Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024

«Βαρύ πυροβολικό» με PET/CT και SPECT/CT-Έτοιμο τέλος του μήνα το κτίριο Δωρεά Στεφανοπούλου

     Εξετάσεις ακριβείας και πρώιμης πρόγνωσης θα δώσουν ανάσα στους ασθενείς της ΠΔΕ και όχι μόνον δηλώνει στην «Γ» ο Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του ΓΝΠ Αθανάσιος Χονδρομάρας με την μεσολάβηση του οποίου έγινε η Δωρεά.
     Έτοιμο για παράδοση στο τέλος του τρέχοντος μηνός το κτίριο των 414 τμ Δωρεά Στεφανοπούλου στο Γενικό Νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας (ΓΝΠ)στο οποίο θα εγκατασταθεί η «τελευταία λέξη της τεχνολογίας» μέσω της οντότητας των δύο μηχανημάτων PET/CT και SPECT/CT.Με δεδομένη την αναγκαιότητα στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και όχι μόνον, μεγάλου όγκου ασθενών στους οποίους είναι επιβεβλημένες εξετάσεις απολύτου διαγνωστικής ακρίβειας που μόνον τα συγκεκριμένα μηχανήματα αποδίδουν , συνυπολογιζόμενου και του γεγονότος ότι υπάρχει μόνον ένα μηχάνημα PET/CT «παλιάς κοπής» στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών η συγκεκριμένη υποδομή που θα τεθεί άμεσα σε λειτουργία καθιστά αυτόματα το ΓΝΠ βαρύ πυροβολικό στον συγκεκριμένο τομέα, ενώ δίνει πραγματική ανάσα σε χιλιάδες ασθενείς.
      Συγκριτικό πλεονέκτημα για το ΓΝΠ το νέο Κλινικό Εργαστήριο Πυρηνικής Ιατρικής πήρε σάρκα και οστά και τα ερωτήματα που τίθενται είναι: ποιες οι εναπομείνασες διαδικασίες για την έναρξη λειτουργίας του, πόσο προσωπικό απαιτείται και για ποια νοσήματα ενδείκνυνται εξετάσεις με PET/CT ή SPECT/CT ;
     Τα ερωτήματα τέθηκαν στον Διευθυντή ου Πυρηνικού Εργαστηρίου και Διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας Αθανάσιο Χονδρομάρα χάριν του οποίου πραγματοποιήθηκε η μεγάλη Δωρεά ύψους 3,5 εκατ από τον Πατρινό ελληνοαμερικανό επιχειρηματία Αθανάσιο Στεφανόπουλο.
    «Το κτίριο βρίσκεται όντως στην αποπεράτωση. Θα παραδοθεί τέλος αυτού του μήνα. Οι διαδικασίες που θα ακολουθηθούν όταν παραδοθεί θα αφορούν σε δοκιμή λειτουργίας της ηλεκτροδότησης και όλων των υποδομών. Όταν διαπιστωθεί ότι όλα λειτουργούν εντάξει θα παραδοθούν τα μηχανήματα περίπου υπολογίζεται μία εβδομάδα μετά την παράδοση του κτιρίου αφού ολοκληρωθεί ο εξονυχιστικά έλεγχος. Ως συνέχεια έπεται ο έλεγχος της λειτουργικότητας των μηχανημάτων και θα ακολουθήσει η εκπαίδευση του προσωπικού στα νέα μηχανήματα. Πρόκειται για μια πολύ σύνθετη διαδικασία γιατί όλα πρέπει να λειτουργούν άψογα και να υπάρχει πλήρης συντονισμός του προσωπικού και πλήρης τήρηση των πρωτοκόλλων διαδικασία από την οποία εξαρτάται η ποιότητα της εξέτασης . Από την επίτευξη του απόλυτου συντονισμού εξαρτάται η αξιοποίηση των χρονικών περιθωρίων της εξέτασης, με στόχευση την εξέταση περισσότερων ασθενών.»
    Αξιοσημείωτο είναι σύμφωνα με την απάντηση του Διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας ότι δεν θα χρειαστεί επαύξηση προσωπικού πέραν ενός επιπλέον χειριστή των μηχανημάτων « Θα ξεκινήσουμε έντεκα άτομα προσωπικό τρεις γιατροί, δυο από την ιατρικής φυσικής, τέσσερις χειριστές και δυο νοσηλευτές με αποτέλεσμα να υπάρξει « οικονομία» ενώ εξοικονομείται και χρόνος καθότι το Πυρηνικό Εργαστήριο θα στεγάζεται στον ίδιο χώρο. Θα είμαστε έτοιμοι το επόμενο διάστημα αλλά θεωρώ ότι το Εργαστήριο είναι σκόπιμο να μπει σε πλήρη λειτουργία από Σεπτέμβριο»
«Η PET/CT πολύτιμη λόγω ακρίβειας και πρώιμου εντοπισμού»
     Αναφερόμενος στο τι αντιπροσωπεύουν τα νέα σύγχρονης τεχνολογίας μηχανήματα και ποιοι έχουν ανάγκη αυτών των εξετάσεων ο κ. Χονδρομάρας εξηγεί: « Να υπογραμμίσω πως η PET/CT είναι μια σύγχρονη απεικονιστική μέθοδος η οποία συνδυάζει σε μια εξέταση τα πλεονεκτήματα της αξονικής τομογραφίας και της ποζιτρονιακής τομογραφίας που είναι μέθοδος της πυρηνικής ιατρικής. Η PET/CT δίνει ανατομικές και μεταβολικές πληροφορίες ταυτόχρονα, απεικονίζοντας ολόκληρο το σώμα, με τον ασθενή να βρίσκεται στην ίδια θέση, στο κρεβάτι του μηχανήματος, ενώ το συγκεκριμένο μηχάνημα εντοπίζει με ακρίβεια την ανατομική θέση της παθολογικής μεταβολικής δραστηριότητας στο σώμα του εξεταζόμενου. Είναι μια μοναδική απεικονιστική μέθοδος που παρατηρεί in vivo τις βιολογικές αλλαγές, χρησιμοποιώντας ραδιοφάρμακα που μιμούνται ενδογενή μόρια, προσδιορίζοντας την έκταση της νόσου, ή πόσο καλά ανταποκρίνεται μια κακοήθης νόσος στη θεραπεία, ενώ προσδιορίζει επίσης αν μία κακοήθης νόσος έχει υποστεί υποτροπή. Στη συντριπτική πλειοψηφία η PET/CT χρησιμοποιείται για την ανίχνευσή κακοήθειας και μεταστάσεων και σε μικρότερο βαθμό, για ανίχνευση προβλημάτων του μυοκαρδίου (αιμάτωση ή και βιωσιμότητα), διαταραχές εγκεφάλου (περιλαμβάνοντας εγκεφαλικούς όγκους, διαταραχές μνήμης, ανίχνευση επιληπτογόνων εστιών) ή για ανίχνευση φλεγμονών. Για καθεμία από αυτές τις ενδείξεις, υπάρχουν διαφορετικά ραδιοφάρμακα, με διαφορετική οδό πρόσληψης. Στην εξέταση ΡΕΤ/CT οι διαγνωστικές πληροφορίες εξαρτώνται αποκλειστικά από το ποιο ραδιοφάρμακο χρησιμοποιείται κάθε φορά. Όπως αντιλαμβάνεσθε αποτελεί μια εξαιρετικά πολύτιμη εξέταση λόγω της αξιοπιστίας και της ακρίβειας των αποτελεσμάτων που μπορεί να εντοπίσει πολύ πρώιμα νεοπλασίες ή εστίες άλλων νόσων που προανέφερα ».
«SPECT/CT υβριδική απεικόνιση με βιοχημικές πληροφορίες »
    Ο ίδιος επίσης, επεσήμανε την σημαντικότητα και της SPECT/CT «η οποία αποτελεί τη νεότερη γενιά της υβριδικής απεικόνισης, μετά την PET/CT και είναι πλέον εδραιωμένη, ως κορυφαία διαγνωστική μέθοδος στην ογκολογία.Το συγκεκριμένο σύστημα αποτελεί συνδυασμό τομογραφικής γ-camera SPECT, δύο κεφαλών, μεγάλου πεδίου και μεταβλητής γωνίας με αξονικό τομογράφο και είναι η μεθοδολογία μοριακής απεικόνισης που έχει τις περισσότερες εφαρμογές γιατί δίνει μοναδικές λειτουργικές και βιοχημικές πληροφορίες, που αφορούν τόσο στις φυσιολογικές λειτουργίες του ανθρωπίνου σώματος όσο και στις παθοφυσιολογικές αλλαγές που χαρακτηρίζουν τις νοσολογικές οντότητες» Καταλήγοντας ο Πυρηνικός γιατρός Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας, τόνισε « πως με αυτόν τον εξοπλισμό το Γενικό Νοσοκομείο Πατρών Άγιος Ανδρέας θα προσφέρει τεράστιο έργο στο πεδίο της ιατρικής και παράλληλα σε κοινωνικό επίπεδο, καθότι με την εγκατάσταση των συγκεκριμένων μηχανημάτων υψηλής διαγνωστικής ακρίβειας θα μειώσει σημαντικά την χρονοβόρο και ψυχοφθόρο αναμονή των ασθενών και βεβαίως την μετακίνηση τους εκτός της Περιφέρειας αν η εξέταση επείγει και η λίστα είναι μεγάλη.
Αναδημοσίευση από gnomi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου