Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2024
Αλλάζουν όλα στα πειθαρχικά των δημοσίων υπαλλήλων - Καταργούνται τα συμβούλια υπό την παρούσα δομή και σύνθεση
Μια σημαντική μεταρρύθμιση στα πειθαρχικά των δημοσίων υπαλλήλων ετοιμάζει η κυβέρνηση, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει δώσει το «πράσινο φως» εδώ και καιρό για τον σχεδιασμό αυτόν, τον οποίο επεξεργάζεται ο υπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος, η υφυπουργός Βιβή Χαραλαμπογιάννη και μια πλειάδα στελεχών.
Η βαθιά τομή που ετοιμάζεται φιλοδοξεί να ενισχύσει στην πράξη τη λογοδοσία στο Δημόσιο και την απονομή της πειθαρχικής δικαιοσύνης και αναμένεται να παρουσιαστεί στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο του 2025. Θα αλλάζει άρδην τη σύσταση και τη λειτουργία των πειθαρχικών συμβουλίων, στοχεύοντας στην απλούστευση και την επιτάχυνση της διαδικασίας.
Το βασικό -και διαχρονικό- πρόβλημα που παρατηρείται είναι οι μεγάλες καθυστερήσεις απονομής της πειθαρχικής δικαιοσύνης, με δημοσίους υπαλλήλους να παραμένουν ουσιαστικά ατιμώρητοι και να πλανάται έτσι σε πολλές περιπτώσεις το αίσθημα ότι καθένας μπορεί να κάνει ό,τι θέλει χωρίς να τιμωρείται. Από τις καθυστερήσεις αυτές γίνεται ιδιαίτερα έντονος ο κίνδυνος παραγραφής αδικημάτων, χωρίς οι υπαίτιοι να λογοδοτούν ουσιαστικά γι’ αυτά τελικά.
Πολλές οι λιμνάζουσες υποθέσεις στο Δημόσιο
Χαρακτηριστικά, το 2019, στα 70 Πρωτοβάθμια Πειθαρχικά Συμβούλια που ήταν συνεστημένα εκκρεμούσαν περίπου 3.200 υποθέσεις. Το πρώτο εξάμηνο του 2024 λειτουργούσαν πλέον 92 Πρωτοβάθμια Πειθαρχικά Συμβούλια, στα οποία εκκρεμούσαν 2.550 υποθέσεις. Μέσα σε αυτή την πενταετία σημειώθηκε πρόοδος, αλλά οι λιμνάζουσες υποθέσεις είναι ακόμη πολλές. Η έρευνα και η μελέτη που έγινε στο υπουργείο Εσωτερικών φέρεται να κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι λόγοι που οδηγούν στις μεγάλες αυτές καθυστερήσεις σχετίζονται αφενός με τη σύνθεση του πειθαρχικού οργάνου, αφετέρου με την εφαρμοζόμενη διαδικασία. Ως προς τον πρώτο άξονα, βασική αιτία χρονοτριβής είναι ότι στα Πρωτοβάθμια Πειθαρχικά Συμβούλια προεδρεύουν δικαστές και εισαγγελείς οι οποίοι είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένοι με τα κύρια καθήκοντά τους, τα οποία επιτελούν σε καθημερινή βάση, με τη συμμετοχή τους στα πειθαρχικά όργανα να είναι πρόσθετη αυτών. Τα Πρωτοβάθμια Πειθαρχικά Συμβούλια, που σήμερα προβλέπονται στον Νόμο 3528/2007, είναι πενταμελή και αποτελούνται από τον πρόεδρο, ο οποίος είναι δικαστής/εισαγγελέας, ένα μέλος από το Νομικό Συμβούλιο του κράτους, ένα μέλος το οποίο είναι μόνιμος υπάλληλος, προϊστάμενος Διεύθυνσης υπουργείου, Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Περιφέρειας ή νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου και δύο αιρετούς εκπροσώπους, οι οποίοι είναι μέλη του Πενταμελούς Υπηρεσιακού Συμβουλίου.
Έχουν τα εχέγγυα
Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, η δημιουργία νέου πειθαρχικού οργάνου, που θα αντικαταστήσει τα επιμέρους Πρωτοβάθμια και το Δευτεροβάθμιο.
Στο νέο όργανο θα συμμετέχουν μόνο λειτουργοί του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Η λύση αυτή φέρεται να προκρίθηκε, καθώς και στα υφιστάμενα πειθαρχικά όργανα προβλέπεται η συμμετοχή τους - άρα, είναι δεδομένη η εμπειρία τους και σαφώς έχουν τα εχέγγυα για την αξιόπιστη και συνεπή διεκπεραίωση των πειθαρχικών διαδικασιών.
Ωστόσο, θα προβλέπεται ότι οι λειτουργοί του ΝΣΚ που θα στελεχώσουν το πειθαρχικό όργανο θα είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Δηλαδή, αυτό θα είναι το κύριο καθήκον τους όσο διαρκεί η συμμετοχή τους στο εν λόγω όργανο, χωρίς να επιβαρύνονται από άλλες αρμοδιότητες. Πέραν, όμως, της δημιουργίας του νέου οργάνου, για την επίσπευση απονομής της πειθαρχικής δικαιοσύνης προωθείται και η αναθεώρηση της πειθαρχικής διαδικασίας με την κατάργηση περιττών σταδίων και τη θέση σαφών προθεσμιών για κάθε στάδιο στο εξής. Και στο υφιστάμενο Δίκαιο προβλέπονται ρητές προθεσμίες για τη διεκπεραίωση των σταδίων της πειθαρχικής διαδικασίας, ωστόσο παρατηρείται ακραία κατάχρησή τους.
Γι’ αυτόν τον λόγο, προωθείται η χρήση πληροφοριακού συστήματος και εφαρμογών τηλεματικής, ώστε η πειθαρχική διαδικασία και οι συνεδριάσεις του νέου οργάνου να μπορούν να διεξαχθούν και εξ αποστάσεως μέσω τηλεδιάσκεψης, για εξοικονόμηση χρόνου.
Βάση δεδομένων
Όπως επισημαίνουν αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την εξουσία, η κυβέρνηση της Ν.Δ. έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα της διαφάνειας, της ακεραιότητας, της λογοδοσίας και της πειθαρχικής δικαιοσύνης.
Ένα από τα προβλήματα με τα οποία ήρθε αντιμέτωπη, το 2019, ήταν ότι δεν υπήρχε συστηματική καταγραφή και κεντρικοποιημένη πληροφόρηση όσον αφορά τις πειθαρχικές διαδικασίες σε βάρος δημοσίων υπαλλήλων. Αυτό αποτέλεσε το έναυσμα για τη δημιουργία της ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων «e-Peitharxika», που τηρείται στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας.
Καθιερώθηκε από το ΥΠ.ΕΣ. η υποχρέωση των πειθαρχικών οργάνων και των διευθύνσεων προσωπικού των φορέων να ενημερώνουν αμελλητί την πλατφόρμα για την παρακολούθηση της πορείας των διαδικασιών προκαταρκτικής εξέτασης, των διαδικασιών ΕΔΕ, των πειθαρχικών διαδικασιών, της πορείας των ποινικών υποθέσεων που σχετίζονται με τις πειθαρχικές διαδικασίες κ.ά.
Τώρα πια μπαίνει μπροστά, με τη νέα νομοθετική ρύθμιση που είναι στα σκαριά, η πιο γρήγορη επίτευξη του στόχου της αποτελεσματικής και ταχείας απονομής της πειθαρχικής δικαιοσύνης, που εκτιμάται ότι θα συμβάλει στην εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας, καθώς και στην ενίσχυση της πεποίθησης των πολιτών ότι οι παραβάτες αντιμετωπίζουν τις συνέπειες των πράξεών τους.
*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 21/12/2024
Τα «κλειδιά» που ξεκλειδώνουν μεγαλύτερη σύνταξη το 2025
Αν και οι νέες συντάξεις επηρεάζονται από τη χαμηλότερη αύξηση στις συντάξιμες αποδοχές του 2024, υπάρχουν «κρυφά» μπόνους που μπορούν να ενισχύσουν τα τελικά ποσά.
Μεγαλύτερες συντάξεις για όσους συνταξιοδοτηθούν το 2025 μπορούν να επιτευχθούν μέσω συγκεκριμένων «κλειδιών», με τις αυξήσεις να κυμαίνονται από 26,2 ευρώ έως και 254 ευρώ. Το νέο σύστημα ευνοεί ιδιαίτερα τους ασφαλισμένους που επιλέγουν να παρατείνουν τον εργασιακό τους βίο και όσους συγκεντρώνουν 40 χρόνια ασφάλισης, καθώς σε αυτή τη διάρκεια οι αποδοχές φτάνουν στο μέγιστο δυνατό επίπεδο συγκριτικά με το προηγούμενο πλαίσιο.
Αν και οι νέες συντάξεις επηρεάζονται από τη χαμηλότερη αύξηση στις συντάξιμες αποδοχές του 2024, λόγω της χρήσης του πληθωρισμού (2,7%) αντί του δείκτη μισθών (5%-6%), υπάρχουν «κρυφά» μπόνους που μπορούν να ενισχύσουν τα τελικά ποσά. Πρώτο βήμα για υψηλότερη σύνταξη είναι η αποφυγή της πρόωρης συνταξιοδότησης, καθώς η μείωση μπορεί να φτάσει έως το 30%. Έτσι, οι ασφαλισμένοι που δεν βιάζονται να αποχωρήσουν από την εργασία τους κερδίζουν κατά μέσο όρο 130 ευρώ επιπλέον τον μήνα.
Επιπλέον, η συμπλήρωση 40 ετών ασφάλισης, ακόμα και μέσω εξαγοράς πλασματικών χρόνων, προσφέρει σημαντικά οφέλη λόγω της βελτίωσης των ποσοστών αναπλήρωσης που προβλέπει ο νόμος Βρούτση, ιδιαίτερα από τα 36 έως τα 40 έτη. Ωστόσο, οι συντάξεις παραμένουν περιορισμένες αν οι μισθοί κατά τον εργασιακό βίο είναι χαμηλοί. Για παράδειγμα, ένας εργαζόμενος με μέσο μισθό 1.000 ευρώ δεν θα λάβει σύνταξη μεγαλύτερη από 850 ευρώ, ακόμα και με 40 χρόνια ασφάλισης. Η αύξηση του μέσου μισθού στα 1.500 ευρώ, στόχος της κυβέρνησης για το 2027, θεωρείται κρίσιμη για τη βελτίωση των συντάξεων.
Ιδιαίτερες προοπτικές για υψηλότερες συντάξεις έχουν οι μη μισθωτοί, όπως ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι, εφόσον επιλέξουν να καταβάλουν μεγαλύτερες εισφορές. Οι χαμηλές εισφορές οδηγούν σε χαμηλές συντάξεις, με χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι η σύνταξη για 40 έτη ασφάλισης στην πρώτη, χαμηλή ασφαλιστική κατηγορία δεν ξεπερνά τα 830 ευρώ. Αντίθετα, η επιλογή υψηλότερων κατηγοριών, όπως η τρίτη (345,1 ευρώ εισφορές) ή η τέταρτη (414,8 ευρώ), εξασφαλίζει σημαντικά καλύτερα ποσά σύνταξης, με την τρίτη κατηγορία να οδηγεί σε 1.050 ευρώ σύνταξη εφόσον διατηρηθεί για όλη τη διάρκεια του ασφαλιστικού βίου.
Η έκτη ασφαλιστική κατηγορία (642,09 ευρώ εισφορές) αποτελεί την κορυφαία επιλογή, με το ποσό της σύνταξης να φτάνει τα 1.790 ευρώ μετά από 40 χρόνια ασφάλισης. Η διαφορά στο ύψος της σύνταξης μεταξύ της πρώτης και της έκτης κατηγορίας είναι εντυπωσιακή, αν και συνοδεύεται από την ανάλογη αύξηση των εισφορών. Το μήνυμα των ειδικών είναι σαφές: η έγκαιρη επιλογή κατάλληλων κατηγοριών και η μακροπρόθεσμη στρατηγική καταβολής εισφορών είναι τα κλειδιά για αξιοπρεπείς συντάξεις.
Αναδημοσίευση από https://www.dnews.gr/
Διάφορα Ενδιαφέροντα Δημοσιεύματα
Στους συνδέσμους που σας κοινοποιούμε, μπορείτε να διαβάσετε διάφορα δημοσιεύματα σχετικά με τον χώρο μας και όχι μόνον:
- https://www.especial.gr/dora-dimosion-ipallilon-katatethike-i-aitisi-tis-adedy-pros-to-ste-gia-ti-diexagogi-protipis-dikis/.
- https://www.tovima.gr/print/health/i-mayri-petra-giatron-kai-nosileyton/.
- https://pelop.gr/patra-pernaei-se-xenous-to-409-prodiagegrammeni-i-parachorisi-tou-emvlimatikou-ktiriou-se-idiotes-lene-piges-tis-p/
- https://www.aftodioikisi.gr/ergasiaka-asfalistika/asfalistika/syntaxeis-prosochi-stin-pagida-meta-ta-40-eti-paradeigma/.
Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2024
Μία χαρακτηριστική και Ντροπιαστική κίνηση, συμπεριφορά και πρακτική που σαφώς και δεν συνάδει με το πνεύμα των εορτών και όχι μόνον.
Πριν τα Χριστούγεννα ανεβάσαμε ως παράταξη στο facebook του Σωματείου μας, αυτό που έχει φτιάξει η παράταξή μας με Πρόεδρο τον Πετρόπουλο και που χαίρονται σήμερα όλοι οι Συνάδελφοι-Εργαζόμενοι και όχι μόνον, όπως βλέπετε και από την συνημμένη φώτο, τις καθιερωμένες ευχές μας για τις χριστουγεννιάτικες ημέρες, τα χρόνια πολλά προς όλους τους Συναδέλφους - Εργαζόμενους, που μπορείτε να δείτε στόν σύνδεσμο που ακολουθεί (https://syndikalistikiallagh.blogspot.com/2024/12/blog-post_526.html) ΕΥΧΕΣ που δυστυχώς ο ανεκδίκητος Στελλάτος, δείχνοντας και εδώ ακόμη την κακία του, το μένος και την εμπάθεια του, κατέβασε και αυτήν μας ακόμη την ευχετήρια ανάρτηση, όπως όλες όσες αναρτούμε κάθε φορά για την ενημέρωση των Συναδέλφων μας.
Τα λόγια είναι περιττά γι΄ αυτόν τον αγνώμονα άνθρωπο που έγινε Πρόεδρος με ψέματα και συκοφαντίες, γι΄ αυτές τις πρακτικές και την συμπεριφορά του που δεν συνάδουν με τις ημέρες των εορτών και κυρίως για την ΑΣΕΒΕΙΑ που κάθε φορά δείχνει στούς προκατόχους.
Ντροπή και Αίσχος................................
Δώρα δημοσίων υπαλλήλων: Κατατέθηκε η αίτηση της ΑΔΕΔΥ προς το ΣτΕ για την διεξαγωγή πρότυπης δίκης – Οι λόγοι που επικαλείται η ΑΔΕΔΥ για την επαναθεσμοθέτησή τους.
Κατατέθηκε την Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2024 η αίτηση της ΑΔΕΔΥ προς το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), όπως ενημερώνει το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ Δημήτρης Μπράτης, για την διεξαγωγή πρότυπης δίκης, σχετικά με τα επιδόματα εορτών και αδείας (δώρα) των δημοσίων υπαλλήλων, τα οποία είχαν περικοπεί το 2012 για δημοσιονομικούς λόγους και τώρα ζητείται η επαναθεσμοθέτησή τους,
Ακολουθεί η σχετική ενημέρωση
Ακολουθεί η σχετική ενημέρωση
Κατάθεση αίτησης στο ΣτΕ, από την ΑΔΕΔΥ, για την διεξαγωγή πρότυπης δίκης για τα δώρα των Δ.Υ. Κατατέθηκε σήμερα, 27/12/24, μέσω της νομικής συμβούλου της ΑΔΕΔΥ, αίτημα προς το ΣτΕ για την διεξαγωγή πρότυπης δίκης, σχετικά με την μη επαναθεσμοθέτηση, στο δημόσιο, των επιδομάτων εορτών και αδείας τα οποία είχαν περικοπεί το 2012 για δημοσιονομικούς λόγους.
Ένας από τους σημαντικότερους λόγους που επικαλείται η ΑΔΕΔΥ στην αίτησή της είναι και η πρόσφατα ψηφισθείσα, από τη βουλή, οδηγία της ΕΕ, η 2041/2022, η οποία προβλέπει την εξίσωση του κατώτατου μισθού του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Σήμερα, και μετά την ψήφιση της οδηγίας, ο κατώτατος μισθός στο Δημόσιο υπολείπεται περίπου κατά 1700 ε ετησίως από τον ιδιωτικό τομέα, αφού στον ιδιωτικό τομέα καταβάλλονται κανονικά τα δώρα.
Επισημαίνω, για μια ακόμη φορά, να μην προστρέχετε σε δικηγορικά γραφεία, για το θέμα των δώρων, και επιβαρύνεστε οικονομικά. Το θέμα το χειρίζεται η ΑΔΕΔΥ η οποία και θα σας ενημερώσει σχετικά για την εξέλιξή του. Εξάλλου, το αίτημα για πρότυπη δίκη αυτόν τον στόχο υπηρετεί. Να μην ξοδεύονται οι συνάδελφοι, αλλά να υπάρξει οριστική και αμετάκλητη απόφαση από το ΣτΕ για όλους.
Πηγή: www.especial.gr
Η «μαύρη πέτρα» γιατρών και νοσηλευτών
Γιατί το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό γυρίζει την πλάτη στο ΕΣΥ - Το 65% των νέων γιατρών βλέπει την καριέρα του εκτός χώρας, ενώ 2 στους 3 νοσηλευτές θέλουν να παραιτηθούν
Το 2012, στην αρχή της οικονομικής κρίσης, αποφάσισε να αφήσει την Ελλάδα στα 32 του χρόνια και να φύγει με την έγκυο σύζυγό του για να εργαστεί σε νοσοκομείο της Σουηδίας. Ενδεκα χρόνια μετά, η ζωή τον έφερε πίσω στην Ελλάδα, αυτή τη φορά σε ογκολογική κλινική του ΕΣΥ. Ομως τα πράγματα αποδείχθηκε ότι δεν ήταν τόσο ευοίωνα για τον έμπειρο πλέον νοσηλευτή όσο ήλπιζε.
«Αναγκαστήκαμε να φύγουμε, καθώς η κρίση είχε παγώσει τα πάντα. Ακόμη και στον ιδιωτικό τομέα που εργαζόμουν η κατάσταση ήταν δύσκολη. Ο δε ερχομός του πρώτου μας παιδιού μάς έκανε να αποφασίσουμε την αναζήτηση δουλειάς στο εξωτερικό» λέει σήμερα ο ίδιος μιλώντας στο «Βήμα», περιγράφοντας μια πορεία… εξόδου, αλλά και την εικόνα της χώρας που αντίκρισε πολλά χρόνια μετά, με την επιστροφή του.
Ο Θάνος Π. έφτασε τελικά πίσω στην Ελλάδα έναν χρόνο νωρίτερα μαζί με τη σύζυγό του, η οποία ανέλαβε μια σημαντική θέση στον χώρο της εκπαίδευσης, και με τα δύο παιδιά τους. «Η επιστροφή μας στην Ελλάδα είχε να κάνει αφενός με την αλλαγή των συνθηκών στη χώρα, τη θέση που προτάθηκε στη σύζυγό μου, αλλά και για γενικότερους λόγους κοινωνικότητας. Εξάλλου ποτέ δεν είχαμε σκεφτεί ότι θα μείνουμε για πάντα έξω» εξηγεί ο ίδιος.
Μπορεί οι ίδιοι βέβαια να είχαν τις δουλειές τους στην Ελλάδα, αλλά η ανύπαρκτη πρόνοια σε θέματα μέριμνας του κράτους απέναντι στις ανάγκες των οικογενειών τον εντυπωσίασε. «Μπορεί να εξασφαλίσαμε θέσεις εργασίας, αλλά κατά τα άλλα δεν βλέπω στη χώρα καμιά μέριμνα» περιγράφει ο ίδιος.
«Τα παιδιά μου ξεκίνησαν σε ένα άλλο εκπαιδευτικό σύστημα και αναγκάζομαι να πληρώνω εγώ για το σχολείο τους, καθώς το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα εδώ δεν επιτρέπει περιόδους προσαρμογής ή παράλληλα εκπαιδευτικά προγράμματα. Ταυτόχρονα το ΕΣΥ παραμένει σε συνθήκες πολύ διαφορετικές από αυτές που έχουν διαμορφωθεί στο εξωτερικό. Οι παρεχόμενες υπηρεσίες απέχουν σε ποιότητα, παρότι με πολύ απλές δράσεις μπορεί να υπάρχει γρήγορη αναβάθμισή τους. Στο εξωτερικό το δημόσιο σύστημα Υγείας αποτελεί προτεραιότητα και ενισχύεται διαρκώς ειδικά μετά την πανδημία, ενώ εδώ δεν βλέπουμε να ενισχύεται όσο θα έπρεπε» συνεχίζει.
Στον κλάδο, δε, είναι ο μόνος που έφυγε στο παρελθόν από τη χώρα, με το brain drain να συνεχίζεται αμείωτο σε γιατρούς και νοσηλευτές, με τους δεύτερους μάλιστα να αποτελούν πλέον τη μεγαλύτερη πληγή για το δημόσιο σύστημα Υγείας της χώρας. Σχεδόν 20.000 γιατροί και πάνω από 3.000 νοσηλευτές φαίνεται να εγκατέλειψαν την Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια προκειμένου να βρουν αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας καλά αμειβόμενης στο εξωτερικό. Κάποιοι από αυτούς βέβαια επέστρεψαν, αλλά, όπως επισημαίνουν τόσο οι εκπρόσωποι των γιατρών όσο και των νοσηλευτών, το σχετικό ισοζύγιο εξακολουθεί να είναι δραματικά αρνητικό.
Δεν μας λείπουν οι γιατροί
«Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε κάποια ουσιώδη μετακίνηση γιατρών από το εξωτερικό προς τη χώρα» λέει στο «Βήμα» ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. «Παραμένει η κατάσταση που υπήρχε πάντα, δηλαδή κάποιοι φεύγουν και κάποιοι επιστρέφουν, στη συντριπτική πλειοψηφία τους δηλαδή πάνω από το 90%, για να εργαστούν στον ιδιωτικό τομέα. Να υπενθυμίσω δε ότι το 2012 έφυγαν μόνο από τη Θεσσαλονίκη 2.000 γιατροί για τη Γερμανία. Δεν έχουμε δει να έρχονται πίσω τόσοι. Ξέρουμε ότι αυτή τη στιγμή οι έλληνες γιατροί που βρίσκονται στο εξωτερικό είναι περίπου 18.000-20.000. Το δε χειρότερο εντοπίζεται και σε μία έρευνα που έγινε το καλοκαίρι στους νέους γιατρούς της Θεσσαλονίκης, όπου το 65% εξ αυτών βλέπει την καριέρα του εκτός χώρας. Πάντως, σήμερα, οι γιατροί δεν βρίσκουν καθόλου ελκυστικό το ΕΣΥ. Για τους δε γιατρούς που είναι στο εξωτερικό θα έλεγα ότι δεν έχει θεσμοθετηθεί και κάποιο καλό κίνητρο για να επιστρέψουν. Δεν έχουν αλλάξει ούτε οι συνθήκες εργασίας ούτε ο τρόπος διοίκησης ούτε οι μισθοί, όπου έξω είναι τουλάχιστον τριπλάσιοι. Και επίσης πέρασε και μια διάταξη η οποία είναι επιστημονικής φύσεως: η παραμονή των γιατρών μετά το 67ο έτος της ηλικίας τους στο νοσοκομείο, διατηρώντας παράλληλα τη θέση της διεύθυνσης. Αυτό αποτελεί μείζον αντικίνητρο για έναν νέο γιατρό να έρθει και να ενταχθεί σε μια διεύθυνση νοσοκομείου. Οπως είναι επίσης και αντικίνητρο για έναν γιατρό που αναμένει για να εξελιχθεί» συμπληρώνει ο κ. Εξαδάκτυλος.
Μεγάλη η απουσία νοσηλευτών
Οσον αφορά τους νοσηλευτές, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση «Health at a Glance» («Η υγεία με μια ματιά») του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για το 2024, η Ελλάδα καταγράφει τη χειρότερη θέση μεταξύ των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η χώρα μας έχει μόλις 3,9 νοσηλευτές ανά 1.000 κατοίκους όταν ο μέσος όρος είναι 8,4, δηλαδή κάτω από τους μισούς! Επίσης, σε αμιγώς νοσηλευτικό προσωπικό (δηλαδή χωρίς τους βοηθούς νοσηλευτές) η αναλογία υποχωρεί στους 2,4 ανά 1.000 άτομα πληθυσμού, όταν ο μέσος όρος είναι περίπου 7,5.
Οπως λέει στο «Βήμα» ο α’ αντιπρόεδρος της Ενωσης Νοσηλευτών Ελλάδας Λάμπρος Μπίζας, «το 95% της φροντίδας που λαμβάνει ένας ασθενής κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του παρέχεται από νοσηλευτές. Ωστόσο, παρατηρείται ότι ένας σημαντικός αριθμός νοσηλευτών εγκαταλείπει το επάγγελμα, αναζητώντας άλλες επαγγελματικές επιλογές. Οι κυριότεροι παράγοντες δυσαρέσκειας περιλαμβάνουν τις εναλλαγές ωραρίων, τον υψηλό φόρτο εργασίας, τους χαμηλούς μισθούς και την έλλειψη αναγνώρισης του κοινωνικού ρόλου του επαγγέλματος. Επίσης ένα ανησυχητικό φαινόμενο που αναδύθηκε κατά την περίοδο της πανδημίας είναι η «σιωπηλή παραίτηση» (quiet quitting), όπου οι νοσηλευτές εκπληρώνουν μόνο τις ελάχιστες απαιτήσεις της δουλειάς τους, χωρίς επιπλέον προσπάθεια. Στην Ελλάδα, το φαινόμενο αυτό άγγιξε το 66,4% του νοσηλευτικού προσωπικού».
Ανησυχητικές πρακτικές
Παράλληλα σημειώνει: «Στο εξωτερικό υπάρχουν χώρες που προκειμένου να προσελκύσουν νοσηλευτικό προσωπικό προσφέρουν σημαντικές παροχές σε όλη την οικογένεια του νοσηλευτή. Π.χ. στην Ιρλανδία προσφέρεται κατοικία». Ο κ. Μπίζας ακόμη προβλέπει ότι η τάση είναι το να προσλαμβάνονται άτομα στην Ευρώπη όπου δεν θα έχουν τα απαραίτητα προσόντα και θα προσφέρουν χαμηλότερες υπηρεσίες. «Αυτή τη στιγμή η Γερμανία προσλαμβάνει άτομα από χώρες της Ασίας όπου μετά από ταχύρρυθμη εκπαίδευση στη γλώσσα για 6 μήνες τα εντάσσει στο σύστημα Υγείας. Αυτή η τακτική μπορεί να επεκταθεί σε όλη την Ευρώπη, όπου τότε πραγματικά φοβόμαστε ότι θα μιλάμε για ελλιπή παροχή φροντίδας».
Αναδημοσίευση από https://www.tovima.gr/
Ποιες μητέρες μπορούν να συνταξιοδοτηθούν πριν τα 62 έτη και το 2025
Τη δυνατότητα να αποχωρήσουν από την αγορά εργασίας και να βγουν σε σύνταξη ακόμη και πριν από τα 62 εξακολουθούν να έχουν και το 2025 χιλιάδες μητέρες ανήλικων τέκνων, γονείς και τρίτεκνοι, πριν από το 1993 ασφαλισμένοι σε ΙΚΑ, Δημόσιο και ταμεία ΔΕΚΟ-Τραπεζών.
Tο mononews.gr παρουσιάζει τις κατηγορίες των ασφαλισμένων που μπορούν να κάνουν χρήση των ευνοϊκών όρων και με την έλευση του 2025, εξασφαλίζοντας υψηλότερες αποδοχές.
Δημόσιος Τομέας
Πλήρη, ή μειωμένη σύνταξη με όρια ηλικίας από 56 ως 62 ετών μπορούν να πάρουν οι εξής κατηγορίες ασφαλισμένων στο Δημόσιο με αίτηση το 2025:
1. Ασφαλισµένοι γονείς με ανήλικο τέκνο το 2011 και 25ετία γεννημένοι έως και τον 12/1965 με όριο ηλικίας συνταξιοδότησης 58 ετών και 5 μηνών.
2. Ασφαλισµένοι γονείς με ανήλικο τέκνο το 2012 και 25ετία, γεννημένοι έως και τον 12/1963 με όριο ηλικίας συνταξιοδότησης 59 ετών και 6 µηνών.
3. Τρίτεκνοι δημόσιοι υπάλληλοι γεννημένοι από τον 01/1965 έως και τον 07/1965 με 21 έτη το 2011 με απαιτούμενη ηλικία συνταξιοδότησης 58 ετών και 5 μηνών.
4. Τρίτεκνοι δημόσιοι υπάλληλοι γεννημένοι από τον 01/1962 έως και τον 07/1962 με 23 έτη το 2012 με απαιτούμενη ηλικία συνταξιοδότησης 58 ετών και 5 μηνών) καθώς και οι γεννημένοι το 1963 με απαιτούμενη ηλικία συνταξιοδότησης το 61ο έτος
Με μειωμένη σύνταξη
Η μειωμένη σύνταξη από το Δημόσιο πριν τα 62 ισχύει για όσους διορίστηκαν πριν το 1993 και συμπλήρωσαν τις ηλικίες των 55, 56, 58 και 60 ετών ως το 2022, με 25ετία στα έτη 2010, 2011 και 2012.
Με μειωμένη σύνταξη στα 56 και 58 από το Δημόσιο μπορούν να αποχωρήσουν οποτεδήποτε, άνδρες και γυναίκες με 25ετία το 2011 και ηλικία 56 ετών ως το 2022 και με 25ετία το 2012 και ηλικία 58 ετών ως το 2022.
Αν οι ηλικίες των 56 και 58 ετών συμπληρώνονται από 1/1/2023 και μετά, τότε βγαίνουν με μειωμένη στα 62.
Επίσης οι γυναίκες που συμπλήρωσαν 25ετία ως το 2010 θεμελιώνουν δικαίωμα για μειωμένη σύνταξη από το 55ο έτος, και οι άνδρες με 25ετία ως το 2010 βγαίνουν μειωμένη από το 60ο έτος, εφόσον οι ηλικίες αυτές συμπληρώθηκαν ως το 2022.
Αν συμπληρώνονται από το 2023 και μετά το όριο ηλικίας για μειωμένη σύνταξη είναι το 62ο έτος.
Ιδιωτικός τομέας
Οι ασφαλισμένες που προέρχονται από το ΙΚΑ και κλειδώνουν την έξοδο για σύνταξη (πλήρη ή μειωμένη) για το 2025 είναι οι εξής:
1. Γυναίκες που είχαν συμπληρώσει ως το 2010 συνολικά 5500 ημέρες ασφάλισης με ανήλικο τέκνο και έκλεισαν το 55ο έτος της ηλικίας τους έως το 2018.
Με αυτές τις προϋποθέσεις μπορούν να αποχωρήσουν για πλήρη σύνταξη με το νέο όριο ηλικίας των 61 ετών εάν δεν έχουν ήδη συνταξιοδοτηθεί με μειωμένη.
2. Γυναίκες που είχαν συμπληρώσει 5.500 ημέρες ασφάλισης με ανήλικο τέκνο είτε το 2010, είτε το 2011 και έκλεισαν τα 50 το 2017 ή τα 52. Με αυτές τις προϋποθέσεις αποχωρούν με μειωμένη σύνταξη με το όριο ηλικίας των 58,5 ετών, που το συμπληρώνουν το 2025 και το 2024 αντίστοιχα.
3. Γυναίκες που είχαν στο ΙΚΑ 5.500 ημέρες ασφάλισης με ανήλικο τέκνο το 2012 και συμπλήρωσαν το 55ο έτος της ηλικίας τους έως το 2018.
Οι μητέρες αυτής της κατηγορίας συνταξιοδοτούνται για μειωμένη σύνταξη εντός του 2024 με το νέο όριο ηλικίας που είναι ο 61ο έτος ενώ όσες έκλεισαν τα 55 από το 2019, και μετά βγαίνουν στα 62 με μειωμένη σύνταξη.
Ταμεία ΔΕΚΟ-Τραπεζών
1. Μητέρες, που είχαν συμπληρώσει 25ετία το 2010 με ανήλικο τέκνο και έκλεισαν το 50ο έτος της ηλικίας τους έως το 2017, αποχωρούν για πλήρη σύνταξη με όριο ηλικίας ως 58,5 ετών. Μετά το 2017 τα όρια ηλικίας για όσες συμπληρώνουν τα 50 ανεβαίνουν στα 60,2, στα 61,3, κ.ο.κ.
Τα ίδια όρια ηλικίας ισχύουν και για τις μητέρες που είχαν συμπληρώσει την 25ετία με ανήλικο τέκνο το 2011 και έκλεισαν το 52ο έτος της ηλικίας τους έως το 2018.
2. Μητέρες που είχαν την 25ετία με ανήλικο τέκνο το 2012 και έκλεισαν το 55ο έτος της ηλικίας τους έως το 2018, αποχωρούν με πλήρη σύνταξη με όριο ηλικίας ως 61 ετών.
Σύνταξη για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους (ΟΑΕΕ-ΕΤΑΑ)
Στα ταμεία των ελευθέρων επαγγελματιών, η έξοδος για σύνταξη, στα 62 προϋποθέτει να έχουν 40 χρόνια πληρωμένων εισφορών. Όσοι επαγγελματίες δεν έχουν καταβάλλει εισφορές για 40 χρόνια αλλά για λιγότερα (π.χ. 30), βγαίνουν στα 67, ενώ όσοι έχουν και διαδοχική ασφάλιση με ταμεία μισθωτών (π.χ. ΙΚΑ και ΟΑΕΕ), μπορούν να αποχωρήσουν στα 62 με μειωμένη σύνταξη, αρκεί να έχουν ενεργό ασφαλιστικό δεσμό (σε οποιονδήποτε φορέα) την τελευταία 5ετία.
Tο mononews.gr παρουσιάζει τις κατηγορίες των ασφαλισμένων που μπορούν να κάνουν χρήση των ευνοϊκών όρων και με την έλευση του 2025, εξασφαλίζοντας υψηλότερες αποδοχές.
Δημόσιος Τομέας
Πλήρη, ή μειωμένη σύνταξη με όρια ηλικίας από 56 ως 62 ετών μπορούν να πάρουν οι εξής κατηγορίες ασφαλισμένων στο Δημόσιο με αίτηση το 2025:
1. Ασφαλισµένοι γονείς με ανήλικο τέκνο το 2011 και 25ετία γεννημένοι έως και τον 12/1965 με όριο ηλικίας συνταξιοδότησης 58 ετών και 5 μηνών.
2. Ασφαλισµένοι γονείς με ανήλικο τέκνο το 2012 και 25ετία, γεννημένοι έως και τον 12/1963 με όριο ηλικίας συνταξιοδότησης 59 ετών και 6 µηνών.
3. Τρίτεκνοι δημόσιοι υπάλληλοι γεννημένοι από τον 01/1965 έως και τον 07/1965 με 21 έτη το 2011 με απαιτούμενη ηλικία συνταξιοδότησης 58 ετών και 5 μηνών.
4. Τρίτεκνοι δημόσιοι υπάλληλοι γεννημένοι από τον 01/1962 έως και τον 07/1962 με 23 έτη το 2012 με απαιτούμενη ηλικία συνταξιοδότησης 58 ετών και 5 μηνών) καθώς και οι γεννημένοι το 1963 με απαιτούμενη ηλικία συνταξιοδότησης το 61ο έτος
Με μειωμένη σύνταξη
Η μειωμένη σύνταξη από το Δημόσιο πριν τα 62 ισχύει για όσους διορίστηκαν πριν το 1993 και συμπλήρωσαν τις ηλικίες των 55, 56, 58 και 60 ετών ως το 2022, με 25ετία στα έτη 2010, 2011 και 2012.
Με μειωμένη σύνταξη στα 56 και 58 από το Δημόσιο μπορούν να αποχωρήσουν οποτεδήποτε, άνδρες και γυναίκες με 25ετία το 2011 και ηλικία 56 ετών ως το 2022 και με 25ετία το 2012 και ηλικία 58 ετών ως το 2022.
Αν οι ηλικίες των 56 και 58 ετών συμπληρώνονται από 1/1/2023 και μετά, τότε βγαίνουν με μειωμένη στα 62.
Επίσης οι γυναίκες που συμπλήρωσαν 25ετία ως το 2010 θεμελιώνουν δικαίωμα για μειωμένη σύνταξη από το 55ο έτος, και οι άνδρες με 25ετία ως το 2010 βγαίνουν μειωμένη από το 60ο έτος, εφόσον οι ηλικίες αυτές συμπληρώθηκαν ως το 2022.
Αν συμπληρώνονται από το 2023 και μετά το όριο ηλικίας για μειωμένη σύνταξη είναι το 62ο έτος.
Ιδιωτικός τομέας
Οι ασφαλισμένες που προέρχονται από το ΙΚΑ και κλειδώνουν την έξοδο για σύνταξη (πλήρη ή μειωμένη) για το 2025 είναι οι εξής:
1. Γυναίκες που είχαν συμπληρώσει ως το 2010 συνολικά 5500 ημέρες ασφάλισης με ανήλικο τέκνο και έκλεισαν το 55ο έτος της ηλικίας τους έως το 2018.
Με αυτές τις προϋποθέσεις μπορούν να αποχωρήσουν για πλήρη σύνταξη με το νέο όριο ηλικίας των 61 ετών εάν δεν έχουν ήδη συνταξιοδοτηθεί με μειωμένη.
2. Γυναίκες που είχαν συμπληρώσει 5.500 ημέρες ασφάλισης με ανήλικο τέκνο είτε το 2010, είτε το 2011 και έκλεισαν τα 50 το 2017 ή τα 52. Με αυτές τις προϋποθέσεις αποχωρούν με μειωμένη σύνταξη με το όριο ηλικίας των 58,5 ετών, που το συμπληρώνουν το 2025 και το 2024 αντίστοιχα.
3. Γυναίκες που είχαν στο ΙΚΑ 5.500 ημέρες ασφάλισης με ανήλικο τέκνο το 2012 και συμπλήρωσαν το 55ο έτος της ηλικίας τους έως το 2018.
Οι μητέρες αυτής της κατηγορίας συνταξιοδοτούνται για μειωμένη σύνταξη εντός του 2024 με το νέο όριο ηλικίας που είναι ο 61ο έτος ενώ όσες έκλεισαν τα 55 από το 2019, και μετά βγαίνουν στα 62 με μειωμένη σύνταξη.
Ταμεία ΔΕΚΟ-Τραπεζών
1. Μητέρες, που είχαν συμπληρώσει 25ετία το 2010 με ανήλικο τέκνο και έκλεισαν το 50ο έτος της ηλικίας τους έως το 2017, αποχωρούν για πλήρη σύνταξη με όριο ηλικίας ως 58,5 ετών. Μετά το 2017 τα όρια ηλικίας για όσες συμπληρώνουν τα 50 ανεβαίνουν στα 60,2, στα 61,3, κ.ο.κ.
Τα ίδια όρια ηλικίας ισχύουν και για τις μητέρες που είχαν συμπληρώσει την 25ετία με ανήλικο τέκνο το 2011 και έκλεισαν το 52ο έτος της ηλικίας τους έως το 2018.
2. Μητέρες που είχαν την 25ετία με ανήλικο τέκνο το 2012 και έκλεισαν το 55ο έτος της ηλικίας τους έως το 2018, αποχωρούν με πλήρη σύνταξη με όριο ηλικίας ως 61 ετών.
Σύνταξη για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους (ΟΑΕΕ-ΕΤΑΑ)
Στα ταμεία των ελευθέρων επαγγελματιών, η έξοδος για σύνταξη, στα 62 προϋποθέτει να έχουν 40 χρόνια πληρωμένων εισφορών. Όσοι επαγγελματίες δεν έχουν καταβάλλει εισφορές για 40 χρόνια αλλά για λιγότερα (π.χ. 30), βγαίνουν στα 67, ενώ όσοι έχουν και διαδοχική ασφάλιση με ταμεία μισθωτών (π.χ. ΙΚΑ και ΟΑΕΕ), μπορούν να αποχωρήσουν στα 62 με μειωμένη σύνταξη, αρκεί να έχουν ενεργό ασφαλιστικό δεσμό (σε οποιονδήποτε φορέα) την τελευταία 5ετία.
Διάφορα Ενδιαφέροντα Δημοσιεύματα
Στους συνδέσμους που σας κοινοποιούμε, μπορείτε να διαβάσετε διάφορα δημοσιεύματα σχετικά με τον χώρο μας και όχι μόνον:
- https://gnomip.gr/2024/12/23/%ce%ba%ce%b1%ce%bd%ce%b5%ce%af%cf%82-%ce%b1%cf%83%ce%b8%ce%b5%ce%bd%ce%ae%cf%82-%ce%b4%ce%b5%ce%bd-%ce%b8%ce%b1-%ce%bc%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b5%ce%b9-%ce%b1%ce%ba%ce%ac%ce%bb%cf%85%cf%80%cf%84/
- https://flamis.gr/oi-misthoi-stin-ellada-oi-top-kladoi-oi/
- https://www.documentonews.gr/article/paraitiseis-giatron-gia-ta-entellesthe-toy-adoni/.
- https://www.capital.gr/oikonomia/3892224/ta-3-kleidia-gia-megaluteri-suntaxi-se-osous-apoxorisoun-to-2025/.
Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2024
Ολοσχερής η καταστροφή του γραμμικού επιταχυντή, από την πρόσφατη πυρκαγιά στό Νοσοκομείο μας: «Κανείς ασθενής δεν θα μείνει ακάλυπτος»-Από το ΠΓΝΠ θα εξυπηρετούνται οι ογκολογικοί ασθενείς
Ολοσχερής ήταν η καταστροφή του γραμμικού επιταχυντή, μέσω του οποίου πραγματοποιούνται οι ακτινοβολίες των ογκολογικών ασθενών στο Νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας», μετά από την πυρκαγιά που ξέσπασε στις επτά παρά τέταρτο το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής στον ημιυπόγειο χώρο του Νοσοκομείου, όπου στεγαζόταν όλη η εγκατάσταση του εξοπλισμού.
Αν και αποσοβήθηκε η επέκταση της πυρκαγιάς με την έγκαιρη επέμβαση της Πυροσβεστικής, το «πλήγμα» είναι σημαντικό, κυρίως γιατί προκαλείται απορρύθμιση των προγραμματισμένων ακτινοβολιών σε ασθενείς, οι οποίοι αναμένεται να εξυπηρετηθούν πλέον από το ΠΓΝΠ.
«Βρισκόμασταν σε διαδικασία προμήθειας καινούργιου Γραμμικού Επιταχυντή, και προφανώς θα επισπεύσουμε την διαδικασία», δήλωσε στη «Γ» ο αναπληρωτής Διοικητής του «Άγιου Ανδρέα», Παναγιώτης Δημόπουλος, ενώ η Διευθύντρια της Μονάδας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, Δέσποινα Σπυροπούλου, υπογράμμισε ότι παρά την ασφυκτική πίεση που ήδη δέχεται το νοσοκομείο, θα εξυπηρετηθούν όλοι οι ογκολογικοί ασθενείς
Συγκεκριμένα, στο ερώτημα της «Γ» προς τον αναπληρωτή Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών, Παναγιώτη Δημόπουλο, πόσοι ογκολογικοί ασθενείς μεταφέρθηκαν στο ΠΓΝΠ και τι θα γίνει με την επισκευή ή αντικατάσταση του συγκεκριμένου εξοπλισμού που είναι θέμα ζωής για τους συγκεκριμένους ασθενείς, ο ίδιος ανέφερε τα εξής: «Πρώτιστο μέλημά μας, του Διοικητή της 6ης ΥΠΕ, Ηλία Θεοδωρόπουλου, και εμένα προσωπικά, ήταν να εξασφαλίσουμε την αδιατάραχτη συνέχεια των ακτινοβολιών των ασθενών, και αυτό πράξαμε. Παράλληλα, βρισκόμαστε σε συνεχείς συσκέψεις για να δρομολογήσουμε την κατάσταση».
Σε σχέση με τη ζημιά που υπέστη ο Γραμμικός Επιταχυντής του Νοσοκομείου, ανέφερε: «Παρευρισκόμασταν στο Νοσοκομείο με τον Διοικητή της 6ης ΥΠΕ, και παρ’ όλες τις συντονισμένες ενέργειες της έγκαιρης έλευσης της ειδικής εταιρείας επισκευής του Γραμμικού Επιταχυντή, η βλάβη απεδείχθη ότι είναι μη επισκευάσιμη, καθότι ήταν τέτοιας έκτασης που δεν επιδεχόταν καμιάς επισκευής. Βεβαίως, βρισκόμαστε στην διαδικασία να δρομολογήσουμε την άμεση αντικατάσταση του κατεστραμμένου Γραμμικού Επιταχυντή, ώστε το Νοσοκομείο να επανακτήσει την εύρυθμη λειτουργία του, ειδικά στο πεδίο των ακτινοβολιών το οποίο έχει ειδική βαρύτητα για την ζωή των ογκολογικών ασθενών. Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη ήμασταν στο στάδιο προμήθειας καινούργιου Γραμμικού Επιταχυντή για το Τμήμα Ακτινοθεραπείας , ύψους 4 εκ. ευρώ, και προφανώς θα επισπεύσουμε την διαδικασία».
Επίσης, η «Γ» επικοινώνησε με την Διευθύντρια της Μονάδας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας του ΠΓΝΠ, Καθηγήτρια Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας Δέσποινα Σπυροπούλου, η οποία μάς είπε: «Οι ασθενείς αυτοί είναι υπό θεραπεία και δεν υπάρχει περίπτωση αυτή να διακοπεί. Καταβάλουμε υπερπροσπάθεια για να μην μείνει κανένας ασθενής εκτός θεραπείας. Είναι γνωστό ότι έχουμε μεγάλη πίεση, λόγω του ήδη υπάρχοντος όγκου ασθενών. Το γεγονός του επιπρόσθετου αριθμού ασθενών -περίπου σαράντα τον αριθμό- δημιουργεί σοβαρή επιφόρτιση που πρέπει, και θα καταβάλλουμε, υπεράνθρωπες προσπάθειες για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες. Ελπίζουμε να είναι για μικρό διάστημα, ώστε να καταστεί εφικτή η διαχείριση της νέας κατάστασης».
Σημειώνεται, τέλος, ότι από το ανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίες διενεργείται προανάκριση για τα ακριβή αίτια πρόκλησης της πυρκαγιάς, με τις πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για βραχυκύκλωμα που προκάλεσε βλάβη στο τροφοδοτικό και κατέστρεψε το μηχάνημα.
Άδ. Γεωργιάδης: «Δεν κινδύνευσε κανένας»
Ενημέρωση σχετικά με το περιστατικό της πυρκαγιάς στον «Άγιο Ανδρέα», αλλά και της εξυπηρέτησης των ογκολογικών ασθενών από το ΠΓΝΠ πλέον, παρείχε και ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, με ανάρτησή του στο «X», ήδη από το βράδυ της περασμένης Παρασκευής. Συγκεκριμένα, ο κ. Γεωργιάδης έγραψε τα εξής: «Κατά τις απογευματινές ώρες, προκλήθηκε βραχυκύκλωμα στο μηχάνημα του Γραμμικού Επιταχυντή στο Γενικό Νοσοκομείο Πατρών «Ο Άγιος Ανδρέας». Ο καπνός άμεσα έγινε αντιληπτός από το προσωπικό του νοσοκομείου και κλήθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Δεν κινδύνεψε κανένας ασθενής, αφού το συμβάν προέκυψε μισή ώρα μετά την τελευταία ακτινοθεραπεία. Οι χώροι εκκενώθηκαν από το προσωπικό και ληφθήκαν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας. Στον χώρο παραμένει ως επιφυλακή πυροσβεστική δύναμη, καθώς και τεχνικοί του νοσοκομείου. Αύριο πρωί θα εκτιμηθεί η αιτία του βραχυκυκλώματος και το μέγεθος της βλάβης. Κατόπιν άμεσης επικοινωνίας μεταξύ Υπουργείου, 6ης ΥΠΕ και των δύο νοσοκομείων της Πάτρας, οι ασθενείς θα εξυπηρετούνται άμεσα από το ΠΓΝΠ».
Δ Μπάκος: «Απόλυτη συνεργασία για την κάλυψη των ασθενών»
Επίσης, ο Διοικητής του ΠΓΝΠ, Δημήτρης Μπάκος, σε δήλωσή του στη «Γ» σχετικά με την δρομολόγηση μεταφοράς των ογκολογικών ασθενών στο ΠΓΝΠ, είπε: «Από την πρώτη στιγμή της καταστροφής του Γραμμικού Επιταχυντή, τα δύο Νοσοκομεία είχαν άριστη συνεργασία, και υπό την εποπτεία του Διοικητή της 6ης ΥΠΕ, Ηλία Θεοδωρόπουλου, συμφωνήθηκε να παρασχεθεί αμέριστη υποστήριξη στους υφιστάμενους ογκολογικούς ασθενείς. Στο πλαίσιο αυτό, μεταφέρθηκαν στο ΠΓΝΠ για την συνέχιση των ακτινοθεραπειών τους».
Αναδημοσίευση από https://gnomip.gr/ - Της Τέτας Γιαννάρου
Τα 3 "κλειδιά" για μεγαλύτερη σύνταξη σε όσους αποχωρήσουν το 2025
Δύο συν ένα "κλειδιά" που αυξάνουν τις
συντάξεις μπορούν να αξιοποιήσουν όσοι σκοπεύουν να συνταξιοδοτηθούν εντός του
2025.
Παρότι οι νέες συντάξεις χάνουν ένα μικρό μέρος από την αύξηση επειδή οι
συντάξιμες αποδοχές του 2024 δεν θα αυξηθούν με τον δείκτη μισθών που είναι
μεταξύ 5% και 6% αλλά με τον πληθωρισμό που είναι 2,7%, εντούτοις υπάρχουν
κρυφά μπόνους που οδηγούν σε μεγαλύτερη σύνταξη.
Τα δύο πρώτα κλειδιά που δίνουν αύξηση στις νέες
συντάξεις είναι τα εξής:
1. Οι συντελεστές υπολογισμού των συντάξεων μετά τα 30
έτη και κυρίως από τα 36 ως τα 40 έτη που είναι η καλύτερη 5ετία για να
συνταξιοδοτηθεί κανείς, καθώς για κάθε έτος ο ασφαλισμένος κερδίζει ετήσια
προσαύξηση 2,55% στο ποσοστό αναπλήρωσης.
2. Ο συνδυασμός μισθού, ετών ασφάλισης και ποσοστού
αναπλήρωσης που μπορεί να δώσει την "ιδανική συνταξιοδότηση", δηλαδή
το πότε κερδίζουν οι ασφαλισμένοι το μάξιμουμ της ανταποδοτικότητας των
ποσοστών αναπλήρωσης σε συνδυασμό με τον μισθό και τις εισφορές που καταβάλουν.
Η ιδανική συνταξιοδότηση φαίνεται να είναι στα 40 έτη ασφάλισης με μισθούς από
1.000 ευρώ ως 2.080 ευρώ. Οσο και αν μοιάζει απίστευτο σε αυτά τα επίπεδα
μισθών τα ποσοστά αναπλήρωσης (από ανταποδοτική και εθνική σύνταξη) κυμαίνονται
από 70,50% ως 92,63%. Αντιθέτως, με υψηλότερους μισθούς τα ποσοστά αναπλήρωσης
κατεβαίνουν κάτω από το 70% και κάτω από το 60%.
Ενδεικτικά, για συντάξιμες αποδοχές 1.000 ευρώ και
χρόνο υπηρεσίας 40 ετών, η τελική σύνταξη διαμορφώνεται σε 936,40 ευρώ
(500+436,40 ευρώ) με πραγματικό ποσοστό αναπλήρωσης 93,6%. Αντίθετα, για
συντάξιμες αποδοχές 3.000 ευρώ και τον ίδιο χρόνο υπηρεσίας (40 έτη), η τελική
σύνταξη διαμορφώνεται σε (1.500+436,40 ευρώ) 1.936,40 ευρώ με πραγματικό
ποσοστό αναπλήρωσης 64,5%. Για 35 έτη ασφάλισης το ποσοστό αναπλήρωσης
διαμορφώνεται, αντίστοιχα, σε 80% με μισθό 1.000 ευρώ και σε 51,8% με μισθό
3.000 ευρώ.
