Δευτέρα 2 Μαΐου 2022

Το Νέο ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ για την αξιολόγηση στο Δημόσιο

   Το νέο Σχέδιο Νόμου για την αξιολόγηση στο Δημόσιο, που μπορείτε να διαβάσεττε στόν σύνδεσμο που ακολουθεί (https://acrobat.adobe.com/link/track?uri=urn:aaid:scds:US:ef3c86f9-c7f1-45a0-8ddb-26ca2d5a6549), απέστειλε στην ΑΔΕΔΥ, την περασμένη βδομάδα, ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης. Είν' αλήθεια-σε αντίθεση με άλλους συναδέλφους του και αυτής της κυβέρνησης, αλλά και της προηγούμενης-ότι ο Βορίδης στέλνει στην ΑΔΕΔΥ όλα τα νομοσχέδια, πριν τα αναρτήσει στη διαβούλευση.  Λειτουργεί δηλ. πέρα για πέρα θεσμικά.
    Οι βασικές αλλαγές που επιφέρει το νέο νομοσχέδιο,σε γενικές γραμμές, είναι οι εξής:
1. Καταργείται η βαθμολογία στην αξιολόγηση των  απλών υπαλλήλων,οι οποίοι αν παρουσιάζουν αδυναμίες θα επιμορφώνονται.
Δεν προβλέπονται πειθαρχικές ποινές, στέρηση μισθού ή βαθμού, ή απόλυση.
2. Για τους προϊσταμένους (Γενικούς Δντές, Δντές, Τμηματάρχες) υπάρχει αριθμητική βαθμολογία με Άριστα το 5. Όποιος παίρνει βαθμολογία 2 και κάτω, απαλάσσεται των καθηκόντων του.
3. Η αξιολόγηση είναι ετήσια και διεξάγεται σε τρία στάδια. Αρχές του έτους η στοχοθεσία, Τον Μάιο επανεξέταση των στόχων, τον Δεκέμβρη η έκθεση αξιολόγησης.
4. Η αξιολόγηση διενεργείται από τον ιεραρχικά ανώτερο.
5. Δημιουργείται δευτεροβάθμιο τριμελές όργανο εξέτασης των ενστάσεων
6. Καθιερώνεται  bonus για την επίτευξη των στόχων που δεν μπορεί να ξεπεράσει το ποσό των 20.000.000 ετησίως για το σύνολο του προσωπικού. Το bonus είναι  15% προσαύξηση  στον μισθό του υπαλλήλου.
7. Οι εκπαιδευτικοί εξαιρούνται και δεν υπάγονται στις διατάξεις του νομοσχεδίου.
      Το νομοσχέδιο θα αναρτηθεί, μέσα στις προσεχείς μέρες, στη διαβούλευση και στη συνέχεια θα κατατεθεί στη βουλή για συζήτηση και ψήφιση.
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ:
1. Η ΑΔΕΔΥ, επί προηγούμενης κυβέρνησης το 2018, όταν η Γεροβασίλη είχε ψηφίσει τη γνωστή (ν)τροπολογία για την αξιολόγηση, είχε διαμορφώσει, με απόφαση του Γενικού της Συμβουλίου, θέση για την αξιολόγηση, η οποία έλεγε τα εξής:
  Συμφωνούμε με μια αξιολόγηση που δεν θα είναι τιμωρητική, δεν θα οδηγεί σε απολύσεις, δεν θα μετρά για βαθμολογική και μισθολογική εξέλιξη, παρά μόνο για την επιλογή σε θέση στελέχους.
     Το νομοσχέδιο,σε ό,τι αφορά στους απλούς υπαλλήλους, κινείται στην κατεύθυνση της βασικής θέσης της ΑΔΕΔΥ, αφού η αξιολόγηση των υπαλλήλων δεν έχει συνέπειες γι   αυτούς. (βαθμολογικές, μισθολογικές, απολύσεις κλπ).
2. Στο Δημόσιο έχουν να επιλεγούν προϊστάμενοι, με αντικειμενικά μετρήσιμα κριτήρια, από το 2007!!! Η συντριπτική πλειοψηφία εκτελεί χρέη προϊσταμένων με ανάθεση από τους εκάστοτε υπουργούς.
   Πριν, λοιπόν, την εκκίνηση οποιασδήποτε διαδικασίας αξιολόγησης, θα πρέπει να προηγηθεί η επιλογή Γενικών Δντών, Δντών και Προϊσταμένων με αξιοκρατικά κριτήρια.
3. Το βάρος της αξιολόγησης μεταφέρεται στους προϊσταμένους, οι οποίοι με τη σειρά τους θα το μετακυλίουν στους υπαληλους, προκειμένου να επιτυγχάνουν τους στόχους για να μην κριθούν ακατάλληλοι και παυθούν.
4. Η καθιέρωση bonus μπορεί να οδηγήσει σε καθεστώς "ανθρωποφαγίας " μεταξύ των υπαλλήλων.
5. Πολλές διατάξεις του νομοσχεδίου είναι γενικόλογες και παραπέμπουν στην έκδοση υπουργικών αποφάσεων, για την εξειδίκευσή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΠΑΛΙΟΜΟΔΙΤΙΚΟΣ ΛΑΪΚΙΣΜΟΣ σ όλο του το μεγαλείο

       Είδαμε χθες ΟΛΟΙ ΜΑΣ, την ανάρτηση του Προέδρου του Σωματείου μας και μάλιστα στο site του Σωματείου, όπου προβάλλει την προσωπική τ...