Κυριακή 23 Ιουλίου 2023

Νέο σύστημα επιλογής για Διοικητές Νοσοκομείων και ΥΠΕ – Οι αλλαγές από το φθινόπωρο

 Τέλος στις “ρουσφετολογικές προσλήψεις” στις θέσεις Διοικητών Νοσοκομείων και θέσεις διοίκησης στις ΥΠΕ, επιχειρεί να δώσει σχετικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή αμέσως μετά το καλοκαίρι.
    Με αυστηρά κριτήρια και όχι με “μπάρμπα στην Κορώνη” αναμένεται από το φθινόπωρο και μετά, να γίνονται οι προσλήψεις διοικητών στο Δημόσιο και ειδικότερα στα Δημόσια Νοσοκομεία και τις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ).
    Το σχετικό νομοσχέδιο -το οποίο επεξεργάζεται ήδη το Υπουργείο Εσωτερικών- αφορά φυσικά όχι μόνο στον χώρο της Υγείας, αλλά τον ευρύτερο χώρο του Δημοσίου.
   Τα νέα αυστηρά αξιοκρατικά κριτήρια αναμένεται να εφαρμοστούν στις διοικήσεις των 106 Νοσοκομείων και των 7 Υγειονομικών Περιφερειών της χώρας, αλλά και σε επιπλέον 552 Οργανισμούς, ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ.
    Οι απαιτήσεις θα περιλαμβάνουν τυπικά προσόντα, αλλά και μνημόνια απόδοσης, με τα οποία θα αξιολογείται το έργο των διοικητών. Εάν μάλιστα η αξιολόγηση είναι αρνητική, τότε ο διοικητής θα απολύεται.
     Αξίζει να σημειωθεί πως τα κριτήρια αποδοτικότητας για τους διοικητές των Νοσοκομείων θα περιλαμβάνουν συγκεκριμένους δημοσιονομικούς και οικονομικούς στόχους, ενώ μεγάλη βαρύτητα θα δίνεται και στους υγειονομικούς δείκτες.

Πώς θα αξιολογούνται οι αιτήσεις των υποψήφιων διοικητών

   Οι δημόσιοι φορείς θα εντάσσονται σε τρεις κατηγορίες, ανάλογα με τις υπηρεσίες, τον προϋπολογισμό τους και την κρισιμότητα του ρόλου τους.

Οι Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) και τα Δημόσια Νοσοκομεία εντάσσονται στην πρώτη κατηγορία, ενώ για την επιλογή των διοικητών θα απαιτείται εμπειρία σε διοικητικές θέσεις συστημάτων υγείας και πτυχία σε τομείς σχετικούς με τη Διοίκηση Επιχειρήσεων.

Η επιλογή των διοικητών θα πραγματοποιείται σε τρία στάδια:

  1. Αρχικά θα αξιολογούνται τα βιογραφικά των ενδιαφερομένων, δηλαδή τα αντικειμενικά τους προσόντα (πτυχία, εργασιακή εμπειρία). Οι αιτήσεις και τα σχετικά δικαιολογητικά θα κατατίθενται ηλεκτρονικά και στην δεύτερη φάση θα περνούν μόνο οι υποψήφιοι που εκπληρώνουν τις απαιτήσεις της πρώτης φάσης.
  2. Στη δεύτερη φάση επιλογής οι επιτυχόντες της πρώτης φάσης θα παραχωρούν συνέντευξη σε επιτροπές επιλογής διοικήσεων. Δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί εάν θα υπάρξει και γραπτή εξέταση, σύμφωνα με τα πρότυπα του ΑΣΕΠ.
  3. Στην τρίτη και τελική φάση θα περνούν οι τρεις υποψήφιοι με την υψηλότερη βαθμολογία, ενώ την τελική επιλογή θα κληθεί να κάνει ο αρμόδιος υπουργός που εποπτεύει τον φορέα, στην περίπτωση του Υπουργείου Υγείας δηλαδή, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ή ακόμη και το Υπουργικό Συμβούλιο.

Διοικητές Νοσοκομείων: Οι «εκπεσόντες» και οι «επιτυχόντες» της προηγούμενης τετραετίας

    Η έναρξη της προηγούμενης τετραετίας της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας χαρακτηρίστηκε από πολλά ευτράπελα με “οσμή σκανδάλου” στην επιλογή των Διοικητών των Νοσοκομείων.
    Ο τότε υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, δέχθηκε σκληρή κριτική από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία έκαναν λόγο για “ρουσφετολογικές προσλήψεις”, ενώ την επικαιρότητα απασχόλησαν διορισμοί  ηλικιωμένων και άλλων ατόμων, που δεν είχαν καμία σχέση με τον χώρο της Υγείας.
   Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ωστόσο, είχε διαβεβαιώσει τότε ότι εάν οι διοικητές αποδεικνύονταν ανεπαρκείς θα άλλαζαν. Και πράγματι έτσι έγινε. Δεν έκοψαν όλοι οι διοικητές το “νήμα” της τετραετίας, ενώ όσοι αξιολογήθηκαν για το έργο τους και αυτό κρίθηκε ανεπαρκές, απολύθηκαν χωρίς αποζημίωση.
    Σήμερα όσοι Διοικητές παραμένουν στα Νοσοκομεία, παραμένουν μετά από παράταση των συμβάσεών τους πριν από τις εκλογές, ενώ οι θητείες των περισσότερων λήγουν στα τέλη Ιουλίου.
   Σε τηλεδιάσκεψη πάντως, που πραγματοποίησε με τους Διοικητές όλων των Νοσοκομείων και των ΥΠΕ, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, τόνισε απευθυνόμενος προς τους διοικητές, πως “όσοι δεν μπορούν να κάνουν τη δουλειά, να το πουν και να φύγουν”.
    Να σημειωθεί, πάντως, ότι το έργο των νέων διοικητών Νοσοκομείων, θα αξιολογηθεί με βάση τις νέες ανάγκες που έχουν προκύψει και τους νέους στόχους για την ανασυγκρότηση του ΕΣΥ, οι οποίοι τέθηκαν  πριν από τις εκλογές.
    Τα κριτήρια είναι: η εξάλειψη των ράντζων, η χρηστή οικονομική διοίκηση, ο έλεγχος των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων και η εύρυθμη λειτουργία των νέων αυτόνομων Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ).

Της Γιάννας Σουλάκη/iatropedia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου