Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2024

Τι γίνεται με την θέρμανση στα Μαγειρεία......και όχι μόνον.

     Ο χειμώνας έχει αρχίσει να μπαίνει και δυστυχώς δεν ξεκίνησε με τις καλύτερες προϋποθέσεις για κάποιους χώρους του Νοσοκομείου μας, όπως τα Μαγειρεία και όχι μόνον......
    Τί συμβαίνει λοιπόν εκεί, uα το αναδείξει κάποιος, ποιος καί πότε θα επιληφθεί;  .........

Διοικητές νοσοκομείων: "Πονοκέφαλος" στο ΕΣΥ με παραιτήσεις και αδράνεια λόγω καθυστερήσεων

     Σοβαρές δυσλειτουργίες καταγράφονται τις τελευταίες εβδομάδες σε πολλά δημόσια νοσοκομεία της χώρας, λόγω και των καθυστερήσεων που παρουσιάζει ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για τον διορισμό νέων Διοικητών στο ΕΣΥ.

    Ο διαγωνισμός που στηρίζεται στον εξαιρετικά σύνθετο νόμο Κεραμέως είναι σε εξέλιξη κοντά έναν χρόνο, με αποτέλεσμα πολλά στελέχη που σήμερα διοικούν νοσοκομεία να έχουν περιέλθει σε μια αδράνεια, τόσο λόγω της παρατεταμένης αναμονής, όσο και επειδή γνωρίζουν ότι δεν θα βρίσκονται την επόμενη μέρα στο σύστημα υγείας.
    Άλλωστε αρκετοί νυν Διοικητές από διάφορα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας, είδαν το όνομά τους να βρίσκεται εκτός της «επτάδας» που προηγείται στην επόμενη φάση του διαγωνισμού. Να σημειωθεί ότι ο νόμος προβλέπει προσωπικές συνεντεύξεις στην επόμενη φάση των πρώτων επτά στελεχών, ώστε να δημιουργηθεί η τελική τριάδα από την οποία και θα επιλέξει ο υπουργός υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.
Αδράνεια και παραιτήσεις στα νοσοκομεία
   Σε πολλές περιπτώσεις νυν Διοικητές που γνωρίζουν πια μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων από το ΑΣΕΠ ότι δεν θα βρίσκονται στο ΕΣΥ την επόμενη μέρα, δεν προχωρούν πλέον ούτε καν στην καθημερινή διαχείριση των προβλημάτων που παρουσιάζονται μέσα στα νοσοκομεία τους.
    Από την άλλη σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν και κάποιοι που έσπευσαν να παραιτηθούν ή έχουν προαναγγείλει την αποχώρησή τους, προκειμένου να απαλλαγούν από την εργασία τους λίγες εβδομάδες πριν γίνει ο τελικός διορισμός των νέων στελεχών.
    Η αργοπορία αυτή στην επιλογή των νέων στελεχών του ΕΣΥ έχει προκαλέσει πονοκέφαλο στο υπουργείο υγείας με βάση υψηλόβαθμες πηγές HealthReport.gr. Γι’ αυτό και η ηγεσία του υπουργείου επιδιώκει να επισπευσθούν οι διαδικασίες το αμέσως επόμενο διάστημα.
   Μάλιστα παρασκηνιακά μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου έχει συζητηθεί και η αλλαγή του νόμου ώστε να μην απαιτούνται τόσες γραφειοκρατικές διαδικασίες που μπορεί να μπλοκάρουν τα δημόσια νοσοκομεία και να προκαλούν δυσκολίες στην εύρυθμη λειτουργία τους.
    Κάτι που δεν έχει κρύψει και ο Άδωνις Γεωργιάδης ο οποίος εκτίμησε σε δημόσιες τοποθετήσεις του, ότι κάποιοι Διοικητές Νοσοκομείων θα διοριστούν όχι πριν τις γιορτές αλλά το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους.
Αναδημοσίευση από https://www.cretalive.gr/

Νοσοκομειακοί ιατροί Αγρινίου σε 6η ΥΠΕ: «Αν θέλετε να οδηγήσετε την Παθολογική του Αγρινίου σε κατάρρευση πείτε το δημόσια»

    Επιστολή προς την διοίκηση της 6η ΥΠΕ απέστειλε η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Νομού Αιτωλοακαρνανίας με αφορμή την μετακίνηση παθολόγου από το ΓΝ Αγρινίου στο Ογκολογικό τμήμα του ΠΓΝ Ρίου.
Αναλυτικά:
   «Κύριε διοικητά, πριν λίγες μέρες και παρά την αρνητική εισήγηση της Διοίκησης του ΓΝ Αγρινίου αποφασίσατε τη μετακίνηση συναδέλφου παθολόγου από το ΓΝ Αγρινίου στο Ογκολογικό τμήμα του ΠΓΝ Ρίο από 1/12/2024.
    Η απόφαση αυτή είναι μη αποδεκτή καθώς θα δημιουργήσει σωρεία σοβαρών προβλημάτων και δυσλειτουργιών στην παθολογική κλινική του ΓΝ Αγρινίου. Αυτή τη στιγμή υπηρετούν στην κλινική 7 μόνιμοι παθολόγοι εκ των οποίων 2 άνω των 60 ετών, και 1 επικουρικός παθολόγος, που καλούνται να ανταπεξέλθουν στη δουλειά που αντιστοιχεί σε τουλάχιστον 2 κλινικές, ενώ ο αριθμός των γιατρών αντιστοιχεί για μία. Νοσηλεύονται καθημερινά περίπου 60-70 ασθενείς και αντιμετωπίζονται περίπου άλλοι 60 στο ΤΕΠ καθώς και στο τακτικό παθολογικό ιατρείο. Λόγω του ότι δεν υπάρχουν γιατροί στο ΤΕΠ με 4 κενές οργανικές θέσεις που με ευθύνη σας δεν προκηρύσσονται, οι παθολόγοι καλύπτουν ουσιαστικά 2 κλινικές και το ΤΕΠ καθώς και οποιοδήποτε άλλο τμήμα ζητήσει παθολογική εκτίμηση. Πρόσφατα οι συνάδελφοι δεχτήκαν και εντέλλεσθαι για να καλύψουν εφημεριακά κενά και της υποστελεχωμένης παθολογικής κλινικής του ΓΝ Μεσολογγίου.
     Δηλαδή ενώ θα έπρεπε να υπάρχει ο διπλάσιος αριθμός παθολόγων για να καλύπτονται στοιχειωδώς οι ανάγκες, αυτές εξυπηρετούνται με 8 παθολόγους. Το λέμε αυτό γιατί δεν ευσταθεί σε καμία περίπτωση και είναι τελείως παραπλανητικό το «επιχείρημα» ότι η παθολογική κλινική του ΓΝ Αγρινίου είναι υπερπλήρης και μπορεί να συνεισφέρει και αλλού.
   Για το ότι οι υπόλοιπες παθολογικές κλινικές των περιφερειακών νοσοκομείων της 6ης ΥΠΕ έχουν από 2 έως 4 το πολύ παθολόγους ή και 1 (όπως στο ΓΝ Πύργου), ευθύνεται αποκλειστικά η πολιτική σας που διατηρεί την ακραία υποστελέχωση και σε καμία περίπτωση δε μπορεί να αποτελέσει αυτή η κατάσταση ΤΟ ΑΛΛΟΘΙ για να προχωράτε σε μετακινήσεις. Δεν ακολουθείτε ούτε καν την αναλογία 1:1 στις προσλήψεις-αποχωρήσεις που το υπουργείο και οι ΥΠΕ δεσμεύθηκαν ότι θα κάνουν.
    Εάν θέλετε να οδηγήσετε και την Παθολογική κλινική του ΓΝ Αγρινίου σε λειτουργική κατάρρευση όπως και των υπόλοιπων περιφερειακών νοσοκομείων να το πείτε δημόσια στο λαό της Αιτωλοακαρνανίας αλλά και να πείτε ταυτόχρονα πού να στραφεί για να αναζητήσει δημόσιες δωρεάν παροχές υγείας για τις οποίες είστε υπεύθυνοι να διασφαλίσετε.
    Σημειωτέον ότι η Παθολογική κλινική του ΓΝ Αγρινίου έχει τις λιγότερες διακομιδές στα νοσοκομεία της Αχαϊας καθώς αντιμετωπίζει πλειάδα περιστατικών που αφορούν συνολικότερα τον παθολογικό τομέα. Αλήθεια πόσα ράντζα παραπάνω από 30-40 κάθε φορά θα μετρούσε το ΠΓΝ Ρίο αν οι διακομιδές από την Παθολογική κλινική του ΓΝ Αγρινίου ήταν όσες και των άλλων περιφερειακών νοσοκομείων της 6ης ΥΠΕ όπου οι κλινικές έχουν καταρρεύσει, δεν υπάρχουν υποειδικότητες  και οι διακομιδές γίνονται κατά δεκάδες??
   Ήδη λόγω της απόφασής σας 3 συνάδελφοι κατέθεσαν την παραίτησή τους. Είναι στην αποκλειστική σας ευθύνη τις επόμενες μέρες με βάση το τι θα πράξετε, αν οι παραιτήσεις θα ολοκληρωθούν και αν θα ακολουθήσουν κι άλλες όπως έγινε στο ΓΝ Δράμας και αλλού.
     Τέλος από πότε είναι το ίδιο ένας παθολόγος να αντιμετωπίζει τους ογκολογικούς ασθενείς για την καθεαυτή νόσο τους και όχι ο ογκολόγος?  Έτσι θα καλύψετε τα τρομακτικά κενά που πράγματι υπάρχουν στα δημόσια ογκολογικά τμήματα της Δυτικής Ελλάδας?
Θα μας βρείτε απέναντι μαζί και όλο το λαό της Αιτωλοακαρνανίας.
Ζητάμε
-Να ανακληθεί η απόφαση μετακίνησης της παθολόγου του ΓΝ Αγρινίου προς το Ογκολογικό τμήμα του ΠΓΝ Ρίο
-Να γίνει άμεσα επείγουσα προκήρυξη των κενών οργανικών θέσεων στο ΤΕΠ του ΓΝ Αγρινίου και της κενής θέσης στην παθολογική κλινική
-Να γίνει άμεσα επείγουσα προκήρυξη της κενής οργανικής θέσης της παθολογικής κλινικής του ΓΝ Μεσολογγίου
-Να προκηρυχθούν όλες οι κενές οργανικές θέσεις των Νοσοκομείων Αιτωλοακαρνανίας και Αχαϊας
-Να ορίσετε  συνάντηση με τη διοίκηση της ΕΙΝΝΑΑ για τα παραπάνω αλλά και για πολλά άλλα προβλήματα που υπάρχουν, κάτι που έχουμε ζητήσει εδώ και 20 μέρες και δεν έχετε ακόμη ανταποκριθεί.
Αναδημοσίευση από https://tempo24.news/

Ποιοι μπορούν να βγουν στη σύνταξη το 2025 - Ποιοι μπορούν να πάρουν σύνταξη με όριο ηλικίας κάτω από τα 62 έτη

 Οι προϋποθέσεις σε όρια ηλικίας, έτη ασφάλισης
   Σύνταξη με όρια ηλικίας κάτω από τα 62 έτη μπορούν να πάρουν ακόμη και το 2025 μητέρες ανηλίκων τέκνων, γονείς και τρίτεκνοι, πριν από το 1993 ασφαλισμένων σε ΙΚΑ, Δημόσιο και ταμεία ΔΕΚΟ
-Τραπεζών
    Οι ασφαλισμένοι που προέρχονται από το ΙΚΑ και κλειδώνουν την έξοδο για σύνταξη (πλήρη ή μειωμένη) για το 2025 είναι οι εξής:
1. Γυναίκες που είχαν συμπληρώσει ως το 2010 συνολικά 5500 ημέρες ασφάλισης με ανήλικο τέκνο και έκλεισαν το 55ο έτος της ηλικίας τους έως το 2018. Με αυτές τις προϋποθέσεις μπορούν να αποχωρήσουν για πλήρη σύνταξη με το νέο όριο ηλικίας των 61 ετών εάν δεν έχουν ήδη συνταξιοδοτηθεί με μειωμένη.
2. Γυναικες που είχαν συμπληρώσει 5.500 ημέρες ασφάλισης με ανήλικο τέκνο είτε το 2010, είτε το 2011 και έκλεισαν τα 50 το 2017 ή τα 52. Με αυτές τις προϋποθέσεις αποχωρούν με μειωμένη σύνταξη με το όριο ηλικίας των 58,5 ετών, που το συμπληρώνουν το 2025 και το 2024 αντίστοιχα.
3. Γυναίκες που είχαν στο ΙΚΑ 5.500 ημέρες ασφάλισης με ανήλικο τέκνο το 2012 και συμπλήρωσαν το 55ο έτος της ηλικίας τους έως το 2018. Οι μητέρες αυτής της κατηγορίας συνταξιοδοτούνται για μειωμένη σύνταξη εντός του 2024 με το νέο όριο ηλικίας που είναι ο 61ο έτος ενώ όσες έκλεισαν τα 55 από το 2019, και μετά βγαίνουν στα 62 με μειωμένη σύνταξη.
Σύνταξη από ταμεία ΔΕΚΟ-Τραπεζών
1. Μητέρες, που είχαν συμπληρώσει 25ετία το 2010 με ανήλικο τέκνο και έκλεισαν το 50ο έτος της ηλικίας τους έως το 2017, αποχωρούν για πλήρη σύνταξη με όριο ηλικίας ως 58,5 ετών. Μετά το 2017 τα όρια ηλικίας για όσες συμπληρώνουν τα 50 ανεβαίνουν στα 60,2, στα 61,3, κ.ο.κ, Τα ίδια όρια ηλικίας ισχύουν και για τις μητέρες που είχαν συμπληρώσει την 25ετία με ανήλικο τέκνο το 2011 και έκλεισαν το 52ο έτος της ηλικίας τους έως το 2018.
2. Μητέρες που είχαν την 25ετία με ανήλικο τέκνο το 2012 και έκλεισαν το 55ο έτος της ηλικίας τους έως το 2018, αποχωρούν με πλήρη σύνταξη με όριο ηλικίας ως 61 ετών.
Σύνταξη από το Δημόσιο
    Πλήρη, ή μειωμένη σύνταξη με όρια ηλικίας από 56 ως 62 ετών μπορούν να πάρουν οι εξής κατηγορίες ασφαλισμένων στο Δημόσιο με αίτηση το 2025:
Οι κατηγορίες αυτές είναι οι εξής:
1. Ασφαλισµένοι γονείς με ανήλικο τέκνο το 2011 και 25ετία γεννημένοι έως και τον 12/1965 με όριο ηλικίας συνταξιοδότησης 58 ετών και 5 μηνών.
2. Ασφαλισµένοι γονείς με ανήλικο τέκνο το 2012 και 25ετία, γεννημένοι έως και τον 12/1963 με όριο ηλικίας συνταξιοδότησης 59 ετών και 6 µηνών.
3. Τρίτεκνοι δημόσιοι υπάλληλοι γεννηµένοι από τον 01/1965 έως και τον 07/1965 με 21 έτη το 2011 με απαιτούμενη ηλικία συνταξιοδότησης 58 ετών και 5 μηνών.
4. Τρίτεκνοι δημόσιοι υπάλληλοι γεννηµένοι από τον 01/1962 έως και τον 07/1962 με 23 έτη το 2012 με απαιτούμενη ηλικία συνταξιοδότησης 58 ετών και 5 μηνών) καθώς και οι γεννημένοι το 1963 με απαιτούμενη ηλικία συνταξιοδότησης το 61ο έτος
Μειωμένη σύνταξη από το Δημόσιο
    Η μειωμένη σύνταξη από το Δημόσιο πριν τα 62 ισχύει για όσους διορίστηκαν πριν το 1993 και συμπλήρωσαν τις ηλικίες των 55, 56, 58 και 60 ετών ως το 2022, με 25ετία στα έτη 2010, 2011 και 2012.
   Με μειωμένη σύνταξη στα 56 και 58 από το Δημόσιο μπορούν να αποχωρήσουν οποτεδήποτε, άνδρες και γυναίκες με 25ετία το 2011 και ηλικία 56 ετών ως το 2022 και με 25ετία το 2012 και ηλικία 58 ετών ως το 2022.
   Αν οι ηλικίες των 56 και 58 ετών συμπληρώνονται από 1/1/2023 και μετά, τότε βγαίνουν με μειωμένη στα 62.
    Επίσης οι γυναίκες που συμπλήρωσαν 25ετία ως το 2010 θεμελιώνουν δικαίωμα για μειωμένη σύνταξη από το 55ο έτος, και οι άνδρες με 25ετία ως το 2010 βγαίνουν μειωμένη από το 60ο έτος, εφόσον οι ηλικίες αυτές συμπληρώθηκαν ως το 2022. Αν συμπληρώνονται από το 2023 και μετά το όριο ηλικίας για μειωμένη σύνταξη είναι το 62ο έτος.
Τι ισχύει για ΟΑΕΕ-ΕΤΑΑ
    Στα ταμεία των ελευθέρων επαγγελματιών η έξοδος για σύνταξη, στα 62 προϋποθέτει να έχουν 40 χρόνια πληρωμένων εισφορών. Οσοι επαγγελματίες δεν έχουν καταβάλλει εισφορές για 40 χρόνια αλλά για λιγότερα (π.χ 30), βγαίνουν στα 67,.ενώ όσοι έχουν και διαδοχική ασφάλιση με ταμεία μισθωτών (π.χ. ΙΚΑ και ΟΑΕΕ), μπορούν να αποχωρήσουν στα 62 με μειωμένη σύνταξη, αρκεί να έχουν ενεργό ασφαλιστικό δεσμό (σε οποιονδήποτε φορέα) την τελευταία 5ετία.
Αναδημοσίευση από https://www.alfavita.gr/

Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2024

Με τι ασχολείται το Δ.Σ του Σωματείου μας ;

      Παρακολουθώντας την λειτουργία του Δ.Σ του Σωματείου μας και ιδιαιτέρως την λειτουργία του ετερόκλητου Προεδρείου που συγκρότησαν ΝΥΣΤΕΡΙ και Δ(ΑΚΕ), βλέπουμε να έχουν αφεθεί εντελώς στην τύχη τους οι μεγάλες διεκδικήσεις και στόχοι του Σωματείου μας, που καταγράφονται στό φθαρμένο πλέον πανό στην είσοδο του Νοσοκομείου, όπως:
   - Το κτιριακό, το διώροφο κτίριο των 8000 τμ για την στέγαση όλων των υπηρεσιών και άστεγων κλινών του Νοσοκομείου μας.
   - Ο Οργανισμός ή αναγκαία και απαραίτητη αύξηση των κλινών και ο επαναπροσδιορισμός των οργανικών θέσεων.
   - Η Λειτουργία της Ψυχιατρικής και Ν/Χ Κλινικής.
   - Η  Αύξηση των κλινών ΜΕΘ και των χειρουργικών αιθουσών.
  - η Εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών για την αντιμετώπιση του μεγάλου κόστους του ηλεκτροφωτισμού.
    - Η δική μας αυτόνομη παραγωγή οξυγόνου βάσει των σχετικών μελετών που είχαν ξεκινήσει.
   - κλπ άλλες διεκδικήσεις και προβλήματα καθημερινότητας που δυστυχώς δεν αγγίζονται καθόλου.

Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων – ΑΔΕΔΥ: Κοινή εκδήλωση για επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού

.
  Σε συνεργασία με την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων βρίσκεται η ΑΔΕΔΥ για το θέμα της επαναφοράς του 13ου και 14ου μισθού και μάλιστα προανήγγειλε και κοινή εκδήλωση στις 16 Ιανουαρίου.
  Mε επιστολή της προς τις ομοσπονδίες-μέλη της και τα νομαρχιακά της τμήματα, η ΑΔΔΥ αναφέρει πως: «Όπως γνωρίζετε το αίτημα της επαναφοράς του 13ου και του 14ου μισθού και στο Δημόσιο, όπως ισχύει στον ιδιωτικό τομέα, είναι από τα πρώτα στις διεκδικήσεις μας και είναι κυρίαρχο αίτημα και στην απεργιακή κινητοποίηση της 20ής του Νοέμβρη.
    Πέρα από τη διεκδίκησή του με αγωνιστικές – απεργιακές κινητοποιήσεις η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ είχε πρόσφατα συνάντηση με την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων για το θέμα και θα προβεί σε κοινή εκδήλωση μαζί τους στην αίθουσα της Παλιάς Βουλής στην Αθήνα, στις 16 του Γενάρη.
     Επειδή, όμως, διάφορα δικηγορικά γραφεία εξακολουθούν να στέλνουν emails για τη δικαστική διεκδίκηση του 13ου και 14ου μισθού, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, σε συνέχεια της γνωμοδότηση της Νομικής Συμβούλου, την οποία σας αποστέλλουμε, αποφάσισε να προχωρήσει σε άσκηση πρότυπης αγωγής την οποία θα ζητήσει από το Συμβούλιο της Επικρατείας να εκδικάσει σε πρότυπη δίκη, όπως έκανε και με το «ξεπάγωμα» της διετίας 2016-17.
   Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ αποφάσισε να κινήσει διαδικασία πρότυπης δίκης για να επιλυθεί οριζόντια το ζήτημα, προς αποφυγή οικονομικής επιβάρυνσης των συναδέλφων.
    Γι’ αυτό καλούμε όλους τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες να μην προχωρήσουν σε δικαστικές ενέργειες, μέχρι να αποφανθεί το Συμβούλιο της Επικρατείας επί του αιτήματος πρότυπης δίκης που θα καταθέσει άμεσα η ΑΔΕΔΥ».
Remaining Time 0:00
 
Αναδημοσίευση από https://www.ertnews.gr/
0:00

Γερμανία: Εγκρίθηκε η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στα δημόσια νοσοκομεία

  To πράσινο φως για τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στην ιστορία του γερμανικού ΕΣΥ που αφορά τα νοσοκομεία της χώρας και πιθανότατα το τελευταίο μεγάλο έργο του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς όπως του υπουργού Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ, πριν από τις πρόωρες εκλογές του Φεβρουαρίου, έδωσε σήμερα (22/11) το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Συμβούλιo (Bundesrat).

   «Έχουμε το πιο ακριβό σύστημα σε ότι αφορά τα νοσοκομεία, σε όλη την Ευρώπη. Το κόστος αυξάνεται απότομα, αλλά η ποιότητα δεν βελτιώνεται», δήλωσε σήμερα ο Καρλ Λάουτερμπαχ, όπως αναφέρει σε άρθρο του το Politico.
   Μέρος της μεταρρύθμισης του γερμανικού ΕΣΥ είναι ένα λεγόμενο Ταμείο Μετασχηματισμού Νοσοκομείων, ύψους έως και 50 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία θα διατεθούν σε διάστημα 10 ετών για να καταστεί το σύστημα πιο αποτελεσματικό και για να μειωθεί το κόστος.
   Ο συγκεκριμένος τομέας αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο ποσοστό των εξαιρετικά υψηλών δαπανών στον τομέα της υγείας στη Γερμανία, που ανέρχονται συνολικά σε περίπου 400 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.
   Ο σχετικός νόμος, όπως αναφέρει το Politico, ψηφίστηκε από την ομοσπονδιακή βουλή (Bundestag) στα μέσα Οκτωβρίου και τελικά έλαβε σήμερα το πρωί την έγκριση του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Συμβουλίου (Βundesrat) με οριακή πλειοψηφία.
   Σημειώνεται ότι η Bundesrat εκπροσωπεί και τα 16 ομόσπονδα κρατίδια στην ατμομηχανή της Ευρωζώνης, τα οποία είναι υπεύθυνα για τον σχεδιασμό των νοσοκομείων και έχουν επικρίνει δριμύτατα το νέο μέτρο που προωθεί η κυβέρνηση Σολτς.
   Μέχρι την τελευταία στιγμή ήταν ασαφές πώς θα ψηφίσουν τα ομόσπονδα κρατίδια.
  Μάλιστα, ο πρωθυπουργός του Βρανδεμβούργου Ντίτμαρ Βόιντκε -Σοσιαλδημοκράτης όπως ο Σολτς και ο Λάουτερμπαχ- έφτασε στο σημείο να απολύσει τον υπουργό Υγείας του για να εξασφαλίσει την ψήφο κατά του σχεδίου στην τρέχουσα μορφή του.
   Μέρος της μεταρρύθμισης αποτελεί ένα νέο σύστημα αποζημίωσης για τα νοσοκομεία, όπως εξηγεί το Politico. Επί του παρόντος, τα νοσοκομεία στη Γερμανία λαμβάνουν χρήματα με βάση τον αριθμό των επεμβάσεων που πραγματοποιούν.
   Ωστόσο, με βάση το νέο σύστημα, το 60% του κόστους θα καταβάλλεται μέσω ενός σταθερού ποσού για την παροχή προσωπικού και εξοπλισμού για συγκεκριμένες χειρουργικές επεμβάσεις.
    Το νέο σύστημα έχει σχεδιαστεί για να εξαλείφει τα κίνητρα για τη διενέργεια ολοένα και περισσότερων διαδικασιών, ορισμένες από τις οποίες δεν είναι ιατρικά απαραίτητες.
   Ταυτόχρονα, οι κλινικές θα πρέπει να πληρούν αυστηρά πρότυπα ποιότητας για να λαμβάνουν χρήματα προκειμένου να πραγματοποιούν επεμβάσεις.
  Στόχος τους είναι με τη μεταρρύθμιση στο γερμανικό σύστημα υγείας, να διενεργούνται πολύπλοκες επεμβάσεις -π.χ για αντικαρκινικές θεραπείες- μόνο από μεγάλα και καλά εξοπλισμένα νοσοκομεία.
   Το ταμείο μετασχηματισμού πρόκειται να υποστηρίξει αυτήν την αναδιοργάνωση και να καλύψει το κόστος. Μέρος αυτού περιλαμβάνει συγχωνεύσεις και λουκέτο σε περίπου 1.700 νοσοκομεία στη Γερμανία.
  Ο νόμος έχει προγραμματιστεί να τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου του 2025, ωστόσο, οι νέες υποδομές πρόκειται να λειτουργήσουν έως το 2029.
Αναδημοσίευση από https://www.protothema.gr/

Ευνοϊκά όρια ηλικίας για σύνταξη: Οδηγός για ασφαλισμένους

 Τα ευνοϊκά όρια ηλικίας για σύνταξη αποτελούν κεντρικό θέμα συζήτησης για ασφαλισμένους τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Καθώς η μεταβατική περίοδος ορισμένων διατάξεων πλησιάζει στο τέλος της, είναι κρίσιμο οι ασφαλισμένοι να γνωρίζουν τα δικαιώματά τους, ώστε να κάνουν τη σωστή επιλογή και να επωφεληθούν από τις αυξήσεις που προβλέπονται.
Οι ευκαιρίες για σύνταξη πριν τα 62 έτη
    Πολλοί ασφαλισμένοι, ιδιαίτερα όσοι είχαν ασφάλιση πριν το 1993, έχουν τη δυνατότητα να βγουν σε σύνταξη πριν το γενικό όριο των 62 ετών, αξιοποιώντας ειδικές ρυθμίσεις. Αυτές οι ρυθμίσεις ισχύουν για γονείς ανηλίκων, τρίτεκνους, καθώς και για ασφαλισμένους με διαδοχική ασφάλιση.
  • Παλαιοί ασφαλισμένοι: Όσοι είχαν ασφαλιστεί πριν το 1993 μπορούν να αποχωρήσουν με μειωμένη ή πλήρη σύνταξη, εφόσον πληρούν τα κριτήρια ηλικίας και ετών ασφάλισης.
  • Γονείς ανηλίκων και τρίτεκνοι: Οι γονείς που συμπληρώνουν 25ετία ή 21/23 έτη ασφάλισης, ανάλογα με την περίπτωση, μπορούν να συνταξιοδοτηθούν από την ηλικία των 58,5 ετών.
Οι αυξήσεις που ισχύουν το 2025
     Η υποβολή αίτησης σύνταξης εντός του 2024 είναι καθοριστική, καθώς εξασφαλίζει την αύξηση του 2,5% που προβλέπεται για το 2025. Αντίθετα, οι συνταξιούχοι που θα αιτηθούν μετά το τέλος του 2024 θα χάσουν την πρώτη αύξηση και θα τη δουν να εφαρμόζεται το 2026.
Σύνταξη από το Δημόσιο: Ειδικές κατηγορίες ασφαλισμένων
    Το Δημόσιο προσφέρει ειδικά ευνοϊκά όρια ηλικίας για συγκεκριμένες κατηγορίες ασφαλισμένων, όπως γονείς ανηλίκων και τρίτεκνοι. Ακολουθούν αναλυτικά οι προϋποθέσεις:
Μητέρες ανηλίκων με 25ετία έως το 2010:
  • Οι γυναίκες που συμπλήρωσαν το 50ο έτος πριν το 2017 μπορούν να αποχωρήσουν στα 58,5 έτη.
  • Εάν έκλεισαν τα 50 έως το 2019, δικαιούνται σύνταξη στα 61,1 έτη.
Γονείς με ανήλικα παιδιά και 25ετία το 2011:
  • Συνταξιοδοτούνται με το ηλικιακό όριο που ισχύει όταν κλείσουν τα 52.
  • Για παράδειγμα, ασφαλισμένος που έγινε 52 το 2017 μπορεί να συνταξιοδοτηθεί το 2024, έχοντας φτάσει το νέο όριο των 58,5 ετών.
Γονείς με 25ετία το 2012:
  • Εδώ το ηλικιακό όριο είναι τα 55 έτη.
  • Οι ασφαλισμένοι που έγιναν 55 το 2018 μπορούν να αποχωρήσουν το 2024 με ηλικιακό όριο τα 61 έτη.
Τρίτεκνοι με 21/23 έτη ασφάλισης:
  • Οι τρίτεκνοι που συμπλήρωσαν 21 έτη το 2011 δικαιούνται πλήρη σύνταξη στα 52 έτη, εφόσον συνολικά έχουν 23 έτη ασφάλισης.
  • Με 23 έτη το 2012, το ηλικιακό όριο είναι τα 55, με συνολικό χρόνο ασφάλισης τα 25 έτη.
Ευνοϊκά όρια για ασφαλισμένες του Ταμείου Νομικών
    Οι μητέρες ασφαλισμένες πριν από το 1993 στο Ταμείο Νομικών μπορούν επίσης να επωφεληθούν. Για όσες είχαν ανήλικο τέκνο έως το 2012 και συμπληρωμένα 22 έτη ασφάλισης:
  • Συνταξιοδοτούνται με ηλικιακά όρια των 50, 55 ή 58 ετών.
  • Έχουν τη δυνατότητα να αποχωρήσουν πριν το 60ό έτος, εξασφαλίζοντας πλήρη σύνταξη.
Νέοι ασφαλισμένοι: Προκλήσεις και λύσεις
    Οι ασφαλισμένοι που εντάχθηκαν στο σύστημα μετά το 1993 βρίσκονται σε δυσμενέστερη θέση. Οι προϋποθέσεις εξόδου περιορίζονται στα 62 ή 67 έτη, ανάλογα με την περίπτωση.
Παράδειγμα:
   Ένας ασφαλισμένος που ξεκίνησε το 1993 έχει σήμερα 58 έτη και 31 χρόνια ασφάλισης.
  • Μπορεί να βγει με μειωμένη σύνταξη στα 62 έτη.
  • Με εξαγορά 5 ετών, μπορεί να φτάσει την 40ετία και να εξασφαλίσει πλήρη σύνταξη στα 62.
Πώς να υπολογίσετε την ιδανική χρονική στιγμή για σύνταξη
    Για να μεγιστοποιήσετε τα οφέλη της συνταξιοδότησής σας:
  • Ελέγξτε εάν καλύπτετε τα ηλικιακά όρια και τις ελάχιστες απαιτήσεις εισφορών.
  • Λάβετε υπόψη τις αυξήσεις και τυχόν αλλαγές στη νομοθεσία.
  • Συμβουλευτείτε ειδικούς για την εξαγορά χρόνου ασφάλισης.
Σύνταξη από το Δημόσιο δείτε σχετικά στόν πίνακα που παραπλεύρως σας κοινοποιούμε
Αναδημοσίευση από https://newpost.gr/

Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024

100 νοσοκομειακοί γιατροί της Πάτρας ιδιωτεύουν: Ανοιξαν ιατρεία οι πρώτοι 25

 Σε σύνολο 1.350 μόλις οι 100 έχουν αποφασίσει – Αποτρεπτικό το υψηλό λειτουργικό κόστος    
   Τους 25 φτάνουν μέχρι στιγμής οι νοσοκομειακοί γιατροί της Πάτρας, οι οποίοι ξεκίνησαν να ασκούν ιδιωτικό έργο, σύμφωνα με τα δικαιώματα που τους δίνει ο νέος νόμος. Στην αναμονή βρίσκονται επίσης άλλοι 75 συνάδελφοί τους από το ΠΓΝΠ, τον «Αγιο Ανδρέα» και το Καραμανδάνειο, καθώς η σχετική τους αίτηση βρίσκεται στη διαδικασία της εξέτασης.
    «Υπάρχει ενδιαφέρον, αλλά δύσκολα κάνουν οι νοσοκομειακοί συνάδελφοι το βήμα αυτό, λόγω του υψηλού κόστους (στέγη, προσωπικό, λογαριασμοί, αναλώσιμα κ.ά.) που συνεπάγεται η διατήρηση ενός ιατρείου» είπε στην «Πελοπόννησο» η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών Αννα Μαστοράκου. Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι σε σύνολο 1.350 νοσοκομειακών γιατρών της Πάτρας μόλις οι 100 έχουν αποφασίσει να κάνουν το συγκεκριμένο βήμα. Οι περισσότερες αιτήσεις προέρχονται από γιατρούς του «Αγίου Ανδρέα». Οι ειδικότητες είναι πνευμονολογίας, ακτινολογίας, ρευματολογίας, αναισθησιολογίας κ.ά.
    Στο ερώτημά μας εάν επιλέγουν τη λειτουργία αυτόνομου ιατρείου ή συστεγαζόμενου, η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, μας απάντησε: «Εχουμε και αιτήσεις για συστεγάσεις, αλλά αυτές που έχουμε ήδη εκδώσει αφορούν τη λειτουργία αυτόνομου ιατρείου».
    Υπενθυμίζουμε ότι οι πρώτοι που δέχονται το σχετικό αίτημα από τον ενδιαφερόμενο γιατρό είναι οι διοικήσεις των νοσοκομείων οι οποίες καλούνται να εξετάσουν το αίτημα του κάθε γιατρού και εφόσον υπάρχουν οι προϋποθέσεις να το προωθήσουν στον Ιατρικό Σύλλογο.
    Επίσης, οι διοικητές των νοσοκομείων είναι αυτοί που έχουν την ευθύνη ελέγχου τήρησης των προϋποθέσεων εκ μέρους των γιατρών του ΕΣΥ που θα ασκήσουν και ιδιωτικό έργο. Βασική προϋπόθεση είναι ότι δεν θα διαταράσσονται η λειτουργία και η παραγωγικότητα του δημόσιου νοσοκομείου όπου εργάζονται, καθώς και ότι δεν θα «αντλούν» ασθενείς που έχουν εξετάσει στα ιατρεία του ΕΣΥ.
    Κι εδώ είναι το μεγάλο στοίχημα. Θα υπάρξει έλεγχος; Υπενθυμίζουμε ότι έχουμε το κακό προηγούμενο των απογευματινών ιατρείων, όπου σε μεγάλο βαθμό λειτουργούν ανεξέλεγκτα, με αποτέλεσμα οι πολίτες να μην εξυπηρετούνται στα πρωινά τακτικά και να αναγκάζονται να πληρώνουν τα απογευματινά. Υπάρχουν δε γιατροί που δεν εκτελούν καν πρωινά τακτικά ιατρεία.
Μαρίνα Ριζιγιάννη - pelop.gr

Συνταξιούχοι: Πανελλαδική συγκέντρωση στα Προπύλαια για αυξήσεις και αναδρομικά Ζητούν, μεταξύ άλλων, επαναφορά 13ης και 14ης σύνταξης, άμεση καταβολή των αναδρομικών σε όλους τους συνταξιούχους, αλλά και αυξήσεις στο ύψος του πληθωρισμού.

    Μεγάλη πανελλαδική συγκέντρωση πραγματοποίησαν στα Προπύλαια οι συνταξιούχοι, έπειτα από κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα (ΣΕΑ) των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων. Ανθρωποι από όλη την Ελλάδα συμμετέχουν στην κινητοποίηση, κατά διάρκεια της οποίας πραγματοποιήθηκε πορεία προς το Μέγαρο Μαξίμου.
Αυξήσεις και αναδρομικά
Οι συνταξιούχοι διεκδικούν:
  • αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις στο ύψος του πληθωρισμού
  • κατώτατη σύνταξη στο 80% του κατώτατου μισθού
  • νομοθετική ρύθμιση και άμεση απόδοση της 13ης και 14ης πληρωμένης σύνταξης 
  • άμεση καταβολή των αναδρομικών σε όλους τους συνταξιούχους, δίχως δικαστήρια και προαπαιτούμενα, για το 11μηνο 2015 – 2016.

 Στα αιτήματά τους περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων: 

  • ενσωμάτωση της «προσωπικής διαφοράς» στις καταβαλλόμενες συντάξεις σε όλους τους συνταξιούχους
  • κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης (ΑΚΑΓΕ)
  • να δοθούν συντάξεις σε όλους τους συνταξιούχους που χρωστάνε στα ασφαλιστικά ταμεία
  • στη σύνταξη χηρείας να αποδίδεται το 70% του αποθανόντος, χωρίς άλλη περικοπή και ο επιζών να έχει το δικαίωμα επιλογής σύνταξης.

Επίσης, ζητούν η εθνική σύνταξη να αποδίδεται σε όλες τις συντάξεις.

Σύνταξη - Όρια ηλικίας: Οι 25 κατηγορίες που μπορούν να αποχωρήσουν από τα 58,5 έτη [πίνακες]

    Ευνοϊκά όρια ηλικίας για σύνταξη ισχύουν και για μερίδα ασφαλισμένων του ΕΤΑΑ, όπως και για τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ, αν έχουν διαδοχική ασφάλιση με Ταμεία μισθωτών, διαφορικά βγαίνουν στα 62, εφόσον έχουν και 40 χρόνια ασφάλισης. Η ευκαιρία για έξοδο με ευνοϊκά όρια ηλικίας δεν χάνεται ακόμη και αν οι ασφαλισμένοι που θεμελιώνουν φέτος δικαίωμα αποφασίσουν να υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης το 2025. Σε αυτή την περίπτωση όμως θα χάσουν την αύξηση 2,5%, καθώς θα θεωρούνται συνταξιούχοι του 2025 και θα δουν την πρώτη αύξηση της σύνταξής τους το 2026. Τις διατάξεις για σύνταξη με όρια ηλικίας κάτω και από τα 62 έτη μπορούν να αξιοποιήσουν οι παλαιοί ασφαλισμένοι, πριν από το 1993, για μειωμένη, καθώς και για πλήρη σύνταξη.
   Το ένθετο «Ασφάλιση και Συντάξεις» παρουσιάζει σήμερα τις 25 κατηγορίες των ασφαλισμένων που μπορούν να τις αξιοποιήσουν υποβάλλοντας αίτηση συνταξιοδότησης μέσα στις επόμενες 44 μέρες.
Από το Δημόσιο σύνταξη και αύξηση 2,5% μπορούν να πάρουν 8 κατηγορίες ασφαλισμένων, ενώ 5 επιπλέον κατηγορίες μπορούν να αποχωρήσουν με διατάξεις γονέων ανήλικων και τριτέκνων με αίτηση μέχρι το τέλος του 2024.
Για τις πρώτες 8 κατηγορίες οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης είναι οι εξής:
  1. Πλήρης σύνταξη για άνδρες και γυναίκες με 25ετία έως το 2010 και συμπληρωμένη 35ετία στην ηλικία των 58 ετών έως τις 31.12.2021. Βγαίνουν με όριο ηλικίας συνταξιοδότησης μέχρι τα 61 και 6 μήνες.
  1. Πλήρης σύνταξη για άνδρες και γυναίκες με 25 έτη το 2011 και συμπληρωμένα 36 έτη ασφάλισης στο 58ο έτος της ηλικίας έως τις 31.12.2021. Οριο ηλικίας συνταξιοδότησης μέχρι τα 61 και 6 μήνες.
  1. Πλήρης σύνταξη για άνδρες και γυναίκες με 37 έτη. Απαιτούνται τουλάχιστον 25 έτη έως και 31.12.2010 και 37 έτη στο σύνολο έως το 2021 με συμπληρωμένο το 55ο έτος της ηλικίας έως 31.12.2021. Το όριο ηλικίας για τη συνταξιοδότησή τους πάει στα 61 και 2 μήνες.
  1. Πλήρης σύνταξη για άνδρες και γυναίκες με βαρέα (ΟΤΑ). Οι ασφαλισμένοι που έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον 12 έτη ασφάλισης στα βαρέα των ΟΤΑ μέχρι τις 31/12/2012 αποχωρούν με όριο ηλικίας το 58ο έτος. Εάν τα 12 έτη στα βαρέα των ΟΙΤΑ τα έχουν συμπληρώσει μετά την 1η/1/2013, τότε το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης είναι το 6ό έτος.
  1. Μειωμένη σύνταξη για γυναίκες με 25ετία έως το 2010. Γυναίκες οι οποίες συμπλήρωσαν 25ετία το 2010 μπορούν να λάβουν μειωμένη με τη συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας, εφόσον έχουν συμπληρώσει το εν λόγω όριο ως τις 31.12.2022.
  1. Μειωμένη σύνταξη για γυναίκες και άνδρες με 25ετία το 2011. Οι ασφαλισμένοι/ες που συμπλήρωσαν 25ετία το 2011 μπορούν να λάβουν μειωμένη με τη συμπλήρωση του 56ου έτους της ηλικίας, εφόσον έχουν συμπληρώσει το εν λόγω όριο έως τις 31.12.2022.
  1. Μειωμένη σύνταξη για γυναίκες και άνδρες με 25ετία το 2012. Οι ασφαλισμένοι/ες που συμπλήρωσαν 25ετία το 2012 παίρνουν μειωμένη με τη συμπλήρωση του 58ου έτους της ηλικίας, εφόσον έχουν συμπληρώσει το εν λόγω όριο έως τις 31.12.2022.
  1. Πλήρης σύνταξη με ανάπηρο τέκνο. Σε περιπτώσεις που υπάρχει ανάπηρο τέκνο, η έξοδος στη σύνταξη από το Δημόσιο επιτρέπεται με ευνοϊκές προϋποθέσεις για τη μητέρα, αρκεί να συμπληρώνει 25ετία και την ηλικία των 50 ετών. Εως τις 18/8/2015 το δικαίωμα εξόδου το έπαιρναν και οι δύο γονείς. Από 19/8/2015 και μετά έμεινε μόνο για τη μητέρα του ανάπηρου τέκνου.
Σύνταξη στα 58,5 έτη για γονείς με ανήλικο και τρίτεκνους
    Σύνταξη από τα 58,5 έτη μπορούν να πάρουν οι γονείς με ανήλικο τέκνο, όπως και οι τρίτεκνοι δημόσιοι υπάλληλοι. Οσοι κάνουν την αίτηση έως το τέλος του 2024 κερδίζουν και την αύξηση της σύνταξής τους για το 2025, που θα είναι γύρω στο 2,5%.
Οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης των γονέων και τριτέκνων από το Δημόσιο έχουν ως εξής:
  1. Μητέρες ανήλικου τέκνου που συμπληρώνουν 25ετία έως το 2010. Συνταξιοδοτούνται για πλήρη σύνταξη με το όριο ηλικίας που ισχύει όταν κλείσουν τα 50. Γυναίκες που έκλεισαν τα 50 το 2017 βγαίνουν στα 58,5, ενώ με ηλικία 50 έως το 2019 αποχωρούν στα 61,1.
  1. Γονείς ανήλικου τέκνου που συμπληρώνουν 25ετία το 2011. Συνταξιοδοτούνται για πλήρη σύνταξη με το όριο ηλικίας που ισχύει όταν κλείσουν τα 52. Με ηλικία 52 από 19/8/2015 μέχρι και 2018 παίρνουν σύνταξη από 55 έως 60,2 ετών. Για παράδειγμα, ασφαλισμένος με ανήλικο και 25ετία το 2011 που συμπλήρωσε το 52ο έτος το 2017 μπορεί να συνταξιοδοτηθεί μέσα στο 2024, που συμπληρώνει το νέο όριο ηλικίας των 58,5 ετών.
  1. Γονείς ανήλικου τέκνου που συμπληρώνουν 25ετία το 2012. Συνταξιοδοτούνται για πλήρη σύνταξη με το όριο ηλικίας που ισχύει όταν κλείσουν τα 55. Για παράδειγμα, με ηλικία 55 το 2017 βγαίνουν στα 59,6, ενώ με το 55ο έτος το 2018 συνταξιοδοτούνται το 2024, με όριο ηλικίας τα 61 έτη.
  1. Τρίτεκνοι γονείς που συμπληρώνουν 21 έτη το 2011 συνταξιοδοτούνται για πλήρη σύνταξη με το όριο ηλικίας που ισχύει όταν κλείσουν τα 52 (και με συνολικό χρόνο τα 23 έτη).
  1. Τρίτεκνοι γονείς που συμπληρώνουν 23 έτη το 2012 συνταξιοδοτούνται για πλήρη σύνταξη με το όριο ηλικίας που ισχύει όταν κλείσουν τα 55 (και με συνολικό χρόνο τα 25 έτη).
Από 58,5 ετών η σύνταξη και για μητέρες του Ταμείου Νομικών
Ευνοϊκές προϋποθέσεις για σύνταξη με όρια ηλικίας από 58,5 ετών ισχύουν για τις μητέρες ασφαλισμένες πριν από το 1993 στο Ταμείο Νομικών, αρκεί να είχαν ανήλικο τέκνο έως το 2012 και συμπληρωμένα 22 χρόνια εισφορών. Με αυτές τις προϋποθέσεις κατοχυρώσουν τις ηλικίες των 50, 55 και 58 ετών και μπορούν να συνταξιοδοτηθούν και πριν από το 60ό έτος.
Για παράδειγμα:
*Ασφαλισμένη δικηγόρος με ανήλικο και 21,6 έτη το 2010 στο ΤΑΝ και ηλικία 50 ετών το 2017 παίρνει σύνταξη στα 58,5.
*Ασφαλισμένη δικηγόρος με ανήλικο και 22 έτη το 2011 στο ΤΑΝ και ηλικία 55 ετών το 2017 παίρνει σύνταξη από τα 59,6.
Ποια είναι τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για τους νέους ασφαλισμένους;
Οι νέοι, μετά το 1993, ασφαλισμένοι θεωρούνται αδικημένοι σε σχέση με τους παλαιότερους, γιατί δεν έχουν καμία δυνατότητα εξόδου πριν το 62ο έτος ή πριν από το 67ο έτος. Για παράδειγμα, ένας ασφαλισμένος από το 1993, σε ηλικία 27 ετών τότε, σήμερα συμπληρώνει 31 έτη ασφάλισης και ηλικία 58 ετών. Η πιο κοντινή ηλικία για να πάρει σύνταξη είναι τα 62, που θα έχει 35 έτη και θα βγει με μειωμένη. Αν όμως εξαγοράσει 5 χρόνια, τότε στα 62 του θα συμπληρώσει την 40ετία και καλώς εχόντων των πραγμάτων (σ.σ.: αν δεν υπάρξουν αλλαγές στα όρια ηλικίας) θα βγει με πλήρη σύνταξη. 
Αναδημοσίευση από https://eleftherostypos.gr/