Δευτέρα 30 Μαΐου 2022

Ο Μιχ Γιαννάκος για το ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΟ ΚΑΡΑΜΑΝΔΑΝΕΙΟ Νοσοκομείο

 ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΚΑΡΑΜΑΝΔΑΝΕΙΟ 
ΜΑΡΑΖΩΝΕΙ.  ΧΩΡΙΣ ΑΞΟΝΙΚΟ, ΧΩΡΙΣ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΟΥΣ. ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟΙ ΧΩΡΟΙ. ΑΙΤΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ  Η ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ.
 
   Το Γ.Ν. Παίδων Πατρών ‘Καραμανδάνειο’ είναι το ΜΟΝΑΔΙΚΟ, εκτός Αθηνών και Θεσσαλονίκης, αμιγώς παιδιατρικό νοσοκομείο στην Ελλάδα. Εξυπηρετεί όλη την Δυτική Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων, των Ιονίων Νήσων, ιδίως σε ότι αφορά στα Χειρουργικά, Ορθοπαιδικά και ΩΡΛ περιστατικά. Κάθε χρόνο γίνονται περίπου 2000 χειρουργικές επεμβάσεις και στα ιατρεία του νοσοκομείου εξετάζονται, κατά μέσο όρο, 40000 παιδιά. 
   Εδώ και πολλά χρόνια υπάρχει μια συστηματική προσπάθεια υποβάθμισης του. Από τους διευθυντές των κλινικών και τους προϊστάμενους των τμημάτων, έχουν γίνει ουκ ολίγες αναφορές για την αναδιαμόρφωση των χειρουργείων (αλλά και άλλων χώρων), οι οποίοι έχουν ακόμη τις προδιαγραφές της δεκαετίας του ’80.  
   Αλλεπάλληλες φορές έχει γίνει προσπάθεια για αλλαγή του αξονικού τομογράφου, ο οποίος εδώ και χρόνια δεν λειτουργεί. Από 01/01/2019 τα παιδιατρικά νοσοκομεία, δια νόμου, δέχονται ασθενείς έως 16 ετών, και στο νοσοκομείο εκτός από την έλλειψη αξονικού τομογράφου, απουσιάζει και η αιμοδοσία (η οποία εδώ και πολύ καιρό έχει μεταφερθεί στο Γ. Ν. Πατρών). Τραυματίες από τροχαία ατυχήματα, που χρήζουν μετάγγισης, πρέπει να περιμένουν να γίνει η διασταύρωση και η μεταφορά του αίματος από το Γ. Ν. Πατρών, ενώ εκείνοι που πρέπει να κάνουν αξονική τομογραφία, μεταφέρονται 6 χιλιόμετρα μακριά, στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Πάτρας. 
   Τους τελευταίους μήνες η κατάσταση στο νοσοκομείο, έπειτα από δύο συνταξιοδοτήσεις, επιδεινώθηκε στο αναισθησιολογικό τμήμα. Οι οργανικές θέσεις των αναισθησιολόγων είναι 4. Οι 2 θέσεις καταλαμβάνονται από ιατρούς άλλων νοσοκομείων, οι οποίοι έχουν δηλώσει πως θέλουν να γυρίσουν στην οργανική τους θέση. Συγκεκριμένα ο ένας συνάδελφος αναφέρει πως δεν είναι ικανός να δώσει αναισθησία σε παιδιά, αφού δεν έχει εκπαιδευτεί αρκετά (ήδη βρίσκεται σε αναρρωτική άδεια), ενώ η δεύτερη συνάδελφος (η οποία, αν είναι δυνατόν, κάνει 17 εφημερίες αυτό το μήνα) έχει μετακινηθεί εδώ και, σχεδόν, 2 χρόνια από τη μονάδα Παίδων, στην οποία έχει διοριστεί μετά από κρίση. Μία θέση καταλαμβάνεται από την Συντονίστρια Διευθύντρια του αναισθησιολογικού, η οποία από πέρυσι έχει δηλώσει πως θα παραιτηθεί το 2022, κάτι που έκανε εγγράφως πριν ένα μήνα περίπου. Την 4η θέση κατείχε συνάδελφος, επιμελήτρια β’, η οποία πριν μερικές ημέρες παραιτήθηκε. 
   Τα παραπάνω σημαίνουν πως το πολύ σε 1 μήνα, οι κενές οργανικές θέσεις στο νοσοκομείο θα είναι 4!!! Η διοίκηση του νοσοκομείου από τον Αύγουστο του 2021! έχει ζητήσει επανειλημμένως προκήρυξη για το αναισθησιολογικό τμήμα, χωρίς όμως ανταπόκριση. Από την ΥΠΕ, ως λύση προτείνεται συνεχώς η μετακίνηση αναισθησιολόγων με εντέλλεσθε, οι οποίοι ο ένας μετά τον άλλο, μετά την άφιξή τους στο νοσοκομείο, αναφέρουν πως δεν έχουν εμπειρία όσον αφορά στον παιδιατρικό πληθυσμό, με αποτέλεσμα να έχουν αναβληθεί επ’ αόριστον τα τακτικά χειρουργεία. Επιπλέον η ΥΠΕ αναφέρει πως δεν υπάρχει ενδιαφέρον από ιατρούς για το αναισθησιολογικό τμήμα, ξεχνώντας πως στην προκήρυξη του 2018 για μία θέση αναισθησιολόγων κατέθεσαν τα χαρτιά τους 17 άτομα!  
   Ανησυχία υπάρχει και στο Παιδοχειρουργικό τμήμα. Αυτή τη στιγμή υπάρχει κενή θέση παιδοχειρουργού εδώ και ενάμιση χρόνο, παρά τις εκκλήσεις για προκήρυξη από πέρυσι. Οι επικουρικοί ιατροί, που εργάζονται στο τμήμα με διαδοχικές παρατάσεις (έως και 6 χρόνια σχεδόν!), έχουν λήξη της σύμβασής τους την 31 Δεκεμβρίου το 2022. Ο δε Διευθυντής της Παιδοχειρουργικής Κλινικής το Δεκέμβριο του 2022 θα συνταξιοδοτηθεί. Η νομοθεσία δίνει το δικαίωμα σε νοσοκομεία, τα οποία έχουν θέσεις που κενώνονται λόγω συνταξιοδότησης, να ζητούν την προκήρυξη των συγκεκριμένων θέσεων 6 μήνες νωρίτερα. Καθώς όλοι γνωρίζουν πως οι κρίσεις των ιατρών ΕΣΥ είναι μια διαδικασία χρονοβόρα (μηνών ή και ετών κάποιες φορές), υπάρχει ο φόβος πως σύντομα η Παιδοχειρουργική κλινική θα γίνει το… νέο αναισθησιολογικό. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η τελευταία θέση Παιδοχειρουργού, η οποία προκηρύχθηκε το 2020, έμεινε κενή 4 χρόνια! 
   Επιπλέον, το τελευταίο διάστημα υπάρχουν πολυάριθμες φήμες για μετακίνηση μέρους ή όλου του νοσοκομείου, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών ‘Παναγία η Βοήθεια’, χωρίς να υπάρχουν οι ανάλογοι, ΞΕΧΩΡΙΣΤΟΙ, χώροι για παιδιά, οι αίθουσες χειρουργείων και, το σημαντικότερο, οι αναισθησιολόγοι, οι όποιοι να έχουν συμφωνήσει στο να αναλάβουν την διαδικασία αναισθησίας σε παιδιατρικό πληθυσμό.  ΑΙΤΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΕΜΑΣ Η ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ  ΚΑΡΑΜΑΝΔΑΝΕΙΟΥ  ΣΤΟ  ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ  ΡΙΟ.
   Για όλους τους παραπάνω λόγους απαιτούμε την Fast Track προκήρυξη όλων των κενών οργανικών θέσεων στο Γ.Ν. Παίδων Πατρών ‘Καραμανδάνειο’ και την άμεση έναρξη όλων των απαραίτητων διαδικασιών για την αναβάθμιση του ξενοδοχειακού και ιατρικοεργαστηριακού εξοπλισμού του νοσοκομείου. Έντονη επιθυμία είναι να γίνει γνωστό και ποιο λόγο, υπήρξε αυτή η κωλυσιεργία, ειδικά για το θέμα των αναισθησιολόγων. 
   Το ‘Καραμανδάνειο’ έχει μια βαριά παρακαταθήκη δεκαετιών, την οποίοι  οι εργαζόμενοι και κυρίως, αυτοί που μεθοδεύουν, την χωρίς λόγο, υποβάθμισή του να σεβαστούν.
                       Μιχ. Γιαννάκος  ΠΟΕΔΗΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου