Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2024

Ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Υγείας οι υποψήφιοι διοικητές των Νοσοκομείων – Ποιοι είναι για την Αχαΐα

     Δημοσιεύθηκαν σήμερα, Παρασκευή, από το ΑΣΕΠ οι επικρατέστεροι υποψήφιοι για τις θέσεις διοικητών και αναπληρωτών διοικητών νοσοκομείων της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας.
     Ειδικότερα, η αρμόδια Επιτροπή Επιλογής Στελεχών κατήρτισε τους προσωρινούς πίνακες:
  • των υποψηφίων που αποκλείονται λόγω έλλειψης των απαιτούμενων προσόντων,
  • των αποτελεσμάτων της γραπτής εξέτασης και
  • των επιλέξιμων υποψηφίων που διαθέτουν τα απαιτούμενα προσόντα και της αντίστοιχης μοριοδότησής τους, όπως προέκυψαν μετά τον έλεγχο συνδρομής των απαιτούμενων προσόντων των υποψηφίων στην κατάταξη βάσει της γραπτής εξέτασης
      Διευκρινίζεται ότι στον πίνακα αποκλειομένων και στον πίνακα αποτελεσμάτων της γραπτής εξέτασης, δεν περιλαμβάνονται τα στοιχεία ταυτοποίησης των υποψηφίων. Ως εκ τούτου, στους ως άνω πίνακες οι υποψήφιοι εμφανίζονται μόνο με τον αριθμό μητρώου (Α.Μ.) της αίτησης τους.
    Σημειώνεται ότι η τελική επιλογή για την κάλυψη θέσεων διοικητών και αναπληρωτών διοικητών νοσοκομείων θα γίνει από τον υπουργό Υγείας, κ. Άδωνι Γεωργιάδη.
Ενστάσεις
     Οι υποψήφιοι έχουν δικαίωμα υποβολής ένστασης κατά των ακόλουθων προσωρινών πινάκων από το Σάββατο 30 Νοεμβρίου και ώρα 8 το πρωί μέχρι και την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2024 και ώρα 2 το μεσημέρι. Η άσκηση της ένστασης γίνεται αποκλειστικά μέσω του διαδικτυακού τόπου του ΑΣΕΠ, ακολουθώντας τη διαδρομή: Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες – > Ένσταση.
Αναλυτικά οι υποψήφιοι διοικητές ανά νοσοκομείο της Αχαΐας είναι οι εξής (με σειρά κατάταξης):

ΓΙΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ
ΓΟΥΛΑΣ                   ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΜΠΑΚΑΒΟΣ            ΙΩΑΝΝΗΣ
ΤΣΑΓΚΛΑ                 ΑΝΤΙΓΟΝΗ
ΚΑΡΓΑ                      ΜΑΡΙΑ
ΠΕΡΔΙΚΗΣ               ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΤΣΕΛΙΟΥ                  ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ             ΜΑΡΙΑ
ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΣ  ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΚΑΦΕΖΑΣ                 ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
ΣΦΥΡΗ                     ΙΩΑΝΝΑ
ΛΟΤΣΑΡΗΣ              ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΥ        ΜΑΡΙΑ
ΚΑΜΠΙΣΟΠΟΥΛΟΥ   ΜΑΝΔΑΝΗ
ΚΟΜΠΟΡΟΖΟΣ        ΙΩΑΝΝΗΣ-ΧΡΗΣΤΟΣ
ΚΑΡΑΦΩΤΙΑ              ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΑ

ΓΙΑ ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΠΓΝΠ                          ΓΙΑ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΠΓΝΠ
ΜΠΑΚΟΣ                  ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ              ΓΟΥΛΑΣ                     ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΓΟΥΛΑΣ                    ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ             ΚΑΤΑΓΗΣ                   ΣΠΥΡΙΔΩΝ
ΠΙΣΙΜΙΣΗΣ                ΘΕΟΔΩΡΟΣ              ΚΑΣΝΑΚΤΣΟΓΛΟΥ    ΓΕΣΘΗΜΑΝΗ
ΦΙΛΙΠΠΟΠΟΥΛΟΥ     ΕΛΕΝΗ                    ΦΙΛΙΠΠΟΠΟΥΛΟΥ      ΕΛΕΝΗ
ΔΗΜΗΤΡΟΓΙΑΝΝΗΣ  ΛΑΜΠΡΟΣ               ΔΗΜΗΤΡΟΓΙΑΝΝΗΣ  ΛΑΜΠΡΟΣ
ΧΡΟΝΑΣ                    ΑΓΓΕΛΟΣ                 ΘΑΝΟΠΟΥΛΟΣ          ΧΡΗΣΤΟΣ
ΣΕΡΑΣΚΕΡΗΣ           ΜΙΧΑΗΛ                    ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ          ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΠΕΡΔΙΚΗΣ                 ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ          ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ     ΖΩΗ
ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ         ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ           ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΣ          ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΜΑΖΑΡΑΚΗΣ             ΑΝΔΡΕΑΣ                 ΚΟΚΚΙΟΣ                   ΘΕΟΔΟΣΙΟΣ 
ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ       ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ            ΚΑΡΑΦΩΤΙΑ               ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΑ    
ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΣ         ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΚΑΡΑΦΩΤΙΑ              ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΑ
 
ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΡΑΜΑΝΔΑΝΕΙΟ                    ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΙΓΙΟΥ 
ΓΟΥΛΑΣ                ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ               ΓΟΥΛΑΣ                   ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ      
ΜΠΑΚΑΒΟΣ         ΙΩΑΝΝΗΣ                     ΜΠΑΚΑΒΟΣ            ΙΩΑΝΝΗΣ
ΤΣΑΓΚΛΑ              ΑΝΤΙΓΟΝΗ                  ΤΣΑΓΚΛΑ                 ΑΝΤΙΓΟΝΗ
ΚΑΡΓΑ                   ΜΑΡΙΑ                         ΚΑΣΝΑΚΤΣΟΓΛΟΥ  ΓΕΣΘΗΜΑΝΗ    
ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ         ΜΑΡΙΑ                          ΚΑΡΓΑ                      ΜΑΡΙΑ    
ΓΟΝΙΔΑΚΗΣ         ΣΤΑΥΡΟΣ                     ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ             ΜΑΡΙΑ
ΚΑΦΕΖΑΣ             ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ                ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΣ  ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΛΟΤΣΑΡΗΣ           ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ         ΓΟΝΙΔΑΚΗΣ            ΣΤΑΥΡΟΣ
ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΥ         ΑΣΠΑΣΙΑ                  ΚΑΦΕΖΑΣ                ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ  ΖΩΗ                          ΣΦΥΡΗ                    ΙΩΑΝΝΑ
ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΥ        ΜΑΡΙΑ                      ΛΟΤΣΑΡΗΣ             ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ      
ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ  ΙΩΑΝΝΗΣ                ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ  ΖΩΗ
ΚΑΜΠΙΣΟΠΟΥΛΟΥ   ΜΑΝΔΑΝΗ               ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΥ        ΜΑΡΙΑ 
ΚΟΜΠΟΡΟΖΟΣ   ΙΩΑΝΝΗΣ-ΧΡΗΣΤΟΣ    ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ  ΙΩΑΝΝΗΣ
ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΣ     ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ              ΚΑΜΠΙΣΟΠΟΥΛΟΥ   ΜΑΝΔΑΛΗΝΗ
ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ
    
ΤΡΟΥΠΗ                 ΠΕΤΡΟΥΛΑ
ΦΑΡΑΝΤΟΣ             ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ             ΜΑΡΙΑ
ΓΟΝΙΔΑΚΗΣ            ΣΤΑΥΡΟΣ
ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
ΤΣΟΥΡΑΣ                 ΧΡΗΣΤΟΣ
ΛΟΤΣΑΡΗΣ               ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΜΠΑΚΟΛΑ                ΕΛΕΝΗ
ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΥ       ΜΑΡΙΑ
ΜΠΙΣΤΑ                     ΕΥΑΓΓΕΛΗ
ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΚΑΜΠΙΣΟΠΟΥΛΟΥ   ΜΑΝΔΑΝΗ
ΚΟΜΠΟΡΟΖΟΣ         ΙΩΑΝΝΗΣ-ΧΡΗΣΤΟΣ
ΝΙΚΟΛΑΟΥ                ΧΡΥΣΟΥΛΑ
ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΣ     ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

   Σημειώνεται ότι η τελική επιλογή για την κάλυψη θέσεων διοικητών και αναπληρωτών διοικητών νοσοκομείων θα γίνει από τον υπουργό Υγείας, κ. Άδωνι Γεωργιάδη.
Αναδημοσίευση από pelop.gr

ΠΑΣΟΚ: Τροπολογία για υπαγωγή νοσηλευτικού προσωπικού και πληρωμάτων ΕΚΑΒ στα βαρέα και ανθυγιεινά

  Τροπολογία κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής: "Υπαγωγή του νοσηλευτικού προσωπικού και των πληρωμάτων ασθενοφόρων του Ε.Κ.Α.Β. Στον Πίνακα Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων",
Συγκεκριμένα αναφέρει:
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΣΘΗΚΗ
  Στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας με τίτλο: "Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και την παρακολούθηση και αξιολόγηση της φαρμακευτικής δαπάνης"
  Θέμα: "Υπαγωγή του νοσηλευτικού προσωπικού και των πληρωμάτων ασθενοφόρων του Ε.Κ.Α.Β. στον Πίνακα Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων"
Αιτιολογική έκθεση
  Κύριο χαρακτηριστικό ενός ορθολογικού συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης πρέπει να αποτελεί -μεταξύ άλλων- η ίση αντιμετώπιση των ασφαλισμένων με όμοια χαρακτηριστικά. Ωστόσο, στον Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ.Α.) διαιωνίζονται οι ανισότητες 5,5 σχεδόν χρόνια μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ, παρά τις διακηρύξεις , τις υποσχέσεις και τις νομοθετικές δεσμεύσεις.
   Χαρακτηριστικό παράδειγμα (και όχι μοναδικό…) αποτελεί ο Κανονισμός Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΚΒΑΕ). Ο Κανονισμός αυτός, σύμφωνα με την εξουσιοδοτική διάταξη του άρθρου 17 του ν. 3863/2010 (όταν εξακολουθούσαν να υπάρχουν πλείστοι διαφορετικοί φορείς κοινωνικής ασφάλισης), εφαρμόζεται σε όλους τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (σήμερα e-ΕΦΚΑ), αλλά δεν εφαρμόζεται στο Δημόσιο, δηλαδή σε όσους μέχρι 31.12.2016 είχαν ως οιονεί ασφαλιστικό φορέα το Δημόσιο (πολιτικοί υπάλληλοι, Ένοπλες Δυνάμεις, Σώματα Ασφαλείας κ.λπ.). Και συνεχίζει να μην συμπεριλαμβάνεται το Δημόσιο, γιατί ο η Κυβέρνηση της ΝΔ δεν φρόντισε εδώ και 5 χρόνια να τον επικαιροποιήσει, ώστε να καταλαμβάνει όλους τους ασφαλισμένους της χώρας, ανεξαρτήτως από ποιον (πρώην) ασφαλιστικό φορέα προέρχονται.
  Αποτέλεσμα της στρέβλωσης αυτής, ενδεικτικά, είναι κάποιες κατηγορίες εργαζομένων όπως π.χ. οι νοσηλεύτριες-νοσηλευτές σε νοσηλευτικά ιδρύματα να υπάγονται ή όχι στον Κ.Β.Α.Ε. ανάλογα με τον πρώην φορέα ασφάλισής τους: αν αυτός (πριν την λειτουργία του Ε.Φ.Κ.Α.) ήταν το Ι.Κ.Α. υπάγονται στον Κ.Β.Α.Ε., αν ήταν το Δημόσιο δεν υπάγονται! Ανάλογο παράδειγμα είναι οι απασχολούμενοι αποκλειστικά σε ακτινολογικούς θαλάμους ακτινολογικών και ακτινοθεραπευτικών εργαστηρίων . Οι απασχολούμενοι σε αυτούς τους χώρους που έχουν ως πρώην φορέα το Ι.Κ.Α. υπάγονται στα Β.Α.Ε., ενώ όσοι είχαν ως πρώην φορέα το Δημόσιο δεν υπάγονται στα Β.Α.Ε.! Η παθογένεια – ανισότητα αυτή αναδείχθηκε ιδιαίτερα έντονα κατά την περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού, όπου οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισής της, διακινδυνεύοντας με αυταπάρνηση την υγεία τη δική τους και των οικογενειών τους.
   Κι ενώ ακόμη και το Πόρισμα της Επιτροπής Μπεχράκη (Επιτροπή που η ίδια η Κυβέρνηση της ΝΔ σύστησε), που βρίσκεται στο γραφείο του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης από τον Δεκέμβριο 2020, και το οποίο εισηγείται εμφατικά την ένταξη στα ΒΑΕ όλων των νοσκομειακών γιατρών του Ε.Σ.Υ. και του Ε.Κ.Α.Β. και των πρωτοβάθμιων κέντρων υγείας καθώς και των νοσηλευτών και νοσηλευτριών σε κάθε χώρο εργασίας (πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια, τριτοβάθμια) -με ειδική μνεία για τους νοσηλευτές-νοσηλεύτριες σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και γενικότερα στο πρωτοβάθμιο επίπεδο-, η Κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτα!
   Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Κίνημα Αλλαγής έγκαιρα έχει εντοπίσει το πρόβλημα και έχει πολλάκις προτείνει την θεραπεία της, στο πλαίσιο της αναγκαίας επικαιροποίησης του Κανονισμου Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, του εξορθολογισμού του ΣΚΑ και της απόδοσης κοινωνικής δικαιοσύνης.
   Για το λόγο αυτό και με τροπολογία που κατέθεσε επανειλημμένα, πρότεινε ο Κανονισμός Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΚΒΑΕ), που εκδόθηκε με βάση το νόμο 3863/2010, να επεκταθεί και να ισχύει για όλους τους εργαζόμενους, νοσηλευτικό, επιστημονικό, τεχνολογικό, υγειονομικό και βοηθητικό προσωπικό σε Νοσηλευτικά Ιδρύματα, Κλινικές, Μικροβιολογικά, Βιοχημικά, Ακτινολογικά και Ακτινοθεραπευτικά Εργαστήρια, Υγειονομικές Μονάδες, Κέντρα Υγείας του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) αλλά και Νοσηλευτικών μονάδων των Ενόπλων Δυνάμεων (Στρατιωτικά Νοσοκομεία, ΚΙΧΝΕ-Ιατρεία μονάδων σχηματισμών και πλοίων), καθώς και τα πληρώματα ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ τους εργαζόμενους του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Φροντίδας, των Μονάδων Πρόνοιας συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών δομών, υπηρεσιών και κοινωνικών προγραμμάτων των Δήμων, Βοήθεια στο Σπίτι, ΚΗΦΗ, των υπηρεσιών καθαριότητας κ.λ.π., ανεξαρτήτως του φορέα κύριας ασφάλισης (πλέον ενταχθέντα στον e-ΕΦΚΑ) από τον οποίο προέρχονται. Αποκαθίσταται έτσι μια ακραία δυσμενής διάκριση, συμβάλλοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο στην αποκατάσταση της ισονομίας και της δικαιοσύνης.
Επειδή η Κυβέρνηση, με έωλα επιχειρήματα, ατεκμηρίωτες δικαιολογίες και ανακριβή στοιχεία που επικαλείται, απέρριψε την ανωτέρω τροπολογία , δέχτηκε όμως, σύμφωνα με δήλωση του Υπουργού Υγείας, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, ότι το αίτημα είναι δίκαιο για το νοσηλευτικό προσωπικό, επανακαταθέτουμε την σχετική τροπολογία για το προσωπικό αυτό , χωρίς ωστόσο να αναιρούμε τη θέση μας για την υπαγωγή όλων ανεξαιρέτως των υγειονομικών στον Κ.Β.Α.Ε., όπως άλλωστε και το Πόρισμα της Επιτροπής Μπεχράκη έχει εισηγηθεί.
Άρθρο …
"1. Στον Πίνακα Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (Κ.Β.Α.Ε), που έχει εκδοθεί με βάση του άρθρου 17 του ν. 3863/2010, ανεξαρτήτως αν οι εργαζόμενοι υπάγονταν μέχρι 31.12.2016 σε φορέα κύριας ασφάλισης αρμοδιότητας Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ή στη συνταξιοδοτική προστασία του Δημοσίου, φορείς που από 1.1.2017 έχουν ενταχθεί στον e – ΕΦΚΑ, υπάγονται :
α) Οι εργαζόμενοι που απασχολούνται ως νοσοκόμοι-νοσηλευτές σε όλες τις δομές Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας Υγείας του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.), στις Μονάδες Πρόνοιας του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Φροντίδας (Ε.Σ.Κ.Φ), στο "Βοήθεια στο Σπίτι" , σε σωφρονιστικά καταστήματα και στις κοινωνικές δομές, υπηρεσίες και κοινωνικά προγράμματα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α).
β) Τα πληρώματα ασθενοφόρων του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ).
2. Με Κοινή Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Υγείας, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Εσωτερικών και Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας καθορίζονται οι λεπτομέρειες για την εφαρμογή του άρθρου αυτού και προσδιορίζονται οι συγκεκριμένες δομές και υπηρεσίες των περιπτώσεων α), β) της παραγράφου 1, οι εργαζόμενοι των οποίων εντάσσονται στις ανωτέρω προβλέψεις.
    Ομοίως, με Κοινή Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Υγείας, Εθνικής Άμυνας και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης καθορίζονται ο τρόπος αναλογικής εφαρμογής του άρθρου αυτού για τους εργαζόμενους ως νοσοκόμοι-νοσηλευτές σε υγειονομικές μονάδες και υπηρεσίες των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας."
Αθήνα, 27 Νοεμβρίου 2024
Οι προτείνοντες βουλευτές
Ανδρουλάκης Νικόλαος, Μπιάγκης Δημήτριος. Τσίμαρης Ιωάννης, Γερουλάνος Παύλος, Μάντζος Δημήτριος, Αποστολάκη Μιλένα, Αχμέτ Ιλχάν, Βατσινά Ελένη, Γιαννακοπούλου Κωνσταντίνα (Νάντια), Γρηγοράκου Παναγιώτα (Νάγια), Δουδωνής Παναγιώτης, Καζάνη Αικατερίνη, Κατρίνης Μιχάλης, Κουκουλόπουλος Παρασκευάς (Πάρις), Κωνσταντινόπουλος Οδυσσέας, Λιακούλη Ευαγγελία, Μιχαηλίδης Σταύρος, Μουλκιώτης Γεώργιος, Νικητιάδης Γεώργιος, Νικολαΐδης Αναστάσιος, Πάνας Απόστολος, Παπανδρέου Γεώργιος, Παρασκευαΐδης Παναγιώτης, Παραστατίδης Στέφανος, Παρασύρης Φραγκίσκος, Πουλάς Ανδρέας, Σπυριδάκη Αικατερίνη, Σταρακά Χριστίνα, Χνάρης Εμμανουήλ, Χρηστίδης Παύλος, Χριστοδουλάκης Εμμανουήλ

Ο πρωτολογία και η δευτερολογία του μέλος της ΕΕ, Δημήτρη Μπράτη, στη Βουλή για το ζήτημα του κατώτατου μισθού και των δώρων

   Η πρωτολογία και η δευτερολογία του μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, Δημήτρη Μπράτη,  στη Βουλή για το ζήτημα του κατώτατου μισθού και των δώρων, στόν σύνδεσμο που ακολουθεί:

https://youtu.be/MfeC-UF4Vdg?list=PL9gQJ3n6LR31US1It0hZXJwKY6nRBFGez 

ΠΟΕΔΗΝ: Να αποσυρθεί η διάταξη αυτοδίκαιης μεταφοράς επαγγελματιών των Νοσοκομείων στα Δίκτυα Ψυχικής Υγείας

Σύνταξη πριν τα 62: Οι 14 κατηγορίες εργαζομένων που δεν χρειάζεται να συμπληρώσουν 40 έτη εργασίας - Τι γίνεται με τα πλασματικά χρόνια

Στους 280.000 εργαζόμενους συνταξιούχους αναμένεται μέσα στο 2025 να φτάσει η «ενεργός γήρανση», δηλαδή συνταξιούχοι που είναι και εργαζόμενοι, καθώς το ευνοϊκό καθεστώς με την κατάργηση του πέναλτι του 30% δίνει την ευκαιρία σε όσους πληρούν έστω και τις ελάχιστες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης να… φύγουν παραμένοντας στην εργασία.
    To ζητούμενο για τους ασφαλισμένους είναι πότε μπορούν να βγουν νωρίτερα στη σύνταξη. Πλέον, με τις ισχύουσες διατάξεις ασφαλισμένοι βγαίνουν και πριν από το 62ο έτος χωρίς να έχουν συμπληρώσει την 40ετία, εφόσον είχαν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις την τριετία 2010-12 (ανήλικων τέκνων), υπό την προϋπόθεση ότι:
  • Είναι παλαιοί ασφαλισμένοι, προ του 1993.
  • Εχουν θεμελιώσει τις ελάχιστες προϋποθέσεις ως προς τα έτη ασφάλισης.
  • Αναγνωρίζουν πλασματικά έτη, ώστε να «κουμπώσουν» πίσω στον χρόνο τις αναγκαίες προϋποθέσεις ως προς τον ελάχιστο χρόνο ασφάλισης. Στις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης, ο απασχολούμενος πρέπει να ζητήσει να εξεταστεί η αίτησή του με τις παλαιές διατάξεις ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.
Ποιοι παίρνουν σύνταξη πριν τα 62
    Πριν από το 62ο έτος και με λιγότερα από 40 έτη ασφάλισης μπορούν πλέον να συνταξιοδοτηθούν:
1. Οι μητέρες με ανήλικα που μπορούν να συμπληρώσουν 5.500 ένσημα έως το 2010 και έκλεισαν το 50ό έτος της ηλικίας τους το 2019 (στο 61o και 10 μήνες).
2. Μητέρες με ανήλικο το 2011 και 5.500 ένσημα (έως 4 έτη, όχι όμως από τέκνα), που έκλεισαν το 52ο έτος της ηλικίας τους έως το 2018.
3. Μητέρες με 5 πλασματικά έτη και 5.500 ένσημα (18,4 έτη) το 2012, με ανήλικο και 55 ετών το 2018.

4. Γυναίκες στα βαρέα με 4.500 ένσημα (τουλάχιστον 3.600 ΒΑΕ και έως 900 μικτά ή πλασματικά) το 2010 βγαίνουν στο 55ο έτος, με τις ίδιες προϋποθέσεις το 2011 στο 56ο έτος και με 3.600 ΒΑΕ και έως 900 μικτά το 2012 στο 57ο έτος. Τα 900 ένσημα το 2011 και το 2012 μπορούν να συμπληρωθούν με πλασματικά. Το 2010 έως 600 ένσημα από επιδοτούμενη ανεργία και ασθένεια (προϋπόθεση 1.000 ΒΑΕ ένσημα τα 17 προηγούμενα της αίτησης συνταξιοδότησης έτη).

5. Μητέρες στο Δημόσιο με ανήλικο το 2010 και με 25ετία (σ.σ. μαζί με τα πλασματικά από τα ανήλικα τότε τέκνα), που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα στο 50ό έτος. Εάν το 50ό έτος το είχε συμπληρώσει έως το 2018, θα συνταξιοδοτηθεί στο 60ό και 2 μήνες. Το ίδιο ισχύει για τις μητέρες στα ειδικά Ταμεία ΔΕΚΟ και τραπεζών.

6. Δημόσιοι υπάλληλοι γονείς ανηλίκων το 2011 με 25ετία μαζί με τα πλασματικά συνταξιοδοτούνται στο 61ο έτος, αν συμπληρώνουν το 52ο έτος έως το 2019. Το ίδιο και οι μητέρες σε ΔΕΚΟ και τράπεζες.
7. Με 25ετία (γονείς στο Δημόσιο και μητέρες στα ειδικά Ταμεία) και ανήλικο το 2012, η συνταξιοδότηση επιτυγχάνεται στο 61ο έτος, εάν ο ασφαλισμένος είχε κλείσει το 55ο έτος έως το 2018.
8. Οι τρίτεκνες/οι στο Δημόσιο με 20ετία το 2011 βγαίνουν στο 61ο, εάν είχαν κλείσει το 52ο το 2019 (με 21 έτη ασφάλισης κατά την έξοδο).
9. Οι τρίτεκνοι/ες συνταξιοδοτούνται στο 61ο εάν έκλεισαν το 55ο το 2018 (με τουλάχιστον 23 έτη ασφάλισης κατά την έξοδο).
10. Με 25ετία το 2010-11 σε ΔΕΚΟ και Δημόσιο, ο ασφαλισμένος συνταξιοδοτείται στο 60ό έτος εάν συμπληρώσει 35ετία το 2018.
11. Με τις ίδιες προϋποθέσεις το 2012 και 35ετία το 2018, συνταξιοδοτείται κάποιος 60 ετών και 6 μηνών.
12. Με 25ετία το 2010, οι γυναίκες στο Δημόσιο βγαίνουν με μειωμένη στα 55.
13. Γυναίκες και άνδρες με 25ετία το 2011 βγαίνουν με μειωμένη στα 56.
14. Με 25ετία στο Δημόσιο το 2012, η σύνταξη δίνεται στα 58 (και στις τρεις προηγούμενες περιπτώσεις οι συγκεκριμένες ηλικίες πρέπει να έχουν συμπληρωθεί εντός του 2022).

Ο κίνδυνος για τους αυτοαπασχολουμένους και τα εξαγοράσιμα έτη

   Υπό τον κίνδυνο να βρεθούν με χαμηλές συντάξεις βρίσκονται χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και επιστήμονες (γιατροί, δικηγόροι και μηχανικοί) που συνταξιοδοτούνται με την αναγνώριση πλασματικών και συνεχίζουν να εργάζονται-απασχολούνται (είτε ως επιστήμονες είτε ως ιδιοκτήτες), καταβάλλοντας, παράλληλα, επιπλέον ασφαλιστικές εισφορές για κύρια σύνταξη κατά 50%.
   Επιπλέον, η συνταξιοδότηση με αναγνώριση πλασματικών ετών, εφόσον πλήρωναν όλα τα προηγούμενα χρόνια εισφορές στις κατώτατες κλίμακες και με δεδομένη την παρακράτηση των ετών αναγνώρισης, συνεπάγεται πολύ χαμηλή σύνταξη, με δεδομένο ότι ο επιμερισμός των παρακρατούμενων δόσεων γίνεται σε 70 δόσεις (πέντε χρόνια). Το κόστος για επτά χρόνια αναγνώρισης ανέρχεται στα 14.772 ευρώ και για την εξυπηρέτησή του απαιτούνται πάνω από 300 ευρώ τον μήνα.
   Οι πλασματικοί χρόνοι στον ιδιωτικό τομέα αναγνωρίζονται με καταβολή εισφοράς 20% επί των μηνιαίων αποδοχών και με ελάχιστο κόστος ίσο με το 20% του εκάστοτε κατώτατου μισθού. Στο Δημόσιο, η εισφορά 20% καθιερώθηκε από το 2020 και μετά, ενώ μέχρι τότε η αναγνώριση των πλασματικών χρόνων είχε κόστος από 6,67% έως 17,7%, πράγμα που σημαίνει ότι η εξαγορά πλασματικών χρόνων μέχρι το 2020 ήταν φθηνότερη για τους δημοσίους υπαλλήλους.
*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά 

Διάφορα Ενδιαφέροντα Δημοσιεύματα

     Στους συνδέσμους που σας κοινοποιούμε, μπορείτε να διαβάσετε διάφορα δημοσιεύματα σχετικά με τον χώρο μας και όχι μόνον:
  1. https://www.documentonews.gr/article/doro-stoys-klinikarxes-me-syntagi-pandimias-apogeymatina-xeiroyrgeia-me-kondylia-toy-tameioy-anakampsis-kai-yperdiplasies-epivarynseis/
  2. https://www.alfavita.gr/koinonia/462962_poioi-mporoyn-na-bgoyn-sti-syntaxi-2025-poioi-mporoyn-na-paroyn-syntaxi-me-orio. 
  3. https://www.documentonews.gr/article/esy-se-dialysi-loyketo-sto-30-ton-xeiroyrgikon-aithoyson-sto-lekanopedio-kataggelies-apo-eyaggelismo/.    
  4. https://pelop.gr/to-nosokomeio-agios-andreas-eipe-ochi-sto-programma-interreg-italia-ellada/#goog_rewarded.

Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2024

Θα συμμετάσχουμε στίς εκλογές, όποτε αυτές κιάν γίνουν, για την ΑΝΑΔΕΙΞΗ των ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ για το επικείμενο ΣΥΝΕΔΡΙΟ της ΠΟΕΔΗΝ.

     Στα πλαίσια του επόμενου ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ της ΠΟΕΔΗΝ, που ως γνωστόν θα γίνει τον ΜΑΗ του 2025, θα πρέπει να γίνουν, μέχρι τότε, ΕΚΛΟΓΕΣ και στό Σωματείο μας, για την ΑΝΑΔΕΙΞΗ των σχετικών ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ, όπου σας γνωστοποιούμε ότι θα συμμετάσχουμε ως ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ με ψηφοδέλτιο που ήδη καταρτίζουμε.

Παρέμβαση της ΠΟΕΔΗΝ στους Υπουργούς Υγείας και Εσωτερικών για τις άδειες των μονογονεϊκών οικογενειών των μονίμων υπαλλήλων

Κύριοι Υπουργοί,
     Με το άρθρο 45 του Ν. 4848/2021 προβλέφθηκε για τους εργαζόμενους γονείς κατά την έννοια του άρθρου 33 που έχουν χηρέψει και στον άγαμο γονέα που έχει την απόλυτη επιμέλεια παιδιών χορηγείται άδεια έξι (6) εργάσιμων ημερών ετησίως με αποδοχές επιπλέον αυτής που δικαιούνται με άλλες διατάξεις. Για τους γονείς με τρία (3) παιδιά ή περισσότερα δικαιούνται άδεια οκτώ (8) εργάσιμων ημερών.
    Η εν λόγω άδεια σε πολλούς Δημόσιους Φορείς του Υπουργείου Υγείας χορηγείται μόνο στους ΙΔΟΧ υπαλλήλους και όχι στους μόνιμους υπαλλήλους και ερμηνεία της κάθε Διοίκησης.
     Σε άλλους Φορείς του Υπουργείου Υγείας κατ’ ερμηνεία των Διοικήσεων καταβάλλεται σε όλες τις κατηγορίες των υπαλλήλων.
    Θα πρέπει να υπάρξει έγγραφη παρέμβαση ή Νομοθετική ρύθμιση επέκτασης εάν απαιτείται γιατί τώρα υπάρχει άδικος διαχωρισμός των εργαζόμενων με τις ίδιες οικογενειακές ανάγκες
                                  Από την  Ε.Ε. της  ΠΟΕΔΗΝ

Τοποθέτηση του μέλους της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ, Δ. Μπράτη, στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, για το ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
«Ενσωμάτωση της Οδηγίας (Ε.Ε.) 2022/2041 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19ης Οκτωβρίου 2022 για επαρκείς κατώτατους μισθούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση – Αναπροσαρμογή μισθών προσωπικού δημοσίου τομέα – Ρυθμίσεις για τον καθορισμό κατώτατου μισθού για τα έτη 2025, 2026 και 2027»
        Θέλω να σας ευχαριστήσω καταρχάς, κ. Πρόεδρε, για την πρόσκληση, προκειμένου να εκφράσουμε τις θέσεις μας στο παρόν νομοσχέδιο για την κύρωση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2041 του 2022 για τον κατώτατο μισθό.
    Είναι προφανές ότι οι Ευρωπαϊκές οδηγίες για ευρύτερα εργασιακά και κοινωνικά ζητήματα δείχνουν -τις περισσότερες φορές- τον δρόμο τον οποίο πρέπει να ακολουθούν τα κράτη – μέλη, προκειμένου να διασφαλίζονται τα ελάχιστα εργασιακά, οικονομικά και κοινωνικά δικαιώματα, ιδιαίτερα των ευάλωτων ομάδων.
     Έτσι και η συγκεκριμένη οδηγία, που αναφέρεται στον υποχρεωτικό κατώτατο μισθό έχει, σύμφωνα με το άρθρο 1, ως σκοπό, μεταξύ άλλων:
  1. Τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας και την προστασία του εισοδήματος των εργαζομένων, μέσω της επάρκειας των κατώτατων μισθών και τη διασφάλιση λειτουργίας του εθνικού πλαισίου για τον κατώτατο μισθό και την εφαρμογή του.
  2. Την προώθηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων για τον καθορισμό των μισθών.
   Στο δεύτερο άρθρο, μάλιστα, στην παράγραφο γ΄ αναφέρεται πως αντικείμενο του παρόντος νομοσχεδίου είναι:
«… Η αποτελεσματική συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων στον καθορισμό των μισθών, ώστε να καθορίζονται δίκαιοι μισθοί που επιτρέπουν αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης».
  • Ας δούμε αναλυτικότερα τα δύο αυτά σημεία, αφού πρώτα δούμε ποια είναι η κατάσταση των εργαζομένων, σήμερα, στη χώρα μας.
     Είναι γνωστό ότι η χώρα μας έχει βυθιστεί στην τρίτη θέση από το τέλος σε ό,τι αφορά στον μέσο μισθό πλήρους απασχόλησης, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, που είδαν το φως στις αρχές του Νοέμβρη του 2024. Έτσι οι μέσες ετήσιες αποδοχές ενός εργαζόμενου πλήρους απασχόλησης στην Ελλάδα ανέρχονται στα 17.103€, στο Λουξεμβούργο 81.000€, στη Δανία 68.000€ και στην Ιρλανδία 58.000€. Πίσω μας είναι η Ουγγαρία και η Βουλγαρία. Μας πέρασαν ήδη οι Ρουμάνοι. Είμαστε η μόνη χώρα που έχουμε χαμηλότερους μισθούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2014.
     Την τρίτη, επίσης, θέση από το τέλος, μεταξύ των 35 χωρών του ΟΟΣΑ ως προς τους μισθούς, έχει η χώρα μας, αφού είναι πάνω μόνο από την Κολομβία και το Μεξικό.
    Σε αυτή τη δυστοπική οικονομική πραγματικότητα έρχεται για ψήφιση η οδηγία 2041, τη στιγμή που η Κυβέρνηση «πανηγυρίζει» για δήθεν αυξήσεις που έδωσε πέρυσι και δίνει και φέτος στους εργαζόμενους.
Σε ό,τι αφορά στο Δημόσιο.
    Με το άρθρο 14 του νομοσχεδίου επιχειρείται η σύνδεση του κατώτατου μισθού με τους μισθούς στο Δημόσιο, με στόχο προφανώς την ίση αμοιβή της εργασίας, ως προς τις κατώτατες απολαβές, τόσο στο Δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.
    Όμως κι αυτή η σύνδεση στην πραγματικότητα είναι μισή, αφού στο Δημόσιο Τομέα έχει καταργηθεί ο 13ος και 14ος μισθός με αποτέλεσμα ο κατώτατος μισθός στο Δημόσιο να υπολείπεται σε ετήσια βάση κατά 1.700€ του ιδιωτικού, δηλαδή ποσοστιαία κατά 16%.
    Οι ετήσιες απολαβές ενός απόφοιτου ΠΕ (πχ. εκπαιδευτικών) στο Δημόσιο, υπολείπονται των απολαβών του ανειδίκευτου εργάτη.
     Καμιά, λοιπόν, εξίσωση δεν επιτυγχάνεται, αφού η Κυβέρνηση αρνείται κατηγορηματικά την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού και στο Δημόσιο. Υπενθυμίζω ότι ο 13ος και 14ος μισθός καταργήθηκε ολοκληρωτικά το 2012 και παρότι έχουμε εξέλθει από τα μνημόνια εδώ και 6 χρόνια καμιά, μα καμιά σκέψη δεν κάνει η Κυβέρνηση για την επαναφορά τους.
Οι μισθοί στο Δημόσιο:
Εισαγωγικό – Καταληκτικό1.162 – 2.224 ΠΕ
Εισαγωγικό – Καταληκτικό1.107 – 2.097 ΤΕ
Εισαγωγικό – Καταληκτικό928 – 1.648 ΔΕ
Εισαγωγικό – Καταληκτικό850 – 1.366 ΥΕ
Πριν πάω στο άρθρο 15 θα ήθελα να κάνω δύο επιμέρους παρατηρήσεις:
  • Είναι θετικό ότι στην επιτροπή διαβούλευσης (άρθρα 6, και 15) συμμετέχει για πρώτη φορά η ΑΔΕΔΥ, προφανώς επειδή η ευρωπαϊκή οδηγία αναφέρεται και στους μισθούς του Δημοσίου. Όμως, με βάση το πλήθος των εργαζομένων που υπηρετούν στο Δημόσιο προτείνουμε την αύξηση των εκπροσώπων της ΑΔΕΔΥ στην Επιτροπή Διαβούλευσης.
  • Επίσης, πάλι στα άρθρα 6 και 15 προτείνουμε στους επιστημονικούς και ερευνητικούς φορείς που απευθύνεται ο Πρόεδρος του ΟΜΕΔ, να συμπεριληφθεί και το Κοινωνικό Πολύκεντρο της ΑΔΕΔΥ, το οποίο έχει κάνει πλήθος ερευνών και μελετών για τους μισθούς και τις εργασιακές συνθήκες.
  • Στο άρθρο 15 αναφέρεται η διαδικασία καθορισμού επαρκούς νομοθετημένου μισθού για τα έτη 2025 – 2026 – 2027.
Ξέρετε πώς αποτυπώνεται η «αύξηση» του μισθού για έναν εργαζόμενο στο Δημόσιο Τομέα από 1/4/25, σύμφωνα με τα όσα το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε: Σε 20€ αύξηση ακαθάριστη που σημαίνει περίπου 12 € καθαρά το μήνα.
Έτσι, αλήθεια, υπηρετείται ο σκοπός της οδηγίας για αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης; Με μισθούς πείνας; Με έναν εκπαιδευτικό νεοδιόριστο που αμείβεται με 776 € καθαρά, που καλείται από αυτά να καταβάλλει τα 400-500 € σε ενοίκιο και επειδή δεν τα έχει να κοιμάται σε αυτοκίνητα και αντίσκηνα; Με έναν νοσηλευτή με 680€, με έναν τραυματιοφορέα 550€ και με έναν γιατρό να αμείβεται με 1.200€;
Αλήθεια, με αυτούς τους μισθούς υπηρετείται ο στόχος του νομοσχεδίου που αναφέρεται στο άρθρο 2 και είναι: «η αποτελεσματική συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων, στον καθορισμό των μισθών ώστε να εξασφαλίζονται δίκαιοι μισθοί που επιτρέπουν αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης». Πού, αλήθεια, υπάρχουν οι δίκαιοι μισθοί και που το αξιοπρεπείς επίπεδο διαβίωσης;
  • Ο δεύτερος σκοπός: Η προώθηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Στο άρθρο 5 του νομοσχεδίου που αναφέρεται στο σχέδιο δράσης για την προώθηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων για τον καθορισμό των μισθών, καμιά πρόβλεψη δεν υπάρχει για συλλογικές διαπραγματεύσεις στο Δημόσιο Τομέα. Από τα μέτρα του σχεδίου δράσης απουσιάζει παντελώς ο Δημόσιος Τομέας. Υπενθυμίζω ότι παρά τα όσα λέγονται (ανιστόρητα) στο Δημόσιο Τομέα υπήρχαν θεσμοθετημένες συλλογικές διαπραγματεύσεις από το 2000.
Ο Ν. 2738/99 καθιέρωσε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και συμβάσεις και στο Δημόσιο Τομέα και για μια περίπου δεκαετία υπήρξε υπογραφή συμβάσεων από διάφορους κλάδους. Έχω εδώ μαζί μου το πρώτο κείμενο συλλογικών διαπραγματεύσεων που κατέθεσε η ΑΔΕΔΥ το 2001. Με τα μνημόνια καταργήθηκαν.
Σήμερα υπάρχει ανάγκη καθιέρωσης συλλογικών διαπραγματεύσεων στο Δημόσιο Τομέα, όπως συμβαίνει σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Δεν είναι δυνατόν ο Υπουργός Οικονομικών και η Κυβέρνηση να ορίζουν μονομερώς, ότι από 1/4/25 οι αυξήσεις θα είναι 12€ τον μήνα. Αυξήσεις, δηλαδή, ντροπής. Δεν είναι δυνατόν όχι μόνο να μην μας δίνετε τη δυνατότητα διαπραγμάτευσης, αλλά να οδηγείτε συνεχώς στα δικαστήρια ομοσπονδίες που απεργούν. Πρόσφατα πήγατε στα  δικαστήρια τη μεγαλύτερη Ομοσπονδία του Δημοσίου Τομέα, τη ΔΟΕ (23 Οκτώβρη) για μια 24ωρη απεργία με οικονομικά και εργασιακά αιτήματα, καταστρατηγώντας, ουσιαστικά, το δικαίωμά μας στην απεργία (άρθρο 23 παρ. 4 του Συντάγματος). Και να διαπραγματευτούμε δεν θέλετε αλλά ούτε και να απεργούμε. Απλά να αποδεχθούμε τις αυξήσεις – «κοροϊδία» των 12 € τον μήνα.
Κυρία Υπουργέ,
Όσες Ευρωπαϊκές οδηγίες κι αν φέρετε, αν δεν αποφασίσετε, ως Κυβέρνηση να δώσετε πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς για να ζουν οι εργαζόμενοι με αξιοπρέπεια, τίποτε δεν θα αλλάξει στη ζωή τους. Οι οδηγίες θα παραμείνουν γράμμα κενό περιεχομένου.
Πριν 6 μέρες έγινε μια μεγάλη Γενική Απεργία των εργαζομένων στο Δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, με κυρίαρχο αίτημα:
Πραγματικές αυξήσεις για να ζούμε με αξιοπρέπεια. Οι κινητοποιήσεις αυτές θα συνεχιστούν, μέχρι να αλλάξουν οι πολιτικές που καταδικάζουν τους εργαζόμενους στην φτώχεια και στην εξαθλίωση.
 
                                                Σας ευχαριστώ

Όρια συνταξιοδότησης: Πότε αναμένεται να αυξηθούν

    Από την 1η Ιανουαρίου του 2027 και έπειτα ενδέχεται να αυξηθούν τα γενικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στη χώρα μας λόγω δημογραφικού.
Μερικές από τις σημαντικές επιπτώσεις που θα επιφέρει το δημογραφικό πρόβλημα στο ασφαλιστικό σύστημα θα αφορά την  αναλογία συνταξιούχων – ασφαλισμένων. Η  αναλογία αυτή σήμερα είναι 1 προς 1,66, ενώ σε 15 έτη αυτή εκτιμάται πως θα πάει στο 1,25.
    Αυτό πρακτικά σημαίνει πως σήμερα για κάθε 100 συνταξιούχους υπάρχουν 166 ασφαλισμένοι να τους συντηρούν με τις εισφορές τους. Ενώ το  2040 σε κάθε 100 συνταξιούχους θα αναλογούν μόνο 125 ασφαλισμένοι για την καταβολή  των συντάξεών τους.
    Ενδεικτικά αναφέρεται πως  οι μελέτες της Eurostat, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΟΟΣΑ κρούουν τον κώδωνα κινδύνου για το δημογραφικό πρόβλημα στη χώρα μας. Όπως αναφέρουν μελέτες, θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης καθώς από το 2027 η σύνδεση θα γίνεται με το προσδόκιμο ζωής και πως αυτά θα αυξάνονται ανά τρία χρόνια. Αυτό θα γίνει εάν το προσδόκιμο ζωής αυξηθεί μετά το 65ο έτος. Το προσδόκιμο ζωής στα 65 έτη για τους άνδρες  αναμένεται να διαμορφωθεί στα 23,9 έτη το 2070 από 18,7 έτη που ήταν το 2022ενώ για τις γυναίκες  να πάει σε 26,7 έτη αντίστοιχα από 21,7 έτη .
Το κύμα φυγής στη σύνταξη
    Ήδη υπάρχει κύμα φυγής στη σύνταξη επειδή ενδέχεται να αυξηθούν το 2027τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Όπως έδειξαν τα πρόσφατα στοιχεία του ΕΦΚΑ, συνολικά 18.216 νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης υποβλήθηκαν τον Ιούλιο, ενώ οι αιτήσεις έφτασαν τις 117.650 στο επτάμηνο του 2024  (Ιανουαρίου- Ιουλίου).  Ενώ έως το τέλος του 2024 ο αριθμός αυτός των αιτήσεων εκτιμάται πως θα ξεπεράσει τις 200.000. Υπενθυμίζεται πως  κατά επτάμηνο του 2023 (Ιανουαρίου- Ιουλίου)  είχαν υποβληθεί 111.264 αιτήσεις. Και από τον αριθμό αυτόν οι  16.413 αφορούσαν μόνο τον μήνα Ιούλιο, ενώ για ολόκληρο  το 2023 είχαν υποβληθεί 190.368 αιτήσεις για συντάξεις λόγω γήρατος, αναπηρίας και θανάτου.
    Σε κάθε περίπτωση η νέα  αξιολόγηση των ηλικιών «εξόδου» στη σύνταξη αναμένεται να γίνει  μέσα στο 2026.  Και αν ο «αλγόριθμος» που συνδέει το προσδόκιμο ζωής μετά τα 65 με τα όρια ηλικίας δείξει ότι πρέπει να γίνουν μεταβολές , τότε θα αλλάξουν από το 2027 οι ηλικίες συνταξιοδότησης. Σημειώνεται δε πως έως το 2026 οι ασφαλισμένοι μπορούν να συνταξιοδοτηθούν στα 62 έτη με 40 χρόνια ασφάλισης ή στα 67  έτη με τουλάχιστον 15 χρόνια ασφάλισης. Ωστόσο από το 2027 δεν είναι είναι σίγουρο αν θα παραμείνουν τα ίδια όρια ή αν αυτά θα αυξηθούν ακολουθώντας το προσδόκιμο ζωής σε περίπτωση που αυτό θα αναπροσαρμοστεί προς τα πάνω.
    Επίσης επισημαίνεται πως αυτόματες αναμένεται να είναι οι αλλαγές στα όρια ηλικίας. Μάλιστα σχετική διάταξη που έχει ψηφιστεί από το 2010 με τον ασφαλιστικό νόμο 3863  αναφέρει πως  η ηλικία συνταξιοδότησης θα αυξάνεται εφόσον αυξάνεται και το προσδόκιμο ζωής μετά το 65ο έτος.
Αναδημοσίευση από https://www.enikonomia.gr/

Διάφορα Ενδιαφέροντα Δημοσιεύματα

      Στους συνδέσμους που σας κοινοποιούμε, μπορείτε να διαβάσετε διάφορα δημοσιεύματα σχετικά με τον χώρο μας και όχι μόνον:
  1. https://www.cretalive.gr/ellada/dioikites-nosokomeion-ponokefalos-sto-esy-me-paraitiseis-kai-adraneia-logo-kathysteriseon.
  2.  https://tempo24.news/eidisi/506068/nosokomeiakoi-iatroi-agrinioy-se-6i-ype-thelete-na-odigisete-tin-pathologiki-toy
  3. https://newpost.gr/eidiseis/eynoika-oria-ilikias-gia-syntaxi-odigos-gia-asfalismenoys/.
  4. https://www.aftodioikisi.gr/dimosio/ead-913-ypotheseis-dieftharmenon-kratikon-leitoyrgon-dimarchoi-dimosioi-ypalliloi-proistamenoi-sti-mayri-lista/

Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2024

Τι γίνεται με την θέρμανση στα Μαγειρεία......και όχι μόνον.

     Ο χειμώνας έχει αρχίσει να μπαίνει και δυστυχώς δεν ξεκίνησε με τις καλύτερες προϋποθέσεις για κάποιους χώρους του Νοσοκομείου μας, όπως τα Μαγειρεία και όχι μόνον......
    Τί συμβαίνει λοιπόν εκεί, uα το αναδείξει κάποιος, ποιος καί πότε θα επιληφθεί;  .........

Παρέμβαση του Προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκου στην Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής στο υπό ψήφιση Νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας

 Δείτε σχετικά στόν σύνδεσμο που ακολουθεί:

Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και την παρακολούθηση και αξιολόγηση της φαρμακευτικής δαπάνης

Διοικητές νοσοκομείων: "Πονοκέφαλος" στο ΕΣΥ με παραιτήσεις και αδράνεια λόγω καθυστερήσεων

     Σοβαρές δυσλειτουργίες καταγράφονται τις τελευταίες εβδομάδες σε πολλά δημόσια νοσοκομεία της χώρας, λόγω και των καθυστερήσεων που παρουσιάζει ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για τον διορισμό νέων Διοικητών στο ΕΣΥ.

    Ο διαγωνισμός που στηρίζεται στον εξαιρετικά σύνθετο νόμο Κεραμέως είναι σε εξέλιξη κοντά έναν χρόνο, με αποτέλεσμα πολλά στελέχη που σήμερα διοικούν νοσοκομεία να έχουν περιέλθει σε μια αδράνεια, τόσο λόγω της παρατεταμένης αναμονής, όσο και επειδή γνωρίζουν ότι δεν θα βρίσκονται την επόμενη μέρα στο σύστημα υγείας.
    Άλλωστε αρκετοί νυν Διοικητές από διάφορα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας, είδαν το όνομά τους να βρίσκεται εκτός της «επτάδας» που προηγείται στην επόμενη φάση του διαγωνισμού. Να σημειωθεί ότι ο νόμος προβλέπει προσωπικές συνεντεύξεις στην επόμενη φάση των πρώτων επτά στελεχών, ώστε να δημιουργηθεί η τελική τριάδα από την οποία και θα επιλέξει ο υπουργός υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.
Αδράνεια και παραιτήσεις στα νοσοκομεία
   Σε πολλές περιπτώσεις νυν Διοικητές που γνωρίζουν πια μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων από το ΑΣΕΠ ότι δεν θα βρίσκονται στο ΕΣΥ την επόμενη μέρα, δεν προχωρούν πλέον ούτε καν στην καθημερινή διαχείριση των προβλημάτων που παρουσιάζονται μέσα στα νοσοκομεία τους.
    Από την άλλη σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν και κάποιοι που έσπευσαν να παραιτηθούν ή έχουν προαναγγείλει την αποχώρησή τους, προκειμένου να απαλλαγούν από την εργασία τους λίγες εβδομάδες πριν γίνει ο τελικός διορισμός των νέων στελεχών.
    Η αργοπορία αυτή στην επιλογή των νέων στελεχών του ΕΣΥ έχει προκαλέσει πονοκέφαλο στο υπουργείο υγείας με βάση υψηλόβαθμες πηγές HealthReport.gr. Γι’ αυτό και η ηγεσία του υπουργείου επιδιώκει να επισπευσθούν οι διαδικασίες το αμέσως επόμενο διάστημα.
   Μάλιστα παρασκηνιακά μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου έχει συζητηθεί και η αλλαγή του νόμου ώστε να μην απαιτούνται τόσες γραφειοκρατικές διαδικασίες που μπορεί να μπλοκάρουν τα δημόσια νοσοκομεία και να προκαλούν δυσκολίες στην εύρυθμη λειτουργία τους.
    Κάτι που δεν έχει κρύψει και ο Άδωνις Γεωργιάδης ο οποίος εκτίμησε σε δημόσιες τοποθετήσεις του, ότι κάποιοι Διοικητές Νοσοκομείων θα διοριστούν όχι πριν τις γιορτές αλλά το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους.
Αναδημοσίευση από https://www.cretalive.gr/

Νοσοκομειακοί ιατροί Αγρινίου σε 6η ΥΠΕ: «Αν θέλετε να οδηγήσετε την Παθολογική του Αγρινίου σε κατάρρευση πείτε το δημόσια»

    Επιστολή προς την διοίκηση της 6η ΥΠΕ απέστειλε η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Νομού Αιτωλοακαρνανίας με αφορμή την μετακίνηση παθολόγου από το ΓΝ Αγρινίου στο Ογκολογικό τμήμα του ΠΓΝ Ρίου.
Αναλυτικά:
   «Κύριε διοικητά, πριν λίγες μέρες και παρά την αρνητική εισήγηση της Διοίκησης του ΓΝ Αγρινίου αποφασίσατε τη μετακίνηση συναδέλφου παθολόγου από το ΓΝ Αγρινίου στο Ογκολογικό τμήμα του ΠΓΝ Ρίο από 1/12/2024.
    Η απόφαση αυτή είναι μη αποδεκτή καθώς θα δημιουργήσει σωρεία σοβαρών προβλημάτων και δυσλειτουργιών στην παθολογική κλινική του ΓΝ Αγρινίου. Αυτή τη στιγμή υπηρετούν στην κλινική 7 μόνιμοι παθολόγοι εκ των οποίων 2 άνω των 60 ετών, και 1 επικουρικός παθολόγος, που καλούνται να ανταπεξέλθουν στη δουλειά που αντιστοιχεί σε τουλάχιστον 2 κλινικές, ενώ ο αριθμός των γιατρών αντιστοιχεί για μία. Νοσηλεύονται καθημερινά περίπου 60-70 ασθενείς και αντιμετωπίζονται περίπου άλλοι 60 στο ΤΕΠ καθώς και στο τακτικό παθολογικό ιατρείο. Λόγω του ότι δεν υπάρχουν γιατροί στο ΤΕΠ με 4 κενές οργανικές θέσεις που με ευθύνη σας δεν προκηρύσσονται, οι παθολόγοι καλύπτουν ουσιαστικά 2 κλινικές και το ΤΕΠ καθώς και οποιοδήποτε άλλο τμήμα ζητήσει παθολογική εκτίμηση. Πρόσφατα οι συνάδελφοι δεχτήκαν και εντέλλεσθαι για να καλύψουν εφημεριακά κενά και της υποστελεχωμένης παθολογικής κλινικής του ΓΝ Μεσολογγίου.
     Δηλαδή ενώ θα έπρεπε να υπάρχει ο διπλάσιος αριθμός παθολόγων για να καλύπτονται στοιχειωδώς οι ανάγκες, αυτές εξυπηρετούνται με 8 παθολόγους. Το λέμε αυτό γιατί δεν ευσταθεί σε καμία περίπτωση και είναι τελείως παραπλανητικό το «επιχείρημα» ότι η παθολογική κλινική του ΓΝ Αγρινίου είναι υπερπλήρης και μπορεί να συνεισφέρει και αλλού.
   Για το ότι οι υπόλοιπες παθολογικές κλινικές των περιφερειακών νοσοκομείων της 6ης ΥΠΕ έχουν από 2 έως 4 το πολύ παθολόγους ή και 1 (όπως στο ΓΝ Πύργου), ευθύνεται αποκλειστικά η πολιτική σας που διατηρεί την ακραία υποστελέχωση και σε καμία περίπτωση δε μπορεί να αποτελέσει αυτή η κατάσταση ΤΟ ΑΛΛΟΘΙ για να προχωράτε σε μετακινήσεις. Δεν ακολουθείτε ούτε καν την αναλογία 1:1 στις προσλήψεις-αποχωρήσεις που το υπουργείο και οι ΥΠΕ δεσμεύθηκαν ότι θα κάνουν.
    Εάν θέλετε να οδηγήσετε και την Παθολογική κλινική του ΓΝ Αγρινίου σε λειτουργική κατάρρευση όπως και των υπόλοιπων περιφερειακών νοσοκομείων να το πείτε δημόσια στο λαό της Αιτωλοακαρνανίας αλλά και να πείτε ταυτόχρονα πού να στραφεί για να αναζητήσει δημόσιες δωρεάν παροχές υγείας για τις οποίες είστε υπεύθυνοι να διασφαλίσετε.
    Σημειωτέον ότι η Παθολογική κλινική του ΓΝ Αγρινίου έχει τις λιγότερες διακομιδές στα νοσοκομεία της Αχαϊας καθώς αντιμετωπίζει πλειάδα περιστατικών που αφορούν συνολικότερα τον παθολογικό τομέα. Αλήθεια πόσα ράντζα παραπάνω από 30-40 κάθε φορά θα μετρούσε το ΠΓΝ Ρίο αν οι διακομιδές από την Παθολογική κλινική του ΓΝ Αγρινίου ήταν όσες και των άλλων περιφερειακών νοσοκομείων της 6ης ΥΠΕ όπου οι κλινικές έχουν καταρρεύσει, δεν υπάρχουν υποειδικότητες  και οι διακομιδές γίνονται κατά δεκάδες??
   Ήδη λόγω της απόφασής σας 3 συνάδελφοι κατέθεσαν την παραίτησή τους. Είναι στην αποκλειστική σας ευθύνη τις επόμενες μέρες με βάση το τι θα πράξετε, αν οι παραιτήσεις θα ολοκληρωθούν και αν θα ακολουθήσουν κι άλλες όπως έγινε στο ΓΝ Δράμας και αλλού.
     Τέλος από πότε είναι το ίδιο ένας παθολόγος να αντιμετωπίζει τους ογκολογικούς ασθενείς για την καθεαυτή νόσο τους και όχι ο ογκολόγος?  Έτσι θα καλύψετε τα τρομακτικά κενά που πράγματι υπάρχουν στα δημόσια ογκολογικά τμήματα της Δυτικής Ελλάδας?
Θα μας βρείτε απέναντι μαζί και όλο το λαό της Αιτωλοακαρνανίας.
Ζητάμε
-Να ανακληθεί η απόφαση μετακίνησης της παθολόγου του ΓΝ Αγρινίου προς το Ογκολογικό τμήμα του ΠΓΝ Ρίο
-Να γίνει άμεσα επείγουσα προκήρυξη των κενών οργανικών θέσεων στο ΤΕΠ του ΓΝ Αγρινίου και της κενής θέσης στην παθολογική κλινική
-Να γίνει άμεσα επείγουσα προκήρυξη της κενής οργανικής θέσης της παθολογικής κλινικής του ΓΝ Μεσολογγίου
-Να προκηρυχθούν όλες οι κενές οργανικές θέσεις των Νοσοκομείων Αιτωλοακαρνανίας και Αχαϊας
-Να ορίσετε  συνάντηση με τη διοίκηση της ΕΙΝΝΑΑ για τα παραπάνω αλλά και για πολλά άλλα προβλήματα που υπάρχουν, κάτι που έχουμε ζητήσει εδώ και 20 μέρες και δεν έχετε ακόμη ανταποκριθεί.
Αναδημοσίευση από https://tempo24.news/

Ποιοι μπορούν να βγουν στη σύνταξη το 2025 - Ποιοι μπορούν να πάρουν σύνταξη με όριο ηλικίας κάτω από τα 62 έτη

 Οι προϋποθέσεις σε όρια ηλικίας, έτη ασφάλισης
   Σύνταξη με όρια ηλικίας κάτω από τα 62 έτη μπορούν να πάρουν ακόμη και το 2025 μητέρες ανηλίκων τέκνων, γονείς και τρίτεκνοι, πριν από το 1993 ασφαλισμένων σε ΙΚΑ, Δημόσιο και ταμεία ΔΕΚΟ
-Τραπεζών
    Οι ασφαλισμένοι που προέρχονται από το ΙΚΑ και κλειδώνουν την έξοδο για σύνταξη (πλήρη ή μειωμένη) για το 2025 είναι οι εξής:
1. Γυναίκες που είχαν συμπληρώσει ως το 2010 συνολικά 5500 ημέρες ασφάλισης με ανήλικο τέκνο και έκλεισαν το 55ο έτος της ηλικίας τους έως το 2018. Με αυτές τις προϋποθέσεις μπορούν να αποχωρήσουν για πλήρη σύνταξη με το νέο όριο ηλικίας των 61 ετών εάν δεν έχουν ήδη συνταξιοδοτηθεί με μειωμένη.
2. Γυναικες που είχαν συμπληρώσει 5.500 ημέρες ασφάλισης με ανήλικο τέκνο είτε το 2010, είτε το 2011 και έκλεισαν τα 50 το 2017 ή τα 52. Με αυτές τις προϋποθέσεις αποχωρούν με μειωμένη σύνταξη με το όριο ηλικίας των 58,5 ετών, που το συμπληρώνουν το 2025 και το 2024 αντίστοιχα.
3. Γυναίκες που είχαν στο ΙΚΑ 5.500 ημέρες ασφάλισης με ανήλικο τέκνο το 2012 και συμπλήρωσαν το 55ο έτος της ηλικίας τους έως το 2018. Οι μητέρες αυτής της κατηγορίας συνταξιοδοτούνται για μειωμένη σύνταξη εντός του 2024 με το νέο όριο ηλικίας που είναι ο 61ο έτος ενώ όσες έκλεισαν τα 55 από το 2019, και μετά βγαίνουν στα 62 με μειωμένη σύνταξη.
Σύνταξη από ταμεία ΔΕΚΟ-Τραπεζών
1. Μητέρες, που είχαν συμπληρώσει 25ετία το 2010 με ανήλικο τέκνο και έκλεισαν το 50ο έτος της ηλικίας τους έως το 2017, αποχωρούν για πλήρη σύνταξη με όριο ηλικίας ως 58,5 ετών. Μετά το 2017 τα όρια ηλικίας για όσες συμπληρώνουν τα 50 ανεβαίνουν στα 60,2, στα 61,3, κ.ο.κ, Τα ίδια όρια ηλικίας ισχύουν και για τις μητέρες που είχαν συμπληρώσει την 25ετία με ανήλικο τέκνο το 2011 και έκλεισαν το 52ο έτος της ηλικίας τους έως το 2018.
2. Μητέρες που είχαν την 25ετία με ανήλικο τέκνο το 2012 και έκλεισαν το 55ο έτος της ηλικίας τους έως το 2018, αποχωρούν με πλήρη σύνταξη με όριο ηλικίας ως 61 ετών.
Σύνταξη από το Δημόσιο
    Πλήρη, ή μειωμένη σύνταξη με όρια ηλικίας από 56 ως 62 ετών μπορούν να πάρουν οι εξής κατηγορίες ασφαλισμένων στο Δημόσιο με αίτηση το 2025:
Οι κατηγορίες αυτές είναι οι εξής:
1. Ασφαλισµένοι γονείς με ανήλικο τέκνο το 2011 και 25ετία γεννημένοι έως και τον 12/1965 με όριο ηλικίας συνταξιοδότησης 58 ετών και 5 μηνών.
2. Ασφαλισµένοι γονείς με ανήλικο τέκνο το 2012 και 25ετία, γεννημένοι έως και τον 12/1963 με όριο ηλικίας συνταξιοδότησης 59 ετών και 6 µηνών.
3. Τρίτεκνοι δημόσιοι υπάλληλοι γεννηµένοι από τον 01/1965 έως και τον 07/1965 με 21 έτη το 2011 με απαιτούμενη ηλικία συνταξιοδότησης 58 ετών και 5 μηνών.
4. Τρίτεκνοι δημόσιοι υπάλληλοι γεννηµένοι από τον 01/1962 έως και τον 07/1962 με 23 έτη το 2012 με απαιτούμενη ηλικία συνταξιοδότησης 58 ετών και 5 μηνών) καθώς και οι γεννημένοι το 1963 με απαιτούμενη ηλικία συνταξιοδότησης το 61ο έτος
Μειωμένη σύνταξη από το Δημόσιο
    Η μειωμένη σύνταξη από το Δημόσιο πριν τα 62 ισχύει για όσους διορίστηκαν πριν το 1993 και συμπλήρωσαν τις ηλικίες των 55, 56, 58 και 60 ετών ως το 2022, με 25ετία στα έτη 2010, 2011 και 2012.
   Με μειωμένη σύνταξη στα 56 και 58 από το Δημόσιο μπορούν να αποχωρήσουν οποτεδήποτε, άνδρες και γυναίκες με 25ετία το 2011 και ηλικία 56 ετών ως το 2022 και με 25ετία το 2012 και ηλικία 58 ετών ως το 2022.
   Αν οι ηλικίες των 56 και 58 ετών συμπληρώνονται από 1/1/2023 και μετά, τότε βγαίνουν με μειωμένη στα 62.
    Επίσης οι γυναίκες που συμπλήρωσαν 25ετία ως το 2010 θεμελιώνουν δικαίωμα για μειωμένη σύνταξη από το 55ο έτος, και οι άνδρες με 25ετία ως το 2010 βγαίνουν μειωμένη από το 60ο έτος, εφόσον οι ηλικίες αυτές συμπληρώθηκαν ως το 2022. Αν συμπληρώνονται από το 2023 και μετά το όριο ηλικίας για μειωμένη σύνταξη είναι το 62ο έτος.
Τι ισχύει για ΟΑΕΕ-ΕΤΑΑ
    Στα ταμεία των ελευθέρων επαγγελματιών η έξοδος για σύνταξη, στα 62 προϋποθέτει να έχουν 40 χρόνια πληρωμένων εισφορών. Οσοι επαγγελματίες δεν έχουν καταβάλλει εισφορές για 40 χρόνια αλλά για λιγότερα (π.χ 30), βγαίνουν στα 67,.ενώ όσοι έχουν και διαδοχική ασφάλιση με ταμεία μισθωτών (π.χ. ΙΚΑ και ΟΑΕΕ), μπορούν να αποχωρήσουν στα 62 με μειωμένη σύνταξη, αρκεί να έχουν ενεργό ασφαλιστικό δεσμό (σε οποιονδήποτε φορέα) την τελευταία 5ετία.
Αναδημοσίευση από https://www.alfavita.gr/

Κουίζ: Τι γίνεται με τις ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ στο Νοσοκομείο μας;

   Σε ότι αφορά την ΑΠΕΡΓΙΑ-ΑΠΟΧΗ  από την ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ, α υτά που κάναμε όταν η παράταξή μας είχε την ευθύνη της λειτουργίας του Σωματείου μα...