Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2023

ΠΟΕΔΗΝ / Στον δρόμο για δημόσια και αξιοπρεπή Υγεία

 Υπό καταρρακτώδη βροχή, οι υγειονομικοί έδωσαν το «παρών» στη μεγάλη κινητοποίηση της ΠΟΕΔΗΝ για τις τραγικές συνθήκες στο ΕΣΥ και στα υπό κατάρρευση νοσοκομεία
    Στον δρόμο κατέβηκαν για ακόμα μια φορά οι υγειονομικοί, διαμαρτυρόμενοι για τις τραγικές συνθήκες στο ΕΣΥ και διεκδικώντας ένα καλύτερο σύστημα Υγείας.
    Η συγκέντρωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) ξεκίνησε στις 8.30 π.μ. στην πλατεία Μαβίλη και ακολούθησε πορεία που πέρασε από το Μέγαρο Μαξίμου, τη Βουλή, το υπουργείο Οικονομικών για να καταλήξει στο υπουργείο Υγείας.
     Οι δομές Υγείας βρίσκονται σε άθλια κατάσταση, ενώ αναμένεται δύσκολη περίοδος. Οι υγειονομικοί καλούνται να αντιμετωπίσουν τις ιώσεις και τις άλλες παθογένειες του συστήματος με 3.000 λιγότερα άτομα στο προσωπικό σε σχέση με πέρυσι. Παράλληλα, υπάρχει κύμα μαζικής φυγής υγειονομικών λόγω των δυσμενών συνθηκών εργασίας και των χαμηλών αμοιβών. Το ΕΣΥ δεν είναι πια ελκυστικό και οι επαγγελματίες προτιμούν τον ιδιωτικό τομέα, και κυρίως το εξωτερικό. Ο βασικός λόγος που δεν ανταποκρίνονται ή φεύγουν είναι ο μισθός των 1.850 ευρώ στους γιατρούς και 800 ευρώ στους νοσηλευτές, διασώστες και λοιπούς υγειονομικούς. Μισθοί που δεν καλύπτουν το κόστος διαβίωσης. Μάλιστα, σε χιλιάδες περιπτώσεις ο μισθός είναι χαμηλότερος του κατώτατου μισθού του ανειδίκευτου εργάτη!
Καθυστερημένες και λίγες προσλήψεις
    Η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει 6.500 προσλήψεις στην Υγεία για το 2024. Ωστόσο, οι υγειονομικοί φοβούνται πως με τους ρυθμούς που εκδίδει αποτελέσματα το ΑΣΕΠ οι προσλήψεις θα γίνουν σε τέσσερα με πέντε χρόνια. Παράλληλα, από τα νοσοκομεία αποχωρούν 200 με 300 υπάλληλοι κάθε μήνα. Γι’ αυτό οι επαγγελματίες της Υγείας επισημαίνουν ότι είναι επιτακτική η ανάγκη μονιμοποίησης των 20.000 συμβασιούχων με νομοθετική ρύθμιση, καθώς καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και υπάρχει σχετική δέσμευση. Με τα σημερινά δεδομένα, στο ΕΣΥ θα δημιουργούνται συνεχή κενά κι αυτά θα καλύπτονται από τον ιδιωτικό τομέα ή με ανορθόδοξες λύσεις, όπως οι ένστολοι στο ΕΚΑΒ. Μεγάλος χαμένος, σε κάθε περίπτωση, είναι ο ασθενής.
    Οι σοβαρές ελλείψεις προσωπικού έχουν μετατρέψει πολλά νοσοκομεία της περιφέρειας σε απλά κέντρα διακομιδών. Το 40% των χειρουργικών αιθουσών είναι κλειστές, με τον χρόνο αναμονής στις λίστες για χειρουργεία σε πολλές περιπτώσεις να ξεπερνά τα δύο έτη.
Οφειλές και εργολάβοι
    Το νοσοκομεία οφείλουν σε ληξιπρόθεσμες οφειλές 1,2 δισ. ευρώ. Οι δημόσιες δαπάνες Υγείας είναι στο 5% του ΑΕΠ, με τον μέσο όρο των χωρών της Ε.Ε. να είναι 7%. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση βάζει τους ακριβούς εργολάβους στα νοσοκομεία και απολύει σταδιακά 6.000 εργαζόμενους σε καθαριότητα, φύλαξη και σίτιση.
     Τα προβλήματα όμως για το ΕΣΥ δεν σταματούν εδώ. Η χώρα μας έχει τον υψηλότερο δείκτη νοσοκομειακών λοιμώξεων μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συνεχίζουν να εμφανίζονται ράντζα στα νοσοκομεία. Στη χώρα μας λειτουργούν 3,5 νοσοκομειακές κλίνες ανά 1.000 κατοίκους, εν αντιθέσει με τον μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είναι 5,3 κλίνες ανά 1.000 κατοίκους.
Προσωπικός γιατρός
     Οι τελευταίες εξαγγελίες για τον προσωπικό γιατρό και η ένταξη των αγροτικών γιατρών, που δεν είναι ειδικευμένοι, αποτελούν ομολογία αποτυχίας. Η Πρωτοβάθμια Περίθαλψη αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στη στελέχωση. Έχουν δηλώσει συμμετοχή στον θεσμό του προσωπικού γιατρού μόλις 3.500 γιατροί, μεταξύ αυτών μόνο 1.200 από τον ιδιωτικό τομέα. Οι 2.300 είναι από την Πρωτοβάθμια Περίθαλψη, που δεν προλαβαίνουν να απασχολούνται και στον προσωπικό γιατρό (εφημερίες σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, επισκέψεις κατ’ οίκον κ.λπ.). Η κατάρρευση της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης ευθύνεται για τις πολύωρες αναμονής στα ΤΕΠ των εφημερευόντων νοσοκομείων. Επίσης, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι οι μισθολογικές ανισότητες που εξαγγέλθηκαν μεταξύ των γιατρών θα οδηγήσουν σε μαζικές παραιτήσεις εκείνων που δουλεύουν πολλά χρόνια στο ΕΣΥ.
     Η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας υποβαθμίζει καθημερινά την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας και δημιουργεί ανισότητες στην πρόσβαση των πολιτών στο σύστημα, με τον ασθενή να καλείται να βάζει πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη και να αγοράζει υπηρεσίες.
Αναδημοσίευση από https://www.avgi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου