▼
Κυριακή 31 Δεκεμβρίου 2023
Κατεπείγουσα ΕΔΕ για τη διοικήτρια του Ερυθρού Σταυρού - Το βίντεο με τους χορούς της ενώ δίπλα περνούσαν φορεία με ασθενείς!
Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) σε βάρος της διοικήτριας του νοσοκομείου Ερυθρός Σταυρός για μια… διαφορετική χριστουγεννιάτικη γιορτή που πραγματοποιήθηκε προ ημερών από τους εργαζόμενους σε κεντρικό χώρο της εγκατάστασης, διέταξε η 1η ΥΠΕ κατόπιν παραγγελίας του υπουργού Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.
Αναλυτικότερα από την 1η ΥΠΕ Αττικής ανακοινώνονται τα ακόλουθα:
«1. Κατόπιν παραγγελίας του Υπουργού Υγείας Κου Μιχαήλ Χρυσοχοϊδη, στο πλαίσιο Άσκησης του Πειθαρχικού Ελέγχου, σύμφωνα με το άρθρο 11, παρ. 5, του Νόμου 3329/2005 (ΦΕΚ Α΄- 81), παραγγέλθηκε στην 1η ΥΠΕ η διενέργεια κατεπείγουσας ΕΔΕ, σε βάρος της Διοικήτριας του Νοσοκομείου Γ.Ν.Α. «ΚΟΡΓΙΑΛΕΝΕΙΟ – ΜΠΕΝΑΚΕΙΟ» ΕΕΣ, για βεβαίωση παραπτώματος που εμπίπτει στις διατάξεις του άρθρου 107, παρ. 1, εδάφιο (β) και (ε) του Νόμου 3528/2007 (ΦΕΚ Α΄-26) «Κώδικας κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ..
2. Η Διενέργεια της ΕΔΕ, ανατέθηκε στον Διοικητή του Νοσοκομείου Γ.Ν.Α. «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ», με εντολή κατεπείγουσας διεκπεραίωσης, έως Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2024».
Απορίες και αντιδράσεις για τη γιορτή στο νοσοκομείο
Η… διαφορετική χριστουγεννιάτικη γιορτή πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της 20ης Δεκεμβρίου στο νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός, για τους εργαζόμενους.
Το βίντεο που κυκλοφόρησε, αποτυπώνει με έναν μάλλον σουρεαλιστικό τρόπο… ένα λαϊκό γλέντι να βρίσκεται σε εξέλιξη στον κεντρικό χώρο του νοσοκομείου, με εργαζόμενους να συμμετέχουν την ώρα που οι τραυματιοφορείς συνεχίζουν κανονικά να μεταφέρουν ασθενείς σε κλινικές, εργαστήρια ή χειρουργεία, περνώντας μάλιστα μπροστά από την ορχήστρα και πίσω από όσους χορεύουν!
Στο επίκεντρο του χορού και του γλεντιού φαίνεται να βρίσκεται η διοικήτρια του νοσοκομείου Ερυθρός Σταυρός, κυρία Ελπινίκη Ταβιανάτου, πυροδοτώντας απορίες και αντιδράσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το γιορτινό κάλεσμα δεν ξάφνιασε ιδιαίτερα το προσωπικό καθώς η αεικίνητη διοικήτρια τα τελευταία τρία χρόνια βρίσκεται σε ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας μαζί του, είτε παροτρύνοντας για συμμετοχή σε προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης είτε οργανώνοντας δραστηριότητες και εκδηλώσεις.
Οι περισσότεροι θεώρησαν ότι η πρόσκληση θα αφορούσε τη μεγάλη μεθεόρτια εκδήλωση που διοργανώνει κάθε Ιανουάριο στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου κόβοντας βασιλόπιτα, βραβεύοντας τους αριστούχους μαθητές και φοιτητές των οικογενειών που εργάζονται στον Ερυθρό Σταυρό και προσφέροντας δώρα στους εργαζόμενους.
Ωστόσο, η πραγματικότητα που τους περίμενε την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2023 ήταν άλλη. Είχε οργανωθεί μια γιορτή για τον αποχαιρετισμό του 2023. Ορχήστρα με δύο μουσικούς, πρόγραμμα όχι χορωδίας αλλά τραγούδια λαϊκά και κεφάτα, μπουφές με φαγητό και αναψυκτικά, υποδέχονταν τους εργαζόμενους που κατέφθαναν διστακτικά στην είσοδο για τη γιορτή, όπου τους περίμενε η κυρία Ταβιανάτου.
Αμηχανία, νευρικότητα, και μετά… αποχώρηση χαρακτήριζαν κατά πληροφορίες την αντίδραση των εργαζομένων που παραβρέθηκαν. Γεγονός είναι επίσης πως η συμμετοχή δεν ήταν μεγάλη, καθώς ήταν μία (ακόμη) δύσκολη ημέρα στο νοσοκομείο, που βρισκόταν σε πλήρη λειτουργία και με τα περιστατικά να διακινούνται κανονικά για εξετάσεις ή για επεμβάσεις.
ΥΠΕΣ : Προκηρύχθηκαν 21 διοικητικές θέσεις για την στελέχωση των 7 Υγειονομικών Περιφερειών
Δημοσιεύθηκε χθες (29.12.2023) η πρώτη προκήρυξη που αφορά την στελέχωση των Διοικήσεων των επτά Υγειονομικών Περιφερειών (Υ.Πε) της χώρας. για την «Επιλογή Διοικήσεων των Φορέων του Δημοσίου και Ενίσχυση της Αποτελεσματικότητάς τους» από το Υπουργείο Εσωτερικών (ΥΠΕΣ).
Η προκήρυξη είναι ενιαία και αφορά συνολικά στην κάλυψη 21 θέσεων Διοικητών και Υποδιοικητών των επτά Υγειονομικών Περιφερειών της χώρας. Είναι δε προάγγελος της δεύτερης ενιαίας προκήρυξης για τη στελέχωση των Διοικήσεων των Νοσοκομείων της χώρας, η δημοσίευση της οποίας θα ακολουθήσει σύντομα.
Στην προκήρυξη για τις Υ.Πε. αναφέρονται αναλυτικά οι προϋποθέσεις και τα απαιτούμενα προσόντα που πρέπει να κατέχουν οι ενδιαφερόμενοι προκειμένου να υποβάλουν αίτηση υποψηφιότητας, καθώς και αναλυτικές οδηγίες για τη συμπλήρωση της αίτησης και διεξοδική περιγραφή της διαδικασίας επιλογής.
Ημερομηνία έναρξης υποβολής των αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους ορίζεται η Πέμπτη 18 Ιανουαρίου και ώρα 8 π.μ. και καταληκτική η Δευτέρα 29 Ιανουαρίου και ώρα 2 μ.μ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Υπουργείο Εσωτερικών, το Υπουργείο Υγείας και το Α.Σ.Ε.Π. εργάστηκαν εντατικά ολόκληρο το προηγούμενο χρονικό διάστημα, προκειμένου να ξεκινήσει η έκδοση σε χρόνο ρεκόρ των προκηρύξεων. Υπενθυμίζεται ότι ο σχετικός νόμος δημοσιεύθηκε στις 3 Νοεμβρίου, ενώ στις 4 Δεκεμβρίου εκδόθηκε η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου για τον καθορισμό των φορέων του Δημοσίου που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του νόμου, ένα μήνα νωρίτερα από τη θεσμικά προβλεπόμενη προθεσμία έκδοσης.
Για να δείτε αναλυτικά την πρόσκληση ενδιαφέροντος πατήστε εδώ.
Η Υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, δήλωσε: «Λίγες εβδομάδες μετά την ψήφιση του νέου νόμου, ο οποίος θέτει πρόσθετα φίλτρα αξιοκρατίας, διαφάνειας και αντικειμενικότητας στην επιλογή των διοικήσεων του δημοσίου, δημοσιεύεται ήδη η πρώτη ενιαία προκήρυξη για τους διοικητές των υγειονομικών περιφερειών της χώρας και ακολουθεί η προκήρυξη για τους διοικητές των νοσοκομείων. Τα στελέχη που θα επιλέγονται θα έχουν αυξημένα προσόντα και ικανότητες. Σηματοδοτούμε την αλλαγή νοοτροπίας στη δημόσια διοίκηση, τη σχέση σεβασμού που θέλουμε να ενισχύσουμε με τους πολίτες, προκειμένου να απολαμβάνουν καλύτερες υπηρεσίες. Πρώτη προτεραιότητά μας είναι η υγεία, για αυτό και οι πρώτες προκηρύξεις που εκδίδονται κατ’ εφαρμογή του νόμου αφορούν τον ευαίσθητο χώρο της υγείας».
Ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, δήλωσε: «Οι Υγειονομικές Περιφέρειες αποτελούν την ανώτατη βαθμίδα διοίκησης του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Οι διοικητές αναλαμβάνουν να φέρουν εις πέρας μια αποστολή, με αυξημένα καθήκοντα, για τα οποία απαιτούνται και αυξημένα προσόντα που να συνδυάζουν γνώσεις και εμπειρία, τόσο στον τομέα της διοίκησης, όσο και στον τομέα της υγείας. Χρειαζόμαστε ικανούς διοικητές, επιλεγμένους με αντικειμενικά κριτήρια, με βάση τα προσόντα τους, όπως αυτά ορίζονται στις αντίστοιχες διατάξεις, οι οποίοι θα μοιράζονται το όραμα μας για την ανασύσταση του ΕΣΥ. Ξεκινώντας με τους Διοικητές και Υποδιοικητές των 7 ΥΠΕ, ανοίγουμε τον δρόμο της αντιστοίχισης προσόντων και ικανοτήτων. Θα ακολουθήσουν, στο ίδιο μοτίβο, και οι Διοικήσεις των Νοσοκομείων. Στόχος μας αποτελεί η αξιοκρατική στελέχωση της διοικητικής ιεραρχίας των Υγειονομικών Περιφερειών και των Νοσοκομείων, ώστε η ανταπόκριση στα καθήκοντα και στους προκαθορισμένους στόχους να είναι κοινός τόπος, προκειμένου οι Διοικήσεις των ΥΠΕ να λειτουργούν ως πρότυπο για τις Διοικήσεις των Νοσοκομείων».
Αναδημοσίευση από https://tempo24
Διάφορα Ενδιαφέροντα Δημοσιεύματα
Στους συνδέσμους που σας κοινοποιούμε, μπορείτε να διαβάσετε διάφορα δημοσιεύματα σχετικά με τον χώρο μας και όχι μόνον:
- https://pelop.gr/patra-eleftheros-me-orous-o-nosileftis-pou-katigoreitai-gia-viasmo-23chronis-asthenous/
- https://dete.gr/patra-kindynevei-me-louketo-i-kiniti-monada-psychikis-ygeias-tou-gn-agios-andreas/
- https://flamis.gr/patra-afinoyn-astheneis-se-diadromoys-eno-tha-mporoysan/
- https://www.cnn.gr/ellada/story/397096/stin-29i-thesi-stin-ee-to-esy-oi-prokliseis-kai-ta-pleonektimata-tou-ellinikoy-systimatos.
Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2023
e-ΕΦΚΑ: Έρχονται ενιαίες παροχές για όλους τους ασφαλισμένους
Υπό κατάρτιση είναι ο νέος ενιαίος κανονισμός παροχών σε χρήμα του e–ΕΦΚΑ, με στόχο την καθιέρωση ενιαίων παροχών σε ασφαλισμένους και συνταξιούχους ανεξαρτήτως από το ταμείο από το οποίο προέρχονται. Κι αυτό γιατί σήμερα παρατηρείται το φαινόμενο να υπάρχουν σημαντικές διαφορές στα ποσά που καταβάλλονται αναλόγως με το ταμείο στο οποίο ήταν ο ασφαλισμένος πριν την ένταξή του στον ΕΦΚΑ.
Παροχές
Έμφαση θα δοθεί στις παροχές ασθενείας, μητρότητας, εργατικού ατυχήματος, αλλά και αναπηρία, όπως και στα έξοδα κηδείας. Με τον τρόπο αυτό αναμένεται να υπάρξει εξορθολογισμός των παροχών, και να δημιουργηθεί ένας ενιαίος κανονισμός, από τους 88 που υπάρχουν σήμερα.
Μέχρι ώρας έχουν εντοπισθεί σημαντικές διαφορές ανάμεσα στα πρώην Ταμεία. Αυτές αναμένεται να καταγραφούν από τις ομάδες εργασίας, ώστε να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.
Θεωρείται βέβαιο ότι κάποιοι ασφαλισμένοι θα υποστούν μειώσεις, καθώς σήμερα λαμβάνουν πολύ υψηλότερες παροχές.
Το γεγονός αυτό παραδέχθηκε ο υπουργός Εργασίας κ. Αδ. Γεωργιάδης μιλώντας – προσφάτως – στη Βουλή. «Θα υπάρξουν μειώσεις αφού θα επιλεγεί ο μέσος όρος των παροχών που δίδονται σήμερα».
Πάντως το υπουργείο αναμένει το πόρισμα της επιτροπής που έχει συσταθεί, προκειμένου να πάρει τις τελικές της αποφάσεις.
Η βάση κανονισμού
Ως βάση του νέου κανονισμοί θα ληφθούν οι παροχές του ΙΚΑ, με αποτέλεσμα χιλιάδες συνταξιούχοι και ασφαλισμένοι των πρώην Ταμείων να χάσουν μεγάλος μέρος των προνομίων τους. Αντιστοίχως κάποια άλλα ταμεία που έχουν σήμερα χαμηλότερες παροχές αναμένεται να έχουν – τελικώς – όφελος.
Για παράδειγμα, τα έξοδα κηδείας ποικίλλουν ανάλογα με το κάθε Ταμείο και μπορεί να ξεκινούν από τα επίπεδα των 750 ευρώ (πρώην ΙΚΑ) και να φτάνουν έως και τα 2.900 ευρώ (Ταμείο Εθνικής Τράπεζας), ανά περίπτωση.
Διαφοροποιήσεις ανάλογου τύπου έχουν εντοπιστεί και στις παιδικές κατασκηνώσεις, άλλο ένα πρόγραμμα που διαχειρίζεται ο ΕΦΚΑ και έχει διαπιστωθεί ότι προσφέρει εντελώς διαφορετικές παροχές από Ταμείο σε Ταμείο. Όσοι είναι δικαιούχοι και έχουν ασφαλιστεί ως μισθωτοί που προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα (πρώην ΙΚΑ), για να λάβουν την παροχή θα πρέπει ο εργοδότης τους να καταβάλει το αντίτιμο που αναλογεί (20 ευρώ).
Σε άλλα Ταμεία, όπως στο πρώην ΤΑΠ – ΟΤΕ, η συγκεκριμένη παροχή ανέρχεται σε 450 ευρώ και καταβάλλεται στους ασφαλισμένους ως επίδομα, ενώ υπερβαίνει τα 800 ευρώ εάν πρόκειται για δικαιούχους – ασφαλισμένους του πρώην ΤΣΜΕΔΕ.
Πηγή: ΟΤ
Πάνω από 500 παιδιά και ενήλικοι έκαναν Χριστούγεννα στα νοσοκομεία γιατί δεν έχουν που να πάνε
Περίπου 70 ανήλικοι περνούν τις γιορτές στα νοσοκομεία,
ξεχασμένοι από το κράτος πρόνοιας.
Για άλλη μία χρονιά εκατοντάδες πολίτες κάνουν Χριστούγεννα στα νοσοκομεία της χώρας, όχι όμως επειδή είναι ασθενείς αλλά επειδή δεν... έχουν που να πάνε!
Ειδικότερα, περίπου 500 ενήλικοι αρνούνται να πάρουν εξιτήριο, ενώ περίπου 70 παιδιά βρίσκονται στα νοσοκομεία με εισαγγελική εντολή. «Έχουμε Χριστούγεννα, φεύγει το 2023 και για άλλο ένα χρόνο σηκώνουμε τα χέρια ψηλά με τους εγκλωβισμένους ενήλικες και τα παρκαρισμένα παιδιά στα νοσοκομεία εξαιτίας της απουσίας κράτους πρόνοιας» σχολιάζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος. Μάλιστα εκτιμάται ότι αυτός ο αριθμός μπορεί και να αυξηθεί, καθώς οι αριθμοί εναλλάσσονται και το μείζον κοινωνικό πρόβλημα παραμένει.
Χωρίς να φταίνε οι συγκεκριμένοι άνθρωποι, καταλαμβάνουν κρεβάτια στα νοσοκομεία σε παθολογικές και πνευμονολογικές κλινικές που είναι άκρως απαραίτητα λόγω της έξαρσης των ιώσεων και της ανάπτυξης ράντζων. Οι περίπου 500 συμπολίτες μας που προτιμούν να μείνουν υγιείς σε νοσοκομείο, αρνούνται να πάρουν εξιτήριο γιατί δεν έχουν που να πάνε. Δεν έχουν σπίτι και εάν έχουν, έχει κοπεί το ηλεκτρικό ρεύμα επειδή δεν είχαν χρήματα να πληρώσουν τον υπέρογκο λογαριασμό, καθώς η σύνταξη ή το προνοιακό επίδομα δεν φθάνουν. Μάλιστα, όπως ενημερώνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, οι υποστελεχωμένες κοινωνικές υπηρεσίες των νοσοκομείων προσπαθούν να βρουν λύση με δημόσιες υπηρεσίες και με παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά συναντούν τείχος.
Παράλληλα, οι δημόσιες προνοιακές μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων, που θα μπορούσαν να είναι μία λύση, έχουν εκατοντάδες θέσεις που δεν λειτουργούν λόγω της έλλειψης προσωπικού. Η λίστα αναμονής για φιλοξενία σε δημόσια προνοιακή μονάδα υπερβαίνει το ένα έτος. Επίσης, οι ιδιωτικές μονάδες για φιλοξενία που απευθύνονται οι κοινωνικές υπηρεσίες των νοσοκομείων ζητάνε πάνω από 700 ευρώ τον μήνα. Η σύνταξη ή το επίδομα είναι πολύ πιο χαμηλά...
Παιδιά παρκαρισμένα στα νοσοκομεία
Την ίδια ώρα, περί τα 70 παιδιά πέρασαν τα Χριστούγεννα στα παιδιατρικά νοσοκομεία και τις παιδιατρικές κλινικές των νοσοκομείων, χωρίς να έχουν κανένα πρόβλημα υγείας. Ωστόσο, είχαν την ατυχία να γεννηθούν σε προβληματικό, κακοποιητικό περιβάλλον και με εισαγγελική εντολή βρέθηκαν για λίγες ώρες στα νοσοκομεία για εξετάσεις και παραμένουν εκεί λόγω έλλειψης προνοιακών μονάδων.
Και σε αυτή την περίπτωση το βασικό πρόβλημα είναι η έλλειψη προσωπικού στις προνοιακές δομές. Παράλληλα, το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα παιδιατρικά νοσοκομεία με γεμάτες κλίνες είναι γνωστό. Επίσης, τα συγκεκριμένα παιδιά έχουν παραβατική συμπεριφορά, χωρίς να φταίνε, καθώς μεγάλωσαν και ζουν σε ακατάλληλο περιβάλλον. «Παιδιά χωρίς πρόβλημα υγείας κακοποιούνται δεύτερη φορά από το κράτος παρκαρισμένα με εισαγγελική εντολή στα νοσοκομεία. Χωρίς τη δυνατότητα αναδοχής και υιοθεσίας. Χωρίς τη δυνατότητα να πάνε σχολείο. Χωρίς τη δυνατότητα να χαρούν τα Χριστούγεννα. Χωρίς τη δυνατότητα να πουν τα κάλαντα στη γειτονιά τους ή σε οργανωμένες παραστάσεις που θα συμμετείχαν σε προνοιακές μονάδες» σημειώνει ο Μιχάλης Γιαννάκος.
Αναδημοσίευση από https://www.healthstat.gr/
Συντάξεις: Αυξήσεις στα όρια συνταξιοδότησης Διαβάστε περισσότερα: Συντάξεις: Αυξήσεις στα όρια συνταξιοδότησης
Συντάξεις – Τι αναφέρει ο ΟΟΣΑ: Κατά τέσσερα χρόνια αναμένεται να αυξηθεί το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης για πλήρη σύνταξη στην Ελλάδα, για τους νέους εργαζόμενους που εισέρχονται σήμερα στην αγορά εργασίας, λόγω της σύνδεσης του με το προσδόκιμο ζωής, προβλέπει ο ΟΟΣΑ σε έκθεσή του που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα (Pensions at a Glance 2023).
Πιο συγκεκριμένα, για όσους μπήκαν το 2022 στην αγορά εργασίας το όριο συνταξιοδότησης προβλέπεται να αυξηθεί στα 66 χρόνια από 62 σήμερα, με 40 χρόνια ασφάλισης, όπως αναφέρει η έκθεση και φαίνεται από σχετικό πίνακα.
Ο ΟΟΣΑ δεν κάνει ρητή αναφορά για όσους δικαιούνται σήμερα πλήρη σύνταξη με βάση το γενικό όριο των 67 ετών, ανεξαρτήτως χρόνου απασχόλησης, αλλά είναι φανερό ότι και αυτό θα αυξηθεί αντίστοιχα και θα φθάσει στα 71 χρόνια καθώς το προσδόκιμο ζωής συνδέεται τόσο με το γενικό καταστατικό όριο όσο και με το μειωμένο όριο πλήρους συνταξιοδότησης (με 40 χρόνια απασχόλησης). Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, τα όρια ηλικίας για κανονική (πλήρη) σύνταξη θα αυξηθούν και σε άλλες χώρες, οι οποίες έχουν προχωρήσει σε πλήρη ή μερική σύνδεσή τους με το προσδόκιμο ζωής. Σήμερα, η μία στις τέσσερις χώρες του ΟΟΣΑ έχουν μία τέτοια σύνδεση, ενώ πλήρη σύνδεση έχουν η Ελλάδα, η Δανία, η Εσθονία, η Ιταλία και η Σλοβακία.
Το υψηλότερο όριο συνταξιοδότησης αναμένεται να έχει η Δανία, το οποίο για τους νέους εργαζόμενους θα φτάσει στα 74 χρόνια, ενώ θα ανέλθει στα 71 χρόνια στην Εσθονία και την Ιταλία και στα 70 στην Ολλανδία και τη Σουηδία. Ο μέσος όρος για τα όρια πλήρους συνταξιοδότησης στον ΟΟΣΑ το 2022 ανερχόταν στα 64,4 χρόνια για τους άντρες, με την Τουρκία να αποτελεί τη μεγάλη εξαίρεση, με το όριο συνταξιοδότησης μόλις στα 52 χρόνια. Για τους άντρες που εισέρχονται σήμερα στην αγορά εργασίας, το μέσο όριο θα αυξηθεί κατά περίπου δύο χρόνια, φτάνοντας στα 66,3 χρόνια.
Οι 8 χώρες που αναμένεται να έχουν τη μεγαλύτερη αύξηση, έχουν θεσπίσει τη σύνδεση του ορίου συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο ζωής (πλήρη ή μερική). Η Ελλάδα, όπως φαίνεται και από τον πίνακα, θα είναι η μόνη από αυτή την κατηγορία των χωρών αυτών που το όριο πλήρους συνταξιοδότησης θα είναι κάτω από τον μέσο όρο, αλλά αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχει η δυνατότητα πλήρους συνταξιοδότησης στα 62 με 40 χρόνια απασχόλησης.
Αναδημοσίευση από https://www.ipaidia.gr/
Διάφορα Ενδιαφέροντα Δημοσιεύματα
Στους συνδέσμους που σας κοινοποιούμε, μπορείτε να διαβάσετε διάφορα δημοσιεύματα σχετικά με τον χώρο μας και όχι μόνον:
- https://tempo24.news/eidisi/463138/patra-sovari-exelixi-katigoreitai-gia-viasmo-se-varos-asthenoys-o-nosileytis-toy-agioy
- https://www.skaipatras.gr/2023/12/18/patra-kataggelia-gia-sexoyaliki-parenochlisi-asthenoys-apo-nosileyti-sto-nosokomeio-agios-andreas-prosichthi-apo-tis-el-as/
- https://dete.gr/patra-fones-kai-tsakomoi-se-thalamo-metaxy-miteras-kai-nosileftrias/
- https://dete.gr/patra-sokarei-i-katangelia-tis-23chronis-gia-sexoualiki-parenochlisi-o-nosileftis-eiche-syllifthei-treis-fores/
- https://flamis.gr/ston-anakriti-o-51chronos-nosileytis-ki-alli-kataggelia/
Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2023
Σε οριακή κατάσταση τα νοσοκομεία: Έρχονται συνεδριάσεις υπό τον Χρυσοχοΐδη μετά τις γιορτές - Τι σχεδιάζει
Σε οριακή κατάσταση είναι τα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας λόγω έλλειψης προσωπικού αλλά και υποδομών. Ταυτόχρονα, όμως, φαίνεται πως το τελευταίο διάστημα παρατηρείται και έλλειψη οργάνωσης -η οποία αποδίδεται από τα κυβερνητικά στελέχη και στην εγκατάλειψη από τις Διοικήσεις.
Όπως έλεγαν υψηλόβαθμες πηγές στο ethnos.gr, οι περισσότεροι Διοικητές Νοσοκομείων φαίνεται ότι έχουν κατεβάσει τα «μολύβια», αφού αναμένεται να περάσουν από τη βάσανο του ΑΣΕΠ με το νέο νόμο Κεραμέως. Μία διαδικασία που μπορεί να μην τους εξασφαλίσει ξανά μία θέση στο ΕΣΥ αφού θα μεσολαβήσουν και τεστ δεξιοτήτων.
Συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα
Υπό το πρίσμα αυτό η κατάσταση στα νοσοκομεία γίνεται μέρα με την ημέρα χειρότερη. Μάλιστα, η εικόνα που φαίνεται να έχει διαμορφωθεί προκαλεί έντονη ανησυχία στην κυβέρνηση. Γι' αυτό και, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του ethnos.gr, μετά τις γιορτές αναμένεται να συνεδριάζει κάθε εβδομάδα το Κεντρικό Συμβούλιο Υγειονομικών Περιφερειών (ΚΕΣΥΠΕ) αλλά υπό τον ίδιο τον υπουργό Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.
Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, όπως μεταφέρουν οι ίδιες πηγές, θα επιχειρήσει να ενεργοποιήσει όλες τις Διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) με συγκεκριμένες οδηγίες ώστε να μην ξεφύγει περαιτέρω η κατάσταση στο ΕΣΥ, κάτι που φοβίζει δεόντως και το Μέγαρο Μαξίμου.
Οι Διοικητές των ΥΠΕ με τη σειρά τους, οι οποίοι να σημειωθεί πως επίσης θα περάσουν από τη διαδικασία του ΑΣΕΠ, θα πρέπει να μεταφέρουν τις οδηγίες Χρυσοχοΐδη στους Διοικητές Νοσοκομείων που το τελευταίο διάστημα ασχολούνται περισσότερο με τον νέο νόμο Κεραμέως και το πως θα μπορέσουν να επανακάμψουν στο σύστημα υγείας, παρά με τα νοσοκομεία που διοικούν.
Στον «πάγο» το ΕΣΥ από την προκήρυξη για τους νέους διοικητές
Πάντως, η καθυστέρηση στην προκήρυξη για την επιλογή των νέων Διοικητών Νοσοκομείων έχει βάλει στον «πάγο» το ΕΣΥ, αφού σε πολλά νοσηλευτικά ιδρύματα είναι εμφανή τα σημάδια της εγκατάλειψης από τις Διοικήσεις.
Να σημειωθεί ότι εδώ και μήνες είχαν προαναγγελθεί οι αλλαγές στον τρόπο επιλογής των στελεχών του ΕΣΥ, ενώ εδώ και ημέρες αναμένεται η σχετική προκήρυξη από το ΑΣΕΠ ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία. Ωστόσο, οι νέες καθυστερήσεις που παρατηρούνται από το υπουργείο Υγείας για την έκδοση της προκήρυξης έχουν προκαλέσει περισσότερα προβλήματα στο ΕΣΥ από ότι έλυσαν.
Έλλειψη συντονισμού και προσωπικού στο ΕΣΥ
Παρότι η αρχική σκέψη των κυβερνητικών στελεχών ήταν -όπως λένε πληροφορίες του ethnos.gr- πως η αναμονή για επαναξιολόγηση ουσιαστικά των Διοικητών Νοσοκομείων θα τους ενεργοποιούσε, τελικώς έφερε ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα.
Η έλλειψη συντονισμού όμως και διοίκησης στο ΕΣΥ, σε συνδυασμό με την έλλειψη προσωπικού και υποδομών, έχει διαμορφώσει μία μάλλον εκρηκτική κατάσταση ειδικά τώρα που μπήκε ο χειμώνας.
Αναδημοσίευση από https://www.ethnos.gr/
ΑΔΕΔΥ: Καταδίκη της δίωξης κατά του Προέδρου της ΠΕΝΕΝ
Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καταγγέλλει ως μεθοδευμένη από εφοπλιστικά κυβερνητικά κέντρα τη δικαστική δίωξη κατά της ΠΕΝΕΝ και του Προέδρου της, Αντώνη Νταλακογεώργου, η οποία ασκήθηκε από την εισαγγελία Πειραιά και αφορά την απεργία στις 10/6/2021.
Η απεργία στις 10 Ιούνη 2021 αφορούσε την εναντίωση στο αντιδραστικό – αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη (4808/2021) και είχε κινητοποιήσει το σύνολο των συνδικάτων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα (ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ – Εργατικά Κέντρα – Ομοσπονδίες και πολλές εκατοντάδες Σωματεία) στην Πανεργατική – Πανελλαδική απεργία.
Ταυτόχρονα, στον χώρο της Ναυτιλίας η απόφαση για στήριξη και υλοποίηση της απεργίας έγινε με τη συμμετοχή και των 13 Ναυτεργατικών Σωματείων.
Την ημέρα της απεργίας οι Ναυτιλιακές – Ακτοπλοϊκές εταιρίες είχαν από μόνες τους ανακοινώσει τη ματαίωση όλων των δρομολογίων.
Για αυτό στο λιμάνι του Πειραιά όχι μόνο δεν σημειώθηκε κανένα επεισόδιο, αλλά στην πράξη δεν κατήλθε κανένας επιβάτης για να ταξιδεύσει.
Κατά συνέπεια είναι αβάσιμες οι κατηγορίες ενάντια στην ΠΕΝΕΝ που αφορούν δήθεν παρεμπόδιση στην εκτέλεση των δρομολογίων πλοίων που θα αναχωρούσαν από τον Πειραιά.
Εξάλλου η συμμετοχή των πληρωμάτων στην αναφερόμενη απεργία ήταν καθολική!
Με βάση τα παραπάνω δεδομένα προκύπτει ότι η επιχειρούμενη δίωξη είναι βαθιά πολιτική πράξη και αποσκοπεί μέσω των δικαστικών διώξεων στην υπονόμευση του δικαιώματος της απεργίας και στον εκφοβισμό των Ναυτεργατών μέσω της επιλεκτικής στοχοποίησης της ΠΕΝΕΝ.
Υπογραμμίζουμε ότι ο Πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ είναι και Β’ Αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά.
Από αυτή την πλευρά η δικαστική δίωξη του αποτελεί ευθεία στοχοποίηση συνολικά του εργατικού κινήματος του Πειραιά.
Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. απαιτεί την άμεση απόσυρση των κατηγοριών σε βάρος του Σωματείου.
Καλούμε τα εργατικά σωματεία και όλους τους εργαζόμενους να καταδικάσουν με τον πιο έντονο και σαφή τρόπο την προσπάθεια εφοπλιστών – κυβέρνησης να χτυπήσουν τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και τις ελευθερίες στον χώρο του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος.
Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.
Πόσο στοιχίζουν οι ασθενείς στο ΕΣΥ – Σε ποια νοσοκομεία κοστίζουν ακριβά και σε ποια τα μισά
Έκπληξη προκαλεί η απουσία ισολογισμών σε μεγάλα νοσοκομεία της χώρας, παρά το γεγονός ότι αποτελούν «εργαλεία» διαφάνειας
Σημαντικές αποκλίσεις παρουσιάζει το κόστος νοσηλείας ανά νοσοκομείο στην Ελλάδα, με τα μικρότερα νοσηλευτικά ιδρύματα να έχουν έως και το διπλάσιο κόστος σε σχέση με τα μεγάλα, όπως δείχνουν στοιχεία της νέας μελέτης του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) που βασίζεται στους ισολογισμούς περίπου 90 δημόσιων νοσοκομείων για την περίοδο 2012-2020.
Το 2020, το υψηλότερο κόστος ανά νοσηλευόμενο (4.110 ευρώ) καταγράφηκε στην 4η ΥΠΕ (Μακεδονίας και Θράκης) και το χαμηλότερο, με 1.988 ευρώ στην 3η ΥΠΕ (Μακεδονίας). Το λειτουργικό κόστος ανά νοσηλευόμενο είναι πολλαπλάσιο στα μικρά νοσοκομεία (5.324 ευρώ το 2020) σε σχέση με τα μεγάλα (2.123 ευρώ το 2020) και τα μεσαία (1.814 ευρώ το 2020).
Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της πανδημίας (2020), το υψηλότερο λειτουργικό κόστος ανά κλίνη καταγράφεται στα μικρά νοσοκομεία (141.000). Ακολουθούν τα μεγάλα με 122.000 ευρώ, τα μεσαία με 117.000 και έπειτα τα μικρομεσαία με 115.000 ευρώ. Το ίδιο έτος, το υψηλότερο κόστος ανά νοσηλεύομενο εντοπίζεται επίσης στα μικρά νοσοκομεία, με 5.300 ευρώ, ενώ ακολουθούν, με περίπου 2.300 ευρώ ανά νοσηλευόμενο, τα μικρομεσαία.
Η παραπάνω τάση δεν διαφοροποιείται το 2019 αμέσως πριν την πανδημία, όταν στον ίδιο δείκτη το υψηλότερο κόστος κατέγραψαν και πάλι τα μικρά, με 3.700 ευρώ και το χαμηλότερο τα μεσαία με 1.700 ευρώ.
Όλα τα παραπάνω στοιχεία αποτελούν την πρώτη βάση μιας χαρτογράφησης όχι μόνο των οικονομικών των νοσοκομείων αλλά και των υπηρεσιών που προσφέρει το ΕΣΥ. Μάλιστα, προκαλεί έκπληξη η απουσία ισολογισμών σε μεγάλα νοσοκομεία της χώρας, παρά το γεγονός ότι αποτελούν «εργαλεία» διαφάνειας και χάραξης πολιτικών.
Από την προσπάθεια ανάλυσης των ισολογισμών των νοσοκομείων από το ΙΟΒΕ, έγινε αντιληπτή η απουσία τους σε μεγάλες νοσοκομειακές μονάδες της χώρας, όπως είναι τα: Γ.Ν.Α Ο Ευαγγελισμός, Γ.Ν.Α Αλεξάνδρα, Γ.Ν. Μαιευτήριο Αθηνών «Έλενας Βενιζέλου», Γ.Ν.Α «Γ. Γεννηματάς», Γ.Ν. Αττικής «Σισμανόγλειο», Γ.Ν. Δυτ. Αττικής, Γ.Ν. Θες/νίκης «Γ. Γεννηματάς».
Οι περισσότερες ιδιωτικές κλίνες είναι μαιευτικές ή ψυχιατρικές
Αναλύσεις όπως η παραπάνω χρειάζονται σε πιο τακτική βάση, όπως προέκυψε από τη συζήτηση που ακολούθησε της χθεσινής παρουσίασης του ΙΟΒΕ, καθώς δίνουν μια σαφή εικόνα της κατάστασης στα νοσηλευτικά ιδρύματα. Ειδικά από τη στιγμή που η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με σημαντικές προκλήσεις. Τέτοιες είναι το διαφορετικό μείγμα εισροών της δημόσιας δαπάνης υγείας από τη φορολογία και την ασφάλιση, καθώς η μεγάλη συμμετοχή της ιδιωτικής δαπάνης.
Επίσης, το σύστημα υγείας στη χώρα είναι έντονα συγκεντρωμένο γύρω από τα νοσοκομεία. Περίπου το 65% των κλινών είναι στον δημόσιο τομέα και το 35% στον ιδιωτικό τομέα. Η πλειοψηφία των ιδιωτικών κλινών είναι μικρές ή μεσαίες γενικές, μαιευτικές/γυναικολογικές ή ψυχιατρικές κλινικές, γεγονός που δείχνει ενδεχομένως ότι ο δημόσιος τομέας δεν καλύπτει επαρκώς τη ζήτηση για τις συγκεκριμένες υπηρεσίες. Επιπλέον, τα δημόσια νοσοκομεία παρουσιάζουν σημαντικά προβλήματα: Ανισοκατανομή κλινών, κλινικών, εργαστηρίων και προσωπικού καθώς και σημαντικές ελλείψεις προσωπικού.
Υποχώρηση αριθμού κλινών, αύξηση των δαπανών
Ο αριθμός των νοσηλευτικών μονάδων και κλινικών δευτεροβάθμιας φροντίδας υποχώρησε σε 267 το 2021, σε σχέση με 302 το 2012. Η μείωση οφείλεται κυρίως στην πτώση του αριθμού ιδιωτικών κλινικών, από 164 το 2012 σε 139 το 2021. Μείωση του αριθμού νοσοκομείων καταγράφεται στις περισσότερες χώρες της ΕΕ την περίοδο 2016-2021.
Οι Υγειονομικές Περιφέρειες Αττικής (1η), Πειραιώς και Αιγαίου (2η) και Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας (6η) ΥΠΕ διαθέτουν τα περισσότερα νοσοκομεία. Συγκεντρωτικά αντιστοιχούν στο 60% του συνολικού αριθμού δημόσιων νοσοκομείων.
Σε όρους αριθμού νοσοκομείων ανά 1 εκατ. κάτοικους, η Ελλάδα βρίσκεται πάνω από τη μέση της κατάταξης των χωρών της ΟΟΣΑ-ΕΕ (10η θέση σε 22 χώρες). Ωστόσο, η χώρα μας είναι χαμηλότερα από τον μέσο όρο της ΕΕ (525 κλίνες ανά 100.000 κατοίκους) με 427 διαθέσιμες κλίνες ανά 100.000 κατοίκους (2021). Οι συνολικές διαθέσιμες κλίνες στην Ελλάδα στο τέλος του 2021 διαμορφώθηκαν σε 48,9 χιλ. έναντι 52,4 χιλ. το 2010.
Όσον αφορά στα οικονομικά των νοσοκομείων, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια σημαντική «τακτοποίηση». Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με την παρουσίαση του ΙΟΒΕ, ότι το 2012 παρουσίαζαν έλλειμμα 41 νοσηλευτικά ιδρύματα, ενώ το 2020 μόλις 12. Επίσης, τα δημόσια νοσοκομεία έχουν βελτιώσει κατά πολύ τη ρευστότητά τους. Παρά το γεγονός, όμως, ότι υπάρχει τυπικότητα ως προς τις υποχρεώσεις τους, δυσκολεύονται να εισπράξουν τις απαιτήσεις τους.
Μείωση χρηματοδότησης, χαμηλό ποσοστό ικανοποίησης από τους πολίτες
Ένα σημαντικό εύρημα της μελέτης του ΙΟΒΕ είναι ότι παρατηρείται σημαντική υποχώρηση χρηματοδότηση για δαπάνες υγείας στην Ελλάδα έναντι αύξησης στην ΕΕ. Η ετήσια δημόσια μεταβολή δαπανών σε σταθερές τιμές, σωρευτικά για την περίοδο 2009 – 2021 διαμορφώνεται στο -29,2% στην Ελλάδα έναντι +32,7% στην ΕΕ.
Το 2021 η συνολική δαπάνη υγείας στην Ελλάδα, ως ποσοστό του ΑΕΠ, διαμορφώθηκε στο 9,2% (εκ των οποίων 5,7% δημόσια δαπάνη) έναντι 10,9% στην ΕΕ (εκ των οποίων 8,9% δημόσια δαπάνη). Στην Ελλάδα η δημόσια χρηματοδότηση διαμορφώνεται στο 62,1% της συνολικής χρηματοδότησης για δαπάνες υγείας το 2020, αρκετά χαμηλότερα από τον μέσο όρο της ΕΕ (81,1%).
Επιπλέον, στην Ελλάδα καταγράφεται ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά ικανοποίησης από τις παρεχόμενες υπηρεσίες φροντίδας, με 38% για το 2020, σε σχέση με 36% το 2010. Το ελληνικό σύστημα υγείας κατατάσσεται στην 29η θέση ανάμεσα σε 35 χώρες της Ευρώπης με 615 βαθμούς στον δείκτη αξιολόγησης των συστημάτων υγείας Euro Health Consumer Index (ECHI), υψηλότερα από Αλβανία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Πολωνία, Βουλγαρία και Λετονία. Στη χώρα μας επιτυγχάνεται σχετικά υψηλή βαθμολογία σε πεδία όπως η άμεση πρόσβαση σε γιατρούς, η μείωση της θνησιμότητας από εγκεφαλικά, ο παιδικός εμβολιασμός, η μειωμένη συχνότητα υπερτασικών και η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ.
Αντίθετα, χαμηλή επίδοση επιτυγχάνεται σε πεδία όπως η πληροφόρηση και τα δικαιώματα των ασθενών, οι οικογενειακοί γιατροί, οι λίστες αναμονής στους καρκινοπαθείς, οι μεταμοσχεύσεις, οι άτυπες πληρωμές, το κάπνισμα, η έλλειψη φυσικής άσκησης, οι θάνατοι από τροχαία, η καθυστερημένη εισαγωγή καινοτόμων φαρμάκων και η υψηλή κατανάλωση αντιβιοτικών.
Οι προσπάθειες που γίνονται στα οικονομικά των νοσοκομείων αναμένονται να ενταθούν το επόμενο διάστημα με τις παρεμβάσεις του Υπουργείου Υγείας. Ο Υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, στον χαιρετισμό που απηύθυνε κατά τη χθεσινή παρουσίαση της έρευνας του ΙΟΒΕ, σημείωσε ότι για πρώτη φορά οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων του 2024 θα έχουν οριστεί έως τις 10 Ιανουαρίου, γεγονός που θα επιτρέψει στους διοικητές να προγραμματίσουν διαγωνισμούς και κινήσεις που θέλουν να κάνουν. Επιπλέον, το Υπουργείο σκοπεύει να έχει σε συνεχή επαφή τις διοικήσεις των νοσοκομείων ώστε καλές πρακτικές να γίνονται παράδειγμα προς μίμηση, ενώ η καθολική χρήση των DRG σε όλο το ΕΣΥ από τον Μάρτιο του 2024 θα δώσει μια καλή εικόνα του παραγόμενου έργου.
Αναδημοσίευση από https://www.ygeiamou.gr/
Remaining Time-0:00
Fullscreen
Mute
Σύνταξη: Οι πίνακες με τα νέα ποσά εφάπαξ - Ποιοι παίρνουν και πόσα ανά ταμείο
Τα εφάπαξ βγαίνουν πλέον με ρυθμό 3.816 αποφάσεων κάθε μήνα και αναμένεται να αυξηθούν όσο θα προχωρά η αυτοματοποιημένη απονομή του βοηθήματος που ξεκίνησε από το Δημόσιο, μια που έχει τους περισσότερους δικαιούχους.
Το μέσο εφάπαξ για όλα τα ταμεία πρόνοιας (δημόσιου και ιδιωτικού τομέα) με βάση τις πληρωμές που πραγματοποιούνται από τον ΕΦΚΑ ανέρχεται στις 20.421 ευρώ, ενώ σε επιμέρους τομείς τα ποσά είναι διαφορετικά.
Τα ποσά
Για παράδειγμα, σύμφωνα με τον αποκαλυπτικό πίνακα που δημοσιεύει ο «Ελεύθερος Τύπος» και αφορά στις πληρωμές μέχρι και Οκτώβριο του 2023:
* Οι συνταξιούχοι του Δημοσίου που προέρχονται από τα ειδικά μισθολόγια παίρνουν κατά μέσο όρο εφάπαξ 40.154 ευρώ.
* Για συνταξιούχους πολιτικούς υπαλλήλους υπουργείων και άλλων δημοσίων οργανισμών το εφάπαξ είναι στις 23.714 ευρώ.
* Στον ΟΣΕ το μέσο εφάπαξ φτάνει στις 57.755 ευρώ.
* Για συνταξιούχους υπαλλήλους από δημόσια νοσοκομεία το μέσο εφάπαξ ανέρχεται στις 24.352 ευρώ.
* Για τους κληρικούς το μέσο εφάπαξ κυμαίνεται στις 12.484 ευρώ. Σημειώνεται ότι οι κληρικοί μπορούν να παίρνουν το εφάπαξ πριν βγουν στη σύνταξη υποβάλλοντας σχετική αίτηση σε ηλικία 70 ετών, με τον όρο ότι, εφόσον συνεχίσουν το λειτούργημά τους, θα σταματήσουν να πληρώνουν εισφορά για εφάπαξ και δεν θα δικαιούνται κάτι επιπλέον από το βοήθημα όταν αποφασίσουν να πάρουν τη σύνταξή τους.
* Για τους συμβολαιογράφους το μέσο εφάπαξ κατά τη συνταξιοδότησή τους ανέρχεται στις 29.962 ευρώ.
* Για τους υγειονομικούς το μέσο εφάπαξ κυμαίνεται στις 3.200 ευρώ.
Σε… πτώση
Η γενική εικόνα, πάντως, είναι πως το εφάπαξ βαίνει αργά και σταθερά μειούμενο όσο περισσότερα είναι τα χρόνια που προσθέτουν οι ασφαλισμένοι από το 2014 και μετά.
Για τα χρόνια ασφάλισης μετά το 2014, αντί να παίρνουν το εφάπαξ με κάποια σχετική ανταποδοτικότητα (όπως συμβαίνει για το κομμάτι ως το 2013), οι ασφαλισμένοι παίρνουν πίσω τις εισφορές που κατέβαλαν με μηδενική απόδοση.
Το θετικό στοιχείο όμως που αμβλύνει την όποια μείωση του εφάπαξ είναι ότι πλέον πληρώνεται σε χρόνο-ρεκόρ όσον αφορά στο Δημόσιο, που έχει και τους περισσότερους δικαιούχους.
Αυτόματα
Με την αυτοματοποιημένη διαδικασία οι υπάλληλοι -εν προκειμένω του Δημοσίου- που αποχωρούν για σύνταξη, με το που υποβάλουν την αίτηση παραίτησης στην υπηρεσία τους, γίνεται αυτόματα και η ηλεκτρονική υποβολή του δελτίου με τις υπηρεσιακές τους μεταβολές (e-ΔΑΥΚ), στο οποίο αποτυπώνεται όλος ο ασφαλιστικός τους βίος από την ημέρα πρόσληψής τους στο Δημόσιο μέχρι την έξοδό τους από την τελευταία υπηρεσία που βρίσκονται.
Περίπου 1.500 από τα εφάπαξ που βγαίνουν κάθε μήνα εκδίδονται μέσω του e-ΔΑΥΚ, που σημαίνει ότι το βοήθημα πληρώνεται μέσα σε πολύ σύντομο διάστημα μετά την απονομή της οριστικής σύνταξης και χωρίς λάθη. Αυτή τη στιγμή, η αυτόματη έκδοση του εφάπαξ καλύπτει περίπου το 60% των νέων αποφάσεων και κάθε μήνα το ποσοστό αυτό αυξάνεται, καθώς βελτιώνεται η εφαρμογή του ηλεκτρονικού ΔΑΥΚ.
Δύσκολες περιπτώσεις
Υπάρχουν όμως και δύσκολα πεδία, που θα πάρουν χρόνο για να μπουν στη γρήγορη ταχύτητα απονομής, και αυτά αφορούν υπαλλήλους με διαδοχική ασφάλιση, υπαλλήλους που άλλαξαν δύο ή και τρία ταμεία πρόνοιας λόγω μετακίνησής τους σε άλλη υπηρεσία, καθώς και περιπτώσεις που τα στοιχεία του ΔΑΥΚ έχουν λάθη και θα πρέπει να διορθωθούν εκ των υστέρων.
Το συνολικό ποσό που θα διαθέσει ο ΕΦΚΑ για τα εφάπαξ του 2023 αγγίζει το 1 δισ. ευρώ, καθώς μέσα στη χρονιά πληρώθηκαν πολλά εκκρεμή εφάπαξ. Για το 2024, ο προϋπολογισμός του κλάδου εφάπαξ παροχών εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί χαμηλότερα, περίπου στα 700 εκατ. ευρώ, καθώς οι εκκρεμότητες μειώνονται και δεν θα ξεπεράσουν σε ποσό τα 250 εκατ. ευρώ.
Τι ισχύει για όσους αποχωρούν μετά το 2014
Ο κανόνας που εισήγαγε ο νόμος 4387/2016 είναι ότι το εφάπαξ για τα ίδια έτη ασφάλισης βαίνει μειούμενο κάθε χρόνο για όσους συνταξιοδοτούνται από 1ης/1/2014 και μετά.
Για να ισοφαρίσουν οι ασφαλισμένοι τις απώλειες, θα πρέπει να παραμείνουν περισσότερα χρόνια. Για να πάρουν δηλαδή ένα εφάπαξ των 35.000 ευρώ από το Δημόσιο, θα πρέπει να συμπληρώσουν 40ετία, ενώ τα προηγούμενα χρόνια έπαιρναν το ίδιο ποσό με 35ετία.
Για παράδειγμα:
Υπάλληλος που συνταξιοδοτήθηκε από το Δημόσιο το 2013 με 37 έτη και μισθό 1.600 ευρώ πήρε εφάπαξ 35.520 ευρώ, ενώ ένας υπάλληλος που αποχώρησε το 2022 με 37ετία και τον ίδιο περίπου μισθό πήρε εφάπαξ 27.372 ευρώ.
Υπάλληλος που θα συνταξιοδοτηθεί το 2023 από το Δημόσιο με 37 έτη και μέσο μισθό 1.600 ευρώ θα πάρει εφάπαξ 26.544 ευρώ, ενώ ένας υπάλληλος που θα βγει στη σύνταξη το 2029, έχοντας τότε 37ετία και τον ίδιο περίπου μισθό, θα πάρει εφάπαξ 21.740 ευρώ.
Η μείωση που προκαλεί ο νόμος Κατρούγκαλου με την άτοκη επιστροφή εισφορών στο εφάπαξ είναι σχεδόν 10.000 ευρώ σε μία 10ετία (2023 έναντι 2013) και όσο αυξάνονται τα έτη με τις άτοκες επιστροφές από το 2014 και μετά οι απώλειες θα μεγαλώνουν.
Αναδημοσίευση από https://eleftherostypos.gr/
Διάφορα Ενδιαφέροντα Δημοσιεύματα
Στους συνδέσμους που σας κοινοποιούμε, μπορείτε να διαβάσετε διάφορα δημοσιεύματα σχετικά με τον χώρο μας και όχι μόνον:
- https://tempo24.news/eidisi/463188/patra-pire-prothesmia-na-apologithei-o-nosileytis-poy-katigoreitai-gia-viasmo
- https://flamis.gr/sok-gia-25chroni-mesa-sto-nosokomeio-tin-viase/
- https://flamis.gr/patra-aytos-einai-o-nosileytis-poy-katigoreitai-gia/
- https://tempo24.news/eidisi/463232/patra-osa-dilothikan-den-ehoyn-kamia-shesi-me-tin-pragmatikotita-ishyrizetai-o
- https://achaianews.gr/index.php/%CF%8C%CE%BB%CE%B1-%CF%84%CE%B1-%CE%BD%CE%AD%CE%B1-h/%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%89%CE%BD%CE%B9%CE%B1/186555-16-%CE%BA%CE%AD%CE%BD%CF%84%CF%81%CE%B1-%CF%84%CF%81%CE%B1%CF%8D%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%82-%CF%83%CF%85%CF%83%CF%84%CE%AE%CE%BD%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CF%83%CE%B5-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CF%8C%CF%83%CE%B9%CE%B1-%CE%BD%CE%BF%CF%83%CE%BF%CE%BA%CE%BF%CE%BC%CE%B5%CE%AF%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%BC%CE%B5%CF%84%CF%8E%CF%80%CE%B9%CF%83%CE%B7-%CE%BA%CF%85%CF%81%CE%AF%CF%89%CF%82-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%87%CE%B1%CE%AF%CF%89%CE%BD-%CE%B1%CF%84%CF%85%CF%87%CE%B7%CE%BC%CE%AC%CF%84%CF%89%CE%BD
Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2023
Πάτρα: Επανήλθε με... δυναμική η H1N1 - Τα κρούσματα σε ΠΓΝΠ και "Άγιο Ανδρέα"
Επανήλθε με... δυναμική - δυστυχώς - η H1N1. Η λοίμωξη φαίνεται να έχει αύξηση κρουσμάτων και στην Πάτρα, ενώ σε συνδυασμό με τα αυξημένα κρούσματα κορονοϊού προβληματίζει τον υγειονομικό κόσμο.
Ωστόσο τα νοσοκομεία και στην περιοχή μας, είναι απόλυτα θωρακισμένα για να υποδεχθούν τα περιστατικά λόγω του συναγερμού που ετέθη και η χώρα μας για την πανδημία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι σήμερα τα περιστατικά H1N1 είναι 6 επιβεβαιωμένα στο νοσοκομείο "Άγιος Ανδρέας" και ένα στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών.
Η κατάσταση είναι απολύτως ελεγχόμενη σύμφωνα με υγειονομικούς κύκλους σε ότι αφορά τη νοσηλεία των κρουσμάτων και τη διαχείριση των περιστατικών κατά την εισαγωγή τους, ώστε να μην προκληθεί δυσλειτουργία σε άλλες κλινικές.
Αναδημοσίευση από https://tempo24
Ποιες είναι οι «καυτές πατάτες» Χρυσοχοΐδη στην Υγεία τους πρώτους μήνες του 2024
Με πολλούς πονοκεφάλους αναμένεται να ξεκινήσει η νέα χρονιά για τον υπουργό Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Άλλωστε τα έργα που έχουν προαναγγελθεί από την κυβέρνηση στον τομέα της Υγείας δεν έχουν ξεκινήσει καν και με βάση τις οδηγίες του Μεγάρου Μαξίμου, τα περισσότερα θα πρέπει να έχουν υλοποιηθεί μέσα στο 2024.
Και ο ίδιος ο υπουργός Υγείας όμως Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έχει κατά καιρούς αναφερθεί στις ριζικές αλλαγές που σκοπεύει να κάνει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας ώστε να παρέχονται καλύτερες υπηρεσίες υγείας. Ωστόσο οι δυσκολίες είναι πολλές και φαίνεται πως και οι αργοί ρυθμοί που ακολουθούνται, δεν ευνοούν τη βελτίωση των συνθηκών στα νοσοκομεία.
Ωστόσο υπάρχουν κάποιες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να προωθηθούν άμεσα, καθώς διαφορετικά το ΕΣΥ θα συνεχίσει να έχει την ίδια εικόνα με σήμερα. Κάτι που η κυβέρνηση απεύχεται, όπως έλεγε υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή στο ethnos.gr.
Οι αλλαγές στις εφημερίες
Μία από τις πρώτες αλλαγές που θα πρέπει να κάνει ο υπουργός Υγείας αφορά στο εφημεριακό σύστημα. Ο ίδιος άλλωστε έχει προαναγγείλει ότι θα αλλάξει τις εφημερίες και τον τρόπο λειτουργίας των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, ώστε να μη δημιουργούνται αναμονές στα τμήματα επειγόντων περιστατικών και να μην στοιβάζονται οι ασθενείς σε θαλάμους και διαδρόμους περιμένοντας να εξυπηρετηθούν.
Το πρόβλημα άλλωστε εντοπίζεται στο σύστημα των εφημεριών το οποίο φαίνεται πως δεν μπορεί να αποδώσει με βάση την αυξημένη κίνηση που καταγράφεται σήμερα στα δημόσια νοσοκομεία.
Παρότι ο υπουργός Υγείας είχε δηλώσει ότι το εφημεριακό σύστημα θα άλλαζε εντός του 2023, προς ώρας δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη το σχέδιο που θα ακολουθηθεί.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr οι όποιες αλλαγές στις εφημερίες θα γίνουν μετά τον διορισμό των νέων Διοικητών νοσοκομείων. Κάτι που σημαίνει ότι δεν αναμένεται να γίνει κάποια αλλαγή μέχρι τουλάχιστον τον Μάρτιο. Μέχρι τότε τα νοσοκομεία θα παρουσιάζουν την εικόνα που έχουν σήμερα με τις ουρές αναμονής στα επείγοντα αλλά και την ταλαιπωρία των ασθενών.
Ο νέος χάρτης υγείας
Από την άλλη, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας σχεδιάζει να ολοκληρώνει άμεσα τον νέο Χάρτη Υγείας ο οποίος θα καταγράφει όλες τις δημόσιες μονάδες υγείας και τις κλινικές καθώς και το προσωπικό, ώστε να αποτυπωθούν οι δομές που διαθέτει το εθνικό σύστημα υγείας και στη συνέχεια με βάση την απόδοσή της καθεμιάς να γίνεται η κατανομή των πόρων.
Ο νέος υγειονομικός χάρτης όμως θα φέρει και συγχωνεύσεις κλινικών, αλλά και μετακινήσεις εργαζομένων. Μέχρι στιγμής όμως φαίνεται πως θα αποφευχθούν οι συγχωνεύσεις ολόκληρων νοσοκομείων προκειμένου να μην υπάρξουν αντιδράσεις. Η κυβέρνηση πάντως εμφανίζεται προβληματισμένη για τις αλλαγές αυτές, καθώς θεωρείται σφόδρα πιθανό να υπάρχουν αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες.
Ο υπουργός υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης θα κληθεί να προωθήσει το σχέδιο του για τον νέο υγειονομικό χάρτη με έναν ιδιαίτερα επικοινωνιακό και ήπιο τρόπο ώστε να περιοριστούν όσο είναι δυνατόν οι πιθανές διαμαρτυρίες.
Οι λίστες χειρουργείων
Τον Ιανουάριο πάντως αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή οι ενιαίες λίστες χειρουργείων όπου θα καταγράφονται όλες οι προγραμματισμένες επεμβάσεις στα δημόσια νοσοκομεία.
Παρότι η ενιαία λίστα χειρουργείων έρχεται με κάποια καθυστέρηση, αναμένεται σε έναν βαθμό να διευκολύνει την προτεραιοποίηση των ασθενών, καθώς μέχρι σήμερα οι λίστες χειρουργείων που υπάρχουν ανά νοσοκομείο καταστρατηγούνται σε καθημερινή βάση. Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει δεσμευτεί ότι θα έχει τον απόλυτο έλεγχο στην ενιαία λίστα χειρουργείων ώστε να μην παραμερίζονται οι ασθενείς που δεν έχουν πρόσβαση σε γιατρούς για να παρακάμπτουν τη σειρά.
Η ψηφιοποίηση των διαδικασιών στο ΕΣΥ
Στο μεταξύ δραματικές είναι οι καθυστερήσεις και στην ψηφιοποίηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Παρότι κυβέρνηση εδώ και χρόνια έχει διαφημίσει τη δημιουργία του ψηφιακού φακέλου υγείας που θα συνοδεύει όλους τους ασθενείς στην πορεία τους μέσα στο ΕΣΥ, μέχρι στιγμής ο περιβόητος φάκελος δεν έχει δημιουργηθεί ακόμη.
Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έχει δεσμευτεί όμως ότι θα ολοκληρωθεί άμεσα κάτι που θα πρέπει να γίνει τους πρώτους μήνες του 2024. Μέχρι τότε τα έγγραφα και οι εκτυπωμένες εξετάσεις θα συνεχίσουν να διακινούνται μέσα στα δημόσια νοσοκομεία.
Το ΕΚΑΒ
Τον Ιανουάριο όμως θα πρέπει να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στο ΕΚΑΒ. Ο υπουργός Υγείας έχει δεσμευτεί ότι θα εκσυγχρονιστεί ο φορέας ώστε τα ασθενοφόρα να φτάνουν το πολύ σε 7 με 10 λεπτά στα συμβάντα, ενώ και ο συντονισμός τους με τα νοσοκομεία θα βελτιωθεί με τις νέες ρυθμίσεις που θα προωθήσει.
Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να δημοσιοποιηθεί στις αρχές του χρόνου αλλά είναι άγνωστο πότε θα υλοποιηθούν οι αλλαγές ώστε να βελτιωθεί το σύστημα διακομιδών των ασθενών στα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα.
Αναδημοσίευση από https://www.ethnos.gr/