Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2023

Μιχ. Γιαννάκος: Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΚΒΙΑΖΕΤΑΙ ΟΥΤΕ ΝΑ ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΕ ΔΩΡΕΕΣ. .....ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΩΣ ΘΕΑΤΗΣ ΤΗΝ ΑΚΥΡΩΣΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ. ...... ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΔΩΡΕΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ( ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ, ΣΠΑΡΤΗΣ, ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. .......ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΚΟΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ .(ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ)

  Δημόσια Υγεία δεν γίνεται με τέτοια  κρατική  χρηματοδότηση.
   Οι δημόσιες δαπάνες υγείας στη χώρα μας  την τελευταία 12ετια παραμένουν καθηλωμένες στο 5% του ΑΕΠ (μέσος όρος χωρών Ευρώπης  7,5% του ΑΕΠ)  και οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των νοσοκομείων είναι πάνω από 1δις ευρώ.
   Έτσι τα Νοσοκομεία  εισήλθαν σε μία περίοδο που θυμίζει την εποχή πριν τη σύσταση του ΕΣΥ.
 Πράγματι οι δωρεές βοήθησαν πολύ την περίοδο των  Μνημονίων,  καθώς επίσης και την περίοδο της πανδημίας.
  Έγιναν δωρεές σε ιατρικά μηχανήματα, σε ογκολογικά μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας, ασθενοφόρα, υλικά κ.α.λ.  που σώζουν ζωές.
     Ποτέ δεν ζήτησαν οι δωρητές  αντισταθμιστικά ωφέλη για όλες αυτές τις δωρεές. Να ιδιωτικοποιηθούν δηλαδή  οι υπηρεσίες που αναπτύχθηκαν με τις δωρεές τους.
     Βλέπουμε όμως το τελευταίο καιρό οι δωρεές να συνδέονται με την ιδιωτικοποίηση των νοσοκομείων.
    Οι δωρεές για την κατασκευή των τριών νοσοκομείων Κομοτηνής, Σπάρτης, Παιδιατρικό Θεσσαλονίκης συνδέθηκαν με την αλλαγή του νομικού καθεστώτος των εν λόγω νοσοκομείων και τη μετατροπή τους  ΑΠΟ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ  σε  ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ. Ουδέποτε εκ συστάσεως του ΕΣΥ άλλαξε νομική μορφή δημοσίου  νοσοκομείου που ήδη λειτουργεί λόγω απαίτησης των  δωρητών. Μάλλον πρόκειται για ιδεολογική προσέγγιση της Κυβέρνησης.   Αφού ακυρώθηκαν οι διαγωνισμοί  για την κατασκευή των τριών νοσοκομείων  Κομοτηνής, Σπάρτης, παιδιατρικό Θεσσαλονίκης, γιατί η Κυβέρνηση  παρακολουθεί ως θεατής και δεν τροποποιεί το νόμο μετατρέποντας πάλι τα  τρία νοσοκομεία  προς κατασκευή  σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και να    αναλάβει το κράτος τη χρηματοδότηση; Έστω  σε συνεργασία με τους δωρητές.                 Υπενθυμίζουμε ότι τώρα τα δύο  νοσοκομεία  Κομοτηνής και Σπάρτης λειτουργούν κανονικά ως ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ.
     Η λειτουργία της δημόσιας υγείας θα εξαρτάται από τις διαθέσεις των δωρητών; Είναι δυνατόν να ακυρώνεται η κατασκευή και η λειτουργία του παιδιατρικού Θεσσαλονίκης, όταν έχουν ταλαιπωρηθεί τόσα παιδάκια από την  διαχρονική έλλειψη ΜΕΘ ΠΑΙΔΩΝ στη Βόρειο Ελλάδα (έχουμε μόνο 8 κλίνες στο Ιπποκράτειο) και να μην αντιδρά το κράτος;. Να πάρει  πάνω του την κατασκευή και λειτουργία όσο δυνατόν νωρίτερα του παιδιατρικού νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.
Ή προωθούνται με έμμεσο  τρόπο οι  ιδιωτικοποιήσεις  στη δημόσια Υγεία;
ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ.
 Με νομοσχέδιο που βρίσκεται στη διαβούλευση ιδιωτικοποιείται το ογκολογικό κέντρο του νοσοκομείου που είναι πρότυπο σε όλη την Ευρώπη.
      Είναι η πρώτη φορά που διασπώνται υπηρεσίες νοσοκομείου  του ΕΣΥ και ιδιωτικοποιούνται. Ουσιαστικά ιδιωτικοποιείται  η αντιμετώπιση του  παιδικού  καρκίνου στη χώρα μας αφού σε αυτό το κέντρο βρίσκεται το μόνο  ολοκληρωμένο δίκτυο υπηρεσιών για το παιδικό καρκίνο.  Γιατί  συμβαίνει αυτό;
  Το κράτος δέχεται και εκχωρεί αρμοδιότητες στον ιδιωτικό τομέα  από υπηρεσίες που βρίσκονται στο πυρήνα της δημόσιας υγείας.
     Οι οικογένειες  που έχουν παιδιά με καρκίνο  σταδιακά  θα επιβαρυνθούν οικονομικά από αυτή την εξέλιξη. Ελαστικοποιούνται οι εργασιακές σχέσεις των εργσζόμενων του κέντρου που τώρα είναι υπάλληλοι του ΝΟΜΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ. Εάν παραμείνουν στο  κέντρο θα είναι υπάλληλοι του ΝΟΜΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ.
Εάν οι εργαζόμενοι σήμερα στο ογκολογικό κέντρο επιλέξουν να μην εργαστούν στο κέντρο μετά την μετατροπή του σε νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου και ζητήσουν να παραμείνουν στις υπηρεσίες του ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ πως θα λειτουργήσει το κέντρο;
Συνεχίζεται το ζήλωμα της δημόσιας υγείας
       Νοσοκομεία νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου  ή Ανώνυμες Εταιρείες (Σαντορίνη), Εργολάβοι, ιδιώτες γιατροί στο σύστημα, κατάργηση της πλήρους και Aποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών, απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή, νοσηλευόμενοι ασθενείς να πληρώνουν  από τη τσέπη τους ιδιώτες  γιατρούς που καλούνται από το νοσοκομείο λόγω έλλειψης, νοσηλευομενοι ασθενείς να εισάγονται σε ράντζο και να μεταφέρονται σε ιδιωτικές κλινικές  κ.λ.π. δεν είναι αυτή η δημόσια υγεία που οραματιζόμαστε.  Αυτές οι σκέψεις με απόλυτο σεβασμό στους δωρητές που κάλυψαν κενά του κράτους στη δημόσια υγεία και σώζονται χιλιάδες ασθενείς.
                     Μιχ. Γιαννάκος Πρόεδρος  ΠΟΕΔΗΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΚΑΛΑ ΚΡΑΤΕΙ και μάλιστα σε όλα τα επίπεδα.........

  Ακόμη ένα επικοινωνιακό τρυκ από τους δεξιούς παραγοντίσκους.      Μιλάμε για το δελτίο τύπου της Διοίκησης του Νοσοκομείου,  όπου με σχετ...