Οι παρεμβάσεις στο νέο ασφαλιστικό αφορούν σε συντάξεις χηρείας, στα πλασματικά έτη ασφάλισης και στις παροχές σε χρήμα
Μια γενναία θεσμική παρέμβαση ετοιμάζει το Υπουργείο Εργασίας με την κατάθεση ασφαλιστικού νομοσχεδίου-σκούπα που θα επιλύσει χρόνιες εκκρεμότητες και στρεβλώσεις στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Το νέο πλαίσιο αναμένεται να αγγίξει σειρά κρίσιμων θεμάτων, από τις συντάξεις χηρείας, την επέκταση των πλασματικών ετών, μέχρι την κατάρτιση ενιαίου κανονισμού παροχών σε χρήμα.
Πλασματικά έτη και επικουρική σύνταξη: Δεύτερη ευκαιρία για χιλιάδες επαγγελματίες
Μία από τις σημαντικότερες αλλαγές αφορά την αναγνώριση πλασματικού χρόνου ασφάλισης και για την επικουρική σύνταξη. Το νέο μέτρο θα επιτρέψει σε ασφαλισμένους που δεν έχουν συμπληρώσει τα απαραίτητα 15 έτη για λήψη επικουρικής σύνταξης, να τα καλύψουν μέσω εξαγοράς.
Περίπου 25.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι αναμένεται να ωφεληθούν από τη ρύθμιση αυτή, εξασφαλίζοντας πρόσβαση σε επικουρικές παροχές που έως τώρα τούς ήταν απαγορευτικές.
Αναμόρφωση του εργοσήμου: Διαφάνεια και έλεγχος
Το εργόσημο μπαίνει σε νέα τροχιά. Θα τεθεί ανώτατο όριο πληρωμών, ενώ η εξόφληση θα γίνεται ηλεκτρονικά μέσω τραπεζών και πλατφόρμας, περιορίζοντας δραστικά φαινόμενα μαύρης εργασίας και φοροδιαφυγής.
Αυτό το νέο ψηφιακό πλαίσιο στοχεύει στη διαφάνεια και τον αποτελεσματικό έλεγχο, συμβαδίζοντας με τις ψηφιακές μεταρρυθμίσεις της δημόσιας διοίκησης.
Υπολογισμός συντάξεων με βάση τους μισθούς – Όχι τον πληθωρισμό
Μεγάλη τομή φέρνει και ο νέος μηχανισμός υπολογισμού της ανταποδοτικής σύνταξης. Οι συντάξιμες αποδοχές δεν θα προσαρμόζονται πλέον με τον πληθωρισμό αλλά με τον δείκτη αύξησης μισθών, ο οποίος σε περιόδους ανάπτυξης κινείται υψηλότερα.
Για παράδειγμα, εάν το 2024 ο δείκτης μισθών αυξηθεί κατά 3,5%, αυτό το ποσοστό θα ενσωματωθεί στον τελικό υπολογισμό της σύνταξης για όσους συνταξιοδοτηθούν το 2025.
Η αλλαγή αυτή εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε υψηλότερες συντάξεις, ιδιαίτερα για εργαζόμενους με πολυετή και σταθερή απασχόληση.
Συντάξεις χηρείας: Επέκταση των περικοπών και εναλλακτικές επιλογές
Αλλαγές έρχονται και στο ευαίσθητο ζήτημα των συντάξεων χηρείας, με την εφαρμογή περικοπών στον ιδιωτικό τομέα. Μέχρι σήμερα, άνω των 60.000 δικαιούχων δεν έχουν υποστεί τη μείωση από το 70% στο 35% που ισχύει ήδη στο Δημόσιο και τον ΟΓΑ.
Το Υπουργείο εξετάζει δύο σενάρια για ηπιότερη εφαρμογή:
Να επιλέγει ο δικαιούχος ποια σύνταξη θα μειωθεί (π.χ. η μικρότερη).
- Να αφορά η περικοπή μόνο την εθνική σύνταξη, προστατεύοντας την αναλογική. Ενιαίος κανονισμός παροχών: Τέλος στα "προνόμια" ανά ταμείο
Τέλος, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει την εναρμόνιση των παροχών σε χρήμα, με την έκδοση ενιαίου κανονισμού για όλα τα ταμεία που έχουν ενταχθεί στον ΕΦΚΑ.
Με τον νέο κανονισμό θα περιοριστούν γενναιόδωρες παροχές που εξακολουθούν να ισχύουν από το παρελθόν, κυρίως σε ό,τι αφορά:
Παροχές ασθένειας
Μητρότητας
Αναπηρίας
Ατυχημάτων
Έξοδα κηδείας
Η εξομοίωση αυτή αναμένεται να φέρει σημαντικές απώλειες για χιλιάδες ασφαλισμένους, αλλά θα ενισχύσει την ισότητα και τη βιωσιμότητα του συστήματος.
Αναδημοσίευση από https://www.alfavita.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου