Τρίτη 30 Απριλίου 2024

Δίδυμο – οδοστρωτήρας για το ΕΣΥ Χρυσοχοΐδης και Αδωνης

 Ο πρώην και ο νυν υπουργός Υγείας υπέγραψαν την άνευ όρων παράδοση της υγείας των πολιτών στην ιδιωτική πρωτοβουλία
  Καταστρεπτικός τυφώνας ήταν το πέρασμα του διδύμου Μιχάλης Χρυσοχοΐδης  Αδωνης Γεωργιάδης από το ΕΣΥ, αφού το δημόσιο σύστημα υγείας μετά τις εκλογές του 2023, οπότε και ανέλαβαν τη διαχείρισή του, έχει καταρρεύσει πλήρως. Οι δύο υπουργοί Υγείας άφησαν αρνητικό στίγμα στα νοσοκομεία και στις μονάδες υγείας, τα οποία παρουσιάζουν πια έντονα σημάδια εγκατάλειψης και παρακμής. Το τίμημα πληρώνουν όπως πάντα οι ασθενείς και οι ανήμποροι συμπολίτες μας που δεν έχουν τα χρήματα να βρουν την υγειά τους στον ιδιωτικό τομέα.
  Αν και Χρυσοχοΐδης και Γεωργιάδης θεωρούνται πρώτα ονόματα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και εμφανίζονται ψηλά στις δημοσκοπήσεις, αποδεικνύονται οδοστρωτήρες για το ΕΣΥ καθώς τα νομοθετήματά τους έβαλαν το λιθαράκι τους για να γκρεμιστεί το δωρεάν σύστημα υγείας που υπάρχει εδώ και 40 χρόνια. Ο μεν Μιχ. Χρυσοχοΐδης λειτούργησε αθόρυβα αλλά απολύτως καθοριστικά για τη διάλυση του δωρεάν ΕΣΥ, ο δε Αδ. Γεωργιάδης για να κρύψει τις πομπές του μετατρέπεται στην επιτομή του επικοινωνιακού θορύβου. Χαρακτηριστικό είναι ότι δεν σταματά να διαφημίζει μέρα και νύχτα τις υποτιθέμενες μεταρρυθμίσεις του για το νέο ΕΣΥ που ευαγγελίζεται, ενώ επί της ουσίας προχωρά στην αποδόμηση των δωρεάν υπηρεσιών που απολάμβαναν μέχρι πρότινος οι Ελληνες ασθενείς.
Χρυσοχοΐδης, ο αθόρυβος σαρωτής
    Η άλωση του ΕΣΥ ξεκίνησε από τον Μιχ. Χρυσοχοΐδη αμέσως μετά τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου 2023, όταν έγινε γνωστό ότι οι νέες διοικήσεις των νοσοκομείων θα διοριστούν μέσω ΑΣΕΠ. Μπορεί η ΝΔ να διατυμπάνιζε ότι αυτό θα φέρει αξιοκρατία στο σύστημα, αλλά στην πράξη οι διοικητές των νοσοκομείων κατέβασαν τα μολύβια και σταμάτησαν να εργάζονται. Αρχισαν να εστιάζουν στην ανεύρεση επαφών και κομματικών παραγόντων που μπορούν να τους εξασφαλίσουν ότι θα παραμείνουν εντός συστήματος υγείας. Ακόμη και σήμερα μένουν σχεδόν άπραγοι μπροστά στα θηριώδη προβλήματα που προκύπτουν στα νοσοκομεία, αφού μόνο τους μέλημα είναι εάν θα διοριστούν ξανά, καθώς γνωρίζουν ότι είναι με το ένα πόδι εκτός ΕΣΥ.
     Στην πράξη αυτό δημιούργησε σοβαρά προβλήματα και αρρυθμίες στη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων, τα οποία παρουσιάζουν από τις χειρότερες εικόνες των τελευταίων χρόνων, ακόμη και στα τμήματα των επειγόντων περιστατικών. Οι περισσότεροι διοικητές τους τελευταίους μήνες περιορίζονται εξάλλου στο να διεκπεραιώνουν κάποιες βασικές δυσλειτουργίες που προκύπτουν, ενώ τα μόνιμα πια προβλήματα των νοσοκομείων λιμνάζουν.
    Μάλιστα η ευρεία σύσκεψη που είχε συγκαλέσει ο τέως υπουργός Μιχ. Χρυσοχοΐδης για να προειδοποιήσει τους διοικητές νοσοκομείων να εργαστούν, όπως άλλωστε αντίστοιχα έπραξε και ο Αδ. Γεωργιάδης, όχι μόνο δεν συνέβαλε στο να ενεργοποιηθούν, αλλά αντίθετα ενίσχυσε την ανασφάλεια αλλά και την αδράνειά τους.
Οι νέες πληρωμές από τους ασθενείς
    Μέχρι όμως να διοριστούν τα νέα στελέχη στο ΕΣΥ οι ασθενείς καλούνται να ενισχύσουν με δικά τους χρήματα τα νοσοκομεία, αφού αυξάνονται οι υπηρεσίες που πλέον απαιτούν ιδιωτικές δαπάνες. Κάτι που βέβαια οφείλεται στο «κούρεμα» της δημόσιας χρηματοδότησης στο σύστημα υγείας στο οποίο έχει προχωρήσει η κυβέρνηση. Εξάλλου χρόνο με τον χρόνο οι πολίτες πρέπει να πληρώνουν όλο και περισσότερα από την τσέπη τους για την περίθαλψή τους. Ιδιαίτερα τώρα που πολλές υπηρεσίες παραδίδονται άνευ όρων στον ιδιωτικό τομέα.
    Πάντως η αύξηση της συμμετοχής των πολιτών καταγράφεται και με επίσημα στοιχεία πια σε πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ. Με βάση τα δεδομένα αυξήθηκε το ποσοστό των δαπανών στα νοικοκυριά για νοσοκομειακή περίθαλψη σε 32,4%, από 17,5% που ήταν το 2009.
    Το πρώτο χτύπημα που ήρθε με τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία προετοιμαζόταν εδώ και καιρό από την κυβέρνηση, απ’ όταν ψηφίστηκε ο περιβόητος νόμος Γκάγκα που προέβλεπε χειρουργικές επεμβάσεις με ιδιωτική δαπάνα. Επειδή όμως μεσολάβησαν οι εκλογές, η κυβέρνηση αποφάσισε να τον εφαρμόσει όταν είχαν βγάλει αποτέλεσμα οι κάλπες. Ετσι, μόλις ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης αφίχθη στο υπουργείο στην οδό Αριστοτέλους άρχισε να αναζητά τον νόμο Γκάγκα για να υιοθετήσει αθόρυβα τις ρυθμίσεις του.
    Ωστόσο οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα και ο ανασχηματισμός του Ιανουαρίου φρέναραν τις προθέσεις Χρυσοχοΐδη, αλλά έδωσαν βήμα στον νυν υπουργό Υγείας Αδ. Γεωργιάδη να εφαρμόσει τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία.
    Ο κοινός παρονομαστής μεταξύ των δύο, ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ο οποίος είχε προετοιμάσει εδώ και καιρό το έδαφος ώστε να ανοίξει το σύστημα σε ιδιώτες. Είχε ήδη έτοιμες τις υπουργικές αποφάσεις στο συρτάρι και περίμενε το πράσινο φως από τον πολιτικό του προϊστάμενο για να τις προωθήσει και να τις εφαρμόσει στην πράξη. Αλλωστε κι εκείνος είναι άνθρωπος του Κυριάκου Μητσοτάκη και εστιασμένος πλήρως στην ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών υγείας, παρότι προέρχεται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ.
Ιδιωτικό έργο με έτοιμους πελάτες από το ΕΣΥ
    Την αποδόμηση του μέχρι προσφάτως δωρεάν ΕΣΥ συνέχισε δριμύτερος ο Αδ. Γεωργιάδης, ο οποίος προώθησε με νέο νόμο το ιδιωτικό έργο των γιατρών του ΕΣΥ.
    Αν και είχε ψηφιστεί ήδη με τον νόμο Γκάγκα, φρόντισε να επανασυντάξει τις διατάξεις ώστε οι γιατροί του δημοσίου να έχουν ελευθέρας να εργάζονται με άνεση και στον ιδιωτικό τομέα, δημιουργώντας βέβαια την πελατεία τους από τα δημόσια νοσοκομεία.
    Αυτό είναι άλλωστε και το μεγάλο πρόβλημα για όσους ασθενείς προσφεύγουν στο σύστημα υγείας για να λάβουν υπηρεσίες. Με το επιχείρημα ότι υπάρχουν καθυστερήσεις, για παράδειγμα σε μια εξέταση ή για μια επέμβαση, θα προωθούνται στον ιδιωτικό τομέα ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.
    Είναι μια ρύθμιση πάντως που προκαλεί αντιδράσεις ακόμη και σε «γαλάζια» στελέχη που προέρχονται από τον ιατρικό χώρο, καθώς δημιουργούνται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού απέναντι σε όσους ιδιωτεύουν σήμερα. Ενδεικτικό είναι ότι όσοι γιατροί του ΕΣΥ επιλέξουν να ανοίξουν ιδιωτικό ιατρείο ή να εργαστούν σε ιδιωτική κλινική θα έχουν ήδη μια «προίκα» πελατών από τους ασθενείς που έχουν γνωρίσει στα δημόσια νοσοκομεία. Ενα πλεονέκτημα που δεν έχουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες γιατροί.
    Από την άλλη, τα σχέδια του Αδ. Γεωργιάδη να εντάξει άμεσα στο ΕΣΥ και ιδιώτες σκόνταψαν στις αντιδράσεις που καταγράφηκαν στη Βουλή κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου του.
    Βέβαια ο υπουργός Υγείας δεν πτοείται, αφού θεωρεί ότι η χώρα μας θα πρέπει να ανοίξει το σύστημα και αντίστροφα, να επιτρέψει δηλαδή σε ιδιώτες γιατρούς να νοικιάζουν χώρους μέσα στα νοσοκομεία για να κάνουν επεμβάσεις με δικούς τους ασθενείς.
    Και το επιχείρημα του Αδ. Γεωργιάδη, που το ακολουθεί κατά πόδας και ο υφυπουργός Μάρ. Θεμιστοκλέους, είναι ότι τέτοιες ρυθμίσεις υπάρχουν και στην υπόλοιπη Ευρώπη, ενώ θα φέρουν και νέα έσοδα στο ΕΣΥ.
«Κούρεμα» υπηρεσιών από ΕΟΠΥΥ
    Η κατάλυση του δημόσιου συστήματος υγείας δεν αφορά μόνο τα νοσοκομεία. Στην ατζέντα του Μιχ. Χρυσοχοΐδη και του Αδ. Γεωργιάδη βρισκόταν εδώ και καιρό και ο ΕΟΠΥΥ. Την αρχή έκανε ο τέως υπουργός Μιχ. Χρυσοχοΐδης, ο οποίος λίγες ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του είχε διατυπώσει την πρόθεση να παραχωρήσει σε ιδιωτικές εταιρείες τους ελέγχους που μέχρι τότε πραγματοποιούσε ο οργανισμός με δικά του τμήματα. Γι’ αυτό άλλωστε αθόρυβα ο Χρυσοχοΐδης είχε ξεκινήσει στο εξάμηνο της παρουσίας του στο υπουργείο Υγείας τις μυστικές επαφές με ιδιωτικές εταιρείες ελέγχου υπηρεσιών υγείας προκειμένου να συνάψει μαζί τους συμφωνία. Κάτι που στη συνέχεια υλοποιήθηκε επί Γεωργιάδη, αφού ήδη ο ΕΟΠΥΥ έχει υπογράψει συμφωνία 20 εκατ. ευρώ προκειμένου να αναλάβουν τους ελέγχους οι ιδιώτες.
    Και δεν είναι μόνο οι συγκεκριμένες υπηρεσίες που καταλύονται στον μεγαλύτερο οργανισμό υγείας της χώρας. Μέρα με τη μέρα «κουρεύονται» όλο και περισσότερες παροχές προς τους ασφαλισμένους, οι οποίοι ήδη καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές προκειμένου να έχουν δωρεάν ιατρική περίθαλψη. Οι νέες ρυθμίσεις που έχει προωθήσει ο υπουργός Υγείας περιλαμβάνουν δραστική μείωση των δωρεάν διαγνωστικών εξετάσεων που μπορούν να πραγματοποιούν οι ασφαλισμένοι, ενώ τίθενται και αυστηρά όρια στη συνταγογράφηση φαρμάκων.
Στόχος βέβαια της κυβέρνησης είναι να μειωθούν οι υποχρεωτικές επιστροφές των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων και των φαρμακευτικών εταιρειών όταν γίνεται υπέρβαση της προϋπολογισθείσας δαπάνης. Ενα κόστος που καλούνται πλέον οφθαλμοφανώς να καταβάλουν οι Ελληνες ασφαλισμένοι και όχι οι ιδιωτικές εταιρείες.
    Και σαν να μην έφταναν αυτά, ο Αδ. Γεωργιάδης επιβαρύνει τους ασθενείς τόσο με την αύξηση συμμετοχής στα φάρμακα –αναμένεται να αυξηθεί για όλα τα σκευάσματα– όσο και επιβάλλοντας επιπλέον χαράτσι στις διαγνωστικές εξετάσεις. Ηδη εφαρμόζεται η επιβάρυνση των 3 ευρώ ανά απεικονιστική εξέταση και 1 ευρώ για κάθε αιματολογική εξέταση, την ώρα που οι ασφαλισμένοι καταβάλλουν ήδη τη νόμιμη συμμετοχή τους.
   Επόμενο βήμα είναι να περιοριστούν και οι επεμβάσεις που καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ στον ιδιωτικό τομέα. Ηδη η «γαλάζια» διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ Θεανώ Καρποδίνη έχει γνωστοποιήσει ότι προτίθεται να εφαρμόσει νέο σύστημα ελέγχου των δαπανών, βάσει του οποίου θα απαιτείται προέγκριση για να χειρουργηθούν οι ασφαλισμένοι σε ιδιωτική κλινική. Το σύστημα αυτό εφαρμόζεται σήμερα και από τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες προκειμένου να περικόπτουν τις απαιτήσεις των πελατών τους.
Αναδημοσίευση από https://www.documentonews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου