Πέμπτη 22 Αυγούστου 2024

Εγκαταστάθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» και ρυθμίζονται τα υπερσύγχρονα PET/CT και SPECT/CT –Από Σεπτέμβρη οι πρώτοι ασθενείς- Παραδόθηκε το πολυτελές κτίριο των 414 τ.μ. δωρεά Στεφανόπουλου

     Ώρα μηδέν για την έναρξη της λειτουργίας των υπερσύγχρονων μηχανημάτων ακριβούς διάγνωσης κυρίως των νεοπλασιών PET/CT και SPECT/CT, τα οποία εγκαταστάθηκαν στο κτισμένο με την τελευταία λέξη δόμησης και αρχιτεκτονικού σχεδιασμού για την επίτευξη της απόλυτης λειτουργικότητας, οικοδόμημα 414 τ.μ. δωρεά Αθανασίου Στεφανόπουλου και ήδη έχει αρχίσει η ρύθμιση των μηχανημάτων.
     Παράλληλα αυτή τη βδομάδα ξεκινάει η πρακτική εξάσκηση του ιατρικού και λοιπού επιστημονικού προσωπικού και βεβαίως των χειριστών τους, αναφέρει στην «Γ» ο Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του ΓΝΠ «Άγιος Ανδρέας» Αθανάσιος Χονδρομάρας.
    Σε σχετικό δημοσίευμα η «Γ» είχε κάνει λόγο για τα συγκεκριμένα μηχανήματα που αποτελούν την τελευταία λέξη της τεχνολογίας ως υπέρτατη αρωγή στην ιατρική.
    «Προσφέρουν εξετάσεις ακριβούς διάγνωσης και πρώιμης πρόγνωσης ενώ αναμένεται να δώσουν ανάσα στους ασθενείς της ΠΔΕ και όχι μόνον, που παρέμεναν επί τρίμηνο σε λίστα αναμονής να εξετασθούν στο ένα και μοναδικό μηχάνημα που λειτουργούσε στο ΠΓΝΠ, ή προσέφευγαν σε άλλα Κέντρα εκτός περιοχής με σημαντικό ψυχολογικό και οικονομικό κόστος» δηλώνει στην «Γ» ο κ. Χονδρομάρας με την μεσολάβηση του οποίου έγινε η γενναία δωρεά από τον Ελληνοαμερικανό επιχειρηματία κ. Στεφανόπουλο.
     Έτοιμο λοιπόν μετά την εκπαίδευση του προσωπικού στα νέα μηχανήματα να δεχθεί τους πρώτους ασθενείς στα μέσα του Σεπτεμβρίου. «Είναι γεγονός πως εγκαταστάθηκε σε ένα υπερσύγχρονο κτίριο που θυμίζει ακριβό ξενοδοχείο και την «τελευταία λέξη της τεχνολογίας» μέσω των δύο μηχανημάτων PET/CT και SPECT/CT, όπως υπαγορεύει ο σεβασμός στους ασθενείς. Βεβαίως αυτό δεν θα ήταν εφικτό σε καμία περίπτωση αν δεν υπήρχε η γενναία χρηματοδότηση αυτής της σωτήριας δωρεάς καθότι ο δωρητής δεν εφείσθη χρημάτων. Για να μιλήσουμε επί πραγματικών δεδομένων και πραγματικών αναγκών η συγκεκριμένη δωρεά κάλυψε την δεδομένη αναγκαιότητα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και όχι μόνον. Είναι γνωστός ο μεγάλος όγκος ασθενών για τους οποίους είναι επιβεβλημένες εξετάσεις απολύτου διαγνωστικής ακρίβειας που μόνον τα συγκεκριμένα μηχανήματα προσφέρουν, συνυπολογιζόμενου δε και του γεγονότος ότι υπάρχει μόνον ένα μηχάνημα PET/CT παλιάς τεχνολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών και εξ αυτού του λόγου υπάρχει αυξημένη λίστα αναμονής με συνακόλουθη την αγωνία της διάγνωσης. Η συγκεκριμένη υποδομή που θα τεθεί άμεσα σε λειτουργία καταργεί την λίστα αναμονής και ανακουφίζει χιλιάδες ασθενείς, ενώ παράλληλα προσδίδει σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα στο ΓΝΠ σε αυτό τον τομέα» διευκρινίζει.
    Ο ίδιος αναφέρει χαρακτηριστικά ότι για το νέο Κλινικό Εργαστήριο Πυρηνικής Ιατρικής που πήρε σάρκα και οστά «αυτό που απομένει είναι ο έλεγχος της λειτουργικότητας των μηχανημάτων και θα ακολουθήσει η εκπαίδευση του προσωπικού στα νέα μηχανήματα. Πρόκειται για μια πολύ σύνθετη διαδικασία γιατί όλα πρέπει να λειτουργούν άψογα και να υπάρχει πλήρης συντονισμός του προσωπικού και πλήρης τήρηση των πρωτοκόλλων, διαδικασία από την οποία εξαρτάται η ποιότητα της εξέτασης. Από την επίτευξη του απόλυτου συντονισμού εξαρτάται η αξιοποίηση των χρονικών περιθωρίων της εξέτασης, με στόχευση την εξέταση περισσότερων ασθενών και την άμεση εξυπηρέτηση χωρίς λίστα» συμπληρώνει.
 θ. Χονδρομάρας: «Πολύτιμη ακρίβεια και πρώιμος εντοπισμός»
     Αξιοσημείωτο είναι ότι, σύμφωνα με την απάντηση του Διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας Αθανασίου Χονδρομάρα, δεν θα χρειαστεί επαύξηση προσωπικού πέραν ενός επιπλέον χειριστή των μηχανημάτων: «Θα ξεκινήσουμε έντεκα άτομα προσωπικό, τρεις γιατροί, δυο από την ιατρική φυσική, τέσσερις χειριστές και δυο νοσηλευτές με αποτέλεσμα να υπάρξει «οικονομία» ενώ εξοικονομείται και χρόνος καθότι το Πυρηνικό Εργαστήριο θα στεγάζεται στον ίδιο χώρο. Θα είμαστε έτοιμοι το επόμενο διάστημα αλλά θεωρώ ότι το Εργαστήριο είναι σκόπιμο να μπει σε πλήρη λειτουργία από Σεπτέμβριο».
    Αναφερόμενος στο τι αντιπροσωπεύουν τα νέα σύγχρονης τεχνολογίας μηχανήματα και ποιοι έχουν ανάγκη αυτών των εξετάσεων ο κ. Χονδρομάρας εξηγεί: «Να υπογραμμίσω πως η PET/CT είναι μια σύγχρονη απεικονιστική μέθοδος η οποία συνδυάζει σε μια εξέταση τα πλεονεκτήματα της αξονικής τομογραφίας και της ποζιτρονιακής τομογραφίας που είναι μέθοδος της πυρηνικής ιατρικής. Η PET/CT δίνει ανατομικές και μεταβολικές πληροφορίες ταυτόχρονα, απεικονίζοντας ολόκληρο το σώμα, με τον ασθενή να βρίσκεται στην ίδια θέση, στο κρεβάτι του μηχανήματος, ενώ το συγκεκριμένο μηχάνημα εντοπίζει με ακρίβεια την ανατομική θέση της παθολογικής μεταβολικής δραστηριότητας στο σώμα του εξεταζόμενου. Είναι μια μοναδική απεικονιστική μέθοδος που παρατηρεί in vivo τις βιολογικές αλλαγές, προσδιορίζοντας την έκταση της νόσου, ή πόσο καλά ανταποκρίνεται μια κακοήθης νόσος στη θεραπεία, ενώ προσδιορίζει επίσης αν μία κακοήθης νόσος έχει υποστεί υποτροπή. Στη συντριπτική πλειοψηφία η PET/CT χρησιμοποιείται για την ανίχνευση κακοήθειας και μεταστάσεων και σε μικρότερο βαθμό, για ανίχνευση προβλημάτων του μυοκαρδίου (αιμάτωση ή και βιωσιμότητα), διαταραχές εγκεφάλου (περιλαμβάνοντας εγκεφαλικούς όγκους, διαταραχές μνήμης, ανίχνευση επιληπτογόνων εστιών) ή για ανίχνευση φλεγμονών. Όπως αντιλαμβάνεσθε, αποτελεί μια εξαιρετικά πολύτιμη εξέταση λόγω της αξιοπιστίας και της ακρίβειας των αποτελεσμάτων που μπορεί να εντοπίσει πολύ πρώιμα νεοπλασίες ή εστίες άλλων νόσων που προανέφερα».
Αναδημοσίευση από https://gnomip.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου