Γέμισαν εκ νέου ράντζα τα νοσοκομεία, με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκο, να καταγράφει τις αιτίες που προκαλούν το εν λόγω φαινόμενο.
Μπορεί η πανδημία να ανέδειξε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο το σημαντικό ρόλο του Εθνικού Συστήματος Υγείας ωστόσο η κυβέρνηση δεν έχει λάβει το μήνυμα καθώς δεν προχώρησε στην ουσιαστική ενίσχυση των νοσοκομείων και της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Αποτέλεσμα αυτής την κυβερνητικής επιλογής είναι τεράστια ταλαιπωρία των ασθενών στις εφημερίες αλλά και η πίεση στους λιγοστούς γιατρούς και νοσηλευτές που όχι μόνο προσπαθούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους ασθενείς τους αλλά προσπαθούν να τους βρουν και κρεβάτι με πολλούς από αυτούς τελικά να καταλήγουν σε ράντζα.
Μάλιστα η κατάσταση έχει χειροτερέψει ακόμα περισσότερο αυτή την εποχή με την έξαρσης της γρίπης και των άλλων εποχικών ιώσεων. «Το Αττικό και ο Ευαγγελισμός μετά από κάθε εφημερία αναπτύσσουν τα περισσότερα ράντζα από κάθε νοσοκομείο της χώρας. Τα ράντζα τους ξεπερνούν τα 100. Το Αττικό σήμερα μετά από εφημερία έχει αναπτύξει 120 ράντζα. Ράντζα επίσης αναπτύσσει το Γεννηματάς Αττικής και άλλα νοσοκομεία της Αττικής» αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία.
Ποιος είναι όμως ο λόγος που ασθενείς καταλήγουν να βρίσκονται σε ράντζα; Σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρει ο Μιχάλης Γιαννάκος: «Στη χώρα μας λειτουργούν 35.000 κλίνες στα Δημόσια Νοσοκομεία. Δηλαδή 3,5 κλίνες ανά 100.000 κατοίκους. Στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης λειτουργούν 5,3 κλίνες ανα 100.000 κατοίκους. Το 2013 λόγω μνημονιακών δεσμεύσεων κλείσανε 10 νοσοκομεία.Τα νοσοκομεία που έκλεισαν ξεφόρτωναν εισαγωγές από τα μεγάλα νοσοκομεία των ράντζων.Παράδειγμα: Το Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής πρώην λοιμωδών συνεφειμέρευε με το Αττικό Νοσοκομείο και βοηθούσε.Το κλείσανε το 2013 και το ξαναθυμήθηκαν για λίγο στη πανδημία.Το άνοιξαν για νοσηλεία περιστατικών κορονοιού, χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό και προσωπικό. Και το ξανακλείσανε».
Εν τω μεταξύ όπως εξηγούν τόσο γιατροί όσο και νοσηλευτές ένας από τους κυριότερους λόγους που τα επείγοντα των νοσοκομείων στις εφημερίες πιέζονται αφόρητα είναι και η απουσία της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας καθώς περιστατικά που θα μπορούσαν να είχαν αντιμετωπιστεί από γιατρό πρωτοβάθμιας φροντίδας τελικά καταλήγουν στα επείγοντα των νοσοκομείων. Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί στις εφημερίες είναι όσα αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ «Τα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής και Θεσσαλονίκης τα επισκέπτονται πάνω από 1.000 ασθενείς στα επείγοντα σε κάθε εφημερία και γίνονται περί τις 200 εισαγωγές. Οι μισοί ασθενείς από όσους προσέρχονται στα επείγοντα δεν θα πήγαιναν εαν υπήρχε πρωτοβάθμια περίθαλψη» αναφέρει και συνεχίζει «Δεν θα συνέβαινε αυτή η ταλαιπωρία στα επείγοντα με τις πολύωρες αναμονές και πολλοί ασθενείς βαριά περιστατικά θα προσέρχονταν έγκαιρα πριν επιβαρυνθούν» καταλήγει.
Ο ίδιος αναφέρεται και σε άλλους λόγους που προκαλούν συμφόρηση στα μεγάλα νοσοκομεία όπως η εμπιστοσύνη των ασθενών για να τα μεγάλα νοσοκομεία καθώς γνωρίζουν για τις ελλείψεις στα μικρότερα αλλά και οι εξειδικευμένες θεραπείες των μεγάλων νοσοκομείων που καταλαμβάνουν κρεβάτια «Παράδειγμα το Αττικό Νοσοκομείο σε ημέρα μη εφημερίας έκανε εισαγωγή σε 16 παιδιά προγραμματισμένα στη παιδιατρική κλινική για εξειδικευμένες θεραπείες».
Πάντως η ταλαιπωρία των ασθενών που τελικά μπορεί να καταλήξουν σε ράντζο ξεκινάει από πολύ νωρίτερα.Από την στιγμή δηλαδή που θα επισκεφθούν τα επείγοντα των εφημερευόντων νοσοκομείων μέχρι να έρθει η ώρα να εξυπηρετηθούν από τα υποστελεχωμένα νοσοκομεία «Δεν είναι ταχυδακτυλουργοί οι ελάχιστοι Γιατροί και Νοσηλευτές των επειγόντων να εξυπηρετούν ταυτόχρονα εκατοντάδες ασθενείς» λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.
Πάντως τόσο οι νοσοκομειακοί γιατροί όσο και οι νοσηλευτές έχουν κάνει σαφές ότι τόσο το θέμα των ράντζων όσο και η πολύωρη ταλαιπωρία των ασθενών αντιμετωπίζεται με ένα και μοναδικό τρόπο. Ισχυρή πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας που θα αποσυμπιέζει τα επείγοντα των νοσοκομείων σε συνδυασμός με την αύξηση των κλινών στα νοσοκομεία που θα στελεχώνονται με το κατάλληλο προσωπικό.
αναδημοσίευση από Documento.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου