Τρίτη 28 Μαΐου 2024

Νέες διατάξεις για τη συνταξιοδότηση – Αύξηση των Ορίων;

     Τα υφιστάμενα όρια ηλικίας για τη συνταξιοδότηση θα παραμείνουν σε ισχύ για περίπου 2,5 χρόνια ακόμα. Μέχρι το 2026, θα γίνει αναθεώρηση των ηλικιών “εξόδου” στη σύνταξη.
     Αν ο αλγόριθμος που συνδέει το προσδόκιμο επιβίωσης μετά τα 65 με τα όρια ηλικίας δείξει την ανάγκη για αλλαγές, τότε από το 2027 θα υπάρξουν αλλαγές στις ηλικίες συνταξιοδότησης.
    Αυτήν τη στιγμή, τα όρια ηλικίας είναι διαιρεμένα σε δύο βασικές κατηγορίες: οι εργαζόμενοι μπορούν να συνταξιοδοτηθούν στα 62, αρκεί να έχουν συμπληρώσει 40 έτη ασφάλισης (12.000 ένσημα), ή στα 67, αρκεί να έχουν συμπληρώσει μια 15ετία (4.500 ένσημα).
    Οι αλλαγές στα όρια ηλικίας θα εφαρμοστούν αυτόματα σύμφωνα με την αντίστοιχη διάταξη του ασφαλιστικού νόμου 3863 από το 2010. Η ηλικία συνταξιοδότησης θα αυξάνεται όπως και το προσδόκιμο επιβίωσης μετά τα 65. Σημειώνεται ότι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης μετά την πανδημία.
    Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής, μεταξύ των ετών 2027 και 2030, το όριο ηλικίας για συνταξιοδότηση με 40 έτη ασφάλισης από τα 62 έτη θα αυξηθεί στα 63 έτη και 5 μήνες, ενώ το όριο στα 67 έτη θα αυξηθεί στα 68,5 έτη.
Νέες διατάξεις για τη συνταξιοδότηση – Αύξηση των Ορίων
   Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου, παρείχε διευκρινίσεις σχετικά με το πότε, πώς και αν θα υπάρξουν αλλαγές στα όρια ηλικίας για τη συνταξιοδότηση. Στο πλαίσιο της συνέντευξής του στην εκπομπή “Στούντιο με θέα” του Ant1, τονίζει ότι οι αλλαγές θα εξεταστούν στα τέλη του 2026 με βάση τις εξελίξεις στο προσδόκιμο ζωής.
   Μέχρι το 2027, τα όρια συνταξιοδότησης θα παραμείνουν αμετάβλητα, ενώ θα επανεξεταστούν το τέλος του 2026. Αυτή η αξιολόγηση θα βασιστεί στην πορεία του δημογραφικού και το προσδόκιμο επιβίωσης στην ηλικία των 65 ετών, σύμφωνα με τη νομοθεσία που τα συνδέει.
   Κατά το 2026, προς το τέλος του έτους, θα εξεταστεί αν αυξήθηκε το προσδόκιμο επιβίωσης για τα άτομα άνω των 65 ετών και ανάλογα με αυτή την αύξηση, θα γίνουν αλλαγές στα όρια ηλικίας. Οι προβλέψεις της ΕΛΣΤΑΤ θα ληφθούν υπόψιν κατά τη λήψη αυτών των αποφάσεων.
    Σε προηγούμενα έτη, ελληνικοί καθηγητές με ειδίκευση σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης είχαν προβεί σε αναλογιστικές μελέτες σχετικά με το δίλημμα μεταξύ λήψης “μέτρων-σοκ” ή χρηματοδότησης του συστήματος με πρόσθετους πόρους, ύψους 0,5% του ΑΕΠ.
    Τα προτεινόμενα μέτρα θα είχαν ως εξής: αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης σε 73 έτη εντός 40 ετών, μείωση των συντάξεων κατά 30% και αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στο 35% (τόσο για την κύρια όσο και για την επικουρική σύνταξη).
    Οι μελέτες υποστήριζαν ότι για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις του δημογραφικού προβλήματος, υπάρχουν δύο εναλλακτικά σενάρια: είτε η χρηματοδότηση του συστήματος με πρόσθετους πόρους ύψους 0,5% του ΑΕΠ, είτε η εφαρμογή αυστηρών μέτρων, όπως η μείωση των συντάξεων κατά 30%, η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης σε 73 έτη έως το 2070, και η αύξηση των εισφορών για την κύρια σύνταξη από 20% που είναι σήμερα σε 27%, και για την επικουρική από 6% σε 8,1%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου