Σάββατο 29 Ιουνίου 2024

Κατατέθηκε χθες στη Βουλή η ανανέωση των συμβάσεων ΣΟΧ, ειδικευόμενων Νοσηλευτών, εργαζόμενοι στις κινητές μονάδες και σε δομές ψυχικής υγείας, μετακινήσεων

 Συνάδελφοι,
   Η ανανέωση των συμβάσεων ΣΟΧ, ειδικευόμενων Νοσηλευτών, εργαζόμενοι στις κινητές μονάδες και σε δομές ψυχικής υγείας, μετακινήσεων κατατίθεται σήμερα στην Βουλή σε σχετική διάταξη η οποία θα ψηφιστεί την Δευτέρα 1/7/2024 με αναδρομική ισχύ. Εντός της ημέρας θα υπάρξει ενημερωτικό σημείωμα προς τις Διοικήσεις για το θέμα αυτό από το Υπουργείο Υγείας.
                           Από την  Ε.Ε. της ΠΟΕΔΗΝ

Σέρρες: Στον Εισαγγελέα οι νοσοκομειακοί γιατροί για την Παθολογική Κλινική

     Στον Εισαγγελέα Σερρών βρίσκονται αυτήν την ώρα Νοσοκομειακοί Γιατροί του ανώτατου Νοσηλευτικού Ιδρύματος των Σερρών  προκειμένου να τον ενημερώσουν για την κατάσταση που επικρατεί στην παθολογική Κλινική,  η οποία έμεινε με πέντε γιατρούς αφού την τελευταία χρονιά παραιτήθηκαν τέσσερις παθολόγοι και να εκφράσουν την διαμαρτυρία τους για την απόφαση της Διοίκησης του Νοσοκομείου Σερρών και της 4ης ΥΠΕ να μετακινηθεί  για να εφημερεύσει την Παρασκευή στο Νοσοκομείο της Δράμας ένας παθολόγος.  Η Ε.Ν.Ι.Σ υποστηρίζει πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των ασθενών και των ίδιων των γιατρών
    Στις 9 το πρωί είχε προηγηθεί νέα παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου, αλλά και συνάντηση με τον Διοικητή και μέλη του ΔΣ του Νοσοκομείου όπου ο κ. Διοικητής τόνισε πως προκηρύσσονται θέσεις αλλά δεν υπάρχει ανταπόκριση.
Αναδημοσίευση από https://www.ertnews.gr/

«Οι ασθενείς πεθαίνουν στους διαδρόμους του NHS» – Οι Βρετανοί νοσηλευτές κηρύσσουν τα νοσοκομεία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

    Οι ασθενείς «πεθαίνουν στους διαδρόμους» των βρετανικών νοσοκομείων ενώ εξετάζονται σε ακατάλληλα σημεία ακόμα και σε χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων, προειδοποιούν οι νοσηλευτές, καθώς κήρυξαν σε «εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης» το NHS.
    Οι ασθενείς νοσηλεύονται τακτικά σε καρέκλες σε διαδρόμους για παρατεταμένα χρονικά διαστήματα και μερικές φορές ακόμη και για ημέρες, δήλωσε το Βασιλικό Κολέγιο Νοσηλευτών (RCN) αναφέρει το ρεπορτάζ του Sky News. 
Λαμβάνουν επίσης διαγνώσεις για καρκίνο σε δημόσιους χώρους και μπορεί να χρειαστεί να υποβληθούν και εκεί σε προσωπικές εξετάσεις, πρόσθεσε το συνδικάτο.
    Μια έρευνα σε σχεδόν 11.000 νοσηλευτές πρώτης γραμμής σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο δείχνει ότι η πρακτική αυτή έχει γίνει ευρέως διαδεδομένη, δήλωσε το RCN το οποίο ζητά την υποχρεωτική αναφορά των ασθενών που περιθάλπονται σε διαδρόμους.
    Όταν ρωτήθηκαν για την πιο πρόσφατη βάρδια τους, σχεδόν δύο στους πέντε ανέφεραν ότι παρείχαν φροντίδα σε ακατάλληλο χώρο. Η καθηγήτρια Νικόλα Ρέιντζερ, θα κηρύξει το NHS σε εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης κατά την έναρξη του ετήσιου συνεδρίου του συνδικάτου.
   «Οι άλλοτε πρωτοπόρες υπηρεσίες μας αντιμετωπίζουν ασθενείς σε χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων και ντουλάπια καταστημάτων», θα πει η καθηγήτρια στους συνέδρους.
   «Οι ηλικιωμένοι μαραζώνουν σε καρέκλες επί ώρες και οι ασθενείς πεθαίνουν στους διαδρόμους. Η φρίκη αυτής της κατάστασης δεν μπορεί να υποτιμηθεί».
    «Πρόκειται για εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την ασφάλεια των ασθενών και σήμερα κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου». Η ίδια θα προσθέσει: «Το να λαμβάνεις μια διάγνωση καρκίνου σε δημόσιο χώρο δεν είναι φροντίδα. Είναι ένας εφιάλτης για όλους τους εμπλεκόμενους. Πρέπει να το φωνάξουμε ως νοσηλευτικό προσωπικό και οι επικεφαλής  και οι υπουργοί υγείας πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους».
   Η περίθαλψη σε διαδρόμους είναι «σύμπτωμα ενός συστήματος σε κρίση», αναφέρει η έκθεση του RCN, με τη ζήτηση των ασθενών σε όλα τα περιβάλλοντα, από την πρωτοβάθμια έως την κοινοτική και την κοινωνική περίθαλψη, να ξεπερνά την προσφορά εργατικού δυναμικού.
Ανταπόκριση ΕΡΤNews – Λονδίνο: Νατάσα Καντζάβελου

Συνταξιοδότηση: Το «μυστικό» για έξτρα απολαβές πάνω από 200 ευρώ τον μήνα

 Παράταση του χρόνου εργασίας για καλύτερη σύνταξη; Ποιους συμφέρει και υπό ποιες προϋποθέσεις;
    Οι αναλύσεις των «ειδικών» λένε ότι αυξημένη σύνταξη από 26,2 έως 252 ευρώ τον μήνα μπορούν να εξασφαλίσουν οι ασφαλισμένοι που θα επιλέξουν να παρατείνουν τον εργασιακό τους βίο έως τα 40 έτη!
   Σήμερα ένας στους τρεις ασφαλισμένους αποχωρεί με πρόωρη και μειωμένη σύνταξη και υφίσταται το ψαλίδι έως 30%.
   Επομένως η πρώτη συμβουλή είναι να αποφύγουν την πρόωρη συνταξιοδότηση με μειωμένη σύνταξη για να κερδίσουν περίπου 130 ευρώ μηνιαίως.
Οι πλέον κερδισμένοι του ισχύοντος συστήματος
    Σύμφωνα με ειδικούς στην κοινωνική ασφάλιση που μίλησαν στην εφημερίδα «TA NEA», οι πλέον κερδισμένοι του ισχύοντος συστήματος (εκτός από τις συντάξιμες αποδοχές) είναι όσοι αποχωρούν με 40ετία ασφάλισης (και με την εξαγορά πλασματικών ετών) και πληρωμένων εισφορών
   Οσο περισσότερα χρόνια εξασφαλίζει κανείς μέσα στη δεκαετία ασφάλισης 30,1-40, τόσο μεγαλύτερη σύνταξη θα λάβει.
    Πιο σημαντικό είναι το όφελος στην πενταετία ασφάλισης 35-40. Για 3.500 ευρώ συντάξιμες αποδοχές, η αύξηση για τη 40ετία φτάνει στα 252 ευρώ σε σύγκριση με τα σημερινά ποσοστά.
    Αντίστοιχα για 1.000 ευρώ συντάξιμες αποδοχές, η αύξηση φτάνει στα 72 ευρώ σε σύγκριση με τα σημερινά ποσοστά. Στην 35ετία η αύξηση για 1.000 ευρώ συντάξιμες αποδοχές φτάνει στα 35 ευρώ, ενώ για 3.500 ευρώ συντάξιμες αποδοχές ανεβαίνει στα 123 ευρώ.
    Επισημαίνεται ότι οι συντάξιμες αποδοχές υπολογίζονται με βάση τον μέσο όρο των μεικτών μηνιαίων αποδοχών των ασφαλισμένων από το 2002 έως τον μήνα πριν από τη συνταξιοδότηση, επί των οποίων έγιναν ασφαλιστικές κρατήσεις κλάδου κύριας σύνταξης. Οι μήνες υπολογίζονται επί 14 μισθούς λόγω των δώρων. Ο μέσος όρος βγαίνει από το άθροισμα των μισθών διά τους μήνες ασφάλισης από το 2002 και μετά.
   Οι ακριβείς συντάξιμες αποδοχές υπολογίζονται από τον ΕΦΚΑ όταν κατατεθεί η αίτηση συνταξιοδότησης. Ωστόσο, κάθε ασφαλισμένος μπορεί να έχει μια εκτίμηση, υπολογίζοντας χονδρικά τον μέσο όρο των αποδοχών του με βάση τα στοιχεία είτε από τον εργοδότη του είτε από τον ατομικό λογαριασμό ασφάλισης, ο οποίος υπάρχει σε ψηφιακή μορφή στο site του ΕΦΚΑ. Ο ατομικός λογαριασμός ασφάλισης περιλαμβάνει όλες τις εισφορές και τις αποδοχές από το 2002 και μετά, οπότε ο ασφαλισμένος μπορεί να υπολογίσει, έστω κατά προσέγγιση, τον μέσο όρο των αποδοχών του.
Αναδημοσίευση από https://www.aftodioikisi.gr

Παρασκευή 28 Ιουνίου 2024

ΑΠΕΛΠΙΣΤΙΚΗ η χθεσινή ημέρα δράσης της ΠΟΕΔΗΝ στην περιοχή μας

    Απελπιστική η εικόνα των κινητοποιήσεων χθες στην περιοχή μας, στα πλαίσια της πανελλαδικής ημέρας δράσεων της ΠΟΕΔΗΝ, για την Υγεία.
         όπου δυστυχώς
αν εξαιρέσουμε την μικρή δράση του Σωματείου των Εργαζόμενων στο Νοσοκομείο ΑΓ.ΑΝΔΡΕΑΣ, με την ελάχιστη συμμετοχή Εργαζομένων, δυστυχώς  δεν είδαμε κάτι άλλο, κάποια σημαντική δράση: 
  - Ούτε σε επίπεδο 6ης Υ.Πε, όπου ΔΕΝ ΚΑΤΕΣΤΗ ΔΥΝΑΤΟΝ, οι πρόεδροι των Σωματείων της περιοχής μας και ιδιαιτέρως οι ΓΕΝΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ της ΠΟΕΔΗΝ από την περιοχή μας, να οργανώσουν κάτι δυναμικό στην 6η Υ.Πε, για τις υγειονομικές μονάδες της  Δυτ. Ελλάδας- της Πάτρας  που αντιμετωπίζουν πληθώρα προβλημάτων. 
   - Ούτε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, όπου, παρ΄ ότι στο Δ.Σ του εκεί Σωματείου υπάρχουν 4 μέλη του που υπηρετούν και σε ανώτερα όργανα (1 στο ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ της ΑΔΕΔΥ, 1 στην ΠΟΕΔΗΝ k 2 στό Ν.Τ ΑΔΕΔΥ ΑΧΑΪΑΣ), δυστυχώς δεν κουνήθηκε ρουθούνι, πρακτική που μας οδηγεί να πιστέψουμε πως εκεί άλλες οι προτεραιότητες τους, όπως οι μεταξύ τους μηνήσεις και όχι μόνον.

"Κόπηκαν" στις εξετάσεις οι μισοί διοικητές μονάδων του ΕΣΥ

      Ένας στους δύο επιτελείς που κατέχουν διοικητικές θέσεις σε δημόσιες δομές υγείας απέτυχε στις εξετάσεις για την επαναπρόσληψή του στην ίδια θέση ή τη μετακίνησή του σε άλλη ομοειδή, με βάση το νέο σύστημα αξιολόγησης που τέθηκε σε ισχύ τον Νοέμβριο του 2023, όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της η εφημερίδα Καθημερινή.
     Οι αιτήσεις για συνολικά 173 θέσεις ήταν 1.277, με τη διαδικασία να αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τα τέλη Ιουλίου όσον αφορά τους διοικητές Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ), ενώ αμέσως μετά θα γίνει η επιλογή και τοποθέτηση διοικητών νοσοκομείων.
    Τις εξετάσεις, που είναι πια απαραίτητος "κόμβος" για τις σχετικές προσλήψεις, πραγματοποίησε το ΑΣΕΠ (Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού), γραπτά και ηλεκτρονικά στο τέλος Μαρτίου.
    Οι δοκιμασίες αφορούσαν παραγωγικό και επαγωγικό συλλογισμό για τη διαχείριση εργασιακών σεναρίων.
    Μόνον το 55% των εν ενεργεία στελεχών των υγειονομικών μονάδων του ΕΣΥ κατάφερε να περάσει τον συγκεκριμένο "σκόπελο", με κυβερνητικές πηγές να σχολιάζουν στην εφημερίδα ότι το συγκεκριμένο ποσοστό αποτελεί δείγμα της αξιοκρατικής λογικής του νέου συστήματος επιλογής, δεδομένου ότι πολλοί εκ των εν ενεργεία δεν αποδείχθηκαν επαρκείς, αλλά ταυτόχρονα διαψεύστηκε και το σενάριο ότι η πλειονότητα ήταν ακατάλληλοι.
    Με το νέο σύστημα επιλογής διοικητών δημοσίων οργανισμών, το λεγόμενο "ΑΣΕΠ ανώτερων στελεχών", η επιλογή φεύγει σε μεγάλο βαθμό, αν και όχι εντελώς, από τα χέρια του εκάστοτε υπουργού, στον οποίο όμως πια φθάνουν 3 επιλογές μετά από τρεις γύρους επιλογής (τυπικά προσόντα - προϋπηρεσία, γραπτές εξετάσεις, συνέντευξη), από τις οποίες τελικώς επιλέγει τον διοικητή.
Αναδημοσίευση από https://www.capital.gr/

Αλλάζει ο υπολογισμός των συντάξεων, κακά μαντάτα με τα όρια ηλικίας

 Αλλάζουν όλα στις συντάξεις και στα όρια ηλικίας - Τι έρχεται τα επόμενα δύο χρόνια.
    Τα επόμενα δύο χρόνια έρχονται ανατροπές στις συντάξεις καθώς αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού από το 2025 και επανεξετάζεται η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.
    Ειδικότερα αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των συντάξιμων αποδοχών από το 2025 κι έπειτα, καθώς η ετήσια αναπροσαρμογή τους παύει να συνδέεται με την εξέλιξη του πληθωρισμού και θα συνδέεται με έναν καινούργιο δείκτη, τον δείκτη μεταβολής μισθών. Η ρύθμιση θα αφορά τις νέες συνταξιοδοτήσεις από το 2025 και εφεξής. Δηλαδή από την επόμενη χρονιά οι συντάξιμες αποδοχές των ασφαλισμένων που αποτελούν τη βάση υπολογισμού της ανταποδοτικής σύνταξης, παύουν να αυξάνονται με τον πληθωρισμό και θα αυξάνονται με το ποσοστό αύξησης του Δείκτη μισθών όλων των εργαζομένων. Αν το 2024 ο δείκτης μισθών καταγράψει αύξηση 3,5%, αυτό το ποσοστό θα αυξήσει και τον μισθό που θα ληφθεί υπόψη για την ανταποδοτική σύνταξη όσων αποχωρήσουν το 2025.
    Η σχετική διάταξη του νόμου 4670/2020 αναφέρει ότι «η αναπροσαρμογή των συντάξιμων αποδοχών για το διάστημα έως και το 2024 διενεργείται κατά τη μεταβολή του μέσου ετήσιου Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Η προσαύξηση των συντάξιμων αποδοχών για το διάστημα από το 2025 και εφεξής διενεργείται με βάση τον δείκτη μεταβολής μισθών, που υπολογίζεται από την ΕΛΣΤΑΤ».
    Ήδη συγκροτείται η επιτροπή για την κατασκευή του δείκτη μισθών που προβλέπει η νομοθεσία, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου.
     Με βάση τη μεταβολή αυτού του δείκτη θα γίνονται οι αναπροσαρμογές που προβλέπει η σχετική νομοθεσία (συντάξιμες αποδοχές για τον υπολογισμό της ανταποδοτικής σύνταξης, ανώτατο όριο ασφαλιστέων αποδοχών, εισφορές αυτοαπασχολουμένων, ελευθέρων επαγγελματιών και αγροτών).
    Πιο συγκεκριμένα, όσοι ασφαλισμένοι αποχωρήσουν από το 2025 κι έπειτα θα έχουν δυο τρόπους για τον καθορισμό των συντάξιμων αποδοχών τους:
  • το ανταποδοτικό τμήμα της σύνταξής τους από το 2002 ως και το 2024 θα αυξάνεται κατά το ποσοστό μεταβολής του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή κάθε έτους
  • το ανταποδοτικό τμήμα της σύνταξής τους από το 2025 και μετά, θα αυξάνεται ανάλογα με το ποσοστό μεταβολής του Δείκτη μισθών για το σύνολο της οικονομίας.
     Ο νόμος προέβλεπε την εφαρμογή της συγκεκριμένης διάταξης από το 2021, αλλά επειδή δεν μπορούσε να τον προσδιορίσει η ΕΛΣΤΑΤ, πήρε αναβολή και θα εφαρμοστεί από 1/1/2025.
      Ο δείκτης αυτός θα δείχνει πόση ήταν η αύξηση του μέσου μισθού κάθε χρόνο. Από το αποτέλεσμα που θα προκύπτει θα κρίνεται εάν οι νέες συντάξεις θα είναι υψηλότερες ή χαμηλότερες από τις τωρινές. Ανάλογη θα είναι και η επίδραση στις ασφαλιστικές εισφορές των μη μισθωτών.
     Με τον δείκτη μισθών η αύξηση της ανταποδοτικής σύνταξης μπορεί να είναι μεγαλύτερη σε σύγκριση με την αύξηση που θα προέκυπτε αν η μεταβολή των συντάξιμων αποδοχών συνεχιζόταν να γίνεται με βάση τον πληθωρισμό. Αν πάρει κανείς το παράδειγμα του κατώτατου μισθού θα διαπιστώσει ότι στα τρία τελευταία χρόνια έχει πάρει αθροιστικά αύξηση 23% ενώ ο πληθωρισμός αυξήθηκε σωρευτικά 16,1%. Το 2022, ο μισθός αυξήθηκε κατά 7,2% με πληθωρισμό 9,6%. Το 2023 ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε 9,4%, με πληθωρισμό 3,5% και το 2024 ο μισθός αυξήθηκε κατά 6,4% με εκτίμηση για πληθωρισμό 3%.
Όρια ηλικίας συνταξιοδότησης
      Μέσα στο 2026 οι ηλικίες «εξόδου» στη σύνταξη θα αξιολογηθούν εκ νέου και αν ο «αλγόριθμος» που συνδέει το προσδόκιμο ζωής μετά τα 65, με τα όρια ηλικίας δείξει ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές, τότε από το 2027 οι ηλικίες συνταξιοδότησης θα αλλάξουν.
    Οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να πάρουν σύνταξη στα 62 με 40 χρόνια ή στα 67 με τουλάχιστον 15 χρόνια ασφάλισης ως και το 2026. Από το 2027 δεν είναι βέβαιο αν θα μείνουν τα ίδια όρια ή αν θα αυξηθούν ακολουθώντας το προσδόκιμο ζωής εφόσον αυτό ανεβεί.
    Οι αλλαγές στα όρια ηλικίας θα είναι αυτόματες καθώς με σχετική διάταξη που έχει ψηφιστεί από το 2010 με τον ασφαλιστικό νόμο 3863, η ηλικία συνταξιοδότησης θα αυξάνεται εφόσον αυξάνεται και το προσδόκιμο ζωή μετά το 65ο έτος. Μέχρι σήμερα δεν χρειάστηκε να γίνει καμία αλλαγή αφενός γιατί τα όρια ηλικίας πήγαν στα 62 κα 67 (από 60 αι 65) και αφετέρου διότι με την πανδημία το προσδόκιμο ζωής δεν αυξήθηκε οπότε και πάλι δεν έγινε καμία περαιτέρω προσαρμογή των ορίων ηλικίας.
    Η τελευταία μελέτη της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής όμως δείχνει ότι μεταξύ 2027 και 2030 το όριο ηλικίας με 40ετία από το 62ο έτος σήμερα θα πάει στα 63 έτη και 5 μήνες ενώ το 67ο στα 68,5.
     Διευκρινήσεις για το πότε, πως και αν έρθουν αλλαγές στα όρια ηλικίας έχει δώσει ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου ότι τα όρια ηλικίας θα εξεταστούν στα τέλη του 2026 με βάση τις εξελίξεις στο προσδόκιμο ζωής. «Τα όρια συνταξιοδότησης μέχρι το 2027 θα παραμείνουν αμετάβλητα και θα εξεταστούν εκ νέου στα τέλη του 2026 με κριτήριο την πορεία του δημογραφικού όπως ορίζει η νομοθεσία που συνδέει τα όρια συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο επιβίωσης στην ηλικία των 65 ετών», σημείωσε ο υφυπουργός.
Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ μετά την πανδημία, δείχνουν αύξηση στο προσδόκιμο ζωής.
Αναδημοσίευση από https://www.dnews.gr/

ΚΥΠΡΟΣ: Ψάχνουν νοσηλευτές με το κερί, αλλά θέλουν να ξέρουν ελληνικά

    Εμμέσως, πλην σαφώς, λένε «όχι» στην πρόθεση του υπουργείου Υγείας να προωθήσει διαδικασίες για εισαγωγή νοσηλευτών από τρίτες χώρες ή για αξιοποίηση αλλοδαπών νοσηλευτών, οι οποίοι φοιτούν στις νοσηλευτικές σχολές της Κύπρου, Παγκύπριος Σύνδεσμος Νοσηλευτών και Μαιών, ΣΕΚ και ΠΕΟ.
     Επικαλούνται λόγους ασφάλειας των ασθενών και προτάσσουν πρόνοια του νόμου που απαιτεί γνώση της ελληνικής γλώσσας πριν την εγγραφή στο μητρώο νοσηλευτών, θέτοντας, παράλληλα, ως προϋπόθεση την ύπαρξη εν ισχύ συλλογικών συμβάσεων στα νοσηλευτήρια που θα αποφασίσουν να εργοδοτήσουν νοσηλευτές από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.
ΠΑΣΥΝΜ, ΠΕΟ και ΣΕΚ εξέδωσαν χθες κοινή ανακοίνωση στην οποία καταγράφουν τις ενστάσεις αλλά και τις απαιτήσεις τους, οι οποίες, μάλλον, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι σχεδιασμοί του υπουργείου Υγείας για αντιμετώπιση του προβλήματος της έλλειψης νοσηλευτών στην Κύπρο, δεν θα γίνουν εύκολα αποδεκτοί.
Υπενθυμίζεται ότι σε δηλώσεις του την περασμένη εβδομάδα με αφορμή και τις προειδοποιήσεις των νοσηλευτών του δημοσίου με απεργιακές κινητοποιήσεις εξαιτίας της υποστελέχωσης, όπως υποστηρίζουν, στα κρατικά νοσηλευτήρια, ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Δαμιανός, ανέφερε ότι «η εισαγωγή νοσηλευτών από τρίτες χώρες, όπως για παράδειγμα η Ινδία και οι Φιλιππίνες, θα μπορούσε να βελτιώσει την κατάσταση», αποκαλύπτοντας, ταυτόχρονα, ότι «κάποια ιδιωτικά νοσηλευτήρια, έχουν ήδη αιτηθεί τις τελευταίες ημέρες προς το υπουργείο Υγείας, ούτως ώστε να μπορέσουν να φέρουν προσωπικό από τρίτες χώρες, για να καλύψουν τα κενά που υπάρχουν».
Όπως εξήγησε ο κ. Δαμιανός, εάν το δημόσιο απορροφήσει Κύπριους και Ελλαδίτες νοσηλευτές, ο ιδιωτικός τομέας θα χρειαστεί ενίσχυση με προσωπικό από τρίτες χώρες. 
Αναφέρεται ότι στα πλάνα του υπουργείου Υγείας περιλαμβάνεται η ψήφιση νομοθεσίας, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο, που θα προβλέπει ότι οι νοσηλευτές που θα έρθουν από τρίτες χώρες θα είναι υποχρεωμένοι σε διάστημα έξι μηνών από την ημέρα εργοδότηση τους να εξασφαλίσουν πιστοποιητικό γνώσης της ελληνικής γλώσσας από τα σχετικά προγράμματα του υπουργείου Παιδείας.
Στην ανακοίνωση τους, οι τρεις φορείς, σχολιάζοντας την πρόθεση αυτή του υπουργείου Υγείας, αν και δεν απορρίπτουν ξεκάθαρα το ενδεχόμενο εργοδότησης νοσηλευτών από τρίτες χώρες, θέτουν μια σειρά από αυστηρές προϋποθέσεις για να γίνει αυτό αποδεκτό.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν στην ανακοίνωση τους, κατά τη διάρκεια μεταξύ τους συνάντησης αποφάσισαν:
>> Να μην γίνει αποδεκτή, καμία παρέκκλιση για τους εργαζόμενους από τρίτες χώρες, στα κριτήρια που προνοεί η νομοθεσία και η εγγραφή στο Συμβούλιο Νοσηλευτικής και Μαιευτικής Κύπρου.
>> Να μην γίνει αποδεκτή, καμία παρέκκλιση από τη σχετική ευρωπαϊκή οδηγία που αφορά την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων των νοσηλευτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
>> Οποιαδήποτε συζήτηση νοσηλευτικών ή μαιευτικών θεμάτων ή/και της αναγκαιότητας για πιθανή εισδοχή νοσηλευτικού και μαιευτικού προσωπικού από τρίτες χώρες ή και άλλων θεμάτων στα κέντρα λήψεων αποφάσεων, πρέπει να περιλαμβάνει τον ΠΑΣΥΝΜ, άλλους νοσηλευτικούς φορείς καθώς και όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις (δημόσιου και ιδιωτικού τομέα).
>> Η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να διασφαλίζει με κάθε τρόπο ότι το βασικό επίπεδο εκπαίδευσης συνάδει με αυτό που υπάρχει σήμερα στη χώρα μας και που προνοείται από τις ευρωπαϊκές οδηγίες αλλά και τις διεθνείς συμβάσεις, τις οποίες η χώρα μας έχει αποδεχτεί και έχει συνυπογράψει. Αυτό είναι πρωτίστως σημαντικό για την ασφάλεια των πολιτών και καμία παρέκκλιση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, αφού τα επίπεδα ασφάλειας αλλά και η ποιότητα των νοσηλευτικών υπηρεσιών που παρέχεται προς τους ασθενείς, πρέπει να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα.
>> Για την ασφάλεια των ασθενών, πρέπει να διασφαλιστεί η γνώση της ελληνικής γλώσσας, ως η κύρια γλώσσα ομιλίας του Κύπριου πολίτη και κύριου χρήστη των υπηρεσιών υγείας στην Κυπριακή Δημοκρατία, πριν την εγγραφή και εργοδότηση.
>> Απαραίτητη προϋπόθεση για παραχώρηση αδειών εργοδότησης πρέπει να είναι το νοσηλευτήριο να έχει υπογεγραμμένη και ανανεωμένη συλλογική σύμβαση εργασίας μετά από το 2023, υπογεγραμμένη από θεσμικές συντεχνίες (ΣΕΚ και ΠΕΟ), που οι όροι της σύμβασης θα ισχύουν στην ολότητα τους για το σύνολο των εργαζομένων συμπεριλαμβανομένων και των εργαζομένων από τρίτες χώρες
Οι τρεις φορείς εισηγούνται τη σύσταση επιτροπής αξιολόγησης των αιτήσεων για εργοδότηση νοσηλευτών από τρίτες χώρες στην οποία να συμμετέχουν εκπρόσωποι των υπουργείων Υγείας και Εργασίας, καθώς και του νεοσύστατου υφυπουργείου Μετανάστευσης. Επίσης, να συμμετέχουν εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων και των Συντεχνιών ΣΕΚ και ΠΕΟ. Στην επιτροπή να συμμετέχει και εκπρόσωπός του ΠΑΣΥΝΜ. Η επιτροπή πρέπει να θέτει χρονικό πλαίσιο εργοδότησης των νοσηλευτών από τρίτες χώρες με απώτερο στόχο σταδιακά να αντικατασταθούν από αποφοίτους των τμημάτων νοσηλευτικής από την Κύπρο.
ΠΑΣΥΝΜ, ΠΕΟ και ΣΕΚ τονίζουν, μεταξύ άλλων, την ανάγκη για προώθηση και εφαρμογή προγραμμάτων προσέλκυσης κυπρίων νέων από τις νοσηλευτικές σχολές του τόπου, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού στο νησί.

Πέμπτη 27 Ιουνίου 2024

ΣΗΜΕΡΑ η Πανελλαδική Ημέρα Δράσης της ΠΟΕΔΗΝ, για την ανάδειξη της επικινδυνότητας και ανθυγιεινότητας των επαγγελμάτων Υγείας-Πρόνοιας, ΕΚΑΒ.

 ΠΕΜΠΤΗ 27 ΙΟΥΝΙΟΥ 2024 ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΗΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΟΤΗΤΑΣ
ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ – ΠΡΟΝΟΙΑΣ, ΕΚΑΒ
ΑΤΤΙΚΗ : ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 10.00-15.00
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (ΣΤΑΔΙΟΥ 29) ΣΤΙΣ 10.30πμ
Θα ακολουθήσει πορεία στο Υπουργείο Οικονομικών
θα επιδιωχθούν συναντήσεις με Υπουργούς Εργασίας και Οικονομικών
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ: ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 10.00 -15.00
Μορφές δράσης με αποφάσεις των Σωματείων κατά τόπους στα Νοσοκομεία ή ΔΥΠΕ
    Δεν πέρασε πολύς καιρός από την πανδημία που το Δημόσιο Σύστημα Υγείας αποθεώθηκε, οι υγειονομικοί καταχειροκροτήθηκαν και με νομοθετικές πρωτοβουλίες ακυρώνεται ο Δημόσιος και Κοινωνικός χαρακτήρας του Ε.Σ.Υ. ακυρώνονται οι θεμελιώδεις αρχές σύστασής του για ισότιμη και δωρεάν πρόσβαση.
                              Το Δημόσιο Σύστημα Υγείας ΝΟΣΕΙ!!!
   Οι Δημόσιες δαπάνες υγείας στη χώρα μας είναι 5.5% του ΑΕΠ, στην Ευρώπη είναι 2 μονάδες πάνω. Η Δημόσια Υγεία δεν φτιάχνει με τέτοιο ύψος Δημοσίων δαπανών. Παρότι έχουμε το πιο ιδιωτικοποιημένο σύστημα στην Ευρώπη με ιδιωτικές δαπάνες υγείας 40%, οι πολίτες καλούνται να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, να αγοράζουν τις υπηρεσίες υγείας που θα έπρεπε να προσφέρονται ισότιμα, έγκαιρα και δωρεάν.
    Υποχρέωση του Κράτους είναι η αύξηση των μισθών των υγειονομικών και προνοιακών υπαλλήλων, προκειμένου να ανακοπεί το κύμα μαζικών αποχωρήσεων από το ΕΣΥ. Είναι αδιανόητο να μετακυλίεται το κόστος λειτουργίας της Δημόσιας Υγείας, Πρόνοιας, ΕΚΑΒ στους ασθενείς.
   Κάθε μήνα αποχωρούν αρκετοί υπάλληλοι από το ΕΣΥ, χωρίς να αναπληρώνονται. Οι προσλήψεις προσωπικού που ανακοινώνονται καθυστερούν αρκετό χρονικό διάστημα για να ολοκληρωθούν λόγω των χρονοβόρων διαδικασιών του ΑΣΕΠ. Όταν ολοκληρώνονται διαπιστώνουμε ότι γίνεται ανακύκλωση του ίδιου προσωπικού, αφού υπηρετούντες συμβασιούχοι υπάλληλοι καταλαμβάνουν θέσεις μονίμων ή μόνιμοι υπάλληλοι αλλάζουν Νοσοκομείο.
  Υπάρχει δέσμευση από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό για μονιμοποίηση των συμβασιούχων την περίοδο της πανδημίας.
   Έχει υποχρέωση η κυβέρνηση να αναζητήσει λύση για την απευθείας μονιμοποίηση των συμβασιούχων με συναίνεση όλων των κομμάτων, προκειμένου να ξεπερασθούν τα όποια συνταγματικά εμπόδια προβάλλονται. Η εργασιακή ανασφάλεια των συμβασιούχων πολλών ταχυτήτων οδηγεί σε μαζικές παραιτήσεις.
    Έχουν απομείνει 5.000 συμβασιούχοι εργαζόμενοι στην καθαριότητα, φύλαξη, εστίαση, καθότι οι υπόλοιποι 1.000 απολύθηκαν αφού εγκαταστάθηκαν εργολάβοι. Και οι 5.000 που απέμειναν απολύονται σταδιακά και εγκαθίστανται εργολάβοι που στοιχίζουν τα διπλά χρήματα στο Δημόσιο και προσφέρουν συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα.
    Ζητάμε να σταματήσει με νομοθετική πρωτοβουλία η εκχώρηση των υπηρεσιών στήριξης στους εργολάβους και να δοθεί η δυνατότητα στα Νοσοκομεία να συνάπτουν νέες ΣΟΧ. Εργάζονται 7 χρόνια και πλέον με συνεχείς ανανεώσεις των συμβάσεων και είναι άδικο να οδηγηθούν στην ανεργία.
    Τα Νοσοκομεία οφείλουν σε ληξιπρόθεσμες οφειλές 1,3 δις ευρώ που είναι «θηλιά στο λαιμό» στην λειτουργία τους. Δεν επιτρέπεται λοιπόν να σκορπάνε χρήματα στους εργολάβους.
    Εάν θέλουμε να ξανακάνουμε ελκυστικό το ΕΣΥ, χρειάζεται επαρκή στελέχωση και χρηματοδότηση.
    Το κύμα μαζικών αποχωρήσεων σχετίζεται με τις χαμηλές αμοιβές, τις δυσμενείς συνθήκες εργασίας, τον εμπαιγμό με την ένταξή μας στα ΒΑΕ, την άρνηση μονιμοποίησης των συμβασιούχων. Ακόμη και στο επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας υπάρχουν διαχωρισμοί και αδικίες. Στην Πρόνοια ακόμη δεν εκδόθηκαν οι Υπουργικές Αποφάσεις χορήγησης του εν λόγω επιδόματος και στα Πανεπιστημιακά και Στρατιωτικά Νοσοκομεία εκδόθηκαν με ένα χρόνο καθυστέρηση. Προσφύγαμε στο Συμβούλιο Επικράτειας για ακύρωση των αποφάσεων και ένταξη όλων των υγειονομικών και προνοιακών υπαλλήλων, σε μια εκ των κατηγοριών του επιδόματος χωρίς αποκλεισμούς και διαχωρισμούς. Τα μπόνους που ανακοινώθηκαν θα διχάσουν και θα διαιρέσουν το προσωπικό. Δεν τα θέλουμε. Όπως δεν θέλουμε τα χρήματα των ασθενών μέσω της ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών του ΕΣΥ (απογευματινά χειρουργεία κλπ)
    Εν μέσω χειροκροτημάτων την περίοδο της πανδημίας συστήθηκε Επιτροπή στο Υπουργείο Εργασίας για την ένταξη των υγειονομικών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά επαγγέλματα.
  Εδώ και τρία χρόνια το θετικό πόρισμα της Επιτροπής δεν εφαρμόζεται. Επαγγέλματα Υγείας όπως Νοσηλευτικό, παραϊατρικό κλπ. που προέρχονται από τον ασφαλιστικό φορέα του Δημοσίου δεν είναι ενταγμένοι στα ΒΑΕ εν αντιθέσει με όσους προέρχονται από τον ασφαλιστικό φορέα του ΙΚΑ (συμβασιούχοι, νεοπροσληφθέντες) που είναι ενταγμένοι στα ΒΑΕ. Παρότι πια έχουμε το ίδιο ασφαλιστικό φορέα το ΕΦΚΑ και κάνουμε την ίδια δουλειά.
    Έτσι έχουμε χιλιάδες νοσηλευτές και άλλες ειδικότητες συναδέλφων που υπηρετούν στο ΕΣΥ, την Πρόνοια, το ΕΚΑΒ που βγαίνουν στη σύνταξη 67 ετών ή 62 ετών με πάνω από 40 χρόνια εργασίας.
   Νοσηλεύτριες προσλήφθηκαν στο ΕΣΥ σε πολύ νεαρή ηλικία και συνταξιοδοτούνται 62 ετών μετά από 45 χρόνια εργασίας. Για κανέναν κλάδο εργαζομένων στο Δημόσιο δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο.
    Πως είναι δυνατόν με δεδομένη την ανθυγιεινότητα και επικινδυνότητα των επαγγελμάτων, υγειονομικοί που υπηρετούν στο ΕΣΥ, ΕΚΑΒ, Πρόνοια να προσφέρουν ασφαλείς υπηρεσίες 67 ετών, ή να αντέξουν να εργάζονται 45 χρόνια;
    Έχουμε καταθέσει σχέδιο νόμου για την ένταξή μας στα ΒΑΕ και απορρίφθηκε. Υπηρετούν στο ΕΣΥ περί τους 2.800 υπάλληλοι με το πρόγραμμα των 4.000 του ΟΑΕΔ (τώρα ΔΥΠΑ) οι οποίοι υφίστανται τις μεγαλύτερες μισθολογικές αδικίες σε σχέση με κάθε Δημόσιο Υπάλληλο. Εργάζονται 7 χρόνια με συνεχείς ανανεώσεις των συμβάσεων χωρίς να δικαιούνται ωρίμανση στα μισθολογικά κλιμάκια και επιδόματα.
     Όλοι οι συνάδελφοι που εργάζονται με το συγκεκριμένο πρόγραμμα λαμβάνουν μισθούς χαμηλότερους από το μισθό του ανειδίκευτου εργάτη. Οι μισθοί των υγειονομικών είναι εξευτελιστικοί καθώς επίσης και το ωρομίσθιο. Ο μισθός Νοσηλευτών και Διασωστών είναι 800 ευρώ, των τραυματιοφορέων 680ευρώ. Το κυκλικό ωράριο (8 νύχτες, 8 απογεύματα, 8 πρωινά και τρεις αργίες) αμοίβονται με 120 ευρώ συνολικά. Ο μισθός του Γιατρού είναι 1850 ευρώ. Κοροϊδία!!!
    Η προαγωγή στα μισθολογικά κλιμάκια για τους ΤΕ και ΠΕ είναι ανά δύο χρόνια. Για τους ΔΕ και ΥΕ ανά τρία χρόνια. Πρόκειται για άνιση μεταχείριση που πρέπει να διορθωθεί.
     Εξαιτίας όλων αυτών ενισχύεται το κύμα φυγής των υγειονομικών από το ΕΣΥ. Πριν τα μνημόνια οι επαγγελματίες υγείας θεωρούσαν το ΕΣΥ ελκυστικό χώρο εργασίας με καλούς μισθούς, καλές συνθήκες εργασίας, ευκαιρίες για εκπαίδευση και επαγγελματική εξέλιξη. Μετά τα Μνημόνια άρχισε ο κατήφορος, η αντίστροφη πορεία. Αναπόφευκτα φθάσαμε στη σημερινή κατάσταση με τους υγειονομικούς να αποχωρούν μαζικά από το σύστημα.
     Εάν δεν δοθούν επιπλέον χρήματα στη Δημόσια Υγεία, ο τελευταίος υγειονομικός σύντομα. θα κλείσει την πόρτα.
                                   Από την  Ε.Ε. της  ΠΟΕΔΗΝ

ΕΛΣΤΑΤ: Λιγότεροι γιατροί και νοσηλευτές στα Κέντρα Υγείας

    Μικρότερος είναι ο αριθμός των γιατρών και των νοσηλευτών που απασχολούνται στα Κέντρα Υγείας σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.
     Την ετήσια απογραφική έρευνα των Κέντρων Υγείας για το 2023 έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ). Μείωση σημειώθηκε το 2023 στον αριθμό των γιατρών και νοσηλευτών που απασχολούνται στις Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Π.Φ.Υ) και τα Κέντρα Υγείας όλης της χώρας, σε σύγκριση με το 2022 και το 2021, ενώ σημαντική αύξηση εντοπίζεται στην προμήθεια ιατρικών μηχανημάτων και εξοπλισμού.
    Ο συνολικός αριθμός των Κέντρων Υγείας το 2023 ανήλθε σε 312, δηλαδή, αυξήθηκε κατά ένα Κέντρο σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά.
     Να σημειωθεί πως στις Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Ψυχικής Υγείας, οι οποίες εμφανίζονται με τρεις διαφορετικούς τύπους, εντός του 2023 προστέθηκε σημαντικός αριθμός Κέντρων Ψυχικής Υγείας παιδιών και εφήβων.
Από το γράφημα, το οποίο παρουσιάζει τον αριθμό του προσωπικού των Κέντρων Υγείας και των μηχανημάτων για τα έτη 2022 και 2023, μπορούμε να εξάγουμε τα εξής συμπεράσματα:
Ιατρικό Προσωπικό:
Το 2021 ο αριθμός των γιατρών ήταν 3.671
Το 2022 ο αριθμός των ιατρών ήταν 3.513
Το 2023 ο αριθμός μειώθηκε σε 3.388
Νοσηλευτικό Προσωπικό:
Το 2021 ο αριθμός των νοσηλευτών ήταν 5.004
Το 2022 ο αριθμός των νοσηλευτών αυξήθηκε σε 5.153
Το 2023 ο αριθμός μειώθηκε ελαφρώς σε 5.098
Λοιπό Προσωπικό:
Το 2021 ο αριθμός του λοιπού προσωπικού ήταν 3.469
Το 2022 ο αριθμός του λοιπού προσωπικού ήταν 3.426
Το 2023 ο αριθμός μειώθηκε σε 3.348
Μηχανήματα:
Το 2021 ο αριθμός των μηχανημάτων ήταν 3.306
Το 2022 ο αριθμός των μηχανημάτων ήταν 3.661
Το 2023 ο αριθμός αυξήθηκε σε 3.744
     

Σε ποιες περιφέρειες της χώρας καταγράφηκε η μεγαλύτερη μείωση

   Το αρνητικό ρεκόρ καταγράφεται στην Κεντρική Μακεδονία με μείωση 7,7% του προσωπικού, στο Βόρειο Αιγαίο (μείωση 5,9%) και στην Κρήτη (μείωση 5,3), όπου υπάρχουν και μεγάλες απώλειες γιατρών και νοσηλευτών από τα νοσοκομεία.
  • Κεντρική Μακεδονία: Μείωση κατά 7,7%
  • Βόρειο Αιγαίο: Μείωση κατά 5,9%
  • Κρήτη: Μείωση κατά 5,3%
  • Πελοπόννησος: Μείωση κατά 4,2%
  • Αττική: Μείωση κατά 3,7%
  • Στερεά Ελλάδα: Μείωση κατά 3,6%
  • Θεσσαλία: Μείωση κατά 3,6%
  • Ανατολική Μακεδονία και Θράκη: Μείωση κατά 3,4%
  • Ήπειρος: Μείωση κατά 2,4%
  • Δυτική Ελλάδα: Μείωση κατά 2,4%
  • Στον αντίποδα, υπάρχουν τρεις περιοχές όπου καταγράφηκε αύξηση του προσωπικού:
  • Δυτική Μακεδονία: Αύξηση κατά 10.7%
  • Νότιο Αιγαίο: Αύξηση κατά 1.8%
  • Ιόνια Νησιά: Αύξηση κατά 1.5%

Κομισιόν: Αυξήστε τα όρια ηλικίας για να μη μειωθούν οι συντάξεις

   Αλλη μια έκθεση της ΕΕ, μετά το ageing report, αναφέρει ως μονόδρομο την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης για να μη μειωθούν οι συντάξεις στο μέλλον.
    Πρόκειται για την έκθεση για την επάρκεια των συντάξεων - που συνέταξαν η Κομισιόν και η Επιτροπή Κοινωνικής Προστασίας - η οποία, αφού αναγνωρίζει ότι οι συντάξεις στην Ευρώπη έδειξαν μέχρι σήμερα ανθεκτικότητα στη διάρκεια των κρίσεων επισημαίνει ότι η μείωση τους δεν θα αποφευχθεί αν δεν ληφθούν μέτρα.
     Ποια είναι αυτά; Η προώθηση μεγαλύτερης διάρκειας επαγγελματικών βίων, η υγιής γήρανση  καθώς και μέτρα συμπεριληπτικών αγορών εργασίας και μεγαλύτερης ευελιξίας στις πορείες προς τη συνταξιοδότηση. Η έκθεση ζητεί περαιτέρω μεταρρυθμίσεις προκειμένου να διασφαλιστούν δίκαιες συντάξεις για τους πάντες και να αποφευχθεί η αύξηση των κοινωνικοοικονομικών ανισοτήτων όσο μεγαλώνει κανείς, στο πλαίσιο της εν εξελίξει δημογραφικής αλλαγής.
     Ωστόσο, η μακρύτερη παραμονή στην αγορά εργασίας δεν σημαίνει και μεγαλύτερη σύνταξη. Στο σημείο αυτό εντοπίζονται ανισότητες που αφορούν και τη χώρα μας. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι οι εισφορές του Γάλλου ασφαλισμένου για 40 χρόνια αντιστοιχούν σε συνάξεις 21 ετών ενώ ο Έλληνας, δουλεύοντας 40 χρόνια, λαμβάνει συντάξεις 20 ετών. Την καλύτερη αντιστοιχία έχει το Λουξεμβούργο όπου ο εργαζόμενος μετά από 38 ετών εργασία, λαμβάνει συντάξεις 25 ετών.
    Ανισότητα διαπιστώνεται επίσης και ως τα όρια της φτώχιας. Στην Ελλάδα το 21% των συνταξιούχων άνω των 65 ετών βρίσκεται στο όριο της φτώχιας έναντι του 20% κατά μέσο όρο στην ΕΕ.
Η ανισότητα στις συντάξεις αντρών και γυναικών
    Ειδική μνεία κάνει η έκθεση για την ανισότητα στις συντάξεις μεταξύ ανδρών και γυναικών, η οποία σαφώς προέρχεται από την ανισότητα στους μισθούς στη διάρκεια του εργασιακού βίου. Οι αποδοχές των γυναικών στην ΕΕ  υπολείπονται κατά 20% των εισοδημάτων των ανδρών.
    Η έκθεση προτείνει μεταρρυθμίσεις που θα συμβάλλουν στην ενθάρρυνση της γυναικείας απασχόλησης με λήψη μέτρων για τη φροντίδα των παιδιών και των ηλικιωμένων και την εναρμόνιση της οικογενειακής και την επαγγελματική ζωή.
     Η εξασφάλιση επαρκούς εισοδήματος για τα ηλικιωμένα άτομα – αναφέρει η έκθεση -  συμβάλλει στην επίτευξη του στόχου της ΕΕ με ορίζοντα το 2030 να μειωθεί κατά τουλάχιστον 15 εκατομμύρια ο αριθμός των ατόμων που αντιμετωπίζουν φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό.
     Η ΕΕ στηρίζει τις εθνικές πολιτικές για την αντιμετώπιση της φτώχειας και των ανισοτήτων μεταξύ των φύλων και των φροντιστών, καθώς και για την πρόσβαση σε ποιοτική φροντίδα και την παροχή επαρκούς κοινωνικής προστασίας στους ηλικιωμένους. Η εφαρμογή της σύστασης του Συμβουλίου σχετικά με την πρόσβαση στην κοινωνική προστασία και της σύστασης του Συμβουλίου σχετικά με οικονομικά προσιτή και υψηλής ποιότητας μακροχρόνια φροντίδα είναι σημαντική για τη διατήρηση ενός αξιοπρεπούς βιοτικού επιπέδου για τους ηλικιωμένους Ευρωπαίους πολίτες.
Στα 68,5 το όριο ηλικίας το 2030 και στα 70,5 το 2050
     Η έκθεση του 2024 για την επάρκεια των συντάξεων και η έκθεση του 2024 για τη δημογραφική γήρανση θα συζητηθούν στην επόμενη διάσκεψη για τη μακροβιότητα στην Ευρώπη, η οποία θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Πέμπτη, 27 Ιουνίου. 
    Υπενθυμίζουμε ότι και η πρόσφατη έκθεση της ΕΕ ( Eurostat ageing report group 2024) υποδεικνύει αύξηση των ορίων ηλικίας για τη χώρα μας το 2030 στα 68.5 έτη από 67 σήμερα. 
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της Eurostat,  η Ελλάδα που το τρέχον έτος 2024 έχει γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης τα 67 και τα 62 για πρόωρη συνταξιοδότηση, το 2030 θα πρέπει να το αυξήσει κατά ενάμισι έτος στα 68,5 και για την πρόωρη συνταξιοδότηση κατά ένα έτος και τρεις μήνες στα 63,5.
     Οι δημογραφικές προβολές δείχνουν ότι το 2050 το γενικό όριο ηλικίας στη χώρα μας θα πρέπει να φτάσει στα 70,5 έτη και με πρόωρη σύνταξη στα 65,5 ενώ το 2070 τα όρια ηλικίας  θα πρέπει να αγγίξουν τα 72.5 και με πρόωρη σύνταξη τα 67.5. Αυτό σημαίνει ότι οι σημερινοί νέοι που θα μπουν στην αγορά εργασίας θα χρειαστεί να παραμείνουν περισσότερα χρόνια μέχρι την έξοδο προς τη σύνταξη.
Αναδημοσίευση από https://www.imerisia.gr/

Άρειος Πάγος: Αντισυνταγματικές οι περικοπές των αποδοχών των γιατρών του ΕΣΥ, που έγιναν το 2017

   Αντισυνταγματικές έκρινε η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου τις περικοπές των αποδοχών ιατρών Ε.Σ.Υ. της πρωτοβάθμιας υγείας, των επίκουρων γιατρών και των ειδικευομένων, που επήλθαν με τον μνημονιακό νόμο 4472/2017, καθώς προσκρούουν σε μια πλειάδα διατάξεων του Συντάγματος.
    Μέσα σε δύο χρόνια οι γιατροί του Ε.Σ.Υ. δικαιώθηκαν δύο φορές από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου. Το Ανώτατο Πολιτικό Δικαστήριο με τις αποφάσεις του 3/2022 και 4/2022 είχε δικαιώσει αρχικά τους γιατρούς του Ε.Σ.Υ., ενώ είχαν προηγηθεί δεκάδες αποφάσεις Πρωτοδικείων και Εφετείων, αλλά και η υπ’ αριθμ. 1408/2022 απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.
    Τώρα, η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου με την υπ’ αριθμ. 2/2024 απόφασή της (πρόεδρος η Ιωάννα Κλάπα-Χριστοδουλέα και εισηγητής ο αρεοπαγίτης Αριστείδης Βαγγελάτος) έκρινε ότι και την περίοδο 2017 έως 2022 οι διατάξεις βάσει των οποίων καταβάλλονταν οι μισθοί στους ιατρούς του Ε.Σ.Υ. ήταν αντισυνταγματικές και συνεπώς μη εφαρμοστέες.
    Ειδικότερα, οι αρεοπαγίτες έκριναν ότι οι διατάξεις των άρθρων 138-140 του ν. 4472/2017, με τις οποίες καθορίστηκε αναδρομικά από 1.1.2017 ο βασικός μισθός, τα επιδόματα και τα ωρομίσθια εφημεριών των ιατρών του Ε.Σ.Υ., στο πλαίσιο θεσμοθέτησης εξ υπαρχής νέου ειδικού μισθολογίου για τους γιατρούς, σε συνδυασμό με τα άρθρα 136 και 137 αυτού, αντίκεινται στις αρχές της ιδιαίτερης μισθολογικής μεταχείρισης των ιατρών του Ε.Σ.Υ. (άρθρο 21 του Συντάγματος), της αναλογικότητας (άρθρο 25 του Συντάγματος) και της ισότητας στα δημόσια βάρη (άρθρο 4 του Συντάγματος) και, ως εκ τούτου, είναι ανίσχυρες.
    Σε άλλο σημείο η αρεοπαγιτική απόφαση υπογραμμίζει ότι «με τα δεδομένα που ίσχυαν κατά τον χρόνο δημοσίευσης του νόμου 4472/2017, ο δι’ αυτού επαναπροσδιορισμός των αποδοχών των ιατρών του Ε.Σ.Υ., λαμβανόμενος αθροιστικά, μετά τις προηγηθείσες μειώσεις του εισοδήματός τους με νομοθετήματα της προηγηθείσας περιόδου της οικονομικής κρίσης, έχει ως αποτέλεσμα, λόγω του σωρευτικού τους αποτελέσματος και της έκτασής τους, την υπέρβαση του ορίου που θέτουν οι συνταγματικές αρχές της αναλογικότητας και της ισότητας στα δημόσια βάρη».
    Παράλληλα, η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου έκρινε ότι οι διατάξεις του νόμου 4472/2017 αντίκεινται στις ίδιες συνταγματικές αρχές (αναλογικότητας, ισότητας, κ.λπ.) και κατά το σκέλος που ίσχυσαν αναδρομικά από 1.1.2017.
    Σύμφωνα με τους αρεοπαγίτες, στην περίπτωση των γιατρών του Ε.Σ.Υ. έπρεπε να εφαρμοσθούν οι διατάξεις του νόμου 3205/2003 όπως ίσχυαν πριν επιβληθούν οι περικοπές και των νόμων 4093/2012 και 4472/2017.
    Να σημειωθεί ότι οι διοικήσεις των υγειονομικών περιφερειών από το 2012 έως το 2022 κατέβαλλαν μειωμένες τις αποδοχές.
    Ο δικηγόρος των γιατρών του Ε.Σ.Υ. Ιωάννης Τουτζιαράκης, ο οποίος χειρίστηκε την υπόθεση τόσο το 2022 όσο και τώρα, επεσήμανε ότι «οι νομοθέτες επαναλαμβάνουν πεισματικά τα ίδια σφάλματα και διατηρούν σε ισχύ τις παράνομες διατάξεις των προηγούμενων, με τις οποίες επεβλήθησαν αντισυνταγματικές περικοπές αποδοχών».
    Αναφέρει ακόμη ο κ. Τουτζιαράκης: «Οι μισθολογικές πολιτικές για τους ιατρούς Ε.Σ.Υ. κρίνονται παράνομες από τα δικαστήρια, αλλά συνεχίζονται με νέα μορφή έως ότου εκδοθούν νέες δικαστικές αποφάσεις, εδώ και δέκα χρόνια. Μετά εκδίδεται νέος νόμος, με τα ίδια σφάλματα, ο οποίος εφαρμόζεται έως ότου κριθεί αντισυνταγματικός. Όμως, αυτή η τακτική έχει οδηγήσει στην μακροχρόνια παράνομη εφαρμογή αντισυνταγματικά μειωμένων αποδοχών των ιατρών Ε.Σ.Υ. με όλες τις παρενέργειες.
    Οι συνέπειες αυτής της μισθολογικής πολιτικής η οποία συνεχίζεται και με τον ισχύοντα νόμο 4999/2022 είναι η μετανάστευση άνω των 20.000 ιατρών, η μη επιστροφή όσων σπουδάζουν ιατρική στο εξωτερικό, μετά το τέλος των σπουδών ή της ειδικότητας. Για το λόγο αυτό δεν εμφανίζονται υποψήφιοι σε κενές θέσεις ή δεν αναλαμβάνουν καθήκοντα.
     Οι νόμοι αυτοί δημιουργούν κίνητρα στους ιατρούς να αποχωρούν από το Ε.Σ.Υ., είτε για να εργαστούν ιδιωτικά σε νοσοκομεία εντός ή εκτός της χώρας, κάτι που αποτελεί πλέον τροχοπέδη για την ανάπτυξη υπηρεσιών υγείας στην χώρα μας».
Αναδημοσίευση από https://www.protothema.gr/

Τετάρτη 26 Ιουνίου 2024

ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ, στίς 13:30, το Δ.Σ του Νοσοκομείου.

     Σας κάνουμε γνωστό ότι  ΣΗΜΕΡΑ  ΤΕΤΑΡΤΗ  26.6.24  και ώρα 13:30,  θα πραγματοποιηθεί, στο Γ. Ν. Πατρών «Ο ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ», η 52η/2024 Τακτική Συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου μας,  όπου θα συζητηθούν 24  Συνολικά  θέματα,  θέματα που μπορείτε να διαβάσετε στον σύνδεσμο που ακολουθείhttps://acrobat.adobe.com/id/urn:aaid:sc:EU:cab2c0e4-770a-4dae-ad5e-07d7e2412de7