Τετάρτη 8 Μαΐου 2024

Τα Πλασματικά Έτη για σύνταξη από τον ΕΦΚΑ

 Ο πλασματικός χρόνος ή τα πλασματικά έτη είναι χρόνος ο οποίος δεν έχει διανυθεί πραγματικά στην ασφάλιση και για τον οποίο δεν έχουν καταβληθεί οι αναλογούσες εισφορές
    Ο πλασματικός χρόνος ή τα πλασματικά έτη είναι χρόνος ο οποίος δεν έχει διανυθεί πραγματικά στην ασφάλιση και για τον οποίο δεν έχουν καταβληθεί οι αναλογούσες εισφορές, ωστόσο ο νόμος δίνει το δικαίωμα στον ασφαλισμένο, ο οποίος θέλει να λάβει σύνταξη να τον αναγνωρίσει πλασματικά όπως λέει και ίδια η έκφραση και ακολούθως να τον εξαγοράσει, με την καταβολή της αντίστοιχης εισφοράς και να τον χρησιμοποιήσει για να τον προσθέσει στον συνολικό συντάξιμο χρόνο του και να θεμελιώσει δικαίωμα για σύνταξη.
     Δείτε το βίντεο και κάντε εγγραφή και στο παρακάτω κανάλι YouTube, όπου θα αναλύουμε και οπτικά τα άρθρα μας εδώ:

Ποιες είναι οι βασικές κατηγορίες πλασματικών ετών:
Τα πλέον βασικά είδη πλασματικού χρόνου είναι η στρατιωτική θητεία, ο πλασματικός χρόνος σπουδών, ο πλασματικός χρόνος τέκνων, ο χρόνος επιδοτούμενης ανεργίας και ο χρόνος επιδοτούμενης ασθένειας. Ο χρόνος επιδοτούμενης ανεργίας και ο χρόνος επιδοτούμενης ασθένειας αναγνωρίζονται δωρεάν και γι’ αυτό το λόγο δεν υπολογίζονται για την ανταποδοτική σύνταξη παρά μόνο για την συμπλήρωση των προϋποθέσεων και των συνολικών χρόνων της εθνικής σύνταξης.
Με ποιον τρόπο ζητείται η αναγνώριση/εξαγορά:
Η αναγνώριση και εξαγορά πλασματικού χρόνου μπορεί να ζητηθεί οποτεδήποτε με αίτηση του ασφαλισμένου στον e-ΕΦΚΑ. Ωστόσο μπορεί να ζητηθεί ακόμα και τελευταία στιγμή, δηλαδή μέσω της αιτήσεως για απονομή συντάξεις. Το πότε θα ζητηθεί ανάλογα και με το ταμείο ασφάλισης είναι προϊόν μελέτης για τον ασφαλισμένο σε σχέση και με την τιμή εξαγοράς που θα διασφαλίσει μέσω της αιτήσεως του.
Πόσα πλασματικά έτη μπορώ να εξαγοράσω για σύνταξη;
Αυτό εξαρτάται από τον χρόνο στον οποίο επιχειρεί κάποιος να θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης σύμφωνα με το νόμο.
Συγκεκριμένα για θεμελίωση δικαιώματος σύνταξης το 2011 επιτρέπεται να εξαγοράσει κάποιος έως και τέσσερα πλασματικά έτη, το 2012 έως πέντε πλασματικά έτη, το 2013 έως έξι πλασματικά έτη και από το 2014 και μετά το μάξιμουμ των πλασματικών ετών που μπορώ να εξαγοραστούν είναι επτά.
Πόσο κοστίζει η εξαγορά πλασματικών ετών ανάλογα με το Ταμείο Ασφάλισης;
1. Εάν είστε στο Δημόσιο, θα κοστίσει 6,67% επί του μισθού του μήνα αίτησης (με αίτηση μεχρι 2016) και 20% επί του μισθού του μήνα αίτησης ( με αίτηση από 2020 και μετά)
2. Εάν είστε μισθωτός, 20% επί των τελευταίων ασφαλιστέων αποδοχών σας πριν την αίτηση για σύνταξη.
3. Εάν είστε αυτοαπασχολούμενος, θα κοστίσει όσο η εισφορά κλάδου σύνταξης του τελευταίου έτους απασχόλησης
Από τις παραπάνω κατηγοριοποιήσεις, καταλαβαίνει κανείς ότι είναι πάρα πολύ κρίσιμο να μελετήσει ανάλογα και με το ταμείο ασφάλισης του αλλά και με τον χρόνο που επιθυμεί να υποβάλει αίτηση για εξαγορά ή αίτηση για συνταξιοδότηση, το πόσο θα του κοστίσουν τα πλασματικά έτη. Το πόσο θα του κοστίσει το κάθε έτος δηλαδή μπορεί να εξαρτηθεί από τον μισθό του αν είναι μισθωτός και από την εισφορά που επιλέγει να πληρώνει για την ασφάλιση του εάν είναι αυτοαπασχολούμενος ή ελεύθερος επαγγελματίας και σε αυτό το πλαίσιο έχοντας στο μυαλό και πως αυτό το ποσό μπορεί να επηρεάσει και την τελική του σύνταξη, πρέπει να κάνει την αντίστοιχη προετοιμασία και τις αντίστοιχες επιλογές.
Τι πρέπει να προσέξω σχετικά με την εξαγορά πλασματικών ετών:
Τα πλασματικά έτη κατά κύριο λόγο χρησιμοποιούνται για να μπορέσει κάποιος να χρησιμοποιήσει να συμπληρώσει τον απαραίτητο συντάξιμο χρόνο για να μπορέσει να βγει σε σύνταξη, δηλαδή για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Αυτό είναι αναμενόμενο ειδικά σε περιπτώσεις που διεκδικούμε πλήρη σύνταξη, όταν πολλές φορές ο απαραίτητος χρόνος ασφάλισης πλέον είναι 40 χρόνια.
Από την άλλη, τα πλασματικά έτη μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για προσαύξηση της τελικής σύνταξης που θα λάβει ο ασφαλισμένος. Στην περίπτωση που σκεφτόμαστε τα πλασματικά έτη για προσαύξηση σύνταξης, Θα πρέπει εγκαίρως να καταστρώνουμε την στρατηγική μας σχετικά με την εξαγορά τους και να προβαίνουμε σε μελέτη ανάλυσης κόστους οφέλους σε σχέση με το πόσο θα πληρώσουμε για την εισφορά εξαγοράς και πόσο περισσότερο θα έχουμε λαμβάνειν στην τελική μας σύνταξη. Συμπερασματικά καταλαβαίνουμε ότι η εξαγορά πλασματικών ετών είναι απόλυτα συνυφασμένη με την μελέτη για την συνταξιοδοτική μας περίπτωση και για το συνταξιοδοτικό μας δικαίωμα αλλά και με την εκτίμηση και πρόβλεψη του ποσού της σύνταξης που θα έχουμε λαμβάνειν ανάλογα με το πότε θα κάνουμε αίτηση συνταξιοδότησης και τον συνολικό χρόνο ασφάλισής μας.
Γιάννης Μαυρωνάς, δικηγόρος, www.mavronaslaw.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Με τι ασχολείται το Δ.Σ του Σωματείου μας ;

      Παρακολουθώντας την λειτουργία του Δ.Σ του Σωματείου μας και ιδιαιτέρως την λειτουργία του ετερόκλητου Προεδρείου που συγκρότησαν ΝΥΣΤ...