Πέμπτη 6 Ιουνίου 2024

Eurostat: Πόσες ώρες την εβδομάδα εργάζονται οι Ευρωπαίοι; – Η Ελλάδα στην κορυφή

    «Πρωταθλητισμό» κάνει η χώρα μας στις ώρες εργασίας σε εβδομαδιαία βάση. Η εργασιακή εξουθένωση και τα προβλήματα ψυχικής υγείας.
    «Τεμπέληδες» της Ευρώπης ή «δουλευταράδες»; Τα στοιχεία είναι αδιάψευστα. Οι εργαζόμενοι ηλικίας 20-64 ετών στη χώρα μας, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat για το έτους 2023, εργάζονται στην κύρια εργασία τους κατά μέσο όρο 39,8 ώρες την εβδομάδα και βρίσκονται στην κορυφή της λίστας (Ευρωζώνη) με τη Ρουμανία (39,5), την Πολωνία (39,3) και τη Βουλγαρία (39,0) να ακολουθούν.
    Σε επίπεδο Ευρώπης πάντως υπάρχουν και χειρότερα, καθώς οι εργαζόμενοι στη Σερβία (41,7 ώρες) και στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη (41,4 ώρες) αναδεικνύονται «πρωταθλητές».
Σε Ολλανδία, Αυστρία και Γερμανία οι εργαζόμενοι δουλεύουν λιγότερες ώρες
     Κατά μέσο όρο, στην ΕΕ, οι πραγματικές εβδομαδιαίες ώρες εργασίας για τα άτομα ηλικίας 20-64 ετών στην κύρια εργασία τους, είναι 36,1 ώρες με την Ολλανδία (32,2 ώρες), την Αυστρία (33,6) και τη Γερμανία (34,0) να βρίσκονται στη λίστα με τις τρεις χώρες που οι εργαζόμενοι της δουλεύουν λιγότερο.
    Σε ποιους κλάδους εργάζονται τις περισσότερες ώρες – Οι ώρες εργασίας των ανδρών και των γυναικών
     Οι οικονομικές δραστηριότητες που κατέγραψαν τη μεγαλύτερη εβδομάδα εργασίας, στην ΕΕ, το 2023, ήταν η γεωργία, η δασοκομία και η αλιεία (41,5 πραγματικές ώρες εργασίας), τα ορυχεία και τα λατομεία (39,1) και οι κατασκευές (38,9), ενώ οι μικρότερες εργάσιμες εβδομάδες καταγράφηκαν σε δραστηριότητες των νοικοκυριών ως εργοδοτών (26,7 ώρες), της εκπαίδευσης (31,9) και των τεχνών, της ψυχαγωγίας και της αναψυχής (33,0).
    Στην ΕΕ, το 2023, οι άνδρες που απασχολούνταν με πλήρη απασχόληση εργάζονταν 39,8 ώρες εβδομαδιαίως, έναντι 37,8 ωρών για τις γυναίκες της ίδιας ομάδας. Για τις γυναίκες, η μεγαλύτερη εβδομαδιαία εργασία εντοπίζεται στη Ρουμανία (39,5 ώρες), τη Λετονία (39,4) και την Ελλάδα (39,3). Η μικρότερη εβδομάδα εργασίας εντοπίστηκε στην Ολλανδία (35,2 ώρες), τη Φινλανδία (35,7) και την Ιρλανδία (36,5).
    Όσον αφορά τους άνδρες, σε εφτά χώρες της ΕΕ η εβδομαδιαία εργασία υπερβαίνει κατά μέσο όρο τις 40 ώρες, ιδίως στην Ελλάδα (42,5 ώρες εβδομαδιαίως), στην Κύπρο (41,3) και στην Πολωνία (41,1). Αντίθετα, οι άνδρες που απασχολούνται με πλήρη απασχόληση εργάζονταν λιγότερες ώρες την εβδομάδα στη Φινλανδία και το Λουξεμβούργο (38,4 ώρες), καθώς και στην Ολλανδία και τη Σουηδία (38,8 ώρες).
    Η πιο σημαντική διαφορά μεταξύ των δύο φύλων, μεταξύ των χωρών της ΕΕ, εντοπίστηκε στην Ιρλανδία – με 40,5 ώρες για τους άνδρες και 36,5 ώρες για τις γυναίκες, στην Ολλανδία – με 38,8 ώρες εργασίας για τους άνδρες και 35,2 για τις γυναίκες, στην Ελλάδα – με 42,5 για τους άνδρες και 39,3 για τις γυναίκες, στην Ιταλία – με 40,2 για τους άνδρες και 37,0 για τις γυναίκες, στη Φινλανδία – με 38,4 για τους άνδρες και 35,7 για τις γυναίκες, και στην Κύπρο – με 41,3 για τους άνδρες και 38,8 για τις γυναίκες.
Το σύνδρομο burnout
    Στο μεταξύ, πρόσφατη διαδικτυακή έρευνα του kariera.gr καταπιάστηκε  με το μέγα θέμα της εργασιακής εξουθένωσης και τα προβλήματα ψυχικής υγείας που αντιμετωπίζει μεγάλη μερίδα εργαζομένων στην χώρα μας.
    Οι συμμετέχοντας ρωτήθηκαν για το αν έχουν βιώσει το σύνδρομο burnout και τι το προκάλεσε: To 42% απάντησε η «έλλειψη ισορροπίας μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής», 36% έλλειψη υποστήριξης, 14% την ανάθεση μεγάλων ευθυνών, ενώ μόλις 8% αναφέρει ότι δεν έχει βιώσει εξουθένωση.
    Όσον αφορά την ευαισθητοποίηση των εργοδοτών απέναντι στο burnout και το πώς το εκλαμβάνουν μόλις το 8% των εργαζομένων απαντούν «όλο και περισσότερο», ενώ περισσότεροι από τους μισούς (53%) απαντούν πως βρισκόμαστε πολύ μακριά από αυτό.
    Αναζητώντας τη λύση του προβλήματος περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες θεωρούν την 4ήμερη εργασία τον πιο αποδοτικό τρόπο αντιμετώπισης του φαινομένου ενώ 38% βρίσκει πως θα ήταν χρήσιμη η διαχείριση του φόρτου εργασίας και μόλις 10% η υποστήριξη της ψυχικής υγείας.
Αναδημοσίευση από https://www.in.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου