Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2023

ΦΥΛΑΞΗ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ στο ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ.

   Στάση εργασίας έκαναν οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο, διαμαρτυρόμενοι για θέματα φύλαξης και ασφάλειας στο νοσηλευτικό ίδρυμα, μετά και το τελευταίο περιστατικό που σημειώθηκε πριν από περίπου δέκα ημέρες στην Παιδιατρική Κλινική (αρπαγή παιδιού από τον πατέρα, ενώ του είχε αφαιρεθεί η επιμέλεια με εισαγγελική εντολή), το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να συλληφθεί μια νοσοκόμα. Το θέμα απασχόλησε έντονα την κοινή γνώμη και πήρε μεγάλη δημοσιότητα μετά τις καταγγελίες που έκανε ο πρόεδρος την ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος σε μέσα πανελλαδικής εμβέλειας. Μάλιστα, να υπενθυμίσουμε ότι στη συνέχεια, η νοσοκόμα που συνελήφθη, αθωώθηκε και για τα δυο αδικήματα, τόσο της έκθεσης, όσο και της άμεσης συνέργειας σε αρπαγή ανηλίκου.
    Ο πρόεδρος του Συλλόγου των Εργαζομένων του ΓΝΖ, Βαγγέλης Τσώλας, δήλωσε για την χθεσινή κινητοποίηση: «Σε συνέχεια των αποφάσεων της Γενικής Συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην αίθουσα του Δ.Σ. του Νοσοκομείου κηρύξαμε στάση εργασίας, διαμαρτυρόμενοι για τα γεγονότα που συνέβησαν στην παιδιατρική κλινική. Είμαστε εδώ ώστε το γεγονός αυτό να είναι το τελευταίο για τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου. Η συμμετοχή στην κινητοποίηση έφτασε το 100%. Στο νοσοκομείο παρέμεινε μόνο το προσωπικό ασφαλείας. Ζητάμε όταν απαιτείται για κάποιο περιστατικό φιλοξενία στο νοσοκομείο, να είναι σύντομη, να βρίσκονται άμεσα προνοιακές δομές, έτσι ώστε τα παιδιά να φεύγουν από το ΓΝΖ, αφού γίνει ο απαραίτητος έλεγχος κατόπιν των αποφάσεων των δικαστικών αρχών. Δεν είναι δουλειά του νοσηλευτικού προσωπικού να κάνει φύλαξη στις κλινικές είτε σε παιδιά είτε σε ενήλικες. Θέλουμε να υπάρχει σεκιούριτι στο Νοσοκομείο Ζακύνθου που εδώ και ένα χρόνο δεν υπάρχει. Ζητάμε επιπλέον νοσηλευτικό προσωπικό – όχι ότι αν είναι δυο νοσηλευτές στη βάρδια θα λειτουργούσε αποτρεπτικά από το να μην γίνει το συμβάν που έγινε- όμως πρέπει να είναι σε κάθε βάρδια δυο νοσηλευτές. Οτιδήποτε συμβεί, θα είμαστε δίπλα στον εργαζόμενο. Θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες προς τη διοίκηση, το Υπουργείο και την 6η ΥΠΕ. Είναι σε εξέλιξη μια ένορκη διοικητική εξέταση. Έχει έρθει η εντολή, ακόμα δεν έχει ξεκινήσει. Ας ελπίσουμε ότι αυτή η ΕΔΕ θα αναδείξει το πραγματικό πρόβλημα και για ποιο λόγο συνέβησαν όσα συνέβησαν».
    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Ζακύνθου, Νίκος Ποταμίτης, σημείωσε: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε σε αυτούς τους ρυθμούς, με αυτές τις συνθήκες, δηλαδή με υπερεργασία και υποαμειβόμενοι, με τόσες ελλείψεις σε προσωπικό, να υπηρετούμε αλλότρια καθήκοντα, όπως, δηλαδή φύλαξη ανθρώπινων ψυχών (πχ σε παιδιά και ενηλίκους με ψυχιατρικά προβλήματα). Πρέπει να προκύψουν δομές που θα φιλοξενούν αυτούς τους ανθρώπους με εξειδικευμένο προσωπικό.
    Πρέπει, εμείς, σε περίπτωση που οι δομές αποτυγχάνουν, να μπορούμε να βοηθήσουμε, αλλά μόνο, αφού έχουμε το προσωπικό που χρειάζεται. Λείπουν πάνω από τους μισούς γιατρούς που προβλέπει το οργανόγραμμα του Νοσοκομείου μας, λείπει το 1/3 από το παραϊατρικό και νοσηλευτικό προσωπικά και τα άλλα 2/3 είναι κατά το 50% εργαζόμενοι επικουρικοί, με συμβάσεις έργου. Δεν είναι συνθήκες αυτές εργασίας. Έχουν φύγει πάνω από 10 νοσηλευτές τα τελευταία 2-3 χρόνια. Έχουν φύγει πάνω από 20 γιατροί τα τελευταία 7 χρόνια. Πολλοί εξαιτίας αυτών των συνθηκών αποχωρούν από το Νοσοκομείο και αναζητούν την τύχη τους είτε σε άλλο νοσοκομείο της Ελλάδας είτε στο εξωτερικό είτε στον ιδιωτικό τομέα. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι. Δεχόμαστε πίεση.          Δεν υπάρχει φύλαξη στο νοσοκομείο, μόνο ένα άτομο είναι στην πύλη, ενώ πρέπει να είναι τουλάχιστον πέντε, για να μπορούν να βγουν τρεις οκτάωρες βάρδιες και τις 30 μέρες του μήνα. Δεν υπάρχει άνθρωπος να υπερασπιστεί ούτε το κτίριο ούτε τον εξοπλισμό ούτε τους γιατρούς, όταν κάποιος απειλεί για πρόκληση σωματικής βλάβης. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε χωρίς φύλαξη, χωρίς ασφάλεια. Φυσικά, θέλουμε ασφάλεια εξουσιοδοτημένη, να βάζει τάξη, να τηρεί τον νόμο και να προστατεύει τους ανθρώπους σε όλο το Νοσοκομείο. Ας σκεφτεί η κοινωνία πως μπορεί να μας βοηθήσει».
    Πρέπει, εμείς, σε περίπτωση που οι δομές αποτυγχάνουν, να μπορούμε να βοηθήσουμε, αλλά μόνο, αφού έχουμε το προσωπικό που χρειάζεται. Λείπουν πάνω από τους μισούς γιατρούς που προβλέπει το οργανόγραμμα του Νοσοκομείου μας, λείπει το 1/3 από το παραϊατρικό και νοσηλευτικό προσωπικά και τα άλλα 2/3 είναι κατά το 50% εργαζόμενοι επικουρικοί, με συμβάσεις έργου.         Δεν είναι συνθήκες αυτές εργασίας. Έχουν φύγει πάνω από 10 νοσηλευτές τα τελευταία 2-3 χρόνια. Έχουν φύγει πάνω από 20 γιατροί τα τελευταία 7 χρόνια. Πολλοί εξαιτίας αυτών των συνθηκών αποχωρούν από το Νοσοκομείο και αναζητούν την τύχη τους είτε σε άλλο νοσοκομείο της Ελλάδας είτε στο εξωτερικό είτε στον ιδιωτικό τομέα. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι. Δεχόμαστε πίεση. Δεν υπάρχει φύλαξη στο νοσοκομείο, μόνο ένα άτομο είναι στην πύλη, ενώ πρέπει να είναι τουλάχιστον πέντε, για να μπορούν να βγουν τρεις οκτάωρες βάρδιες και τις 30 μέρες του μήνα. Δεν υπάρχει άνθρωπος να υπερασπιστεί ούτε το κτίριο ούτε τον εξοπλισμό ούτε τους γιατρούς, όταν κάποιος απειλεί για πρόκληση σωματικής βλάβης. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε χωρίς φύλαξη, χωρίς ασφάλεια. Φυσικά, θέλουμε ασφάλεια εξουσιοδοτημένη, να βάζει τάξη, να τηρεί τον νόμο και να προστατεύει τους ανθρώπους σε όλο το Νοσοκομείο. Ας σκεφτεί η κοινωνία πως μπορεί να μας βοηθήσει».
Αναδημοσίευση από https://www.imerazante.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου