Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2024

Πάτρα: Το 80% των ασθενών είναι για την Α΄ βάθμια-Στην «Π» η Άννα Μαστοράκου για τα περιστατικά που λιμνάζουν στα ΤΕΠ

    Το ρεπορτάζ που αφορούσε στην τριήμερη νοσηλεία της αείμνηστης Ειρήνης Συρίμπεη στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών, προκάλεσε σειρά τηλεφωνημάτων από συμπολίτες οι οποίοι περιέγραψαν τη δική τους αντίστοιχη περιπέτεια.
   Κι αυτό δεν αφορά μόνο το ΠΓΝΠ, αλλά και τον «Αγιο Ανδρέα» όπως έχει περιγράψει η «Π» σε παλαιότερα, αλλά και στο χθεσινό ρεπορτάζ της.
     Η κατάσταση είναι γνωστή αλλά η υπουργική αντίδραση στη δημοσίευση διαμαρτυρίας στο τουίτερ του Χρήστου γιου της Ειρήνης Συρίμπεη έδωσε μεγαλύτερη διάσταση. «Είναι πρόβλημα υπαρκτό και μας απασχολεί έντονα και ως Ιατρικό Σύλλογο Πατρών και ως Περιφέρεια» δήλωσε στην «Π» η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου και αντιπεριφερειάρχης Υγείας Αννα Μαστοράκου.

Αννα Μαστοράκου

Άννα Μαστοράκου

    Η ίδια πρόσθεσε ότι «το έχω θέσει και στον υπουργό Υγείας εξηγώντας την πηγή του προβλήματος. Κι αυτή είναι αφενός η υπολειτουργία των περιφερειακών νοσοκομείων και αφετέρου η μη ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Τι να κάνει ένα νοσοκομείο όταν δέχεται σε κάθε εφημερία του 400 έως 450 περιστατικά; Το πρόβλημα θα παραμείνει ακόμα κι αν αναπτύξουμε κι άλλες 100 κλίνες σε κάθε νοσοκομείο. Το ΕΣΥ δεν έχει απεριόριστες δυνάμεις».
    Η κ. Μαστοράκου εστιάζει στη λύση, η οποία βρίσκεται αφενός στην ανάπτυξη των περιφερειακών νοσοκομείων ώστε να σταματήσουν οι δεκάδες διακομιδές και αφετέρου στην ανάπτυξη των δομών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
   «Πρέπει να λειτουργήσουν όλες οι δομές. Οταν το 80% των περιστατικών που φτάνει στα επείγοντα είναι περιστατικά της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι το πρόβλημα θα αντιμετωπίζονταν εάν η Πρωτοβάθμια λειτουργούσε ως φίλτρο για τα νοσοκομεία. Το βήμα αυτό πρέπει να γίνει διότι διαφορετικά θα συνεχίσουμε να μιλάμε για ασθενείς που λιμνάζουν στα επείγοντα».
     Η ίδια δεν έκρυψε ότι η συσσώρευση στα νοσοκομεία έχει να κάνει και με τη νοοτροπία των πολιτών, οι οποίοι με το παραμικρό σπεύδουν στα νοσοκομεία. «Στην Πάτρα έχουμε δύο Κέντρα Υγείας Βορείου και Νοτίου Τομέα, τα οποία λειτουργούν πρωί, απόγευμα και Σαββατοκύριακο το πρώτο. Εάν απευθύνονταν εκεί οι πολίτες θα είχαν άμεση εκτέλεση εξετάσεων και ελέγχου και φυσικά εάν η κατάστασή τους απαιτούσε νοσοκομειακή αντιμετώπιση θα τους παρέπεμπαν οι γιατροί στα νοσοκομεία».
   Απομένει να δούμε τις ενέργειες στις οποίες θα προχωρήσει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας μετά την επιβεβαίωση που έλαβε για τα περιγραφόμενα του Χρήστου Συρίμπεη τα οποία υπενθυμίζουμε ότι αρχικά ο κ. Γεωργιάδης είχε αμφισβητήσει. Η πολύωρη αναμονή και η νοσηλεία στα Τμήματα Επειγόντων αγγίζουν δεκάδες ασθενείς οι οποίοι επισκέπτονται τα νοσοκομεία να θεραπευτούν, αλλά λόγω συνθηκών επιβαρύνονται περαιτέρω.
Αναδημοσίευση  από pelop.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σκανδάμης: «Αλαζόνας και προσβλητικός ο Υπουργός»

  Ο Μαρίνος Σκανδάμης, Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, εξαπέλυσε βολές κατά του Υπουργού Υγείας στον απόηχο της ...