών και σημειώνεται πως υπάρχουν μόνο «δύο νοσηλευτές για 40 ασθενείς αφού τα ράντζα παρά τα παραμύθια του Υπουργείου ζουν και βασιλεύουν».
Οι εργαζόμενοι επιρρίπτουν την ευθύνη στο υπουργείο Υγείας «που μέσα στη Βουλή έλεγε ασταμάτητα ψέματα ότι "στο Αττικό νοσοκομείο υπάρχουν 60 νοσηλευτές περισσότερο και κανένα πρόβλημα στη στελέχωση του", των μέχρι τώρα Διοικήσεων και της Διεύθυνσης της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας (με την ίδια διευθύντρια 20 χρόνια)».
«Αν δεν παρθούν μέτρα προειδοποιούμε ότι θα προβούμε σε συνεχόμενες κυλιόμενες στάσεις εργασίας και κινητοποιήσεις καθώς και σε επ' αόριστο αναστολή της λειτουργίας των τμημάτων που λειτουργούν με προσωπικό κάτω από το όριο ασφαλείας για τους ασθενείς» προειδοποιούν.
Όλη η ανακοίνωση έχει ως εξής:
Την Τρίτη 4 Ιουνίου και μετά από κάλεσμα του ΔΣ του σωματείου εργαζομένων πραγματοποιήθηκε μαζικότατη Γενική Συνέλευση του νοσηλευτικού προσωπικού όλων των κατηγοριών.
1. Τα τελευταία δέκα χρόνια η κατάσταση για το νοσηλευτικό προσωπικό στο Αττικό εκφράζεται εύστοχα από το "κάθε φέτος και χειρότερα". Από την πανδημία και μετά βιώνουμε ραγδαία επιδείνωση των προβλημάτων μας. Τα πραγματικά στοιχεία για το Αττικό νοσοκομείο είναι τα εξής:
• Μόνιμοι νοσηλευτές: από τις 816 προβλεπόμενες θέσεις είναι καλυμμένες οι 522
• Συμβασιούχοι νοσηλευτές: υπηρετούν 130 επικουρικοί και 23 με πρόγραμμα ΟΑΕΔ
Περιττό να αναφέρουμε ότι οι προβλεπόμενες θέσεις αφορούν τους παλιούς απαρχαιωμένους οργανισμούς του Δημοσίου. Οι ανάγκες από τότε είναι πολλαπλάσιες αφού έχουν ανοίξει νέα τμήματα. Ακόμα όμως και με αυτά τα στοιχεία υπάρχει έλλειμμα 150 νοσηλευτών!!!
2. Η τραγική κατάσταση στο Αττικό αποτυπώνεται με τα εξής κανιβαλικά στοιχεία που έχουν γίνει εφιαλτική καθημερινότητα. Τα στοιχεία αυτά αφορούν:
• Αύξηση της εντατικοποίησης της εργασίας, δουλειά με εξοντωτικούς ρυθμούς που οδηγεί σε παραιτήσεις δεκάδες συναδέλφους, ακόμα και μόνιμους.
• Αλλεπάλληλες μετακινήσεις νοσηλευτικού προσωπικού από τμήμα σε τμήμα. Ένας νοσηλευτής μπορεί να δουλεύει σε 2 και 3 τμήματα μέσα σε μία εβδομάδα.
• Άνοιγμα νέων τμημάτων χωρίς την απαραίτητη πρόβλεψη σε νοσηλευτικό προσωπικό. Εγκαίνια σε άδεια από εργαζόμενους κτίρια που για να γεμίσουν έστω και για μία βάρδια αδειάζουν άλλα τμήματα. Οι κυβερνώντες και οι διοικούντες για να μπαλώσουν μία τρύπα, ανοίγουν δύο.
• Σε αρκετές κλινικές δεν βγαίνουν τα προγράμματα ενώ η 24ωρη εργασία έχει γίνει καθεστώς (βάρδια πρωί- νύχτα- απόγευμα μέσα σε δύο 24ωρα)
• Χιλιάδες χρωστούμενα ρεπό και άδειες
• Άδειες του καλοκαιριού στον αέρα (είτε ή το πολύ δύο εβδομάδες είτε με προκαθορισμένες ημερομηνίες λες και δεν έχουμε οικογένεια)
• Δύο νοσηλευτές για 40 ασθενείς αφού τα ράντζα παρά τα παραμύθια του Υπουργείου ζουν και βασιλεύουν!
• Ιδιαίτερο πρόβλημα με τις Μαίες του νοσοκομείου μας που υπηρετουν 26 μόνιμες σε σύνολο 35 οργανικών θέσεων και καλύπτουν τη Γυναικολογική- Μαιευτική κλινική, το μαιευτήριο, τη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών, τη ΜΕΘ Παίδων, τα εξωτερικά ιατρεία και τα Γυναικολογικά Επείγοντα. Η τελευταία Μαία προσλήφθηκε το 2016!
3. Δεν ξεχνάμε ούτε στιγμή πως στον 21ο αιώνα μπορούν τα πράγματα να είναι διαφορετικά. Να μην υπάρχουν 20.000 κενά σε οργανικές θέσεις νοσηλευτών, να δουλεύουμε 5ήμερο- 6 ωρο, να υπάρχει σωστή αναλογία νοσηλευτών ανά ασθενή, να ζούμε αξιοπρεπώς από το μισθό μας. Ο κλάδος μας συνεχίζει, με ευθύνη των πολιτικών όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων να χαρακτηρίζεται από ελλείψεις και υποστελέχωση, μισθολογικές αδικίες και άρνηση ένταξης στα ΒΑΕ, ελαστικές σχέσεις εργασίας, πολυδιάσπαση και άλυτα προβλήματα που αφορούν το μεγαλύτερο τμήμα του που είναι γυναίκες και ειδικά μωρομάνες (άδειες μητρότητας, επιδόματα, παιδικοί σταθμοί κλπ). Για την κατάσταση στο Αττικό φταίνε και άλλοι και έχουν ονοματεπώνυμο. Ιδιαίτερη είναι η ευθύνη του Υπουργείου Υγείας που μέσα στη Βουλή έλεγε ασταμάτητα ψέμματα ότι "στο Αττικό νοσοκομείο υπάρχουν 60 νοσηευτές περισσότερο και κανένα πρόβλημα στη στελέχωση του", των μέχρι τώρα Διοικήσεων και της Διεύθυνσης της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας (με την ίδια διευθύντρια 20 χρόνια!) οι οποίοι εφαρμόζουν την απάνθρωπη πολιτική και δεν προβαίνουν ούτε καν στο στοιχειώδη προγραμματισμό για να προστατεύσουν το προσωπικό αλλά αντίθετα θέλουν να τα έχουν καλά με τους "από πάνω".
4. Με βάση τα παραπάνω η Γενική Συνέλευση του νοσηλευτικού προσωπικού αποφασίζει τα εξής:
• Κοινοποίηση των προβλημάτων σε Υπουργείο Υγείας, ΜΜΕ, ελληνικό κοινοβούλιο.
• Αν δεν παρθούν μέτρα προειδοποιούμε ότι θα προβούμε σε συνεχόμενες κυλιόμενες στάσεις εργασίας και κινητοποιήσεις καθώς και σε επ' αόριστο αναστολή της λειτουργίας των τμημάτων που λειτουργούν με προσωπικό κάτω από το όριο ασφαλείας για τους ασθενείς
• Παρέμβαση στο επόμενο Διοικητικό Συμβούλιο του νοσοκομείου και δέσμευση για έγκριση των θέσεων που δεν καλύπτονται καθώς και μέτρα για να χορηγηθεί στο προσωπικό η άδεια καλοκαιριού
• Συνάντηση με το Υπουργείο Υγείας με αποκλειστικό θέμα τα προβλήματα του νοσηλευτικού προσωπικού του νοσοκομείου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου