Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2025

Τοποθέτηση του μέλους της ΕΕ, Δημήτρη Μπράτη στην εκδήλωση για την επαναφορά 13ου – 14ου μισθού στο Δημόσιο

 Κυρίες και κύριοι, Αγαπητοί συνάδελφοι,
   100 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την πρώτη διεκδίκηση καταβολής δώρων Χριστουγέννων το 1925 και 98 χρόνια από την πρώτη απεργία των Δημοσίων Υπαλλήλων, τον Δεκέμβρη του 2027, από την τότε Σ.Δ.Υ.Ε. με αίτημα την καθιέρωση ενός επιπλέον μισθού για τα Χριστούγεννα εκείνης της περιόδου.
    Έχει μια αξία να  δούμε τις συνθήκες που επικρατούσαν τότε που διεκδικήθηκε, το 1925 (6/12/25), για πρώτη φορά από τα συνδικάτα, ο 13ος μισθός.
     Τον Μάρτη του 1925, έγινε στη χώρα μας μία από τις μεγαλύτερες απεργιακές κινητοποιήσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Η χώρα είχε παραλύσει. Οι Δημόσιοι υπάλληλοι ζήτησαν συνάντηση με τον τότε πρωθυπουργό Μιχαλακόπουλο που τους απάντησε με κάτι που έμεινε στην Ιστορία: «Λυπάμαι, κύριοι, διότι επ΄ ουδενί λόγο είναι δυνατόν να σας ακούσω. Δεν είναι ανεκτός ο τοιούτος συνδικαλισμός, εις το κράτος, διότι αποτελεί αναρχίαν».
   Αξιοσημείωτη και μνημειώδης είναι η απάντηση του Γενικού Γραμματέα της Ε.ΔΥ.Α. (Ένωση Δημοσίων Υπαλλήλων Αθηνών), του ποιητή Κώστα Καρυωτάκη:
   «(..) Η απεργία είναι καθ’ ημάς, εν γεγονός, εν είδος φυσικού φαινομένου, το οποίο λαμβάνει χώραν και εκρήγνυται όπως ο ουρανός ή η καταιγίς. Είναι μία συσσώρευσις και συμπύκνωσις δυσαρεσκειών και απογοητεύσεων του μισθωτού, ο οποίος εις μία δεδομένην στιγμήν αγανακτήσεως και παραφοράς δεν έχει ανάγκην να έχει υπαλληλικήν οργάνωσιν όπως απεργήσει, συνεννοείται σχεδόν αυτομάτως μετά των άλλων καταδυναστευόμενων μισθωτών και η έκρηξις επέρχεται αυτομάτως.
     Επομένως, καθ’ ημάς, το ζήτημα της απεργίας δεν τίθεται, εάν ο υπάλληλος έχει δικαίωμα ή μη απεργίας, από απόψεως δημοσίου δικαίου ή της κείμενης σωματειακής νομοθεσίας. Η απεργία είναι εν γεγονός, το οποίον δεν εξετάζεται από απόψεως νομιμότητος, όπως δεν εξετάζει κανείς εάν βρέχει ή δεν βρέχει κατά Σύνταγμα και κατά Νόμον, πεινά ή δεν πεινά κανείς νομίμως, έχομεν κυκλώνα ή θαλασσοταραχήν ή εκρήγνυται κεραυνός σύμφωνα με το Σύνταγμα ή με τους κειμένους νόμους και το υπαλληλο-σωματειακόν ισχύον δίκαιον»
     Αμέσως μετά, ο Μιχαλακόπουλος, διέλυσε το Συμβούλιο των Δημοσίων Υπαλλήλων και διέταξε ανακρίσεις εις βάρος των μελών της Διοίκησης, επειδή είχαν εκδώσει ανακοίνωση κατά της Κυβέρνησης.
     Μετά από λίγους μήνες η Κυβέρνηση Μιχαλακοπούλου έπεσε και την εξουσία ανέλαβε ο δικτάτορας Πάγκαλος. Η Κυβέρνηση του Πάγκαλου προχώρησε σε άρση της μονιμότητας των Δημοσίων Υπαλλήλων κι ας είχε κατοχυρωθεί αυτή μέσω του Συντάγματος του 1911. Ακολούθησαν απολύσεις κι ανάμεσα στους απολυμένους ήταν ο Δημήτρης Γληνός κι ο Κώστας Βάρναλης.
    Αυτή εν ολίγοις ήταν η κατάσταση στη χώρα όταν οργανωμένα διεκδικήθηκαν τα δώρα από τα συνδικάτα. Έχει αξία να σημειωθεί ότι 1 χρόνο πριν την απεργία των Δημοσίων Υπαλλήλων της 22ας Δεκεμβρίου 1927, το 1926, είχε ιδρυθεί η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. με την ονομασία Σ.Δ.Υ.Ε. δηλαδή Συνομοσπονδία Δημοσίων Υπαλλήλων Ελλάδας.
     Τη χρονιά εκείνη 13ο μισθό έλαβαν οι σιδηροδρομικοί και οι τροχιοδρομικοί υπάλληλοι. Επίσης, το Δ.Σ. των Επαγγλεματικών και Βιοτεχνικών Επιμελητηρίων Ελλάδας, αποφάσισε να καταβάλει στο προσωπικό δώρο εορτών ίσο με έναν μισθό. Μάλιστα συνέστησε στα μέλη του -σε Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη, Βόλο, Πάτρα κ.α.- να κάνουν το ίδιο.
    Η χορήγηση «δώρων» τις γιορτές των Χριστουγέννων δεν ήταν προφανώς ελληνικό μόνο, φαινόμενο. Στις ΗΠΑ όλες σχεδόν οι μεγάλες εταιρείες δώριζαν έως και το 10% του μισθού ως επίδομα Χριστουγέννων από τις αρχές του 1900.
Φίλες και φίλοι,
   100 χρόνια μετά τις μεγάλες κινητοποιήσεις του 1925 που χορηγήθηκε για πρώτη φορά ο 13ος μισθός σε κάποιους εργαζόμενους, συζητάμε σήμερα την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού που περικόπηκαν οριστικά το 2012 (με τον Ν. 4093)!!!
    Κατάκτηση 100 χρόνων καταργήθηκε με τον Ν. 4093/12 κι ενώ υποτίθεται ότι βγήκαμε από τα μνημόνια από τον Αύγουστο του 2018 κι έχουν περάσει 7 χρόνια από τότε, η Κυβέρνηση δηλώνει κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να τα επαναχορηγήσει. Παρά το γεγονός ότι η οικονομία πάει καλά – όπως μας λέει- κι οι δείκτες είναι εξαιρετικοί, κανένα μνημονιακό μέτρο δεν αναίρεσε, ούτε την εισφορά 2% για την ανεργία, ούτε καν στο ξεπάγωμα της διετίας 2016-2017 δεν προχώρησε.
     Πριν λίγες μέρες, μάλιστα, στη Βουλή ο Υφυπουργός Οικονομικών, κ. Πετραλιάς, απέκλεισε κατηγορηματικά την χορήγηση 13ου και 14ου μισθού γιατί «δεν υπάρχουν τα 2,5 δις που απαιτούνται», λέει. Ισχυρίστηκε, δε, ότι ως το 2027 οι Δημόσιοι Υπάλληλοι θα λάβουν 13ο μισθό ως αύξηση στα εισοδήματά τους. Προφανώς εννοεί την αύξηση – κοροϊδία των 12€ τον μήνα καθαρά, από 1/4/25!!!
Πρόκειται για καθαρό εμπαιγμό.
Φίλες και φίλοι,
     Ακούσατε πριν τον Γενικό Γραμματέα της ΠΑ.ΣΥ.ΔΥ. τον φίλο Στράτη Ματθαίου για το τι συμβαίνει στην Κύπρο που κι αυτή μπήκε σε μνημόνια. Όλες οι μνημονιακές διατάξεις αίρονται σιγά – σιγά. Έχει καθιερωθεί Α.Τ.Α. και φυσικά λαμβάνουν 13ο μισθό ολόκληρο.
  • Δεν μπορώ να μην αναφερθώ, πριν κλείσω την παρέμβασή μου, και στην 1316/2019 απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ η οποία έκρινε συνταγματική την περικοπή των δώρων, Ν. 4093/12, (το τελευταίο 500σάρικο των δώρων), με πλειοψηφία 24-6, τη στιγμή που το Γ’ Τμήμα του Δεκέμβρη του 2018 την είχε κρίνει αντισυνταγματική και μάλιστα με πλειοψηφία 6-1.
     Είναι από τις λίγες περιπτώσεις όπου μια απόφαση τμήματος, με τέτοια πλειοψηφία, ανατρέπεται. Δεν θα σχολιάσω παραπάνω. Θα αναφερθώ μόνο και σε ένα περιστατικό που ζήσαμε ως Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. το 2018, τον Δεκέμβρη, όταν μετά την απόφαση του Γ’ Τμήματος του ΣτΕ, είχαμε συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Τσακαλώτο. Ζητήσαμε, τότε, με βάση και την απόφαση του Γ΄ Τμήματος, από τον κ. Τσακαλώτο, να δεσμευτεί ότι η απόφαση (εφόσον υπάρξει δικαίωση) θα ισχύσει για όλους τους Δημοσίους Υπαλλήλους για να μην τρέχουν στα δικαστήρια και ξοδεύονται. Δέσμευση, φυσικά, δεν υπήρξε αλλά ο κ. Τσακαλώτος μας είπε: «Περιμένετε πρώτα την απόφαση της Ολομέλειας! να δούμε αν θα σας δικαιώσει».
    Θα κλείσω την παρέμβασή μου με μια μικρή αναφορά στον πρόσφατο νόμο 5163/2024 για τον κατώτατο μισθό, νόμος ο οποίος κύρωσε την 2041/2022 οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η οδηγία αναφέρεται ρητώς σε ίσο κατώτατο μισθό σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
     Σήμερα  ο κατώτατος μισθός του Δημοσίου Τομέα υπολείπεται κατά, περίπου, 1.700 € του ιδιωτικού λόγω μη καταβολής των επιδομάτων εορτών και αδείας, είναι δηλαδή κατά 17%, περίπου, μικρότερος.
Αγαπητοί φίλοι,
Κυρίες και κύριοι,
     Η επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού αποτελεί για μας κορυφαία συνδικαλιστική διεκδίκηση και θα την πάμε μέχρι τέλους. Μέχρι να ικανοποιηθεί το δίκαιο αυτό αίτημα.
  • Είναι θετικό το ότι απόψε εδώ όλα τα κόμματα που παραβρέθηκαν -και τα ευχαριστούμε- τοποθετήθηκαν, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, θετικά στο αίτημα.
  • Θέλουμε, όμως, και την ανάληψη νομοθετικών πρωτοβουλιών στο κοινοβούλιο. Ταυτόχρονα θέλουμε και τη στήριξή σας στις κινητοποιήσεις που θα ακολουθήσουν για το συγκεκριμένο θέμα. Γιατί όπως πριν 100 χρόνια τα δώρα καθιερώθηκαν με τους αγώνες των εργαζομένων, έτσι και σήμερα 100 χρόνια μετά, μόνο, με δυναμικούς αγώνες θα επανέλθουν.
                             Σας ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η χθεσινή ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ της ΑΔΕΔΥ, σχετικά με την επαναφορά 13ου και 14ου μισθού, στο Δημόσιο.

Δείτε την χθεσινή ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ της ΑΔΕΔΥ, σχετικά με την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο, στον σύνδεσμο που ακολουθεί: ht...