Το τρίτο κλειδί για να μεγιστοποιήσουν τα οφέλη οι
ασφαλισμένοι που σκοπεύουν να βγουν στη σύνταξη το 2025 είναι ότι συμφέρει να
αποχωρήσουν προς το τέλος της χρονιάς και σίγουρα όχι στους πρώτους μήνες.
Οσο περισσότεροι είναι οι μήνες τόσο μεγαλύτερη θα
βγει και η σύνταξη του 2025 σε σχέση με αυτή που θα είχαν αν έβγαιναν το 2024.
Οι διαφορές φαίνονται στα παρακάτω παραδείγματα:
* Ασφαλισμένος με 35 έτη και συντάξιμο μισθό 1.900
ευρώ αν κάνει αίτηση τον Δεκέμβριο του 2024, θα πάρει σύνταξη 1.162 ευρώ μετά
και από την αύξηση 2,4%. Αν κάνει αίτηση τον Ιανουάριο του 2025 θα κερδίσει
μόλις 7 ευρώ με σύνταξη στα 1.169 ευρώ. Τον Ιούνιο του 2025, θα πάρει 1.190
ευρώ και με αίτηση τον Δεκέμβριο του 2025, θα πάρει 1.214 ευρώ. Μεταξύ
Δεκεμβρίου 2024 και Μαρτίου 2025 θα κερδίσει 27 ευρώ ενώ αν βγει τον Δεκέμβριο
του 2025, θα κερδίσει 52 ευρώ επιπλέον σύνταξη.
* Ασφαλισμένος με 38 έτη και συντάξιμο μισθό 1.900
ευρώ αν κάνει αίτηση τον Δεκέμβριο του 2024, θα πάρει σύνταξη 1.310 ευρώ (μαζί
με την αύξηση 2,4%). Αν κάνει αίτηση τον Μάρτιο του 2025, θα πάρει 1.326 ευρώ
και με αίτηση τον Δεκέμβριο του 2025, θα πάρει 1.363 ευρώ. Μεταξύ Δεκεμβρίου
2024 και Μαρτίου 2025 θα κερδίσει 16 ευρώ ενώ αν βγει τον Δεκέμβριο του 2025,
θα κερδίσει 53 ευρώ.
Αναδημοσίευση από https://www.capital.gr/
Διάφορα Ενδιαφέροντα Δημοσιεύματα
Στους συνδέσμους που σας κοινοποιούμε, μπορείτε να διαβάσετε διάφορα δημοσιεύματα σχετικά με τον χώρο μας και όχι μόνον:
- https://flamis.gr/to-erotiko-skandalo-tis-patras/
- https://toloukoumi.gr/%CF%80%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%B1-%CE%BF-%CE%B3%CE%B9%CE%B1%CF%84%CF%81%CF%8C%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BD%CE%BF%CF%83%CE%BF%CE%BA%CE%BF%CE%BC%CE%B5%CE%AF%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=%25cf%2580%25ce%25b1%25cf%2584%25cf%2581%25ce%25b1-%25ce%25bf-%25ce%25b3%25ce%25b9%25ce%25b1%25cf%2584%25cf%2581%25cf%258c%25cf%2582-%25cf%2584%25ce%25bf%25cf%2585-%25ce%25bd%25ce%25bf%25cf%2583%25ce%25bf%25ce%25ba%25ce%25bf%25ce%25bc%25ce%25b5%25ce%25af%25ce%25bf%25cf%2585-%25ce%25ba%25ce%25b1%25ce%25b9-%25cf%2584
- https://pelop.gr/achaia-fiasko-o-diagonismos-gia-dioikites-ta-nosokomeia-perimenoun-akoma-nees-dioikiseis/
- https://www.ieidiseis.gr/oikonomia/273173/giati-symferei-i-aitisi-gia-syntaksiodotisi-ton-ianouario.
Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024
Οταν η ΑΦΩΝΙΑ διαδέχεται την ΑΝΥΠΑΡΞΙΑ, στό Δ.Σ του Σωματείου μας.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα, όλοι οι φορείς και ιδιαιτέρως οι ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ, ασχολούνται με τα του ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ του 2025 που πρόσφατα ψηφίστηκε στήν Βουλή από την κυβέρνηση, εκτός από το Σωματείο μας, το οποίο παρά την ψήφιση αυτού του αντεργατικού και επιζήμιου για την Υγεία προϋπολογισμού, ΔΕΝ ΕΒΓΑΛΕ ΑΧΝΑ.
Δυστυχώς το Δ.Σ του Σωματείου μας, ακόμη μια φορά κατώτερο των περιστάσεων, όχι μόνον δεν συζήτησε τα του προϋπολογισμού στο Δ.Σ, δυστυχώς δεν έβγαλε ούτε μια σχετική ανακοίνωση, όπως δεν έβγαλε ούτε για την αμφισβήτηση των εργασιακών σχέσεων των Συναδέλφων, από τον Υπουργό Υγείας.
Δεν ξέρουμε αν αυτή η αρνητική στάση, η ΑΦΩΝΙΑ τους, έχει να κάνει με το σοβαρό έλλειμμα άποψης και γνώσης που τούς διακατέχει, κάτι που φαίνεται από τις κινήσεις τους που είναι αντιγραφή κειμένων και πρακτικών άλλων συνδικαλιστικών στελεχών και φορέων, σίγουρα όμως η επιλογή τους έγινε για να μην δυσαρεστήσουν τούς κυβερνητικούς παράγοντας και όχι μόνον.
ΠΟΕΔΗΝ: Προϋπολογισμός τους έτους 2025 για το ΕΣΥ. Δεν διορθώνονται τα λειτουργικά αδιέξοδα.
Γενεσιουργός αιτία των παθογενειών του ΕΣΥ είναι η υποχρηματοδότηση και η υποστελέχωση που ξεκίνησε από την αρχή των Μνημονίων και συνεχίζεται και με τον προϋπολογισμό του έτους 2025 που ψηφίστηκε στη Βουλή.
Οι Δημόσιες Δαπάνες Υγείες παραμένουν στο χαμηλότατο ύψος του 5,5% του ΑΕΠ, παρά τις οριακές αυξήσεις στη χρηματοδότηση της Δημόσιας Υγείας του έτους 2025, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του προϋπολογισμού. Ο Μέσος Όρος των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 7,5% του ΑΕΠ. Με τέτοιες δαπάνες είναι σαφές ότι οι υπηρεσίες θα υποβαθμίζονται, θα ιδιωτικοποιούνται περαιτέρω, με τον πολίτη να καλείται να πληρώνει όλο και περισσότερο για την εξεύρεση υπηρεσιών υγείας.
Με βάση τα στοιχεία του προϋπολογισμού τα Νοσοκομεία οφείλουν τέλος Σεπτεμβρίου 2024 (έως εκεί υπάρχουν στοιχεία) 1,36δις ευρώ.
Το ανώτατο όριο δαπανών του Υπουργείου Υγείας με βάση τον προϋπολογισμό διαμορφώνεται ως πρόβλεψη για το έτος 2025 στα 7,177δις.ευρώ από 6,335δις ευρώ που είναι η εκτίμηση ότι θα κλείσει το έτος 2024. Αύξηση 842 εκατ.ευρώ. Από το τακτικό προϋπολογισμό προβλέπεται χρηματοδότηση 6,608δις ευρώ από 6,051δις ευρώ που είναι η εκτίμηση για το έτος 2024. Αύξηση 557 εκατ.ευρώ. Για έργα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας προβλέπεται ότι θα δοθούν 503 εκατ.ευρώ από 234 εκατ.ευρώ που είναι η εκτίμηση για το έτος 2024.
Από τα προϋπολογισθέντα ποσά που θα κατευθυνθούν στην Δημόσια Υγεία με 938 εκ. ευρώ, θα επιχορηγείται ο ΕΟΠΠΥ για την κάλυψη της απώλειας των εσόδων του από την μείωση κατά μία ποσοστιαία μονάδα των ασφαλιστικών εισφορών για υγειονομική περίθαλψη.
Από την εσωτερική ανάλυση των προϋπολογισθέντων ποσών για τη Δημόσια Υγεία δεν προκύπτουν αλλαγές που θα διορθώσουν την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Τα έσοδα των Νοσοκομείων και της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης θα ανέλθουν στα 4.254 δις ευρώ από 3.897 δις ευρώ το έτος 2024 είναι η εκτίμηση. Αύξηση 357 εκ. ευρώ.
Τα έξοδα των Νοσοκομείων και της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης το έτος 2025 προβλέπονται ότι θα διαμορφωθούν στα 3.981 δις ευρώ από 3.678 δις ευρώ που είναι η εκτίμηση για το έτος 2024. Αυξημένα κατά 303 εκ. ευρώ.
Φαινομενικές είναι οι αυξήσεις στις μεταβιβάσεις του προϋπολογισμού στη Δημόσια Υγεία καθότι εξανεμίζονται από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, τις αυξήσεις στις τιμές υπηρεσιών και αγαθών, τις επιχορηγήσεις προς τον ΕΟΠΥΥ. Είναι βέβαιον ότι ο ΕΟΠΥΥ τελικά θα αποδώσει λιγότερα των 911 εκ. ευρώ που προβλέπει ο προϋπολογισμός του έτους 2025 προς τα Νοσοκομεία και την Π.Φ.Υ.
Σαφές λοιπόν είναι ο προϋπολογισμός δεν σηματοδοτεί την ανάκαμψη της Δημόσιας Υγείας.
Με βάση την Εισηγητική Έκθεση του Προϋπολογισμού 2025 στο Υπουργείο Υγείας το έτος 2023 προσελήφθησαν 1.050 τακτικοί υπάλληλοι.
Το έτος 2024 (έως 30/9/2024) προσελήφθησαν 3.090 (τακτικοί υπάλληλοι). Σύνολο 4.140 διορισμοί τακτικών υπαλλήλων.
Οι αποχωρήσεις ήταν 3.176 τακτικοί υπάλληλοι το έτος 2023 και 2.624 ως εκτίμηση το έτος 2024. Σύνολο αποχωρούντων τακτικών υπαλλήλων 6.340 υπάλληλοι σε δύο χρόνια.
Το έτος 2025 η εκτίμηση του προϋπολογισμού είναι ότι θα αποχωρήσουν άλλοι 2.701 τακτικοί υπάλληλοι.
Επικουρικοί – Συμβασιούχοι εργαζόμενοι το έτος 2023 προσελήφθησαν μόνο 150, για το έτος 2024 προβλέπονται 1.000 προσλήψεις επικουρικών και το έτος 2025 προβλέπονται προσλήψεις 1.400 Επικουρικών.
Οι μόνιμες προσλήψεις των 4.000 της προκήρυξης 7Κ ολοκληρώθηκαν και περιλαμβάνονται στα ανωτέρω στοιχεία. Οι όποιες νέες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού εκκινήσουν δεν πρόκειται να ολοκληρωθούν εντός του τρέχοντος έτους λόγω χρονοβόρων διαδικασιών του ΑΣΕΠ.
Στα στοιχεία αυτά δεν περιλαμβάνεται η ανακύκλωση του ίδιου προσωπικού, δηλαδή οι συμβασιούχοι που καταλαμβάνουν θέσεις τακτικών υπαλλήλων σε νέες προκηρύξεις, καθώς επίσης οι τακτικοί υπάλληλοι που αλλάζουν νοσοκομείο και οι 1.500 συμβασιούχοι εργαζόμενοι που αποχώρησαν (είτε να βρουν αλλού δουλειά είτε γιατί προσελήφθησαν στο ΕΣΥ ως μόνιμοι).
Το κύμα μαζικών αποχωρήσεων προκαλείται από τους μισθούς που με συγκεκριμένα στοιχεία αναδείξαμε ότι βρίσκονται στην περιοχή των μισθών του ανειδίκευτου εργάτη, από το χαμηλό ωρομίσθιο με αποτέλεσμα το φουλ κυκλικό ωράριο ενός Νοσηλευτή να αμείβεται με 100 ευρώ το μήνα.
Σημαντικές αιτίες επίσης είναι η εργασιακή ανασφάλεια των Συμβασιούχων παρ’ ότι ανανεώνονται οι Συμβάσεις δεν μονιμοποιούνται, η μη ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.
Εάν λοιπόν δεν υπάρξει γενναία αύξηση στη Δημόσια Δαπάνη Υγείας δεν φτιάχνει το Δημόσιο Σύστημα.
Από την Ε.Ε. της ΠΟΕΔΗΝ
Αχαΐα: Φιάσκο ο διαγωνισμός για διοικητές; Τα νοσοκομεία περιμένουν ακόμα νέες Διοικήσεις Οι θέσεις δεν είναι εύκολο να ξεφύγουν από τον κομματικό εναγκαλισμό
Μάλλον σε ναυάγιο οδηγείται το πρώτο εγχείρημα της κυβέρνησης να επιλέξει τον διοικητικό μηχανισμό της υγείας με αξιοκρατική διαδικασία και γραπτό διαγωνισμό μέσω ΑΣΕΠ.
Οι χειρισμοί που έχουν επιφυλαχτεί μέχρι σήμερα στον πρώτο διαγωνισμό για την επιλογή διοικητών νοσοκομείων, από τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες, τον έχουν υπονομεύσει και ευτελίσει. Φαίνεται ότι οι θέσεις αυτές δεν είναι εύκολο να ξεφύγουν από τον κομματικό εναγκαλισμό.
Εννέα μήνες μετά τον γραπτό διαγωνισμό και τα αρμόδια όργανα δεν έχουν καταφέρει ακόμα να ολοκληρώσουν τον κύκλο ανάδειξης των επτά επιλαχόντων για τα νοσηλευτικά ιδρύματα όλων των Υγειονομικών Περιφερειών της χώρας.
Σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα που είχε ανακοινώσει το υπουργείο Υγείας, θα έπρεπε το αργότερο αρχές Οκτωβρίου να έχουν αναλάβει καθήκοντα οι νέοι διοικητές και αναπληρωτές διοικητές σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας.
Στις 30 Νοεμβρίου ανακοινώθηκαν οι λίστες όσων προκρίνονται για τα νοσοκομεία της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας και ακόμα και σήμερα, τέλη Δεκεμβρίου, δεν έχουν ανακοινωθεί οι οριστικές επτάδες, ώστε να ακολουθήσει η διαδικασία της συνέντευξης.
Ακόμα χειρότερα στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια, στην οποία ανήκουν τα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής, δεν έχει ανακοινωθεί καν η λίστα των επικρατέστερων.
Ολα αυτά έχουν φουντώσει τα σενάρια τα οποία αποδίδουν την καθυστέρηση σε κομματικό μαγείρεμα, ώστε να αναδειχτούν οι ημέτεροι. Ορισμένοι μάλιστα δεν κρύβουν τις παρεμβάσεις που έχουν κάνει ακόμα και στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να πετύχουν το επιθυμητό, γι’ αυτούς, αποτέλεσμα. Σε αυτές τις παρεμβάσεις εκτιμούν αρκετοί ότι οφείλεται και η αδικαιολόγητη καθυστέρηση που καταγράφεται στην ολοκλήρωση της διαδικασίας.
Πρέπει δε να σημειώσουμε ότι όλο αυτό το κλίμα μοιραία έχει επηρεάσει τις νυν διοικήσεις. Σε ορισμένες περιπτώσεις καταγράφεται αδράνεια και πάγωμα διαδικασιών με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην καθημερινότητα των υγειονομικών μονάδων.
Αυτή τη στιγμή περνούν από συνέντευξη οι επτάδες των επικρατέστερων για τα νοσοκομεία της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ερωτήσεις στις οποίες καλούνται να περιγράψουν τους στόχους τους και το όραμά τους για το νοσηλευτικό ίδρυμα στο οποίο είναι υποψήφιοι. Ακολούθως καλούνται να παρουσιάσουν την ακτινογραφία της δομής για την οποία ενδιαφέρονται και τον διοικητικό τους ρόλο σε σχέση με την υλοποίηση του οράματός τους και την περαιτέρω ανάπτυξη αυτής.
Τέλος υπενθυμίζουμε ότι ο ένας που θα καθίσει στη θέση του διοικητή, δεν προκύπτει από τη διαδικασία του διαγωνισμού αλλά από το γραφείο του υπουργού Υγείας. Στον υπουργό θα φτάσει η τελική τριάδα η οποία θα διαμορφωθεί μετά και το αποτέλεσμα της συνέντευξης και αυτός θα επιλέξει τον έναν.
Υπό τις συνθήκες αυτές εύλογα τίθεται το ερώτημα εάν τελικά πρόκειται για διαγωνισμό ο οποίος διέπεται από αξιοκρατία.
Αναδημοσίευση από https://pelop.gr/
Γιατί συμφέρει η αίτηση για συνταξιοδότηση τον Ιανουάριο Η εθνική σύνταξη θα ανέλθει στα 436,4 ευρώ για τουλάχιστον 20 έτη ασφάλισης.
Ο μόνος λόγος που πρέπει κάποιος να βιαστεί να βγει στη σύνταξη μέχρι τα τέλη το έτους είναι προκειμένου να… πιάσει (νέα) δουλειά από τον νέο χρόνο. Ουδείς άλλος λόγος βιασύνης συντρέχει.
Βεβαίως, αίτηση συνταξιοδότησης μέχρι την Τρίτη 31 Δεκεμβρίου σημαίνει ότι οι (νέοι) συνταξιούχοι θα λάβουν αναδρομικά, με την έκδοση της σύνταξης, τις αυξήσεις του 2,4% από την Πρωτοχρονιά του 2025. Το εν λόγω ποσοστό αφορά τόσο στην εθνική σύνταξη, η οποία θα ανέλθει στα 436,4 ευρώ για τουλάχιστον 20 έτη ασφάλισης, όσο και στο ανταποδοτικό μέρος. Σε κάθε περίπτωση, οι εν λόγω αναπροσαρμογές είναι κατώτερες ακόμη και του… επίσημου πληθωρισμού (2,7% σε μέσα επίπεδα το 2024). Για να μην μιλήσουμε για τον πληθωρισμό τροφίμων, ενέργειας κ.λπ. όπου οι συνταξιούχου δαπανούν, συνήθως, το εισόδημά τους.
Κατά συνέπεια, ως συνταξιούχος, μπορεί κάποιος να κρατήσει στην άκρη το ποσό που θα του πιστώνει ο ΕΦΚΑ και, παράλληλα, να συνεχίσει να εργάζεται, επιτυγχάνοντας έτσι «αύξηση» αποδοχών κατά το μέρος της σύνταξης. Είτε ως μισθωτός, στην ίδια η παρεμφερή εργασία, είτε να ανοίξει δική του επιχείρηση με ένα απλό Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών ή συστήνοντας μια ΙΚΕ.
Στην πρώτη περίπτωση, αυτή του μισθωτού, θα έχει παρακράτηση 10% επί των αποδοχών του, ενώ ως ελεύθερος επαγγελματίας θα πληρώνει τις προβλεπόμενες επιβαρύνσεις, συν 50% στα ασφάλιστρα για κύρια σύνταξη. Μια επιβάρυνση γύρω στα 80 ευρώ τον μήνα. Αντιθέτως, εάν παραμείνει ακόμη έναν μήνα ως ασφαλισμένος του ΕΦΚΑ και καταθέσει την αίτηση συνταξιοδότησης στις 30 ή 31 Ιανουαρίου, θα λάβει κατάτι μεγαλύτερες αποδοχές.
Η εθνική σύνταξη για 20 έτη ασφάλισης θα είναι και πάλι 536,4 ευρώ, αλλά το ανταποδοτικό μέρος θα είναι αυξημένο κατά 0,3 της μονάδας, εν σχέσει με τις αποδοχές που θα προκύψουν για αίτηση συνταξιοδότησης εντός του τρέχοντος μήνα. Και αυτό γιατί ο συντάξιμος μισθός, ο μέσος όρος δηλαδή των αποδοχών από το 2002 μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2024 – επί του οποίου θα υπολογιστεί η ανταποδοτική σύνταξη – θα αναπροσαρμοστεί κατά 2,7% που είναι ο μέσος πληθωρισμός του έτους που διανύουμε. Σε κάθε περίπτωση θα είναι κατά τι καλύτερο το τελικό ποσό της σύνταξης.
Βεβαίως, η κυβέρνηση, όπως προείπαμε, δεν δίνει ούτε καν τον πληθωρισμό σαν αύξηση στους συνταξιούχους. Και, παράλληλα, για τους μισθωτούς όπου προβλέπεται και επικουρική σύνταξη, δεν προβλέπεται για τρίτη συνεχή χρονιά καμία αναπροσαρμογής στις απολαβές από το ΕΤΕΑΕΠ. Ακόμη χειρότερα, φέτος προβλεπόταν η αναπροσαρμογή των συντάξεων, όπως και του συντάξιμου μισθού για το 2024 (σ.σ. στις περιπτώσεις αιτήσεων συνταξιοδότησης στον νέο χρόνο), στο ύψος των αμοιβών των εν ενεργεία (απασχολουμένων). Αυτό θα οδηγούσε σε αυξήσεις των ήδη καταβαλλομένων συνάξεων, καθώς και του συνταξίμου μισθού (για τις μέλλουσες συντάξεις), άνω του 4%, ποσοστό που υπολογίζεται ότι αυξήθηκαν οι μισθοί μέσα στο 2024.
Πλην, όμως, αυτός ο – πιο λογικός και κοντά στις ανάγκες των συνταξιούχων – υπολογισμός μεταφέρθηκε για το 2026, σε βάρος των οικονομικών των συνταξιούχων.
Διάφορα Ενδιαφέροντα Δημοσιεύματα
Στους συνδέσμους που σας κοινοποιούμε, μπορείτε να διαβάσετε διάφορα δημοσιεύματα σχετικά με τον χώρο μας και όχι μόνον:
- https://pelop.gr/sygkrotithike-se-soma-i-ektelestiki-grammateia-n-t-achaias-adedy-me-proedro-ton-ilia-skepetari/
- https://tempo24.news/eidisi/506638/patra-sto-edolio-giatros-kai-nosileytis-gia-to-thanato-tis-27hronis-doras
- https://www.epiruspost.gr/nea-emploki-me-tis-deyterogeneis-diak/.
- https://eleftherostypos.gr/oikonomia/asfalisi-syntaxeis/syntaxeis-afta-einai-ta-oria-ilikias-gia-amesi-syntaxiodotisi-apo-585-eton-poioi-prolavainoun-na-ypovaloun-aitisi-eos-tis-31-dekemvriou.
Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2024
Μισθοί: Είμαστε η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα με μείωση μισθών
Την πλήρη ανατροπή του κυβερνητικού αφηγήματος περί αυξήσεων στους μισθούς αποκαλύπτουν τα στοιχεία της EUROSTAT για το τρίτο τρίμηνο του 2024, όπου καταγράφεται μείωση του ωρομίσθιου και όχι αύξηση.
Η Ελλάδα ήταν η μοναδική χώρα που καταγράφηκε μείωση μισθών, ενώ σε όλες τις υπόλοιπες αυξήθηκαν από 1% ως και 17,1%. Ειδικότερα, κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους, οι μισθοί στο σύνολο της ευρωζώνης αυξήθηκαν κατά 4,4% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023, ενώ στο σύνολο της Ε.Ε. η αύξηση ανήλθε σε 5%. Αντίθετα, στην Ελλάδα, κατά την ίδια σύγκριση, τα ωρομίσθια μειώθηκαν κατά 2,9%.
Είναι πέρα από σαφές ότι οι μισθοί στην Ελλάδα υπολείπονται από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δίχως μάλιστα να υπολογιστεί η αρνητική επίδραση του πληθωρισμού που κατατρώει τα εισοδήματα.
Παραμένουμε, ακόμα, στην προτελευταία θέση στην Ε.Ε., μετά τη Βουλγαρία, ως προς το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε ισοτιμία αγοραστικής δύναμης το 2023, σύμφωνα πάλι με τη EUROSTAT. Άραγε, «όλοι αυτοί έχουν συνωμοτήσει», όπως αυτάρεσκα ισχυρίζεται η κυβέρνηση; Προφανώς αυτό δεν μπορεί να ισχύει για τις εκθέσεις της EUROSTAT. Η μόνη συνωμοσία που δεν μπορεί πλέον να κρυφτεί είναι αυτή που καταδικάζει τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού στην ανέχεια και τη λιτότητα, με την κυβέρνηση σε ρόλο ενορχηστρωτή.
Νοσοκομειακοί γιατροί: Να σταματήσει το αίσχος των μετακινήσεων
1. ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΘΕΙ ΑΜΕΣΑ Η ΜΕΝΝ ΤΟΥ Γ.Ν ΠΑΤΡΩΝ
Παρά τις πολλαπλές αιτήσεις των ιατρών της ΜΕΝΝ του Γ.Ν Πατρών για την προκήρυξη της κενής θέσης παιδιάτρου για την κάλυψη των αναγκών λειτουργίας της μονάδας σύμφωνα με το απαρχαιωμένο οργανόγραμμα του νοσοκομείου, κυβέρνηση και υπουργείο μέχρι σήμερα δεν έχουν ικανοποιήσει το αίτημα αυτό. Σα να μην έφτανε αυτό ,απορρίφθηκε και η αίτηση παράτασης του διευθυντή της κλινικής λόγω <<μη πλήρωσης προϋποθέσεων>> μεγεθύνοντας το πρόβλημα.
Η συγκεκριμένη μονάδα λειτουργεί υπό αντίξοες συνθήκες μιας και η πληρότητά της ξεπερνά το 100%, καθώς υποδέχεται και περιστατικά λόγω ελλείψεων στις άλλες υγειονομικές δομές. Επιπλέον, οι εναπομείναντες ιατροί καλούνται να πραγματοποιήσουν σε μόνιμη βάση 8-12 εφημερίες για να καλύψουν το εφημεριακό πρόγραμμα με χρωστούμενα ρεπό και άδειες για πάνω από τρία χρόνια.
Για άλλη μια φορά κυβέρνηση και υπουργείο επιδίδονται σε επικοινωνιακές φιέστες τη στιγμή που η καθημερινή εικόνα των δομών υγείας μαρτυρά τη γύμνια που έχουν περιέλθει με προτεινόμενη λύση την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση των δομών αλλά και τη συγχώνευση άλλων με το νέο υγειονομικό χάρτη.
Δε βάζουμε τη ζωή των μικρών ασθενών και των οικογενειών τους στο ζύγι του κόστους! Απαιτούμε εδώ και τώρα την άμεση προκήρυξη και των δύο θέσεων παιδιάτρων για την κάλυψη της μονάδας με ικανοποίηση ταυτόχρονα του αιτήματος του έως τώρα διευθυντή της κλινικής για παραμονή σε ενεργό υπηρεσία!
2.ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΟ ΑΙΣΧΟΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΩΝ
Για άλλη μια φορά ,η 6η ΥΠΕ επιδίδεται κατά την προσφιλή της τακτική στην απόδοση φύλλων πορείας στους παθολόγους του Γ.Ν Πατρών για την κάλυψη των εφημεριακών αναγκών του Γ.Ν Κέρκυρας, μετά την κάλυψη των νοσοκομείων Κεφαλληνίας, Ζακύνθου αλλά και τις παγιωμένες για πάνω από μια τετραετία πλέον περιπτώσεις των νοσοκομείων Πύργου και Αιγίου με τη συνδρομή και των συναδέλφων ιατρών από το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο. Και μάλιστα αυτή τη φορά διακόπτοντας την εορταστική άδεια εργαζομένου με «εντέλλεσθε» μετακίνησης!
Αυτή είναι η καθημερινή εικόνα του συστήματος υγείας. Από τη μια κορδέλες από τη μεριά του υπουργείου και πανηγυρισμοί για κάποια πρώτα δωρεάν χειρουργεία για να ριζωθεί στην αντίληψη του κόσμου η επί πληρωμή απογευματινή λειτουργία των νοσοκομείων τη στιγμή που είναι κλειστές 7 χειρουργικές αίθουσες στην περιοχή μας .Από την άλλη η πραγματική εικόνα των δομών υγείας που αποκαλύπτει την τραγική κατάσταση που έχει περιέλθει το ΕΣΥ. Τη στιγμή που τα ΤΕΠ των δύο νοσοκομείων κατακλύζονται μετά από κάθε εφημερία από ράντζα (πάνω από 20) σε αντιεπιστημονικές, επισφαλείς και αναξιοπρεπείς συνθήκες με το προσωπικό να είναι στα όρια εργασιακής εξουθένωσης λόγω των ελλείψεων με την πληρότητα να αγγίζει το 200%, αξιοποιείται για άλλη μια φορά η λύση των μετακινήσεων προσωπικού για το μπάλωμα των κενών. Μια λύση που έχει οδηγήσει σε παραιτήσεις συναδέλφων λόγω της επιδείνωσης των συνθηκών εργασίας με τους ιατρούς να μετατρέπονται σε νομάδες υγείας εφαρμόζοντας το δόγμα λευκή ρόμπα και όποιος να ναι για τους κατοίκους των περιοχών των περιφερειακών νοσοκομείων. Το πρόβλημα στα νοσοκομεία της περιοχής έχει μεγεθυνθεί το τελευταίο διάστημα μιας και το υπουργείο δεν προχώρησε στην αναγκαία προκήρυξη προσωπικού με τα κενά στα δύο νοσοκομεία να φτάνουν στο 1/3 των οργανογραμμάτων(141 οργανικές κενές θέσεις ιατρών)και να προκηρύσσονται μόλις οι δώδεκα από αυτές με χαρακτηριστικό παράδειγμα την παθολογική του ΠΓΝΠ με εννέα κενές οργανικές θέσεις!!
Όσο και να θέλει το υπουργείο και η κυβέρνηση να κρύψει την εικόνα αυτή, η καθημερινή πραγματικότητα αναδεικνύει τα τεράστια προβλήματα που είναι αποτέλεσμα της πολιτικής εμπορευματοποίησης της υγείας που ακολουθούν όλες οι τελευταίες κυβερνήσεις και θυσιάζουν την υγεία στο βωμό του κέρδους και των πολεμικών εξοπλισμών την ώρα που οι ιδιωτικές πληρωμές από τος τσέπες των ασθενών αυξάνονται. Ακόμα και να υλοποιηθούν οι 3.440 προσλήψεις για το 2025(με 2701 αποχωρήσεις) απλά θα μειώσουν ανεπαίσθητα το τεράστιο έλλειμμα του 2024, από -2.930 σε -2.191 εργαζόμενους υγειονομικούς!
Μιζέρια λοιπόν είναι να αποδεχόμαστε αυτή τη ζοφερή κατάσταση!
Απαιτούμε:
Να σταματήσει το αίσχος των μετακινήσεων!
Να προκηρυχθούν με κατεπείγουσες διαδικασίες όλες οι απαραίτητες θέσεις μόνιμου ιατρονοσηλευτικού προσωπικού με γενναίες αυξήσεις στους μισθούς!
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)
Σκανδάμης: «Αλαζόνας και προσβλητικός ο Υπουργός»
Ο Μαρίνος Σκανδάμης, Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, εξαπέλυσε βολές κατά του Υπουργού Υγείας στον απόηχο της ...
-
ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ – ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗΣ Με ανάμεικτα συναισθήματα ανακοινώνω ΣΗΜΕΡΑ το ΤΕΛΟΣ της ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΜΟΥ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ, μι...
-
Δημοσιεύθηκαν σήμερα, Παρασκευή, από το ΑΣΕΠ οι επικρατέστεροι υποψήφιοι για τις θέσεις διοικητών και αναπληρωτών διοικητών νοσοκομείων...
-
Δήλωση του Υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη μετά τη συνάντηση με αντιπροσωπεία της ΠΟΕΔΗΝ και άλλων συνδικαλιστικών οργανώσεων Ο Υπουργός ...