Παρασκευή 24 Ιουνίου 2022

ΑΡΘΡΟ Μιχ. Γιαννάκου: Η ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΤΩΝ ΡΑΝΤΖΩΝ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑ ΤΙΣ ΠΑΘΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥ ΕΣΥ.

   Πολλά εκ των εφημερευόντων  Νοσοκομείων της ΑΤΤΙΚΗΣ   το πρωί  στις 8  με το κλείσιμο της εφημερίας είναι πλημμυρισμένα  από  ράντζα με ασθενείς non  covid,  με τεράστιες ελλείψεις  προσωπικού,  ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ- ΤΡΑΥΜΑΤΙΟΦΟΡΕΩΝ -ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ κλπ άλλων ειδικοτήτων, ελλείψεις  που ένεκα των οποίων κλινικές για 45 ασθενείς, αναγκάζονται να λειτουργούν με  2 νοσηλευτές  στην βάρδια,   απόγευμα  και νύχτα .       
     Σήμερα το πρωί μετά από  Εφημερία  το ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ ανέπτυξε  25 ράντζα, υπάρχουν ακόμη ασθενείς ατακτοποίητοι στα  επείγοντα, παράλληλα εισήχθησαν 18 ασθενείς με κορωνοϊό από περίπου 10 σε προηγούμενες εφημερίες, το ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ 24 ράντζα,  φορεία και 11 παθολογικά περιστατικά  νοσηλεύονται  στη  Μαιευτική κλινική που είναι απαραίτητη για  την φιλοξενία των εγκύων γυναικών που τώρα είναι διασκορπισμένες σε   γυναικολογικές κλινικές που νοσηλεύονται γυναίκες άλλων παθήσεων. Πριν λίγες ημέρες  άλλαξαν το τρόπο εφημέρευσης. 
    Το Νοσοκομείο Αλεξάνδρας συνεφημερεύει με το  ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ και όχι με το ΛΑΪΚΌ. Δεν λύθηκε το πρόβλημα των ράντζων σε κανένα εκ των τριών Νοσοκομείων. Αντιθέτως αύξησε τα ράντζα κατά πολύ στο ΛΑΙΚΟ που με το νέο σύστημα αναπτύσσονται  περί τα 50 ράντζα.
     Πρωταθλητές στην ανάπτυξη ράντζων και φορείων στις εφημερίες είναι  το ΑΤΤΙΚΟ και ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ. Το ΑΤΤΙΚΟ μετά από κάθε εφημερία  αναπτύσσει περί τα 140 ράντζα και  φορεία. Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ περί τα 100 ράντζα και  φορεία  φανερά και κρυφά.
Απελπιστική κατάσταση.
     Γεμίζουν σε πολλές περιπτώσεις οι διάδρομοι, τα σαλόνια  των κλινικών με   ράντζα και φορεία από νοσηλευόμενους ασθενείς. Μάλιστα υπάρχουν και τα κρυφά ράντζα, φορεία που προστίθενται εντός των θαλάμων νοσηλείας.  Σε δωμάτια Νοσηλείας  προστίθενται σε κάθε γωνία φορεία  με ασθενείς.  Υποβαθμίζεται  η ποιότητα νοσηλείας με μεγάλη επικινδυνότητα για τους ασθενείς. Ασθενείς με σοβαρά προβλήματα υγείας, ορθοπεδικά περιστατικά με ανοικτά τραύματα,  ασθενείς σε ανοσοκαταστολή  βρίσκονται στοιβαγμένοι  σε  φορεία ή ράντζα.
     Ένας από τους σοβαρούς λόγους που  εκτινάχθηκαν  και θερίζουν οι νοσοκομειακές λοιμώξεις.
    Θα πρέπει οι υγειονομικές αρχές να αντιμετωπίσουν  την επιδημία των ράντζων στα Νοσοκομεία της ΑΤΤΙΚΗΣ στη πραγματική τους βάση. Φανταστείται  εάν αυτό συμβαίνει τώρα   που είναι καλοκαίρι, τα νοσοκομεία  αποδέσμευσαν δύο και τρείς  κλινικές που  χρησιμοποιούσαν  για τη Νοσηλεία   περιστατικών  κορωνοϊού, δύο μεγάλα Νοσοκομεία  της Αττικής που  είχαν μετατραπεί σε Νοσοκομεία κορωνοϊού επανήλθαν στη   γενική τους  λειτουργία(Ερυθρός,  Σισμανόγλειο), τι θα γίνει το χειμώνα;
     Υπάρχουν όμως και  μεγάλα Νοσοκομεία της ΑΤΤΙΚΗΣ που δεν αναπτύσσουν ράντζα μετά από τις εφημερίες. ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ, ΕΡΥΘΡΟΣ, ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ, ΣΩΤΗΡΙΑ, ΝΙΚΑΙΑ, ΤΖΑΝΕΙΟ κ.α.λ.)
     Οι λόγοι που δημιουργήθηκε η  επιδημία των ράντζων στα νοσοκομεία της  ΑΤΤΙΚΗΣ σχετίζονται με τις παθογένειες του ΕΣΥ και την πανδημία.
Αναφέρουμε:
....Στη κορύφωση των κυμάτων της πανδημίας οι ασθενείς απέφευγαν να επισκεφθούν τα νοσοκομεία με αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί η υγεία τους  και να προσέρχονται τώρα  στα εφημερεύοντα νοσοκομεία  που η πανδημία είναι σε ύφεση  αν και αυξανόμενη σε κρούσματα.
......Τα Νοσοκομεία είχαν μετατραπεί σε μονοθεματικά, αντιμετώπισης του κορωνοϊού, αναστέλλοντας τη λειτουργία τμημάτων. Τώρα που επανήλθαν σε σχετική γενική λειτουργία όπως τα χειρουργεία  αυξήθηκε η ζήτηση.
...... Έλλειψη πρωτοβάθμιας περίθαλψης με αποτέλεσμα πολλοί ασθενείς να προσέρχονται στα ΤΕΠ αφού  επιβαρύνεται  σημαντικά η κατάσταση της υγείας τους.
......Επιλογή  εφημερεύοντος Νοσοκομείου από τους ασθενείς που προσέρχονται περιπατητικοί ή με συνοδό.
.... Προσέλευση ασθενών ή διακομιδών από περιφέρεια λόγω της μη στελέχωσης των περιφερειακών Νοσοκομείων.
....Ελλείψεις προσωπικού που εμποδίζουν την πλήρη ανάπτυξη των Νοσοκομείων
.... Κατάργηση Νοσοκομείων το έτος 2013 που στέρησε κρεβάτια από το σύστημα που συνεφημέρευαν με μεγάλα Νοσοκομεία και βοηθούσαν σημαντικά. ( Δυτικής Αττικής, Πολυκλινική, Πατησίων, Αμαλία Φλέμινγκ ένα μέρος  κ.λ.π.)
     Για να λυθεί το πρόβλημα των ράντζων χρειάζεται επαρκή στελέχωση και χρηματοδότηση του ΕΣΥ. Ενίσχυση όλων των Νοσοκομείων. Να ανοίξουν τα νοσοκομεία που έκλεισαν. Αύξηση των δημοσίων δαπανών υγείας.
                               Μιχ. Γιαννάκος - ΠΟΕΔΗΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου