Κυριακή 8 Μαΐου 2022

Στο επίκεντρο η πυρασφάλεια στα νοσοκομεία Ρίου και «Αγ. Ανδρέα»

      Μετά και το τραγικό συμβάν στο «Παπανικολάου», ενημερώνεται και πάλι το προσωπικό, ενώ αναμένεται και άσκηση, σε συνεργασία με την Πυροσβεστική.
     Η ασφάλεια που παρέχουν τα συστήματα πυρανίχνευσης και πυρόσβεσης των δυο μεγάλων νοσοκομείων της Πάτρας ( ΠΓΝΠ και Άγιος Ανδρέας) αποτελεί ένα από τα ζητούμενα για τους υπευθύνους των συγκεκριμένων μονάδων, καθώς σε πολλές περιπτώσεις και σε συγκεκριμένες κλινικές μία σπίθα αρκεί για να «τιναχτούν» ολόκληρες κλινικές στο αέρα.
     Οι δύο «ναυαρχίδες» της δημόσιας υγείας στην περιοχή μπαίνουν στο μικροσκόπιο, προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο τα συστήματα που διαθέτουν αλλά και το προσωπικό τους είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν με επιτυχία το σενάριο εκδήλωσης μιας πυρκαγιάς ή ακόμα και μιας θανατηφόρας έκρηξης από οξυγόνο. Όλα αυτά, επανεξετάζονται μετά και το τραγικό περιστατικό με νεκρούς και εγκαυματίες από την φωτιά που ξέσπασε στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης.
Προέχει η ασφάλεια των ασθενών
    Όπως προκύπτει από την έρευνα του MAX FM, όσο σύγχρονα μέσα και αν διαθέτει μία νοσοκομειακή μονάδα αυτού του μεγέθους, η αποφυγή ενός δυστυχήματος είναι πολύ δύσκολη, καθώς η απερισκεψία ενός ασθενούς και μία ανοιχτή παροχή οξυγόνου αρκούν για να «τινάξουν» κυριολεκτικά στον αέρα μια ολόκληρη κλινική.
   Και κάτι τέτοιο είναι κάτι πολύ πιθανόν – όχι λόγω κενού στο σύστημα της πυρανίχνευσης και πυρόσβεσης των δύο μεγάλων νοσοκομείων της Πάτρας – αλλά γιατί υπάρχει αδυναμία, να ελέγχεται είκοσι τέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο κάθε νοσηλευόμενος, ιδιαίτερα σε θαλάμους που γίνεται παροχή οξυγόνου.
    Ο Αναπληρωτής Διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πάτρας Δημήτριος Μπάκος δηλώνει στον «Νεολόγο» των Πατρών: «Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πάτρας καταβάλλεται κάθε προσπάθεια αναβάθμισης υποδομών με προτεραιότητα τις εγκαταστάσεις που αφορούν στην ασφάλεια των ασθενών».
    Σύμφωνα με τον Διευθυντή των Τεχνικών Υπηρεσιών στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου Σπύρο Καλαφάτη: «Το σύστημα πυρασφάλειας του νοσοκομείου είναι ενεργό, ελέγχεται συχνά – πυκνά και είναι πιστοποιημένο, ενώ συντηρείται από ιδιωτική τεχνική εταιρεία».
Τι συμβαίνει στον «Άγιο Ανδρέα»
    Το ενεργό σύστημα πυρανίχνευσης και πυρόσβεσης που διαθέτει το νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας», συνοδεύεται από προβληματισμό για την επάρκειά του, καθώς σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο στο σωματείο των εργαζομένων ‘Ιπποκράτης» Κώστα Πετρόπουλο, είναι σύγχρονο, αλλά υπάρχουν ερωτηματικά ως προς τον αριθμό των φορητών πυροσβεστήρων που διαθέτει σε συνάρτηση με τα τετραγωνικά που καταλαμβάνουν οι υποδομές του.
     Ερωτήματα προκύπτουν και για την εκπαίδευση του προσωπικού και ιδιαίτερα των νοσηλευτών. Αυτά αφορούν στο κατά πόσο είναι σε θέση να διαχειριστούν ένα περιστατικό ανάλογο με αυτό που προκάλεσε την έκρηξη στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης καθώς και στο πως θα αντιδράσει η τεχνική υπηρεσία του νοσοκομείου τη δεδομένη στιγμή.
Η άμεση απάντηση της Διοίκησης
    Ο «Νεολόγος» των Πατρών μίλησε με τον Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών «Ο Άγιος Ανδρέας» Ηλία Θεοδωρόπουλο, ο οποίος, μας επισήμανε «πώς η Διοίκηση του Νοσηλευτηρίου προχώρησε σε άμεσες πρωτοβουλίες ώστε να ενημερωθεί και να εκπαιδευτεί ξανά το προσωπικό».
     Ο κ. Θεοδωρόπουλος σε ερώτηση μας για την κατάσταση του εξοπλισμού, τόνισε πως πάντα ελέγχονται οι πυροσβεστήρες οι οποίοι αναγομώνονται έγκαιρα αλλά και τα μέτρα πυρόσβεσης.
    Όμως, όπως μας λέει ο Διοικητής του «Αγίου Ανδρέα», το κάπνισμα απαγορεύεται αυστηρώς σε όλους τους χώρους του Νοσοκομείου καθώς άλλες ενέργειες που μπορούν να προκαλέσουν ανάφλεξη. «Είναι αδιανόητο μέσα στους θαλάμους κάποιος να ανάψει τσιγάρο, ειδικά όταν υπάρχει παροχή οξυγόνου. Η Διοίκηση λαμβάνει μέτρα και θα πρέπει και οι πολίτες να είναι προσεκτικοί ώστε να μην εκδηλωθεί κάποια εστία φωτιάς λόγω ανθρώπινης αμέλειας.»
     Τέλος σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, πρόσφατα, στο Νοσοκομείο, με την συμμετοχή κλιμακίου της Πυροσβεστικής Αχαΐας, παρουσία του Συντονιστή Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Νήσων Υποστράτηγου Νίκου Ρουμελιώτη και του Διοικητής της Πυροσβεστικής Αχαΐας Πυράρχου Βασίλη Σολδάτου, αποφασίστηκε και η πραγματοποίηση και μιας άσκησης από την Πυροσβεστική Υπηρεσία σε συνεργασία με την Διοίκηση και το προσωπικό.
     Η συγκεκριμένη άσκηση αναμένεται όμως να γίνει από τον Οκτώβριο αφού ήδη έχει ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος και τα στελέχη είναι επιφορτισμένα με την προστασία από τις φωτιές του καλοκαιριού.
Το πόρισμα για το Νοσοκομείο «Παπανικολάου»
    Η έκθεση που συνέταξε ειδικός πραγματογνώμονας που ορίστηκε από την πλευρά του Νοσοκομείου Παπανικολάου αναφέρει πώς η φωτιά ξεκίνησε από τσιγάρο που άναψε ασθενής, με αποτέλεσμα να πάρουν φωτιά τα ρούχα του. Σύμφωνα με το πόρισμα, ο νοσηλευόμενος πάνω στον πανικό του, έβγαλε την μπλούζα του και την πέταξε πάνω σε άλλον ασθενή, ο οποίος αμέσως “λαμπάδιασε” λόγω του οξυγόνου που του χορηγούνταν.
      Οι δύο άνδρες έχασαν τη ζωή τους, καθώς είχαν υποστεί εκτεταμένα εγκαύματα, ενώ η άμεση διακοπή οξυγόνου στον θάλαμο περιόρισε τον κίνδυνο επέκτασης της φωτιάς και σε άλλα κρεβάτια.
ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΞΑΝΘΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου