Σάββατο 13 Απριλίου 2024

Συντάξεις: Αυτά είναι τα 5 σενάρια που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για τις αυξήσεις

  Πέντε σενάρια για μεγαλύτερα ποσά αυξήσεων στις συντάξεις φαίνεται πως επεξεργάζεται  η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου.
Αναλυτικά, σύμφωνα με την εφημερίδα “Απογευματινή “ αυτά είναι τα εξής:
1. Οι αναπροσαρμογές είναι κατώτερες του επίσημου πληθωρισμού (7,75% με πληθωρισμό 9,6% και 3% φέτος με τιμάριθμο στο 3,6%). Από το 2025 οι αυξήσεις στις συντάξεις θα συνδεθούν με τους μισθούς των εν ενεργεία εργαζομένων για κάθε έτος. Η αλλαγή αυτή θα ωφελήσει με υψηλότερη ανταποδοτική σύνταξη  τους νέους συνταξιούχους. Η σχετική διάταξη  προβλέπει ότι  « η αναπροσαρμογή  των συντάξιμων αποδοχών  για το διάστημα  έως και το 2024 διενεργείται κατά τη μεταβολή  του μέσου ετήσιου Γενικού Δείκτη  Τιμών Καταναλωτή  της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.  Η προσαύξηση των συντάξιμων αποδοχών  για το διάστημα  από το 2025 και εφεξής διενεργείται με βάση τον  δείκτη μεταβολής μισθών  που υπολογίζεται από την ΕΛΣΤΑΤ.»
2. Οι κατώτερες του επίσημου πληθωρισμού αυξήσεις ψαλιδίζονται από τη μη τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας και την επιβολή της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχου. Για παράδειγμα, μια σύνταξη 650 ευρώ του 2021, φέτος υπόκειται σε παρακράτηση φόρου, καθώς ξεπέρασε τα 720 ευρώ. Μέσα στο καλοκαίρι θα υπάρχει ρύθμιση για πρόσθετες αυξήσεις 20 – 150 ευρώ το μήνα σε 400.000 συνταξιούχους με κύρια σύνταξη άνω των 1.400 ευρώ για αναπροσαρμογή της ΕΑΣ ώστε να αλλάξει η φιλοσοφία της εισφοράς και από οριζόντια να γίνει κλιμακωτή χωρίς να καταργηθεί.  Το σενάριο αφορά την κράτηση-στο εξής- της διαφοράς του ποσού πάνω από το οποίο πρέπει να γίνει  η κράτηση. Για παράδειγμα εάν κάποιος συνταξιούχος εισπράττει  σύνταξη 1.500 ευρώ, η κράτηση  να επιβάλλεται στο ποσό των 100 ευρώ  ούτως ώστε ο δικαιούχος  να χάνει λιγότερα χρήματα.
3. Μείωση του ποσοστού αναπηρίας βάσει του οποίου θα μπορούν να λάβουν σύνταξη οι αγρότες.
Από το 2025 θα έχουν τη δυνατότητα λήψης σύνταξης αναπηρίας με ποσοστό 50%, αντί για 59%, που ισχύει σήμερα, όπως και στα άλλα Ταμεία. Αν και η παροχή του ΕΦΚΑ σε τέτοιες περιπτώσεις είναι εξαιρετικά χαμηλή, το κρίσιμο ποσοστό συγκεντρώνουν  οι ασφαλισμένοι αθροίζοντας επιμέρους ποσοστά από διάφορες παθήσεις  ακόμη και από νόσους που δεν αποδεικνύονται προφανώς (ένα ποσοστό 10%-15% από τη μέση ή ψυχολογικά αίτια).Και παράλληλα συνεχίζουν να εργάζονται χωρίς καν το πέναλτι  του 10% επί του μισθού που αφορά τους συνταξιούχους λόγω γήρατος.
4. Εξορθολογισμός και ισότητα στο θέμα της απασχόλησης χήρων γυναικών, καθώς σήμερα απαγορεύεται σε χήρες μητέρες να εργαστούν γιατί θα χάσουν το 50% της σύνταξης λόγω θανάτου. Εξετάζεται η δυνατότητα να εργάζονται , πληρώνοντας την εισφορά μόνο του 10%, χωρίς να περικόπτεται η σύνταξη.
5. Αναλογικότερη εθνική σύνταξη και στους έχοντες πάνω από 20 έτη ασφάλισης. Σήμερα παραμένει καθηλωμένη στα 426 ευρώ είτε κάποιος  εργάστηκε 20 έτη είτε 45 έτη ενώ για τους κάτω των 20 ετών ασφάλισης μειώνεται αναλογικά.  Εξετάζεται μια πιο δίκαιη αναλογία.
 Αναδημοσίευση από https://www.enikonomia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

100 νοσοκομειακοί γιατροί της Πάτρας ιδιωτεύουν: Ανοιξαν ιατρεία οι πρώτοι 25

  Σε σύνολο 1.350 μόλις οι 100 έχουν αποφασίσει – Αποτρεπτικό το υψηλό λειτουργικό κόστος         Τους 25 φτάνουν μέχρι στιγμής οι νοσοκομε...