Πέμπτη 17 Απριλίου 2025

ΕΥΧΕΣ για ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ και ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ από την παράταξή μας, την ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

Η Αποστομωτική η Απάντηση Γκούβελου στους συκοφάντες ΣΤΕΛΛΑΤΟ k΄ ΣΤΕΦΑΝΑΤΟ (ταμία). στην ομάδα ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

    Η κατάληξη είναι πως εσύ έταζες πως θα μηδενίσεις το χρέος, γιατί ο Πετρόπουλος είχε τινάξει το ταμείο στον αέρα. Σου άφησε 20.000 ευρώ χρέος και 19.832 ευρώ ταμείο. Και μέχρι πρότινος είχες 12.000 ταμείο και 12.000 χρέος. 
     Πήρες 7.000 ευρώ, από αυτά που σου άφησε ο Πετρόπουλος, μείωσες το χρέος στα 14.000 ευρώ κι έβαλες κι άλλα 2.000 ευρώ από όλα όσα έχουν περάσει από τα χέρια σου, για να το ρίξεις το χρέος στα 12.000 ευρώ. 
      Ουσιαστικές αποδείξεις δεν υπήρχαν πως τα λεφτά είχαν σκορπιστεί επί Πετρόπουλου. Τζάμπα η φαγωμάρα και η τοξικότητα.       
     Απ' ότι είδες κι εσύ, φεύγουν πολύ εύκολα τα ρημάδια, γιατί απ' ότι έμαθα κάποια στιγμή είχες όλα κι όλα 1.000 ευρώ μέσα στο ταμείο, ενώ χρωστούσες ακόμα τα 12.000 ευρώ στην ΠΟΕΔΗΝ. Και πρέπει να πανε και οι αντιπρόσωποι στο συνέδριο της ΠΟΕΔΗΝ. Δεν θες εκεί άλλα 8.000 ευρώ τουλάχιστον; θα σου μπει άλλη μια δόση με συνδρομές το 1ο τρίμηνο γύρω στα 5.000 ευρώ;
    Οπότε είσαι -13.000 ευρώ στην ξεφτίλα, όταν ο Πετρόπουλος άφησε -300 ευρώ. Τώρα τι προσπαθείς να αποδείξεις προσβάλλοντας δημόσια τον Αντώνη δεν το καταλαβαίνω. 
    Τα ίδια έκανες με εμένα σε ανακοίνωσή σου με το Υπηρεσιακό προεκλογικά. Πήρες την προεδρία πάλι και τι κατάλαβες; 
Σκατά τα έκανες. 
    Και σου κάνει και like o Ταμίας, γιατί ταμειακά και διοικητικά τετραγωνίσατε τον κύκλο; Είδες τελικά που είχε δίκιο ο Σόλωνας όταν έλεγε "μηδένα προ του τέλους μακάριζε";
      Στεφανάτε  καταφέρατε να κάνετε το Σωματείο τσίρκο και όλοι έχετε μερίδιο ευθύνης σε αυτό. Αυτό που έγινε τη μέρα της τελετής με τον δωρητή ήταν η απόλυτη ξεφτίλα. Ένας πρόεδρος να κάνει ό,τι γουστάρει και να εκθέτει τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου στο πανελλήνιο. 
   Όσο για την οικονομική διαχείριση, λογιστικά αποτύχατε. Αλλά λέγατε κι άλλα κάνατε. Ως προς αυτά που καταλογίζετε στον Πετρόπουλο, παίρνει κι εσάς η μπάλα γιατί δικά του παιδιά ήσασταν.    
     Άρα, αν υπήρχαν ατασθαλίες, ήσασταν συμμέτοχοι. Οπότε που καταλήγουμε; Μετά την άνοδο υπάρχει και η πτώση... 
   Περιμένω να δω πόσοι θα έρθουν να ψηφίσουν για να επικροτήσουν την "επιτυχημένη" πορεία του Σωματείου. Κι αν βγείτε πρώτοι μην πανηγυρίσετε. Φρόντισε ο Σουγλέρης να σας δώσει τη νίκη πάλι, γιατί όταν του έλεγα να αποχωρήσει η ΑΚΕ από το προεδρείο επειδή το είχατε τερματίσει και υφιστάμεθα κι εμείς φθορά μαζί με εσάς για δικές σας ενέργειες και πρωτοβουλίες, το απέφευγε... 
     ΥΓ: Εγώ τον Πετρόπουλο τον πολέμησα όσο κανείς, σε σημείο που έγινα κακός και τοξικός. 
    Εγώ όμως δε του χρωστούσα κάποια χάρη επειδή με γλίτωσε από μπελάδες την εποχή της παντοδυναμίας του. Τουλάχιστον μπορεί να υπήρξα τοξικός αλλά δε μπορεί να μου χρεώσει πως υπήρξα αχάριστος.  

Απλήρωτοι τρεις μήνες 18 εργαζόμενοι στις προνοιακές μονάδες της Δυτικής Ελλάδας

   Για αδιανόητο γεγονός και αδιανόητη αδιαφορία και, μάλιστα, Μεγάλη Εβδομάδα, κάνει λόγο η ΠΟΕΔΗΝ, καθώς, όπως καταγγέλλει, 18  εργαζόμενοι στις προνοιακές μονάδες του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας είναι απλήρωτοι εδώ και τρεις μήνες.
   «Εργάζονται στην πρώτη γραμμή και το «ευχαριστώ» του κράτους είναι να περάσουν γιορτές χωρίς να μπορούν να προμηθευτούν τα βασικά», αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, σημειώνοντας ότι οι εν λόγω εργαζόμενοι έχουν μικρά παιδιά και περιμένουν τις γιορτές.
   Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ επισκέφθηκε, όπως λέει, την περασμένη Παρασκευή τις προνοιακές μονάδες και «οι συνάδελφοι, κλαίγοντας, εκλιπαρούσαν για την πληρωμή τους».
   «Έχουν οικογένειες. Το χειρότερο είναι ότι σε μία συνάδελφο ο ιδιοκτήτης του σπιτιού θα την πετάξει έξω απο το σπίτι εάν δεν εξοφλήσει τα νοίκια», τονίζει ο κ. Γιαννάκος, ο οποίος, όπως λέει, επικοινώνησε με συνεργάτες της υπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, κ. Δόμνας Μιχαηλίδου, ζητώντας να ενημερωθεί η Υπουργός και να επιλύσει το πρόβλημα.
   Σύμφωνα με τον ίδιο, η υπουργός έδειξε ενδιαφέρον για το γεγονός και έγιναν παρεμβάσεις που απέβησαν, όμως, άκαρπες.
   «Στην καλύτερη, μας είπαν, των περιπτώσεων να πληρωθούν τέλος του μήνα», ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, προσθέτοντας ωστόσο: «Θα περάσουν όμως μαρτυρικό Πάσχα και μία συνάδελφος θα βρίσκεται με την οικογένειά της  στο δρόμο».
    «Ντρέπεται και η ντροπή με αυτήν την αδιαφορία», λέει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι οφείλουν να πληρώσουν τα δεδουλευμένα  των εργαζόμενων.

Από την 78η Συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της EPSU 15 – 16/04/2025

    Πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 15 και στις 16 του Απρίλη, η 78η συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της EPSU, με θέματα όπως αναφέρονται στο σχέδιο Ημερήσιας Διάταξης (1 -12*).
   Στην αρχή της συνεδρίασης έγινε αναφορά στις απεργίες που έγιναν στο προηγούμενο διάστημα και ειδική αναφορά στη Γενική Απεργία που έγινε στην Ελλάδα στις 9 του Απρίλη. Τόσο τα Βελγικά Συνδικάτα, όσο και η EPSU δήλωσαν την αμέριστη στήριξή τους, στα αιτήματά μας.
  • Την πρώτη μέρα της συνεδρίασης, 15/04/25, κυριάρχησε το θέμα της τεχνητής νοημοσύνης και η συζήτηση έδειξε πόσο σημαντικό είναι να συμμετέχουμε στις διεργασίες που γίνονται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή γι’ αυτό το θέμα. Τονίστηκε ότι πρέπει να επικεντρωθούμε στον στόχο:
  «Ο άνθρωπος να μείνει στο πόστο του και να μην αντικατασταθεί από τα μηχανήματα». Αποτελεί προτεραιότητα, οι υπάλληλοι να παραμείνουν στη θέση τους.
  Γι’ αυτό το θέμα πρέπει να αναπτύξουμε πανευρωπαϊκές στρατηγικές με όλες τις κυβερνήσεις. Πρέπει να βρεθεί η μέση οδός μεταξύ χρήσης ρομπότ και ανθρώπου.

    Επίσης, την πρώτη μέρα, ώρα 15:00, έγινε πορεία-συμμετοχή στην αντιφασιστική μνήμη.

  • Τη δεύτερη μέρα της συνεδρίασης κυριάρχησε το θέμα των κοινωνικών δικαιωμάτων τα οποία αποτελούν Ευρωπαϊκό θεμέλιο.

   Ο κύριος Ευρωπαϊκός πυλώνας των κοινωνικών δικαιωμάτων καθιερώθηκε το 2017 με την Επιτροπή Γιούνκερ, και το 2021 ψηφίστηκε το σχέδιο δράσης το οποίο αναφέρεται στην ισότητα ανδρών – γυναικών, στη νομοθεσία – εργασία, στην περίθαλψη των παιδιών, στην προστασία κράτους-πρόνοιας – στις Δημόσιες Υπηρεσίες σε άτομα με αναπηρίες, στην κοινωνική προστασία.

   Δεν πρέπει, σε καμία περίπτωση, να υποκύψουμε στις πιέσεις της Ακροδεξιάς, που θέλουν να τερματίσουν τις κοινωνικές υπηρεσίες. Είναι χρέος μας να συμμετέχουμε στις συζητήσεις, και να επηρεάσουμε τις εξελίξεις ενάντια στην Ακροδεξιά.

   Πρέπει να προστατέψουμε το κράτος πρόνοιας και να διασφαλίσουμε ότι θα προστατευθούν οι αρχές του.

  • Αποφασίστηκε, επίσης, η 23η Ιουνίου να είναι μέρα Δημόσιων Υπηρεσιών. Γιορτή των Δημοσίων Υπαλλήλων. Μέρα αντίστασης, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και την εμπορευματοποίηση των Δημοσίων Υπηρεσιών. Για το σκοπό αυτό, θα γίνουν, εκείνη τη μέρα, κινητοποιήσεις σε Πανευρωπαϊκό επίπεδό.
  •    Από την ΑΔΕΔΥ

Αξιολόγηση νοσοκομείων με ένα κλικ

 Νέο σύστημα αξιολόγησης των νοσοκομείων από τους ίδιους τους ασθενείς θα θέσει σε εφαρμογή το υπουργείο Υγείας από τον προσεχή μήνα. Με την εφαρμογή του νέου συστήματος, όσοι ασθενείς νοσηλεύονται σε νοσοκομείο, με την έξοδό τους θα λαμβάνουν ένα μήνυμα (sms) στο κινητό τους τηλέφωνο με έναν σύνδεσμο (link). Πατώντας τον σύνδεσμο και με τη χρήση των κωδικών του Taxisnet θα αποκτούν πρόσβαση σε ένα ερωτηματολόγιο για την εμπειρία τους κατά την παραμονή τους στο νοσοκομείο.
    Σύμφωνα με τον υφυπουργό Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους, οι ερωτήσεις δεν θα αφορούν τις ιατρικές υπηρεσίες που έλαβαν, αλλά το γενικό πλαίσιο της φροντίδας. Οπως ανέφερε ενδεικτικά ο κ. Θεμιστοκλέους, θα καλούνται να απαντήσουν για την επικοινωνία τους με το προσωπικό (ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό), για το εάν έλαβαν οδηγίες πριν φύγουν από το νοσοκομείο, αλλά και για τις ξενοδοχειακές υποδομές – π.χ. την καθαριότητα, εάν ήταν καλό το φαγητό, εάν υπήρχαν σεντόνια σε επάρκεια. «Αυτό θα δίνει μια πολύτιμη πληροφορία στον διοικητή του νοσοκομείου. Εάν π.χ. η πληροφορία που λαμβάνει για το φαγητό είναι ότι δεν είναι καλό ή ότι οι χώροι δεν είναι καθαροί, θα πρέπει να φροντίσει να διορθωθούν. Οπως επεσήμανε ο κ. Θεμιστοκλέους, είναι πολύ σημαντικό να λαμβάνονται οι πληροφορίες από τους χρήστες των υπηρεσιών, καθώς από έρευνες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, αλλά και από έρευνες που έχει κάνει το υπουργείο Υγείας, υπάρχει διαφορετικός βαθμός ικανοποίησης ή δυσαρέσκειας στο ΕΣΥ ανάλογα με το ποιοι ερωτώνται. Οι πολίτες που έχουν κάνει χρήση των υπηρεσιών των νοσοκομείων (έχουν νοσηλευθεί, έχουν εξετασθεί, έχουν χειρουργηθεί), φαίνεται να έχουν καλύτερη εικόνα από τον γενικό πληθυσμό.
    Ο υφυπουργός ανέφερε επίσης ότι μετά το Πάσχα θα ξεκινήσει η πιλοτική εφαρμογή του ψηφιακού συστήματος ιχνηλάτησης των ασθενών που απευθύνονται στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών του ΕΣΥ. Σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις του υπουργού Υγείας κ. Γεωργιάδη, η πιλοτική εφαρμογή θα γίνει στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, ενώ στόχος είναι να επεκταθεί έως το καλοκαίρι σε 12 νοσοκομεία. Κάθε ασθενής που θα εισέρχεται στα ΤΕΠ θα λαμβάνει ένα βραχιολάκι με QRcode, μέσω του οποίου θα «παρακολουθείται» η πορεία του στα ιατρεία των ΤΕΠ και θα συλλέγονται στοιχεία για τους χρόνους αναμονής, αλλά και τα σημεία όπου καθυστερεί η εξυπηρέτηση των ασθενών.
Αναδημοσίευση από https://www.kathimerini.gr/

Ψηφιακό ατομικό φάκελο αποκτά κάθε δημόσιος υπάλληλος από τον Ιούλιο Θα περιέχει μεταξύ άλλων τα πτυχία κάθε εργαζόμενου, τα δικαιολογητικά μιας σειράς άλλων τυπικών προσόντων αλλά και τις υπηρεσιακές επιδόσεις

 Σε τροχιά πλήρους ψηφιοποίησης μπαίνει η δημόσια διοίκηση, καθώς το υπουργείο Εσωτερικών προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου ψηφιακού «νέφους δεδομένων», που θα επιτρέπει την παρακολούθηση των υπηρεσιακών μεταβολών, των αναγκών και των ελλείψεων του κρατικού μηχανισμού σε πραγματικό χρόνο ανά πάσα στιγμή.
     Κεντρικός πυλώνας αυτής της μεταρρύθμισης είναι η δημιουργία «Ψηφιακού Φακέλου Δημόσιου Υπαλλήλου», ο οποίος θα ενεργοποιηθεί από τον Ιούλιο. Πρόκειται για μια νέα ψηφιακή ταυτότητα κάθε υπαλλήλου, όπου θα αποτυπώνονται ακαδημαϊκά και επαγγελματικά προσόντα, υπηρεσιακές επιδόσεις, μετακινήσεις, και η πορεία έως τη συνταξιοδότηση. Και αυτό θα γίνει σε πρώτη φάση για κάθε έναν από τους 205.242 εργαζόμενους ως πολιτικό προσωπικό, οι οποίοι είναι άλλωστε και υπόχρεοι προς αξιολόγηση και θα ακολουθήσουν οι 154.627 εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων.   
Άμεσες προσλήψεις και ακριβής εικόνα της διοίκησης
   Με το νέο πληροφοριακό σύστημα HRMS (Human Resources Management System) που προωθεί ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος σε αγαστή συνεργασία με την υφυπουργό Βιβή Χαραλαμπογιάννη, αλλάζει ριζικά η διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού στο Δημόσιο. Ειδικότερα η άμεση πρόσβαση σε επικαιροποιημένα στοιχεία επιτρέπει στην Ανεξάρτητη Αρχή του ΑΣΕΠ να εντοπίζει αυτόματα τις κενές θέσεις, επιταχύνοντας με αυτό τον τρόπο αισθητά τις διαδικασίες προσλήψεων και αναπληρώσεων. Παράλληλα, η πρόβλεψη μαζικών συνταξιοδοτήσεων σε συγκεκριμένες υπηρεσίες γίνεται πιο ακριβής, εξασφαλίζοντας έγκαιρο σχεδιασμό για την αντικατάσταση με νέους.
    Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην αξιολόγηση των προσόντων και της πορείας των δημοσίων υπαλλήλων: από την κατοχή μεταπτυχιακών τίτλων ή διδακτορικών, μέχρι την αναλογία φύλου σε θέσεις ευθύνης. Τα δεδομένα θα παρέχουν παράλληλα πολύτιμη δημογραφική και διοικητική εικόνα για τον πληθυσμό του Δημοσίου σε εθνικό επίπεδο.
    Η βάση για τη νέα ψηφιακή εποχή χτίζεται μέσα από την υπάρχουσα ηλεκτρονική πλατφόρμα της Απογραφής. Από εκεί θα αντληθούν τα απαραίτητα δεδομένα που θα τροφοδοτήσουν το νέο σύστημα: προσωπικά στοιχεία, προσόντα, μεταβολές, στοιχεία εκπαίδευσης κ.ά. Για να υποστηριχθεί η ομαλή μετάβαση, το υπουργείο έχει σχεδιάσει εντατικό πρόγραμμα κατάρτισης των στελεχών που θα κληθούν να διαχειριστούν το νέο ψηφιακό περιβάλλον. Στόχος είναι οι δημόσιες υπηρεσίες να αποκτήσουν ψηφιακές υποδομές επιπέδου Ε.Ε., ενισχύοντας την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητα τους.
Το χρονοδιάγραμμα της μετάβασης
    Η μετάβαση στο νέο σύστημα έχει ξεκινήσει και εξελίσσεται βάσει συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος. Έως τα τέλη Μαΐου, θα έχουν ολοκληρωθεί τα Ψηφιακά Οργανογράμματα και τα Περιγράμματα Θέσεων Εργασίας. Τον Ιούνιο θα προχωρήσουν οι επικαιροποιήσεις στοιχείων θέσεων και υπαλλήλων, ενώ έως τον Ιούλιο θα έχουν εισαχθεί στο σύστημα και τα εκπαιδευτικά προσόντα. Τελικός στόχος είναι η διαμόρφωση ενός πλήρως ενημερωμένου Ψηφιακού Φακέλου για κάθε δημόσιο υπάλληλο, επιτρέποντας στη διοίκηση να έχει συνολική εικόνα για την πορεία του κάθε στελέχους, από την πρόσληψη έως τη συνταξιοδότηση. Κι όλα αυτά με το πάτημα ενός κουμπιού στον ηλεκτρονικό υπολογιστή.
Αναδημοσίευση από https://www.newsbeast.gr/

Έτσι θα αυξήσεις τη σύνταξή σου μετά τη… συνταξιοδότηση – Υπολόγισε τα οφέλη

     Όταν έρθει η ώρα της συνταξιοδότησης, το εισόδημά μας θα διαμορφωθεί στα επίπεδα που ορίζει η ασφαλιστική νομοθεσία και κάθε χρόνο θα προσαυξάνεται με βάση έναν δείκτη. Μέχρι τώρα είναι το άθροισμα του δείκτη τιμών καταναλωτών και της μεταβολής του ΑΕΠ δια του δύο. Μπορεί αυτό να αλλάξει από το νέο έτος. Το σίγουρο είναι ότι το ποσοστό θα είναι «ισχνό» και είναι ζήτημα αν θα καλύπτει καν τον δείκτη μεταβολής των τιμών.
    Μπορεί να αυξηθεί με ταχύτερο ρυθμό η σύνταξη; Υπάρχει ένας τρόπος. Να συνεχίσουμε να καταβάλλουμε ασφαλιστικές εισφορές και μετά τη σύνταξη. Πράγμα που σημαίνει ότι θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε. Είτε ως αυτοαπασχολούμενοι, είτε ως μισθωτοί. Και στις δύο περιπτώσεις, τη σύνταξή μας θα την εισπράττουμε ακέραια. Απλώς αν εργαστούμε ως μισθωτοί θα μας κρατούν το 10% του μηνιάτικου ως έξτρα εισφορά ενώ αν επιλέξουμε τη λύση του αυτοαπασχολούμενου, οι ασφαλιστικές εισφορές θα προσαυξάνονται κατά 50%.
    Και στις δύο περιπτώσεις, οι ασφαλιστικές εισφορές που θα παρακρατούνται ή θα πρέπει να καταβάλλονται στο e-ΕΦΚΑ δεν θα πηγαίνουν υπέρ πίστεως. Όταν ο εργαζόμενος συνταξιούχος αποφασίσει να «κρεμάσει οριστικά τα επαγγελματικά του παπούτσια», αυτές οι εισφορές θα βγάλουν ένα ποσό προσαύξησης της σύνταξης το οποίο θα έρθει να προστεθεί. Ποιο θα είναι το ποσό αυτό; Εξαρτάται από δύο παραμέτρους:
  1. Τον μισθό που θα εισπράττετε ή τις ασφαλιστικές εισφορές που θα καταβάλλετε ως επαγγελματίας και
  2. Τον χρόνο που θα τρέξει κατά τον οποίο θα διατηρείτε και την ιδιότητα του συνταξιούχου και την ιδιότητα του απασχολούμενου.
    Είναι και οι δύο παράμετροι που μόνο εσείς μπορείτε να τους γνωρίζετε. Εμείς ετοιμάσαμε το σχετικό εργαλείο για να κάνετε τις πράξεις και τους σχεδιασμούς…
ΠΟΣΟ ΘΑ ΑΥΞΗΘΕΙ Η ΣΥΝΤΑΞΗ ΣΑΣ ΑΝ ΣΥΝΕΧΙΣΕΤΕ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΕΤΕ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ 
1η επιλογή: συνέχιση απασχόλησης ως αυτοαπασχολούμενος 
Πόσες εισφορές θα πληρώνετε ανά μήνα (από 01/01/2025);* 
 
Εισφορές κύριας σύνταξης
Εισφορές υγειονομικής περίθαλψης  
Συντάξιμες αποδοχές: 
Επιλέξτε τα έτη απασχόλησης μετά τη συνταξιοδότηση
 
ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΗ ΣΥΝΤΑΞΗΣ 
*Επιβάλλεται προσαύξηση 50% επί των εισφορών λόγω απασχόλησης μετά τη συνταξιοδότηση 
1η επιλογή: συνέχιση απασχόλησης ως μισθωτός
Ποιος θα είναι ο μισθός με τον οποίο θα αμείβεστε;  
Επιλέξτε τα έτη απασχόλησης μετά τη συνταξιοδότηση
 
ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΗ ΣΥΝΤΑΞΗΣ 
Αναδημοσίευση από https://www.fpress.gr/

Διάφορα Ενδιαφέροντα Δημοσιεύματα

      Στους συνδέσμους που σας κοινοποιούμε, μπορείτε να διαβάσετε διάφορα δημοσιεύματα σχετικά με τον χώρο μας και όχι μόνον: 
  1. https://tempo24.news/eidisi/523361/nosokomeio-ag-andreas-o-traymatias-epitethike-se-giatro-kai-nosileytria
  2. https://www.tanea.gr/2025/03/28/greece/me-vraxiolaki-lfstis-efimeries-lfton-nosokomeion-online/.
  3. https://www.ipaidia.gr/eidiseis/epanafora-13ou-kai-14ou-misthou-sto-dimosio-ti-lene-dnt-kyvernisi-kai-trapeza-tis-ellados/.
  4. https://www.dnews.gr/eidhseis/oikonomia/517954/poioi-boroyn-na-vgoun-sti-syntaksi-me-25etia-prin-ta-62. 

Τετάρτη 16 Απριλίου 2025

Μισθοί: Καταρρίπτεται ο μύθος για τους δημόσιους υπαλλήλους – Η διαφορά με τον ιδιωτικό τομέα

  Η μελέτη του ΚΕΠΕ καταρρίπτει τον «μύθο» των καλοπληρωμένων δημοσίων υπαλλήλων σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα. Πού υπερτερούν οι δημόσιοι υπάλληλοι
    Τον «μύθο» των καλοπληρωμένων δημοσίων υπαλλήλων σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα καταρρίπτει πρόσφατη έρευνα του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ).
    Σύμφωνα με την έρευνα εάν συγκρίνει κανείς τον μέσο όρο των αμοιβών, τότε πράγματι ο δημόσιος τομέας υπερτερεί. Τα στοιχεία του 2023 δείχνουν ότι ο μέσος καθαρός μισθός ήταν κατά 8% υψηλότερος έναντι του ιδιωτικού (1.179,3 ευρώ έναντι 1.090 ευρώ).
    Ωστόσο η μελέτη του ΚΕΠΕ προχώρησε στην σύγκριση «πανομοιότυπων» εργαζομένων. Δηλαδή εργαζόμενων στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα που έχουν το ίδιο εκπαιδευτικό επίπεδο, ανάλογη εμπειρία και αντίστοιχη ηλικία. Στην συγκεκριμένη σύγκριση οι αμοιβές στο δημόσιο τομέα είναι σημαντικά χαμηλότερες από αυτές του ιδιωτικού τομέα.
    Σε επίπεδο μηνιαίων αποδοχών η υστέρηση στον δημόσιο τομέα είναι μεταξύ 15,8% και 18,6% (ανάλογα με τη μεθοδολογία που ακολουθείται). Κατά την σύγκριση έχει συνεκτιμηθεί το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα λαμβάνουν δύο μισθούς επιπλέον ετησίως (τον 13ο και 14ο μισθό), ενώ στο Δημόσιο έχουν καταργηθεί.
    Δηλαδή, ο υπολογισμός έγινε προσθέτοντας τους 14 μισθούς στον ιδιωτικό τομέα και διαιρώντας στη συνέχεια τις συνολικές ετήσιες αποδοχές τους διά του 12, ώστε να υπάρχει το ίδιο μέτρο σύγκρισης με τον δημόσιο τομέα.
    Το τελικό συμπέρασμα είναι ότι οι αμοιβές στον δημόσιο τομέα είναι σημαντικά χαμηλότερες έναντι του ιδιωτικού. Ως εκ τούτου στο δημόσιο τομέα απέμεινε – πλέον – το άλλο πλεονέκτημα της εργασιακής ασφάλειας λόγω της μονιμότητας.
Στην Ευρώπη
     Κατά 50% χαμηλότερο ήταν το ωριαίο κόστος εργασίας στην χώρα μας το 2024, σε σχέση με τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο. Στην Ελλάδα υπολογίσθηκε στα 16,7 ευρώ όταν ο Ευρωπαϊκός μέσος όρος ήταν 33,5 ευρώ.
    Τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι η απόσταση της χώρας μας, σε σχέση με τις χώρες εντός της ζώνης του ευρώ, που έχουν μέσο όρο κόστους ανά ώρα εργασίας στα 37,3 ευρώ, είναι ακόμα μεγαλύτερη.
    Οι δύο κύριες συνιστώσες του κόστους εργασίας είναι οι μισθοί και το μη μισθολογικό κόστος (εργοδοτικές και κοινωνικές εισφορές).
     Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αποκλίσεις εντός της ΕΕ είναι τεράστιες, αφού στο συγκεκριμένο μέγεθος την πρώτη θέση καταλαμβάνει το Λουξεμβούργο με 55,2 ευρώ ωριαίο κόστος και την τελευταία η Βουλγαρία με 10,6 ευρώ μόλις.
     Η Ελλάδα κινείται κοντά στις τελευταίες θέσεις, αφού εκτός της Βουλγαρίας, χαμηλότερο κόστος ανά ώρα εργασίας, καταγράφουν η Ρουμανία (12,5 ευρώ), η Ουγγαρία (14,1 ευρώ), η Λετονία (15,1 ευρώ), η Λιθουανία (16,3 ευρώ) και η Κροατία (16,5 ευρώ). Υψηλότερες τιμές από την χώρα μας καταγράφουν η Πολωνία (17,3 ευρώ), η Πορτογαλία και η Τσεχία (18,2 ευρώ), η Σλοβακία (18,5 ευρώ), η Μάλτα (19,1 ευρώ), η Εσθονία (19,6 ευρώ), η Κύπρος (21 ευρώ).
    Η Ισπανία κατέγραψε το 2024, ωριαίο κόστος εργασίας 25,5 ευρώ και η Ιταλία 30,9 ευρώ, ενώ σύμφωνα με την Eurostat, στις βορειότερες χώρες της Ευρώπης το συγκεκριμένο μέγεθος είναι υψηλότερο.
Πηγή: ot.gr

Eurostat: Υγειονομική ανισότητα στην Ελλάδα: Μόνο η Αθήνα με πλήρη κάλυψη σε νοσοκομεία

     Παρά την πρόοδο στην υγειονομική περίθαλψη στην Ευρώπη, τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat αποκαλύπτουν ότι η Ελλάδα παραμένει μια από τις χώρες με τις μεγαλύτερες ανισότητες στην πρόσβαση σε νοσοκομεία.
     Μπορεί η Αθήνα να συγκαταλέγεται στις πιο καλά εξυπηρετούμενες περιοχές, όμως σε μεγάλο μέρος της επικράτειας – ιδιαίτερα σε νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές – οι κάτοικοι αναγκάζονται να διανύουν μεγάλες αποστάσεις για να βρουν βασικές υγειονομικές υπηρεσίες.
Νοσοκομεία στην Ελλάδα: Ανισότητες στην πρόσβαση και ανησυχητικά στοιχεία για πολλές περιφέρειες
   Παρότι πάνω από το 83% του ευρωπαϊκού πληθυσμού ζει κοντά σε νοσοκομείο, στην Ελλάδα οι ανισότητες στην πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη παραμένουν μεγάλες, με την πλειοψηφία των περιφερειών της χώρας να καταγράφει χαμηλή συγκέντρωση νοσοκομείων και αυξημένες αποστάσεις για τη μετακίνηση των κατοίκων.
    Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, μόνο τέσσερις περιφέρειες στην Ελλάδα (όλες στην περιοχή της Αθήνας) καταγράφονται ανάμεσα στις 96 της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου το 100% των κατοίκων ζει σε απόσταση μικρότερη των 15 λεπτών από το πλησιέστερο νοσοκομείο. Αυτή είναι η φωτεινή εξαίρεση.
    Αντίθετα, η πραγματικότητα στην υπόλοιπη Ελλάδα είναι διαφορετική και σε ορισμένες περιπτώσεις ανησυχητική.
Περιφέρειες με πολύ χαμηλή πρόσβαση: Λιγότερο από το 10% κοντά σε νοσοκομείο
     Σε τέσσερις ελληνικές περιφέρειες – Λευκάδα, Θεσπρωτία, Λήμνος-Λέσβος και Χαλκιδική – λιγότερο από το 10% του πληθυσμού ζει κοντά σε νοσοκομείο (δηλαδή σε ακτίνα έως 15 λεπτών με αυτοκίνητο). Το ποσοστό αυτό κατατάσσει τις περιοχές αυτές μεταξύ των πιο υποβαθμισμένων στην ΕΕ σε ό,τι αφορά την εγγύτητα σε βασικές υγειονομικές υπηρεσίες.
    Συνολικά, 15 ελληνικές περιφέρειες συγκαταλέγονται στις 97 της ΕΕ στις οποίες πάνω από το 50% των κατοίκων χρειάζεται να διανύσει μεγαλύτερες αποστάσεις για να φτάσει σε ένα νοσοκομείο.
Το παράδοξο με τους γιατρούς
      Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα διαθέτει τον υψηλότερο αριθμό γιατρών ανά 100.000 κατοίκους στην Ευρώπη, με 656 ιατρούς, πολύ πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (406). Παρ’ όλα αυτά, η νοσοκομειακή κάλυψη σε πολλές περιοχές της χώρας παραμένει ελλιπής, επιβεβαιώνοντας ότι η ύπαρξη ιατρικού προσωπικού δεν αρκεί από μόνη της για την εξασφάλιση ισότιμης πρόσβασης στην περίθαλψη.
Η ανάγκη για ενίσχυση των υποδομών
     Τα στοιχεία αυτά της Eurostat αναδεικνύουν τις σημαντικές γεωγραφικές ανισότητες στο εσωτερικό της Ελλάδας και φέρνουν στο προσκήνιο την ανάγκη για αναδιάταξη και ενίσχυση των υγειονομικών υποδομών, ειδικά σε νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές.
    Η πολιτεία καλείται να αντιμετωπίσει το πρόβλημα όχι μόνο με όρους αριθμών, αλλά και με όραμα για ποιότητα, ταχύτητα πρόσβασης και βιωσιμότητα των δομών υγείας, ώστε κάθε πολίτης – ανεξαρτήτως τόπου κατοικίας – να έχει ίση πρόσβαση σε αξιοπρεπή φροντίδα υγείας.
    Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Eurostat, η πρόσβαση σε νοσοκομειακή περίθαλψη παρουσιάζει σημαντικές διαφοροποιήσεις μεταξύ των χωρών και των περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).​
Περιοχές με υψηλή συγκέντρωση νοσοκομείων
    Το 2023, το 83,2% του πληθυσμού της ΕΕ ζούσε σε απόσταση μικρότερη των 15 λεπτών οδήγησης από το πλησιέστερο νοσοκομείο. Σε 124 περιφέρειες NUTS 3, το σύνολο του πληθυσμού είχε αυτήν την εγγύτητα. Από αυτές, οι 96 βρίσκονταν στη Γερμανία, κυρίως σε αστικές περιοχές.
    Άλλες χώρες με υψηλή συγκέντρωση περιφερειών όπου το 100% του πληθυσμού ζει κοντά σε νοσοκομείο περιλαμβάνουν το Βέλγιο και τις Κάτω Χώρες (από 6 περιφέρειες η κάθε μία), καθώς και τη Γαλλία και την Ελλάδα (από 4 περιφέρειες η κάθε μία).
Περιοχές με χαμηλή συγκέντρωση νοσοκομείων
     Αντίθετα, σε 97 περιφέρειες της ΕΕ, λιγότερο από το 50% του πληθυσμού ζει σε απόσταση μικρότερη των 15 λεπτών από νοσοκομείο. Οι περισσότερες από αυτές βρίσκονται στη Ρουμανία (21 περιφέρειες) και την Ελλάδα (15 περιφέρειες). Συγκεκριμένα, σε επτά περιφέρειες, λιγότερο από το 10% του πληθυσμού έχει τέτοια πρόσβαση. Αυτές περιλαμβάνουν τις Λευκάδα, Θεσπρωτία, Λέσβο, Λήμνο και Χαλκιδική στην Ελλάδα, καθώς και τις Κοβάσνα, Τούλτσεα και Μεχεντιντσι στη Ρουμανία.
Αριθμός νοσοκομειακών κλινών
    Το 2022, ο μέσος όρος των νοσοκομειακών κλινών στην ΕΕ ήταν 516 κλίνες ανά 100.000 κατοίκους. Οι χώρες με τον υψηλότερο αριθμό κλινών ανά 100.000 κατοίκους ήταν η Βουλγαρία (823), η Γερμανία (766) και η Ρουμανία (728).
Αριθμός Ιατρών
    Το 2022, υπήρχαν περίπου 1,83 εκατομμύρια ιατροί στην ΕΕ, με μέσο όρο 406 ιατρούς ανά 100.000 κατοίκους. Η Ελλάδα κατέγραψε τον υψηλότερο αριθμό ιατρών ανά 100.000 κατοίκους (656), ακολουθούμενη από την Πορτογαλία (573,5) και την Αυστρία (544,6). Αντίθετα, η Φινλανδία είχε τον χαμηλότερο δείκτη, με 285,5 ιατρούς ανά 100.000 κατοίκους.
     Όλα αυτά τα στοιχεία αναδεικνύουν τις ανισότητες στην πρόσβαση και τη διαθεσιμότητα υγειονομικής περίθαλψης μεταξύ των περιφερειών της ΕΕ, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για στοχευμένες πολιτικές που θα διασφαλίζουν την ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών σε ποιοτικές υγειονομικές υπηρεσίες.
Αναδημοσίευση από https://www.in.gr/

Γιατί δεν γίνονται επενδύσεις σε νέα ιδιωτικά νοσοκομεία στην Ελλάδα Θα πρέπει να πάει κανείς μερικές δεκαετίες πίσω στο χρόνο, προκειμένου να διαπιστώσει τα πιο «νέα» ιδιωτικά νοσοκομεία στη χώρα μας

    Θα πρέπει να πάει κανείς μερικές δεκαετίες πίσω στο χρόνο, προκειμένου να διαπιστώσει πότε ξεκίνησαν να χτίζονται και να κατασκευάζονται, εκ θεμελίων έως την τελευταία κλίνη νοσηλείας τους, τα πιο «νέα» ιδιωτικά νοσοκομεία στη χώρα μας. Πρόκειται, μεταξύ άλλων, για το «Ερρίκος Ντυνάν» της Αθήνας, το οποίο ιδρύθηκε τότε ως κοινωφελές ίδρυμα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (ΕΕΣ) και σήμερα ανήκει στην Τράπεζα Πειραιώς, αλλά και το Διαβαλκανικό Ιατρικό Κέντρο της Θεσσαλονίκης. Πέραν τούτων, ουδέν.
  Από τότε έως σήμερα έχουμε μόνο διορθωτικές νομοθετικές πρωτοβουλίες, προκειμένου υφιστάμενες ιδιωτικές κλινικές να έχουν το νόμιμο δικαίωμα να χρησιμοποιούν τον τίτλο «ιδιωτικό νοσοκομείο» και πέραν τούτου ουδέν..
     Σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο νόμο, τον 4999/2022, παρέχεται στις υφιστάμενες ιδιωτικές κλινικές, λοιπόν, η δυνατότητα να χρησιμοποιούν στην επωνυμία ή στον διακριτικό τίτλο τους τον όρο «ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ», αποκλειστικά και μόνον εφόσον διαθέτουν σε πλήρη λειτουργία τουλάχιστον διακόσιες (200) κλίνες νοσηλείας, απαραίτητα Παθολογικό και Χειρουργικό Τομέα, αλλά και Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), ενώ λειτουργούν με συγκεκριμένα ποιοτικά κριτήρια τα οποία, και αυτά, αναπροσαρμόζονται σχετικά τακτικά και ριζικά. Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του εν λόγω νόμου, μάλιστα, οι ιδιωτικές κλινικές, υπό τις ως άνω προϋποθέσεις, μπορούν να συμβληθούν ως ιδιωτικά νοσοκομεία και με εταιρείες του εξωτερικού.
    Έτσι, στη χώρα μας έχει διαμορφωθεί μία κατάσταση στον ιδιωτικό τομέα της Υγείας, η οποία υποχρέωσε πολύ πρόσφατα ακόμη και την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας (ΕΑΕΕ) να ζητήσει μετ’ επιτάσεως και με ανακοίνωσή της την «ενίσχυση του ανταγωνισμού στον τομέα της υγείας μέσω απλοποίησης του πλαισίου για τη δημιουργία νέων ιδιωτικών νοσοκομείων και την ταχύτερη προσέλκυση επενδύσεων στον τομέα αυτό».
     Γιατί το ζητεί αυτό η ΕΑΕΕ; Στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς, με τα οποία συνομίλησε το powergame.gr και επιθυμούν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, μας εξηγούν ότι “με τον αρχικό, ισχύοντα νόμο, περί ίδρυσης και λειτουργίας ιδιωτικών νοσοκομείων στη χώρα μας, για να τελεσφορήσει μία επένδυση για την εκ θεμελίων κατασκευή ενός ιδιωτικού νοσοκομείου απαιτούνται περίπλοκες γραφειοκρατικές διαδικασίες, οι οποίες αφορούν, μεταξύ άλλων, την έκδοση της άδειας ίδρυσης, της άδειας λειτουργίας, τις πολεοδομικές και τις χωροταξικές προϋποθέσεις, τα διαρκώς μεταβαλλόμενα ποιοτικά κριτήρια λειτουργίας κ.ο.κ., οι οποίες θα χρειαστούν μετά βεβαιότητας περίπου 8 – 10 χρόνια για να είναι έτοιμο ένα νέο ιδιωτικό νοσοκομείο, εάν τελικά λάβει την άδεια λειτουργίας»
     Σύμφωνα με τον νόμο 4600/2019 (ΦΕΚ Α’ τεύχος 43/ 9–3-2019), λοιπόν, ο οποίος επαναλαμβάνει, εν πολλοίς τις σχετικές ρυθμίσεις προηγούμενων σχετικών νομοθετημάτων, για την λειτουργία ενός νέου ιδιωτικού νοσοκομείου ή μίας νέας ιδιωτικής κλινικής απαιτείται και προϋποτίθεται ένας κύκλος ασύλληπτης και αβυσσαλέας γραφειοκρατίας, προκειμένου ο ιδιώτης να λάβει άδεια ίδρυσης ιδιωτικής κλινικής ή ιδιωτικού νοσοκομείου και, στη συνέχεια, να προχωρήσει στην κατασκευή. Όταν με το καλό ολοκληρωθεί η κατασκευή του νέου ιδιωτικού νοσοκομείου ή της νέας ιδιωτικής κλινικής, ο ιδιώτης ιδιοκτήτης έχει την υποχρέωση να δεχθεί την επιθεώρηση από κλιμάκια της οικείας διοικητικής Περιφέρειας, τα οποία να διαπιστώσουν ότι, πράγματι, οι κατασκευασμένες εγκαταστάσεις τηρούν απαρέγκλιτα και αυστηρά, κατά γράμμα, όλους τους όρους της άδειας ίδρυσης, προκειμένου να ο ιδιοκτήτης της ιδιωτικής κλινικής ή του ιδιωτικού νοσοκομείου να λάβει την άκρως απαραίτητη άδεια λειτουργίας.
    Συνεπώς, μπορεί ένας ιδιώτης να λάβει άδεια ίδρυσης, να προχωρήσει στην κατασκευή και, τελικά, να μην λάβει άδεια λειτουργίας, με αποτέλεσμα να μείνει στα μπετά και τον πανάκριβο εξοπλισμό, αλλά και με μία χαμένη για πάντα τεράστια κεφαλαιακή επένδυση..
    Τα ίδια στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς, τα οποία μίλησαν στο powergame.gr, εκτιμούν βασίμως ότι στόχος των διαδοχικών κυβερνήσεων, κατά τις τελευταίες δεκαετίες, στη χώρα μας δεν είναι ούτε ο πλουραλισμός ούτε ο καθαρός ανταγωνισμός στον χώρο του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, αλλά η συγκέντρωση του σχετικού κεφαλαίου, καθώς και η δημιουργία και η επέκταση ομίλων οι οποίοι θα λειτουργούν τα υφιστάμενα ιδιωτικά νοσοκομεία.
   «Ως αποτέλεσμα έχουμε την διαμόρφωση μονοπωλιακών και ολιγοπωλιακών καταστάσεων στο χώρο των ιδιωτικών νοσοκομείων και, συνακόλουθα, την σύμπτυξη καρτέλ, τα οποία ωθούν τα κόστη για την δευτεροβάθμια νοσοκομειακή περίθαλψη στον ιδιωτικό τομέα της Υγείας στα ύψη», αναφέρουν τα ίδια στελέχη στο powergame.gr και συμπληρώνουν χαρακτηριστικά:
    «Αυτό έχει ως δευτερογενές αποτέλεσμα να υποχρεώνει τις ασφαλιστικές εταιρείες σε αναπροσαρμογές των ασφαλίστρων τους προς τα πάνω, όχι γιατί το επιθυμούν οι ίδιες οι ασφαλιστικές εταιρείες, αλλά αποκλειστικά και μόνον για να καταφέρουν αυτές να παρακολουθήσουν το αυξανόμενο κόστος της νοσηλείας σε ιδιωτικά νοσοκομεία, αλλά και την δυσθεώρητη αύξηση του κόστους της λειτουργίας της πολύ νέας ιατρικής τεχνολογίας, σε διάφορους τομείς του ιδιωτικού νοσοκομείου, κόστος το οποίο φέρνει σε ολοκληρωτικό οικονομικό αδιέξοδο ακόμη και τα Εθνικά Συστήματα Υγείας όλων των χωρών του δυτικού κόσμου, τα οποία διαθέτουν τέτοια συστήματα, μεταξύ των οποίων επίσης το ελληνικό ΕΣΥ».
     Εν κατακλείδι, αλλά και πολύ χαρακτηριστικά, δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι τα τρία νέα νοσοκομεία, τα οποία έχουν αρχίσει να κατασκευάζονται ήδη και αφορούν το νέο νοσοκομείο Σπάρτης, το νέο νοσοκομείο Κομοτηνής και το νέο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Παίδων, στο Φίλυρο της Θεσσαλονίκης, κατασκευάζονται με συμπράξεις του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) και μόνον, ενώ θα ανήκουν αποκλειστικά στο Δημόσιο.
Αναδημοσίευση από https://www.powergame.gr/

Σύνταξη με 25ετία για 16 κατηγορίες το 2025

     Ασφαλισμένοι που προέρχονται από το ΙΚΑ, τις ΔΕΚΟ, τις τράπεζες και το Δημόσιο «κλειδώνουν» την έξοδο για σύνταξη πλήρη ή μειωμένη
     Και εφέτος, χιλιάδες ασφαλισμένοι μπορούν να βγουν στη σύνταξη με 25 χρόνια ασφάλισης, αρκεί να έχουν το απαιτούμενο όριο ηλικίας. Οι ασφαλισμένοι που προέρχονται από το ΙΚΑ, τις ΔΕΚΟ, τις τράπεζες και το Δημόσιο «κλειδώνουν» την έξοδο για σύνταξη (πλήρη ή μειωμένη) το 2025.
Οι περιπτώσεις είναι οι εξής:
Δημόσιο
• Ασφαλισμένοι (άνδρες και γυναίκες) γεννημένοι έως και τον 12/1963, με 25ετία έως 31/12/2010, που συμπληρώνουν 35 έτη συνολικά μέχρι 31/12/2018, με όριο ηλικίας συνταξιοδότησης τα 61 έτη και 6 μήνες.
• Ασφαλισμένοι (άνδρες και γυναίκες) γεννημένοι έως 12/1963, με 25ετία έως 31/12/2011, που συμπληρώνουν 36 έτη συνολικά μέχρι 31/12/2019, με όριο ηλικίας συνταξιοδότησης τα 61 έτη και 6 μήνες.
• Ασφαλισμένοι (άνδρες και γυναίκες) γεννημένοι έως 12/1963, με 25ετία έως 31/12/2010, που συμπληρώνουν 35 έτη μέχρι 31/12/2019, με απαιτούμενη ηλικία συνταξιοδότησης 61 ετών και 6 μηνών.
• Ασφαλισμένοι γονείς με ανήλικο τέκνο το 2011 και 25ετία, γεννημένοι έως 12/1965, με όριο ηλικίας συνταξιοδότησης τα 58 έτη και 5 μήνες.
• Ασφαλισμένοι γονείς με ανήλικο τέκνο το 2012 και 25ετία, γεννημένοι έως 12/1963, με όριο ηλικίας συνταξιοδότησης τα 59 έτη και 6 μήνες.
• Τρίτεκνοι δημόσιοι υπάλληλοι, γεννημένοι από 01/1965 έως 07/1965, με 21 έτη το 2011, με απαιτούμενη ηλικία συνταξιοδότησης τα 58 έτη και 5 μήνες.
• Τρίτεκνοι δημόσιοι υπάλληλοι, γεννημένοι από 01/1962 έως 07/1962, με 23 έτη το 2012, με απαιτούμενη ηλικία συνταξιοδότησης τα 58 έτη και 5 μήνες, καθώς και όσοι γεννήθηκαν το 1963, με ηλικία συνταξιοδότησης το 61ο έτος.
• Η μειωμένη σύνταξη από το Δημόσιο πριν τα 62 ισχύει για όσους διορίστηκαν πριν από το 1993 και συμπλήρωσαν τις ηλικίες των 55, 56, 58 και 60 έως το 2022, με 25ετία στα έτη 2010, 2011 και 2012.
• Με μειωμένη σύνταξη στα 56 και 58 από το Δημόσιο μπορούν να αποχωρήσουν οποτεδήποτε άνδρες και γυναίκες με 25ετία το 2011 και ηλικία 56 ετών έως το 2022, και με 25ετία το 2012 και ηλικία 58 ετών έως το 2022.
• Αν οι ηλικίες των 56 και 58 ετών συμπληρώνονται από 1/1/2023 και μετά, τότε βγαίνουν με μειωμένη σύνταξη στα 62.
• Οι γυναίκες που συμπλήρωσαν 25ετία έως το 2010 θεμελιώνουν δικαίωμα για μειωμένη σύνταξη από το 55ο έτος. Οι άνδρες με 25ετία έως το 2010 βγαίνουν με μειωμένη από το 60ό έτος, εφόσον οι ηλικίες αυτές συμπληρώθηκαν έως το 2022. Αν συμπληρώνονται από το 2023 και μετά, το όριο ηλικίας για μειωμένη σύνταξη είναι το 62ο έτος.
ΙΚΑ
• Γυναίκες που είχαν συμπληρώσει έως το 2010 συνολικά 5.500 ημέρες ασφάλισης με ανήλικο τέκνο και έκλεισαν το 55ο έτος έως το 2018. Μπορούν να αποχωρήσουν με πλήρη σύνταξη με το νέο όριο ηλικίας των 61 ετών, εφόσον δεν έχουν ήδη συνταξιοδοτηθεί με μειωμένη.
• Γυναίκες που είχαν συμπληρώσει 5.500 ημέρες ασφάλισης με ανήλικο τέκνο είτε το 2010 είτε το 2011 και έκλεισαν τα 50 το 2017 ή τα 52. Αποχωρούν με μειωμένη σύνταξη με όριο ηλικίας τα 58,5 έτη, το οποίο συμπληρώνουν το 2025 και το 2024 αντίστοιχα.
• Γυναίκες που είχαν στο ΙΚΑ 5.500 ημέρες ασφάλισης με ανήλικο τέκνο το 2012 και συμπλήρωσαν το 55ο έτος έως το 2018. Συνταξιοδοτούνται εντός του 2024 με μειωμένη σύνταξη με όριο ηλικίας το 61ο έτος. Οσες έκλεισαν τα 55 από το 2019 και μετά, αποχωρούν στα 62 με μειωμένη.
• Γυναίκες που συμπλήρωσαν το 2010, το 2011 και το 2012 τις 3.600 ημέρες ασφάλισης στα βαρέα και 4.500 ημέρες στο σύνολο. Συνταξιοδοτούνται στα 55, 56 και 57 έτη αντίστοιχα με πλήρη σύνταξη, εφόσον οι 1.000 από τις 3.600 ημέρες στα βαρέα συμπληρώνονται μέσα στα τελευταία 17 χρόνια πριν από την αίτηση. Δηλαδή, μια ασφαλισμένη 57 ετών το 2025 πρέπει να έχει 1.000 ημέρες βαρέα από το 2008 έως το 2025.
ΔΕΚΟ – Τράπεζες
• Μητέρες που είχαν συμπληρώσει 25ετία το 2010 με ανήλικο τέκνο και έκλεισαν το 50ό έτος έως το 2017 αποχωρούν με πλήρη σύνταξη και όριο ηλικίας έως 58,5 έτη. Μετά το 2017 τα όρια ηλικίας ανεβαίνουν στα 60,2, 61,3 κ.ο.κ. Τα ίδια όρια ισχύουν και για μητέρες που είχαν 25ετία με ανήλικο τέκνο το 2011 και έκλεισαν το 52ο έτος έως το 2018.
• Μητέρες που είχαν 25ετία με ανήλικο τέκνο το 2012 και έκλεισαν το 55ο έτος έως το 2018 αποχωρούν με πλήρη σύνταξη με όριο ηλικίας έως τα 61 έτη.

Διάφορα Ενδιαφέροντα Δημοσιεύματα

     Στους συνδέσμους που σας κοινοποιούμε, μπορείτε να διαβάσετε διάφορα δημοσιεύματα σχετικά με τον χώρο μας και όχι μόνον: 
  1. https://pelop.gr/achaia-navagio-kai-emmoni-gia-to-prosopiko-iatro/   
  2. https://www.protothema.gr/economy/article/1622479/horigisi-daneion-kai-to-2025-apo-to-metohiko-tameio-politikon-upallilon-poious-afora/
  3. https://www.imerisia.gr/koinonia/107819_adedy-psemata-tis-kybernisis-gia-tis-ayxiseis-sto-dimosio-epimenei-ston-13o-14o.
  4. https://eleftherostypos.gr/oikonomia/bloko-se-13o-14o-mistho-kai-apo-to-grafeio-proypologismou-sti-vouli-stochos-i-meiosi-foron-stous-misthotous.  

Τρίτη 15 Απριλίου 2025

Κουίζ: Τι συμβαίνει στην 6η Υ.Πε, πως συμπεριφέρονται στούς εκεί Εργαζόμενους;

     Καθημερινά και πάρα πολλά είναι τα τηλέφωνα που δεχόμαστε, που δέχεται η στήλη μας, από εργαζόμενους στην 6Η Υ.Πε οι οποίοι βιώνουν στο πετσί τους την πιο σκληρή αντεργατική συμπεριφορά και πρακτική, με ευθύνη βεβαίως αποκλειστικά των διοικούντων της 6ης Υ.Πε
         οι οποίοι  θέλουν 
να περικόψουν τις 2ωρες, που εφαρμόζουν έλεγχο μέσω barcode για την προσέλευση και αποχώρηση των εργαζόμενων από τη δουλειά, που βάζουν με εισηγήσεις δυστυχώς εργαζόμενων τους εκεί εργαζόμενους να δουλεύουν διαφορετικά ωράρια και όχι μόνον, να δουλεύουνε Σάββατοκύριακα κλπ άλλα
    δηλαδή 
να φέρουν τα πάνω-κάτω σε μία δημόσια υπηρεσία και δημοσίους υπαλλήλους, 
    ζητήματα  βεβαίως πάρα  πολύ σοβαρά 
και για τα οποία θα πρέπει το συνδικαλιστικό κίνημα να ασχοληθεί και μάλιστα άμεσα.

Εξαιρετική Ανακοίνωση της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών Αποδομεί πλήρως το αφήγημα της κυβέρνησης ,ότι, δήθεν, δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για την επαναφορά των δώρων στο Δημόσιο.

                    

Χορήγηση δανείων και το 2025 από το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων - Ποιους αφορά

 Το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων χορηγεί δάνεια (χρηματικές διευκολύνσεις) στους εν ενεργεία μετόχους του για την αντιμετώπιση έκτακτων οικονομικών αναγκών, κατά τη διάρκεια του υπαλληλικού βίου τους.
    Τη χορήγηση δανείων και το 2025 αποφάσισε πρόσφατα το Διοικητικό Συμβούλιο του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ).

   Στο πλαίσιο αυτό, έχει ήδη ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής αιτήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος για λήψη δανείων. Συνολικά υποβλήθηκαν 2.300 αιτήσεις και δεσμεύτηκε το ποσό των 10 εκατ. ευρώ για τη χορήγηση των δανείων.

    Η επεξεργασία των αιτήσεων έχει ξεκινήσει. Για κάθε αίτηση διενεργείται σε πρώτη φάση έλεγχος από το αρμόδιο Τμήμα και, εφόσον πληρούνται τα κριτήρια, που έχουν ανακοινωθεί, αποστέλλεται από το ΜΤΠΥ μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, με το οποίο καλείται ο μέτοχος να υποβάλει αίτηση προέγκρισης δανείου από την ψηφιακή εφαρμογή, που υπέβαλε και την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.
    Μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου θα λάβουν και όσοι δεν πληρούν τα κριτήρια, στο οποίο θα αναφέρεται ο συγκεκριμένος λόγος απόρριψης της αίτησης.
Οι δικαιούχοι
    Το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων χορηγεί δάνεια (χρηματικές διευκολύνσεις) στους εν ενεργεία μετόχους του για την αντιμετώπιση έκτακτων οικονομικών αναγκών, κατά τη διάρκεια του υπαλληλικού βίου τους.

   Δάνεια από το ΜΤΠΥ δικαιούνται μόνο οι εν ενεργεία μέτοχοι. Μέτοχοι του ΜΤΠΥ είναι οι μόνιμοι τακτικοί δημόσιοι υπάλληλοι, το προσωπικό (πολιτικό και ένστολο) του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς και το πολιτικό προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ. και οι αστυνομικοί που έχουν υπαχθεί στα ασφαλιστικά ταμεία της πρώην Αστυνομίας Πόλεων, αλλά και οι προαιρετικά εγγεγραμμένοι στο ΜΤΠΥ υπάλληλοι των Δήμων.
    Αίτηση δανείου μπορούν να υποβάλουν επίσης οι μέτοχοι ηλικίας μέχρι 61 ετών.
Δεν δικαιούνται δάνειο:

- οι μη μέτοχοι του ΜΤΠΥ,
- οι μέτοχοι που δεν έχουν συμπληρώσει διετή συμμετοχή στο ΜΤΠΥ,
- οι μέτοχοι που είναι άνω των 61 ετών,
- οι μέτοχοι που δεν έχουν μηνιαίες, συνεχόμενες, τακτικές κρατήσεις υπέρ 
   ΜΤΠΥ,
- οι μέτοχοι που οφείλουν προηγούμενο δάνειο,
- οι μέτοχοι που έχουν υποβάλει αίτηση παραίτησης,
- οι μέτοχοι που βρίσκονται σε άδεια άνευ αποδοχών και
- οι μέτοχοι που δεν είναι φορολογικά ενήμεροι για είσπραξη χρημάτων 
  από  φορείς του δημοσίου τομέα, πλην κεντρικής διοίκησης.

Τι ισχύει
   Η χορήγηση των χρηματικών διευκολύνσεων προς τα μέλη του ΜΤΠΥ γίνεται πάντα μέσα στο πλαίσιο των οικονομικών δυνατοτήτων του και του εγκεκριμένου προϋπολογισμού του.
    Σύμφωνα με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, το ονομαστικό ποσό δανείου, που μπορεί να αιτηθεί ο μέτοχος, αντιστοιχεί σε έναν ή δύο ή τρεις μηνιαίους, βασικούς, ακαθάριστους μισθούς.
  Κάθε δάνειο, το οποίο επιβαρύνεται με όλες τις νόμιμες κρατήσεις (ψηφιακό τέλος συναλλαγών), εξοφλείται σε 36 ισόποσες, μηνιαίες, τοκοχρεωλυτικές δόσεις, με παρακράτηση από τη μισθοδοσία του υπαλλήλου.
     Το επιτόκιο είναι σταθερό καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου αποπληρωμής του και καθορίζεται, όπως και οι λοιπές επιβαρύνσεις των χορηγούμενων δανείων από το ΜΤΠΥ, κάθε φορά με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου.
    Σημειώνεται ότι από το δικαιούμενο ποσό δανείου παρακρατείται το σύνολο των τυχόν οφειλών του υπαλλήλου προς το ΜΤΠΥ.
   Η καθυστέρηση απόδοσης μηνιαίας δόσης βαρύνεται με τόκους υπερημερίας. Με τη μη πληρωμή τριών διαδοχικών μηνιαίων τοκοχρεωλυτικών δόσεων, το ΜΤΠΥ δικαιούται να καταγγείλει τη σύμβαση του δανείου, να κηρύξει άμεσα και άνευ άλλου τινός το δάνειο ληξιπρόθεσμο και απαιτητό και να αξιώσει την εξόφληση ολόκληρου του ανεξόφλητου ποσού κεφαλαίου και πάσης φύσεως τόκων και λοιπών επιβαρύνσεων με το νόμιμο επιτόκιο υπερημερίας.
   Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε το ΜΤΠΥ, στις 10 Μαρτίου 2025, κατατέθηκαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων τα ποσά των τελευταίων εγκεκριμένων αιτήσεων δανείων, που είχαν υποβληθεί τον Οκτώβριο του 2024. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε, μετά την έγκριση του προϋπολογισμού του οικονομικού έτους 2025 και τον τελευταίο έλεγχο της φορολογικής ενημερότητας των μετόχων, καθώς και τη λήψη των βεβαιώσεων παρακράτησης ποσών από τα δάνεια για την εξόφληση τυχόν οφειλών των μετόχων προς το ελληνικό δημόσιο.
  Συνολικά, από τις αιτήσεις που υποβλήθηκαν το έτος 2024, ικανοποιήθηκαν 3.739 αιτήσεις και το συνολικό ονομαστικό ποσό των δανείων, που χορηγήθηκε, ανέρχεται σε 17.470.006,30 ευρώ. Στις ανωτέρω αιτήσεις δεν περιλαμβάνονται όσες ακύρωσαν οι ίδιοι οι μέτοχοι ή δεν υπέγραψαν εγκαίρως τη δανειακή σύμβαση, καθώς και αιτήσεις για τις οποίες δεν ελήφθη από το ΜΤΠΥ η συναίνεση αρμόδιων εκκαθαριστών μισθοδοσίας για τη χορήγηση δανείων, όπως και οι αιτήσεις των μη φορολογικά ενήμερων για είσπραξη χρημάτων από φορείς του δημοσίου τομέα, πλην κεντρικής διοίκησης, που δεν προέβησαν στην τακτοποίηση των οφειλών τους προς το ελληνικό δημόσιο.
   Αναλυτικές πληροφορίες είναι διαθέσιμες στον σύνδεσμο της ιστοσελίδας του ΜΤΠΥ: https://www.mtpy.gr/daneia.
Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