Τρίτη 16 Ιουλίου 2024

Συντάξεις: Ανατροπή με τις πληρωμές – Τι αλλάζει για όλους

 Τα επόμενα δύο χρόνια αναμένονται σημαντικές αλλαγές στις συντάξεις και στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στην Ελλάδα. Από το 2025, ο τρόπος υπολογισμού των συντάξιμων αποδοχών θα αλλάξει, καθώς η ετήσια αναπροσαρμογή τους δεν θα βασίζεται πλέον στον πληθωρισμό, αλλά στον Δείκτη Μεταβολής Μισθών.
   Από το 2025 και μετά, οι συντάξιμες αποδοχές θα αυξάνονται βάσει του Δείκτη Μεταβολής Μισθών, αντί για τον πληθωρισμό. Ο νέος αυτός δείκτης θα υπολογίζεται από την ΕΛΣΤΑΤ και θα αντικατοπτρίζει τις αυξήσεις των μέσων μισθών στην οικονομία. Αυτό σημαίνει ότι οι ασφαλισμένοι που θα βγουν στη σύνταξη από το 2025 έως το 2028 θα δουν μεγαλύτερες αυξήσεις στις συντάξεις τους, καθώς αναμένεται ότι οι μισθοί θα αυξηθούν κατά 4,5% έως 5% ετησίως​​​​​​.
   Για παράδειγμα, τα τελευταία χρόνια ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε κατά 23% συνολικά, ενώ ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 16,1%. Το 2023, ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε κατά 9,4% με πληθωρισμό 3,5%, και το 2024, ο μισθός αυξήθηκε κατά 6,4% με εκτίμηση πληθωρισμού 3%​​​​.
    Σημαντικές αλλαγές αναμένονται στις συντάξεις και στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στην Ελλάδα τα επόμενα δύο χρόνια, οι οποίες θα επηρεάσουν πολλούς ασφαλισμένους. Ακολουθούν οι βασικές αλλαγές που θα τεθούν σε ισχύ.
Αλλαγές στον Υπολογισμό των Συντάξεων
    Από την 1η Ιανουαρίου 2025, ο τρόπος υπολογισμού των συντάξιμων αποδοχών θα αλλάξει. Μέχρι το 2024, οι συντάξιμες αποδοχές αναπροσαρμόζονταν με βάση τον πληθωρισμό. Από το 2025, η αναπροσαρμογή θα γίνεται με βάση τον δείκτη μεταβολής των μισθών. Αυτή η αλλαγή μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερες συντάξεις, καθώς ο δείκτης μεταβολής μισθών αυξάνεται συχνά περισσότερο από τον πληθωρισμό​​​​.
Αύξηση των Ορίων Ηλικίας Συνταξιοδότησης
   Τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης θα αξιολογηθούν ξανά το 2026 και, αν ο αλγόριθμος που συνδέει το προσδόκιμο ζωής με τα όρια ηλικίας δείξει ότι χρειάζονται αλλαγές, τότε από το 2027 τα όρια ηλικίας θα αυξηθούν. Αναμένεται ότι τα γενικά όρια ηλικίας θα αυξηθούν κατά περίπου 1,5 έτος έως το 2030, με την πλήρη συνταξιοδότηση να φτάνει τα 68,5 έτη και την πρόωρη συνταξιοδότηση τα 63,5 έτη​​​​.
Οι Αλλαγές στις Ασφαλιστικές Εισφορές
  Οι αλλαγές στον υπολογισμό των συντάξεων θα επηρεάσουν και τις ασφαλιστικές εισφορές. Από το 2025, οι εισφορές των μη μισθωτών θα αυξάνονται με βάση τον δείκτη μεταβολής μισθών. Αυτό σημαίνει ότι αν ο δείκτης καταγράψει σημαντική αύξηση, οι ασφαλιστικές εισφορές θα αυξηθούν αντίστοιχα​​.
   Σύμφωνα με προβλέψεις του ΟΟΣΑ, τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στην Ελλάδα θα συνεχίσουν να αυξάνονται σταδιακά. Ειδικά για τις γυναίκες, λόγω του μεγαλύτερου προσδόκιμου ζωής, αναμένεται ελαφρώς μεγαλύτερη αύξηση​​.
   Συμπερασματικά θα λέγαμε πως οι  επερχόμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα της Ελλάδας δείχνουν μια προσπάθεια προσαρμογής στις δημογραφικές και οικονομικές εξελίξεις. Με την αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων και την επανεξέταση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, το σύστημα επιδιώκει να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητά του για το μέλλον, λαμβάνοντας υπόψη τις τάσεις της αγοράς εργασίας και το προσδόκιμο ζωής του πληθυσμού​​​​​​​​.
Αναδημοσίευση από https://onlinepress.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου