Τετάρτη 23 Ιουλίου 2025

Αποψίλωση μονάδων του ΕΣΥ λόγω κάλυψης κενών Οι γιατροί περιγράφουν τα προβλήματα που δημιουργούνται με τη μετακίνηση προσωπικού στα νησιά – Ενστάσεις για το σύστημα αξιολόγησης των νοσοκομείων

   Στο νοσοκομείο Ρόδου, οι συνεχείς μετακινήσεις γιατρών προς μικρότερα γειτονικά νησιά έχουν αφήσει το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών χωρίς ειδικευμένους γιατρούς. Στα Τρίκαλα, ενώ προσλαμβάνουν ιδιώτη παιδίατρο με μπλοκάκι, ταυτόχρονα μετακινούν μόνιμους παιδιάτρους για εφημερίες στο νοσοκομείο Λαμίας. Αγροτικοί γιατροί από τη Θεσσαλία μετακινούνται σε νησιά των Σποράδων, με αποτέλεσμα να αποψιλώνονται κρίσιμες δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στην ηπειρωτική χώρα». Τα παραδείγματα αυτά παραθέτει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) Γιάννης Γαλανόπουλος, για να καταγράψει για άλλο ένα καλοκαίρι μια πρακτική που έχει φέρει στα όριά τους τούς γιατρούς του ΕΣΥ: τις μετακινήσεις γιατρών από τις μονάδες στις οποίες υπηρετούν σε άλλες μονάδες υγείας για να καλύψουν «έκτακτες ανάγκες».
Το πρόβλημα περιγράφουν και οι γιατροί των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας Καρδίτσας και Τρικάλων. Οπως αναφέρουν, «για άλλη μία χρονιά, γιατροί από τα κέντρα υγείας των νομών της Καρδίτσας και των Τρικάλων καλούνται με το “έτσι θέλω” να καλύψουν με μετακινήσεις τα τεράστια και διαχρονικά κενά που έχει δημιουργήσει η πολιτική των κυβερνήσεων στα νησιά και συγκεκριμένα στις Σποράδες». Μάλιστα οι μετακινήσεις γίνονται από κέντρα υγείας χωριών που «σφύζουν» από ζωή αυτή την περίοδο, όπως στα ορεινά της Καλαμπάκας, της Λίμνης Πλαστήρα, της Πύλης και της Αργιθέας. «Ακόμα πιο προκλητικό είναι ότι οι γιατροί μετακινούνται για επτά μέρες, για επτά συνεχόμενες εφημερίες, δηλαδή για 168 συνεχόμενες ώρες εργασίας, όπως έγινε ήδη με τους αγροτικούς γιατρούς που μετακινήθηκαν στις αρχές του Ιουλίου από το Κέντρο Υγείας Μουζακίου στη Σκιάθο», σημειώνουν. Και αμφισβητούν το γεγονός ότι με τις μετακινήσεις καλύπτονται έκτακτες ανάγκες καθώς, όπως αναφέρουν, η 5η ΥΠΕ νοικιάζει δωμάτια για γιατρούς στα νησιά για το διάστημα από αρχές Ιουνίου έως τέλη Σεπτεμβρίου με διαγωνισμό που προκηρύσσεται μήνες πριν από το καλοκαίρι.
Κινητοποιήσεις
Πριν από δέκα ημέρες οι νοσοκομειακοί γιατροί της Ηπείρου προχώρησαν σε κινητοποιήσεις αρνούμενοι να γίνουν οι μετακινήσεις και τα «εντέλλεσθε» η «κανονικότητά τους». Οπως επισήμαιναν, «δίνονται εντολές σε γιατρούς πριν καν προλάβουν να εγκατασταθούν σε ένα νοσοκομείο, όπως για παράδειγμα ο συνάδελφος επικουρικός παθολόγος στο Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων, να μετακινηθούν σε άλλο νοσοκομείο, σε άλλη πόλη. Ο κατάλογος των μετακινήσεων στην περιοχή μας είναι μακρύς: από το Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων εντατικολόγοι μετακινούνται σταθερά εδώ και τουλάχιστον ενάμιση χρόνο προς τη ΜΕΘ του νοσοκομείου Αγρινίου, χειρουργός στο νοσοκομείο Πρέβεζας, ακτινολόγος στο νοσοκομείο Αρτας, παθολόγοι τόσο από το Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων και το νοσοκομείο Λευκάδας στο νοσοκομείο Πρέβεζας, ιατροί υπηρεσίας υπαίθρου από το Κέντρο Υγείας (ΚΥ) Καναλακίου προς το ΚΥ Πάργας και το νοσοκομείο Πρέβεζας, γενικοί γιατροί από το ΚΥ Καλεντίνης προς το νοσοκομείο Αρτας, γενικοί γιατροί – παθολόγοι από το ΚΥ Παραμυθιάς στο ΚΥ/νοσοκομείο Φιλιατών και αρκετά άλλα “δρομολόγια”».
Εν τω μεταξύ, σοβαρές ενστάσεις για το νέο σύστημα αξιολόγησης των υπηρεσιών των νοσοκομείων του ΕΣΥ από τους χρήστες τους εκφράζουν οι εκπρόσωποι των νοσοκομειακών γιατρών. Λίγες ημέρες μετά την αποστολή των πρώτων sms που καλούν ασθενείς που έχουν λάβει εξιτήριο από νοσοκομείο του ΕΣΥ να αξιολογήσουν την εμπειρία τους απαντώντας σε ερωτηματολόγιο, η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς με ανακοίνωσή της κάνει λόγο για «μέτρο-πυροτέχνημα» και σημειώνει ότι «η αξιολόγηση με sms δεν πρόκειται να βελτιώσει την ποιότητα παροχών υγείας, τις αναμονές και την ταλαιπωρία των ασθενών, την υπερεργασία των υγειονομικών, και δεν φτιάχτηκε για αυτό. Χρειάζονται αξιολόγηση για να ανοίξουν τις κλειστές χειρουργικές αίθουσες ή τα κλειστά νοσοκομεία που εκείνοι έκλεισαν ή για να προσλάβουν μόνιμο προσωπικό;».
Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Γαλανόπουλος (ΟΕΝΓΕ) επισημαίνει ότι είναι ευθύνη του κράτους και της εκάστοτε κυβέρνησης να εξασφαλίσει πρώτα ένα πλήρως στελεχωμένο σύστημα υγείας που να προσφέρει σύγχρονες, απολύτως δωρεάν υπηρεσίες υγείας και ζητεί να γίνουν άμεσα προσλήψεις μόνιμων γιατρών και να σταματήσουν οι μετακινήσεις γιατρών. Υπενθυμίζεται ότι το νέο σύστημα αξιολόγησης ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα. Σε καθημερινή βάση αποστέλλονται περίπου 2.000 με 2.500 sms, και σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία η συμμετοχή των ασθενών στην αξιολόγηση ξεπερνά το 30%.
Αναδημοσίευση από https://www.kathimerini.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου